Dodaj do ulubionych

wirus czy angina?

08.10.12, 13:08
synek ( 2 latek) od piatku stracil apetyt, w nocy z piatku na sobote stan podgoraczkowy okolo 37,5, sobota, niedziela max 38, ale zazwyczaj ponizej. brak kataru, kaszlu, ale boli go gardlo i jest czerwone. W niedziele wieczorem bylismy u lekarz,a ale nie byl w stanie stwierdzic czy to angina ( brak ropnego nacieku) czy wirusowe zapalenie gardla, wiec nie przepisal antybiotyku. Dzis ide do naszej pediatry skontrolowac gardlo...
Z waszego doswiadczenia czy angina objawia sie temp powyzej 38 czy moze przebiegac tez z nizsza? i czy agniga wykluwa sie szybciej (nalot) , u synka 3 doba i na razie ropnych nacieków brak...
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: wirus czy angina? 08.10.12, 13:12
      Mój mlody przy anginie mial 40 stopni, ale prócz gorączki nic wiecej.
      Córka szwagra nie miała w ogóle temperatury tylko trochę kaszlała.
    • karra-mia Re: wirus czy angina? 08.10.12, 13:17
      mój 2latek zazwyczaj przed rozpoznaniem anginy wymiotował w nocy, anginę miał co 3 tygodnie,aż w końcu trafilismy do szpitala i okazalo się, ze to przewlekle zapalenie migdałków, niedoeczone, stąd te ciągle anginy (co ząb to angina)
      temperatura zawsze 38-39 stopni i brak apetytu
      • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 13:21
        synek tez nie je ...cos tam dziubnie w dzien ale strasznie malo...bierze do raczki i odklada - boli go gardlo sad jedynie w nocy udaje mi sie przemycic mu 2x 200ml kaszki...

• damianka5 Re: wirus czy angina? 08.10.12, 13:24
      Angina-goraczka zazwyczaj powyzej 39,ogolne rozbicie i oslabienie, bol miesni,gardla,w wiekszosci z ropa na migdalakach (pojawia sie miedzy druga a trzecia doba po wystapieniu temperatury). O wirusie swiadczy kaszel i katar. Trzeba pamietac ze wirusowe moze przeobrazic sie w bakteryjne (w przypadku jak dziecko ma bakterie na trzecim migdale).

• gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 13:29
        u nas temp do 38 brak kataru i kaszlu a gardlo czerwone wiec co to moze byc? z tego co napisalas nie pasuje ani do wirusa ani do bakterii?
        Generalnie zakazenia wirusowe charakteryzuja sie nizsza temp od bakteryjnych?
        • thegimel Re: wirus czy angina? 08.10.12, 14:00
          Może zrób ten apteczny test na paciorkowce? A jak nic nie wykaże, to badanie moczu zrób.
          • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 14:04
            tetu raczej robic nie bede bo jesli to bakteria to wkoncu chyba wyjdzie ropa na gardle...a jesli wirus to samo przejdzie...
            na razie mlody spi jak sie obudzi idziemy do lekarza
            • mk271 Re: wirus czy angina? 08.10.12, 14:11
              pół grupy w przedszkolu moich dzieci to ma - dzień góra 2 temperatura - niezbyt wysoka, bolące gardło, najpierw czerwone potem białe się robi - u nas zdiagnozowane jako opryszczka ( choć jak przechodziliśmy pierwszy raz było dużo gorzej). Nie jest to angina ropna ( moi chłopcy maja wycięte wszystkie migdałki więc nie mogą jej już mieć). Psikać gardło i podawać ibum przeciwzapalnie. Jakieś wirusisko teraz takie panuje dziwne
            • thegimel Re: wirus czy angina? 08.10.12, 15:17
              Jak nie ma kataru i kaszlu a tylko gorączka, to może być angina. Powąchaj oddech. Jak mój młody miał anginy, czopów nie było widać, ale miał mocno nieprzyjemny oddech.
    • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 14:07
      temp mu wariuje...podczas snu raz prawie 38 potem za 10min 37,4 a teraz 36,7...?? mierze na czole
      • yenna_m Re: wirus czy angina? 08.10.12, 15:27
        weź termometr rtęciowy albo inny tradycyjny

z mojego doświadczenia zdobytego na dzieciach, te czołowe i douszne są kłopotliwe przy mierzeniu temperatury podczas infekcji i też miewam rozrzut - od 35,5 do 41 stopni uncertain (ale takie ekstremum przy bardzo wysokiej gorączce)
        • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 17:48
          pytalam lekarki o ten rozrzut i powiedziala ze przy zainfekowanym organizmie , zbijaniu temp tak bywa...
          • yenna_m Re: wirus czy angina? 08.10.12, 20:51
            tak, ale rozrzut w ciągu 10 sekund big_grin
            na bank termometr niedokładny (np źle włożony do ucha)
            • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 21:21
              pisalam o minutach smile 10 mionut wink a mierzone na czole wink
    • slonko1335 Re: wirus czy angina? 08.10.12, 14:12
      Najprościej zrobić test na paciorkowca lub zbadać crp i dylemat rozwiązany będzie.
    • yenna_m Re: wirus czy angina? 08.10.12, 15:25
      u mnie angina przejawia się temperaturą w granicach ok 40 stopni i okropnymi ropnymi czopami w całym gardle

obstawiam jednak wirusa
    • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 16:21
      no to mamy angine...
      • thegimel Re: wirus czy angina? 08.10.12, 16:33
        Odpowiedni antybiotyk przy anginie powinien przynieść szybką ulgę. I tantum verde do gardła. A żeby coś jeść, moja pediatra zaleciła dawać dobrej jakości lody - paciorkowce zimna ponoć nie lubią, a zimne przynosi też ulgę.
        • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 17:33
          mam zalecenie aby pryskac tantum verde...tylko sie zastanawiam czy warto? mlody sie juz wystarczajaco stresuje przy podawaniu antybiotyku (na sile)...czy tantum jest skuteczny?
          • 1monia4 Re: wirus czy angina? 08.10.12, 18:31
            Ból jest tak duzy ,ze Tantum verde nie pomoze.Podawaj w syropie jakiś ibupofen
      • ekaczmarczyk Re: wirus czy angina? 08.10.12, 20:36
        A jednaksad no u nas zawsze sa podobne objawy , czasami w zyciu bym nie powiedziala ze to moze byc angina a jednak
        • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 21:23
          z tej anginy to ja sie nawet troche ucieszylam smile tzn nie z choroby , ale z diagnozy w niedziele ze to gardlo...synka ponad tydz temu "ugryzl" kleszcz -usuniety po ~2h i troche sie balam czy ta goraczka nie od tego kleszcza.
          https://suwaczki.maluchy.pl/li-44889.png
    • klubgogo Re: wirus czy angina? 08.10.12, 17:40
      Córka miała anginę z 39-41 stopniami, temperatura zbijała się do 37,8 na maksymalnie 4 godziny, była rozbita, choc radosna, nie miała apetytu, dopóki antybiotyk nie zadziałał. Atak był nagły.
      Ja miałam anginę z nalotem, bez temperatury.
    • k1k2 Re: wirus czy angina? 08.10.12, 18:13
      sprawdz czy nie mononukleoza, bo wtedy podanie amoksycykliny "na angine" moze spowodowac okrrrrropna wysypke na calym ciele.
      • gato.domestico Re: wirus czy angina? 08.10.12, 19:03
        mamy sumamed forte - raz dziennie bo mlody jak juz pisalam jest straszny jesli chodzi o przyjmowanie lek sad wiec jest meka i wrzask raz dziennie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka