japanunieprzerywalempanieposle 29.09.12, 21:57 why B. isn't watching tv ? why isn't B. watchung tv ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie 29.09.12, 22:01 cos ty . a jesli chodzi o konstrukcje to, ktore jest correct ? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: jak poprawnie 29.09.12, 22:12 ja bym użyła pierwszej wersji, ale druga mnie nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: jak poprawnie 29.09.12, 22:13 Tfu, odwrotnie ,uzyłabym drugiej wersji ale pierwsza mnie nie razi! Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: 1 29.09.12, 22:13 heh to jak w koncu 1 czy 2 ? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: jak poprawnie 29.09.12, 22:20 w angielskim zdania pytające zaczynające się od what why where itp. mają formę inwersji czyli przestawienie podmiotu i orzeczenia - dokładnie tak samo jak w pytaniu How are you? lub what are you doing? W tym przypadku Why isn't B watching TV? (swoją drogą idiotyczne pytanie...) Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie 29.09.12, 22:26 dlaczego idiotyczne? nie mozna sie zapytac dlaczego np Betty nie oglada w tym momencie tv ( a leci np jej ulubiony serial) ? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: jak poprawnie 29.09.12, 22:47 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > nie mozna sie zapytac dlaczego np Betty nie oglada w tym m > omencie tv ( a leci np jej ulubiony serial) ? Pewnie, ze mozna. Normalne pytanie. Why isn't Betty watching TV? Tak jest poprawnie i w mowie, i w pismie ale kolokwialnie, w rozmowie uzycie Twojej wersji #1 tez bedzie OK (why Betty isn't watching TV?); obawiam sie wrecz, ze niejeden anglojezyczny uczen tak by i napisal (wersje kolokwialna), bo gramatyka i sentence structures sa uczone w stopniu bardzo okrojonym, przynajmniej w naszych szkolach Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie 30.09.12, 03:00 ok czyli jesli bede musiala uzyc takiego zdania np na tescie ( np TELC< FCE itp) to ktorej wersji uzyc ? 1 czy 2 ? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: do bi-scotti 30.09.12, 04:11 sta-fraszka napisała: > There is: speed of darkness > Never to be forgotten from now on Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: jak poprawnie 30.09.12, 22:16 Drugiej, bo na testach uzywa sie zwrotow poprawnych gramatycznie, a nie tego co niektorych "nie razi" Sanrio wytlumaczyla zasade, a ja sie zastanawiam czy na testach wogole stosuje sie skroty "isn't" "you're" i podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jak poprawnie 30.09.12, 22:58 Skróty się na testach, owszem, stosuje - nie obligatoryjnie oczywiście i pytania bywają i ze skrótami i bez. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: jak poprawnie 01.10.12, 09:22 Dzieki za odpowiedz Ja sie angielskiego nigdy nie uczylam w szkole, ani na kursach, wiec nie mam pojecia jak wygladaja takie testy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: jak poprawnie 01.10.12, 21:00 ja zwykle, w korespondencji na przykład, nie używam skróconych form jak właśnie "isn't", Angolki moje drogie w odpowiedziach również piszą raczej "cannot" niż "can't" itp. W testach językowych takiej właśnie formy bym się trzymała, ale w mowie potocznej, jak wspomniała Bi scotti jest baaaardzo dużo błędów gramatycznych. Poza tym Amerykanie jednak mówią / piszą inaczej niż Brytyjczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: jak poprawnie 01.10.12, 09:28 2 poprawna, 1 to będzie zastosowanie polskiej konstrukcji zdania w języku angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie 01.10.12, 21:31 dziekuje za wszystkie odpowiedzi. watek cudownie sie rozwija proponuje pisac w nim pytanie odnoscie jezyka ang itp takze zaczynam dlaczego She seems interested a nie She seems to be interested ? Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: jak poprawnie 01.10.12, 21:49 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > dziekuje za wszystkie odpowiedzi. watek cudownie sie rozwija proponuje pisac > w nim pytanie odnoscie jezyka ang itp > > takze zaczynam W angielskim ekspertem nie jestem; ale w polskim powyżej powinno być "tak że" Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie 01.10.12, 23:03 dzieki za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: jak poprawnie 02.10.12, 02:31 Ona wydaje sie BYC zainteresowana jezykiem angielskim. Ona wydaje sie zainteresowana jezykiem angielskim. Same difference Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: jak poprawnie 02.10.12, 10:12 hmm a razi sie zdanie z to be ? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: jak poprawnie 02.10.12, 12:25 Gramatycznie poprawne obie, a znaczeniowo to juz kwestia co chcesz przekazac (problem w tym ze nie zawsze wiemy co chcemy przekazac, nieprawdaz?). Odpowiedz Link Zgłoś