Dodaj do ulubionych

program "sprawa dla reportera"

17.08.12, 09:16
nie wiem, czy któraś z was widziała ten program Elżbiety Jaworowicz?
mnie zastanawia jedno ile z tych spraw ma jakiś pozytywny finał, czy ci ludzie i ich problemy pozostają tylko sprawą dla reportera.
Obserwuj wątek
    • peggy_su Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:26
      Pomijając to że nie lubie prowadzącej, to nie lubię całego tego programu właśnie ze względu na to, o czym piszesz. Mam wrażenie, że chcą przedstawić jak najwięcej spraw a finał mało kogo obchodzi. Przyjeżdząją ci biedni ludzie do studia, często zrozpaczeni i na granicy wytrzymałości, z nadzieją że ktos im pomoże a często nic się takiego nie dzieje.
      Wpradzeie czasem prowadząca wspomina o jakiejś starej sprawie, że została rozwiązana pozytywnie. Ale to tylko imochodem i chyba wcale nie o to chodzi w tym programie.

To juz wolę jakąś Uwagę, bo tam po pierwsze nie robią ludziom takich nadzieji, bo drugie często pomagają.
    • marzeka1 Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:32
      Program pani Jaworowicz widziałam jeden w życiu przez może 15 minut, ma dla mnie tak denerwującą osobowość, że nie jestem stanie tych programów oglądać, chociaż zasadność takiego programu widzę.
      • gazeta_mi_placi Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:45
        Podobno część spraw jest taka, że rację (także pod względem np. prawnym) ma właściciel mieszkania który chce wykwaterować jakąś niepłacącą rodzinkę, ale zostaje zakrzyczany (nierzadko w chamski sposób) przez Panią Jaworowicz, udowodnij spokojnie swoją rację (lub przynajmniej staraj się ją przedstawić) przy takim krzyczącym babsku.
        Moim zdaniem to wybitnie jednostronny program, nawet nie dopuszcza się (normalnie) do głosu drugiej strony.
        • deszcz.ryb Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:50
          Oczywiście, że tak jest, masz rację.
    • deszcz.ryb Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:48
      Pani Jaworowicz ściąga do programu wszelkich w swoim mniemaniu "poszkodowanych" ludzi, nieważne, czy w danej sprawie mają rację, czy nie [a czasem nawet "poszkodowanych" przestępców]. smile Daje im się poskarżyć w telewizji, po czym jedzie dalej. Bo chyba wiesz, że ten program ma na celu jedno - promocję samej pani Jaworowicz. smile

Nie wierz we wszystko, co obejrzysz w telewizji.
      • na_pustyni Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:52
        A kto napisał, że ona w to wierzy? Też mnie zastanawia finał historii poruszanych w programie lecącym do tylu lat w telewizji publicznej.
        • deszcz.ryb Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 10:05
          No to te historie mają finał niekoniecznie pozytywny dla głównych bohaterów. tongue_out I to nie tak, że oni zostali poszkodowani przez państwo, sądy, policję czy jeszcze coś tam innego, oni po postu UWAŻAJĄ, że zostali poszkodowani.

Ale pani J. jest już dawno gdzie indziej i kręci inny "ekscytujący" materiał. smile
          • na_pustyni Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 10:12
            Mam wrażenie, że masz dane z pierwszej ręki. Tylko nie wiem której wink
            • deszcz.ryb Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 10:42
              Z drugiej [ale za to pewnej] ręki. big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 09:56
        Otóż to, pamiętam jak była sprawa gdzie była właśnie sprawa typu, że rodzina nie płaci miesiącami i w końcu właściciel chciał ich wykwaterować (chyba postępowanie było w toku, miało być legalnie). Pani Jaworowicz zrobiła z tego człowieka potwora, on (przeciętnie wyglądający facet) nawet nie był w stanie dojść do głosu bo go zwyczajnie zakrzykiwała gdy chciał coś powiedzieć (robiąc z niego właśnie potwora), wyjaśnić (on - spokojnym tonem, bez krzyków), bardzo mnie to zniesmaczyło.
        Tak czy owak nie udało mu się dojść do głosu.
    • premeda Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 10:15
      Program znam, znam też stowarzyszenie "Poszkodowani przez program E. Jaworowicz" Tak działają wszystkie te Uwagi, Interwencje itd. Pokazuja przejaskrawioną jedną stronę i tak ofiara zostaje katem czy coś około tego. Przykładem mogę służyć w dwóch przypadkach.
    • volta2 Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 10:55
      Ja jak ogladalam, to rzadko kiedy mialam niesmak, jednak program uwazam za calkiem solidny.

Sprawy dobierane sa glownie gdt czlowiek walczt z systemem, zusem, usem, prouratura, bankami.

Szczegolnie mi utkwila w pamieci sprawa starszych ludzi, ktorzy maja kwity na splacony co do raty kredyt, a bank ich sciga i to tak konketnie, i nikt sie nie chcial zainteresowac, kto i gdzie zaksiegowal raty. Po programie centrala banku szybko zarzadzila wewnetrzne dochodzenie.

Generalnie, program uwazam za dobry, zreszta chyba nie tylko ja, skoro idzie juz ze 20 lat.

A nogi pani red to juz marka i legenda.
      • szmytka1 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 10:39
        Obejrzyj jakiegoś Midasa n/t, przyda Ci się.
        • szmytka1 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 10:40
          Od 2012 pewnie obejrzalas 😅
    • solaris31 Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 11:21
      była kiedyś sprawa z mojego miasta, nic nie zostało załatwione ani zrobione niestety.

czasem oglądam, ale fakt, to dośc jednostronny program. szkoda, bo przecież dziennikarze mają możliwości realnej pomocy ludziom.
      • to_ja_tola Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 11:32
        A ja oglądam i lubię oglądać.Uważam,że jest o niebo lepszy program niż te całe uwagi czy interwencje.Mówicie,że Jaworowicz nie daje dojśc do głosu?hahaha,obejrzałam ostatnio powtórkę jakiejś uwagi...Normalnie szopka.Tak tylko w tefałenie potrafią szumu narobić.
        A że sprawa w pr.p.Jaworowicz została załatwiona tak lub inaczej mówi się często i często się do sparw wraca.Ale jak nie ogladacie to skąd macie wiedziec?
        • best_bej Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 11:39
          Jedną ze spraw przejął znajomy mecenas. Coś ruszyło, widać jakieś światełko w tunelu, ale wiadomo, że takie postępowania ciągną się latami.
          • best_bej Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 11:41
            *Przejął po emisji programu, bo bardzo poruszyła go opowiedziana historia, w której odnalazł wątki osobiste.
            • anyx27 Re: program "sprawa dla reportera" 17.08.12, 15:32
              Nie lubię tego programu tak ogólnie mówiąc, ale raz udało się pomóc chłopcu, który był bardzo ciężko chory. Był "roślinką". Nikt nie wiedział na co choruje. Dzięki temu, że tragedie tego chłopca pokazano w tv, wreszcie go zdiagnozowano prawidłowo. Okazało się, ze ma boreliozę. Kamil jest teraz leczony, jego historię można śledzić na bieżąco na forum borelioza.
              • nie_ma_niebieskich Re: program "sprawa dla reportera" 14.10.22, 05:55
                O, i dla takiego przypadku warto takie programy robić. Choć ja nie oglądam. Nie lubię oglądania cudzych nieszczęść kiedy nie mogę nic zrobić, raczej mało prawdopodobne żebym mogła pomóc.
                • ajaksiowa Re: program "sprawa dla reportera" 14.10.22, 07:18
                  Obejrzałam i wkurzyłam się,żale na ,,znak czasu,,wylali na biednego Konona,Ikonowicz coraz bardziej ,,mądry inaczej,,śmiech na sali!!!
              • memphis90 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 08:46
                Mówisz o chłopczyku, u którego forum gazetowe „zdiagnozowało” boreliozę, napisało do rodziny dziecka z programu, a polecony przez forum „specjalista ILADS” „potwierdził” boreliozę, mycoplasme, ureaplasme, anaplasme, bartonelle i jersinie jednoczenie..? Przez co najmniej 2,5roky dostawał „3 antybiotyki jednoczenie w pełnych dawkach dożylnie” i po tych 2 latach miał „mniejsze przykurcze i reagował na łaskotanie stopy”…?
                😱😱😱

A, forum zaplanowało dla dziecka jeszcze badania „na robaki”, „na metale ciężkie”, „równowagę Kwasowo - zasadowa”, „uszczelnienie jelit” oraz „detox i oczyszczanie krwi” 😱😱😱
      • briar_rose Re: program "sprawa dla reportera" 10.05.23, 16:37
        Wiecie co jest w tym wszystkim najsmutniejsze? Dla tych ludzi pani Jaworowicz jest autorytetem, kimś kto ich reprezentuje i daje im upragniony głos, poczucie bycia usłyszanym. Ci ludzie i ich historie są często przezroczyste dla otoczenia, w którym żyją. Niestety prawda wygląda tak, że pani redaktor nabija sobie kabzę tworząc tanią sensację z ich dramatów, co udowadnia na każdym kroku sadząc cyniczne lub prześmiewcze komentarze, zachowując pozory bycia miłą i empatyczną. Często ci ludzie nie są w stanie zrozumieć, że właśnie w tym momencie z ich tragedii kręcona jest komedia. Kulminacją tego procederu jest zwykle koncert disco polo na wizji, gdzie na trudy życia proponowane jest gościom posłuchanie skocznej muzyczki. Piosenka się kończy, a my już lecimy z następnym tematem, widzowie 10 sekund temu już zapomnieli o poprzednim bohaterze. Z programu wychodzi człowiek będący w najlepszym przypadku w tym samym położeniu w którym wszedł, a nierzadko w gorszym - jako pośmiewisko lokalnej społeczności. Smutne.
    • briar_rose Re: program "sprawa dla reportera" 14.10.22, 04:52
      O rany. Kononowicz u Jaworowicz. Eli aż się nogi wyprostowały!
    • majenkirr Re: program "sprawa dla reportera" 10.05.23, 17:36
      Kiedyś ktoraś forumka tu kawałek na rozweselenie wrzuciła i teraz ja wszystkie odcinki na yt oglądam big_grin. I za każdym razem się zastanawiam czy ten cały jej panel ekspertów to na poważnie czy jaja sobie robią.

Co do pytania, czasem przyjeżdżają byli bohaterowie z kwiatami, ze niby im pomogli.
      • majenkirr Re: program "sprawa dla reportera" 10.05.23, 17:37
        I jeszcze jedno - Jaworowicz wyglada super, ile ona ma lat? bo w tiwi jest od zawsze.
        • borsuczyca.klusek Re: program "sprawa dla reportera" 10.05.23, 17:45
          77 według wiki
      • pani_tau Re: program "sprawa dla reportera" 10.05.23, 17:48
        majenkirr napisała:

>
        > Co do pytania, czasem przyjeżdżają byli bohaterowie z kwiatami, ze niby im pomo
        > gli.
        >
        Taka sama prawda jak to, że Franz miał strzelać do papieża.
    • jozefrobotnik Re: program "sprawa dla reportera" 10.05.23, 17:41
      Oglądam jedynie Daniela Midasa i jego szopkę.
      • zazou123 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 06:52
        Ja też. I myślałam że on przerysowuje i przekręca żeby było o czym mówić. Zobaczyłam kawałek oryginału i było dużo gorzej.
      • czarna_kita Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 07:10
        Też uwielbiam Szopkę Midasa. I Piotrunie 😆
        • heca7 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 08:07
          Nie oglądam SDR wystarczy mi Daniel Midas wink I jego główny bohater Kaszewiak big_grin
          • szmytka1 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 10:41
            A ja właśnie pod wpisem volty z 2012 daje jej rade, żeby midasa pooglądała 😅
    • briar_rose Re: program "sprawa dla reportera" 12.05.23, 11:52
      Reportaż Sdr:

- problem rodzinny
      - "Pani Redaktor, jak dobrze że pani jest"
      - przedstawienie problemu
      - jak nie ma kłótni między członkami rodziny to święto
      - Bóg, honor i piniądze
      - element rozrywkowy w postaci tańczących dzieci lub grającego człeka
      - powrót do studia
      - eksperci w akcji
      - jak jest konflikt to eksperci namawiają do przytulasa
      - Zenek, Boys, czy inny uj na sam koniec

Jeśli tych elementów nie ma to nie jest prawdziwy reportaż
    • woman_in_love Re: program "sprawa dla reportera" 12.05.23, 11:59
      wyjatkowa patologia - format, prowadzenie, goście i poruszane sprawy
      • briar_rose Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 02:57
        Kiedyś pamiętam, że mną wstrząsnęła 'mądrość' pani Jaworowicz jak do kobiety z anoreksją, zaburzeniami odżywiania wypaliła, że przecież ta pani ma taką ładną figurę, taka szczuplutka jest i nie ma co tak się tym przejmować, że ona to chciałaby mieć takie kształty.
        Ja pierdzielę.
    • memphis90 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 07:00
      Mówimy o tym programie, w którym kobiecie molestowanej przez konkubina matki, włażącego jej nago do wanny, pani Jaworowicz zapuszcza Komarenke śpiewającego „mam gołą pupę”, a innej molestowanej przez ojca- ochlejusa jakiś dziad od Jaworowicz wykłada, że powinna się ochlejusem opiekować, bo jest kobietą, a to ojciec..? A nieuleczalnie chorej ściąga celebrytkę walącą w patelnię..?
      • 35wcieniu Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 08:04
        Tak, ale możliwe że 12 lat temu, kiedy powstał wątek, metody uzdrawiania były tam inne.
        • memphis90 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 08:49
          Aha, masz wyżej - 2,5 roczne „leczenie ILADS” 😱
          • memphis90 Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 08:57
            Szczerze mówiąc odkrywam nowe wszechświaty teraz
            Kamilek -> forum borelioza-> protokół Buchnera, a tam…

„W zestawie mamy 7 nalewek, Średnia zawartość alkoholu to około 40%,”

„Dodajemy po miarce każdej nalewki do ½ szklanki wody i wypijamy.”

„ Czy mogę wszystkie nalewki przelać do 1 butelki?
            Niestety nie. Każda nalewka jest oparta o inną moc alkoholu dobraną do jej składników czynnych. Przy połączeniu nalewek wyjdzie wartość uśredniona i część wartościowych składników wytrąci się z nalewek.” 😂😂😂

Zioła można mieszać z kilkoma antybiotykami w max dawkach, ale nie z innymi ziołami (szczególnie z takimi od konkurencji) 😂😂😂
            • briar_rose Re: program "sprawa dla reportera" 01.09.24, 10:48
              Oglądam "Sprawę dla reportera" z przyzwyczajenia, ale dziennikarsko to zeszło na psy dawno temu. Reportaże chaotyczne, często nie wiadomo o co chodzi. Ludzie płaczą, modlą się, przekrzykują, pokazują siniaki, mówią o intymnych szczegółach życia a potem wyskakuje jeszcze jakiś grajek disco polo i wszyscy śpiewają. Chyba nawet w latino, telenowelowatej telewizji nie ma takich jaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka