Dodaj do ulubionych

zima idzie :-)

15.10.12, 15:15
w polsce podobno znow dosc cieplo. slyszalam, ze nawet i ponad 20 stopni ma byc, a u nas dzis w nocy spadl pierwszy snieg smile. wprawdzie na naszym podworku go jeszcze nie bylo, ale czesc naszej miejscowosci lezy 100 metrow wyzej i tam dzis rano bylo bialo. teraz ten snieg juz stopnial, ale nieco wyzej widze z okna osniezone drzewa i snieg na szczytach. ale fajnie! dzieciaki juz nie moga sie doczekac zimy i ja tez. jesien w szwajcarii jest dosc plugawa, bo duzo pada, wieje i jest mglisto. zima w sumie tez jest czesto mglisto, ale my mieszkamy ponad granica mgly, wiec najczesciej u nas sloneczko, a nizej biale morze. niesamowite mam wtedy widoki z balkonu. a poniewaz zima tez dosc duzo pada, to snieg po szyby samochodu to normalka, a ja tak wlasnie lubie smile.

rozmarzylam sie i tak sie machnelam taki watek na luzie wink

p.s. chyba jestem jasnowidzem, bo w sobote poczulam nieodparta potrzebe kupienie chlopakom zimowych butow, co tez uczynilam jeszcze tego samego dnia.
Obserwuj wątek
    • i_love_tweety Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:21
      etam wink Znowu będzie szaro, zimno, mokro i brzydko, a śnieg może przez tydzień i to nie pod rząd sad
      też lubię zimę, ale taką ze śniegiem mrozem i świecącym słońcem smile a nie taką jaką mamy tu od lat. Toż to gorsze od jesieni.
      • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:37
        i_love_tweety napisała:

> też lubię zimę, ale taką ze śniegiem mrozem i świecącym słońcem smile a nie taką
        > jaką mamy tu od lat.

no wlasnie mnie ta zima cieszy dlatego, ze jest mroz, slonce i prawdziwe gory sniegu. do tego, jak z balkonu widze, ze troche nizej zalega morze mgly, to ciesze sie jeszcze bardziej, ze mieszkam tak wysoko i do mnie mgla nie dociera smile.
    • imasumak Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:27
      A mnie nie cieszy zima tu gdzie mieszkam. Ludzie raczej ubodzy i nie stać ich na przyzwoity opał, więc palą jakimiś paściami - smród z tego nieprawdopodobny. sad
      • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:41
        ima, my nie mamy takiego problemu, bo praktycznie cala miejscowosc jest podlaczona do zbiorczej kotlowni i nic nie smierdzi. w kominkach tez nie wolno palic byle czym. nawet co jakis czas chodza kontrole, ktore badaja popiol, zeby sprawdzic, czy ludzie niedozwolonych rzeczy nie pala.

jednak zgadzam sie, ze w malych miasteczkach w polsce czy na osiedlach domkow jednorodzinnych czesto wesolo nie jest. u tesciow praktycznie cala zime okna otworzyc nie mozna, bo smrod nieziemski od tych palonych smieci. jak ktos nie ma na wegiel, to pali czym sie da, niestety.
      • panna.migotka3 Re: zima idzie :-) 24.11.12, 12:25
        Niestety ludzie nie zdają sobie sprawy z tego co robią, u mnie w okresie jesiennym często palą liście co z kolei zaczadza dosłownie całe osiedle, a niby wykształceni, inteligentni, a nikt nie pomysli, że emituje tyle co2 do atmosfery a jeszcze to śmierdzi
        ______
        tani opał wrocław
    • kropkacom Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:47
      Lubię zimę białą i mroźną. Jednak nie oszukuje się, ze ta nadchodząca zima będzie inna niż poprzednia czyli szara i taka trochę nad zero stopni.
      • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:55
        kropka, gdyby nadchodzaca zima u nas byla taka, jak poprzednia, to mielibysmy srednio pol metra sniegu od pazdziernika niemal do maja. w tym roku wolalabym, zeby wiosna przyszla jednak o normalnej porze, czyli chocby w okolicach kwietnia smile

a tak w ogole, to musze zagonic meza, zeby kupil lancuchy na kola, bo zmienil samochod i napedu na 4 kola juz nie ma.
        • kropkacom Re: zima idzie :-) 15.10.12, 15:59
          Nieźle. Gdzie mieszkasz?
          • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:06
            w centralnej szwajcarii, w malej miejscowosci polozonej na wysokosci zakopanego. wlasnie sobie patrze przez okno na osniezony szczyt 2-tysiecznika smile
            • kropkacom Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:09
              No weź mnie nie denerwuj, dobra? wink Dawaj fotkę jak masz.
              • kropkacom Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:20
                https://s11.postimage.org/ebkh1nk9b/Zima.jpg
                • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:31
                  tu z ubieglej zimy, obrazujace ilosc sniegu
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3258089,2,1,zima-u-nas.html
                  a taki mam widok z mojej trasy biegowej. z domu widze te sama gore, tylko z ciut innej strony
                  fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3258090,2,2,moja-sciezka.html
                  • kropkacom Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:37
                    No to już wiem czemu czekasz na zimę.
                    • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:41
                      wlasnie dlatego, bo kulanki w sniegu, to nasze ulubione zajecie smile. godzine temu starszy wrocil ze szkoly wolacjac radosnie od progu "a jutro przyjdzie do nas snieg"
            • kagrami Re: zima idzie :-) 24.11.12, 14:55
              A u mnie zimę czuć w kuchni smile cynamon, goździki..... Dziś na obiad pieczonki, prawie takie jak z ogniska, a na deser jabłka pieczone z miodem/masełkiem o przyprawami. Wieczorem oczywiście grzane czerwone wino wg węgierskiego przepisu, z powodu którego trzymam całą książkę "Węgierska kuchnia" w domu wink ......
              To nam musi na razie zastąpić śnieg - z którego zawsze cieszę się jak dziecko!!!
              • eliszka25 Re: zima idzie :-) 24.11.12, 19:44
                no niezle, az mi slinka pociekla smile
                u mnie wlasnie kaczka z jablkami sie piecze, na kuchence pyrka modra kapusta, a w piwnicy dojrzewa piernik staropolski, wiec w sumie tez zimowo smile
    • jamesonwhiskey Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:05
      morze. niesamowite mam wtedy widoki z balkonu. a poniewaz zima tez dosc duzo pada, to snieg po szyby samochodu to normalka, a ja tak wlasnie lubie smile.

to jak ci tak super fajnie
      to zwlecz dupe rano i odsniezaj ten samochod co dzien
      • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:07
        jamesonwhiskey napisał:

> to jak ci tak super fajnie
        > to zwlecz dupe rano i odsniezaj ten samochod co dzien

nie musze zwlekac dupy, bo samochod stoi w garazu podziemnym. za chiny ludowe snieg tam nie doleci tongue_out
        • mamaemmy a u nas piekna zlota jesień ;)-fotki 15.10.12, 16:24
          Takie to zdjęcie dziś zrobilismy rano na pobliskich stawach :
          https://images44.fotosik.pl/448/d1a0179271630961med.jpg

https://images49.fotosik.pl/1651/4f475c8149d6df14med.jpg
          • eliszka25 Re: a u nas piekna zlota jesień ;)-fotki 15.10.12, 16:33
            no wlasnie u nas jesien jest zimna, szara i pada od dluzszego czasu. jak by byla taka zlota i piekna, to by mi sie tak do zimy nie tesknilo. fotki piekne smile.
    • hamerykanka Re: zima idzie :-) 15.10.12, 16:44
      Ja tez sie tak czuje...Wczoraj odlatywaly zurawie sad
      • eliszka25 Re: morze mgly :-) 15.10.12, 17:11
        a tak wyglada morze mgly, ktore czesto zaczyna sie kawalek za naszym podworkiem
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3258124,2,1,morze-mgly.html
        • m_incubo Re: morze mgly :-) 24.11.12, 12:53
          Teraz to ci zazdroszczę smile
    • klubgogo Re: zima idzie :-) 15.10.12, 18:13
      Jaka zima? Chyba w stroju tylko, bo dzisiaj co druga osoba albo i więcej przy 18 stopniach paradowała w kozakach i puchówkach. A cieplutko było wybitnie jak na tę porę roku.
      • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 18:39
        u kogo cieplutko, u tego cieplutko. u nas o 7.30 rano bylo 3 stopnie w plusie, a z okna widac bylo snieg na pobliskich pagorkach. wnioskuje z tego, ze zima jednak moze byc juz blisko. przynajmniej u mnie, choc w kozakach jeszcze nie chodzimy
      • hamerykanka Re: zima idzie :-) 15.10.12, 19:07
        U nas caly czas teraz po 24C w dzien, ale noce juz sa zimne.
        Caly czas pracuje w ogrodzie w krotkkich spodenkach smile
        • eliszka25 Re: zima idzie :-) 15.10.12, 20:28
          tez bym sobie bardzo chetnie w krotkich spodenkach pochodzila smile, ale skoro u nas zimno, szaro i mokro, to juz wole, zeby ta zima przyszla.
    • ladymakhbet A w jakiej miejscowosci mieszkasz? 24.11.12, 13:09
      Bo u nas w Zurichu to sniegu ni hu hu...
      • eliszka25 Re: A w jakiej miejscowosci mieszkasz? 24.11.12, 13:37
        ja mieszkam w kantonie luzern i teraz za oknem pogoda tez raczej wiosenna niz zimowa smile. na balkonie 25 stopni w poludnie mialam, ale snieg z okien widze, bo my juz wlasciwie w gorach mieszkamy i z okien widze osniezony pilatus. pod koniec pazdziernika mielismy pol metra sniegu, ale teraz na zime sie niestety nie zanosi sad. dobrze, ze przynajmniej mgla do nas tylko czasami dociera, wiec przynajmniej slonce mamy, ale zimy to juz by nam sie chcialo wink
        • eliszka25 Re: A w jakiej miejscowosci mieszkasz? 24.11.12, 13:45
          a 3 tygodnie temu tak to u nas wygladalo
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3272506,2,16,zasypane-na-bialo.html
      • ashraf Re: A w jakiej miejscowosci mieszkasz? 24.11.12, 20:03
        W Basel tez nic. Chociaz strasza, ze bedzie. Po zeszlym roku nic nie wiadomo, choc wolalabym, zeby nie bylo powtorki z zimy stulecia - w miescie to malo zabawne, a po drodze do pracy mozna rabnac na chodniku jak dluga. W wysokiej ciazy wolalabym tego uniknac. Dlatego ja juz bardzo prosze o wiosne!
        • eliszka25 Re: A w jakiej miejscowosci mieszkasz? 24.11.12, 21:56
          no tak, w miescie i na dodatek z wielkim brzuchem przed soba zima niekoniecznie jest zabawna. wcale ci sie nie dziwie, ze na wiosne czekasz smile.
    • vesper_lynd_1 idzie... 24.11.12, 13:50

...warto zrobic coś dla innych- np. wesprzeć schronisko brata Alberta- polecam!
      • kagrami Re: idzie... 24.11.12, 14:57
        albo zanieść koce do schroniska np. dla bezdomnych zwierząt. Dlaczego nie?
        Albo przygotować słoninę dla sikorek, byle niesoloną..
        • eliszka25 Re: idzie... 24.11.12, 19:50
          do schroniska brata alberta mam troche daleko, bo musialabym jechac do polski. za to wsparlam finansowo, jak co roku, dom starcow, a dla ptakow jedzenie tez przez cala zime wywieszamy. poza tym kupuje kartki swiateczne od niepelnosprawnych, ktorzy maluja je ustami lub nogami, bo urodzili sie bez rak lub stracili rece w wypadku, a kalendarz na nastepny rok kupie od organizacji wspierajacej badania nad rakiem u dzieci, tez jak co roku.

to jak, zasluzylam na to, zeby cieszyc sie zima?
          • kropkacom Re: idzie... 24.11.12, 22:03
            Chyba żartujesz wink To jest tabu. Ja sobie zdałam sprawę z tego kiedy przeprowadziłam się a domku jednorodzinnego do mieszkania w bloku. Ten wstyd kiedy cieszy cię śnieg, ta skrucha przed światem kiedy na widok minus dziesięć na termometrze nie wpadasz w panikę.
            • kropkacom Re: idzie... 24.11.12, 22:06
              I jeszcze, te zimy, które są obecnie w Polsce, czy Czechach to pikuś przy tym co kiedyś było. A teraz wszyscy chórem przeprośmy, że nasze matki miały gorzej, a my wiemy co jest lepienie bałwana przez dwa miesiące zimowe, a nie tydzień.
              • jematkajakichmalo Re: idzie... 24.11.12, 22:15
                No i przez ten watek gdzie teraz zagladam? No gdzie? wink No jasne, ze na serwis pogodowy.... big_grin
                • kropkacom Re: idzie... 24.11.12, 22:17
                  No big_grin
                • eliszka25 Re: idzie... 25.11.12, 04:45
                  ja tez na pogode codziennie patrze, bo teraz wiosennie u nas, a mnie sie zimy chce big_grin
              • eliszka25 Re: idzie... 25.11.12, 04:44
                o tak, ja pamietam jeszcze takie zimy, kiedy to przy drodze byly zaspy po pas, na wuefie chodzilo sie na sanki, a boisko bylo zalane woda i mielismy lodowisko. jak tylko chwycil mroz, to codziennie sprawdzalismy temperature na termometrze, bo tata mowil, ze jak przez tydzien bedzie -10, to mozemy isc na lyzwy na pobliskie jeziorko. schodzily sie tam dzieciaki z calej okolicy. szalelismy tak od grudnia do lutego, a te 2 tygodnie ferii zimowych, to bylo istne biale szalenstwo. a teraz? jak dzieciaki maja ze 2 tygodnie sniegu i mrozu przez cala zime, to jest straaaaszna zima big_grin.

do tego moja mama naprawde miala gorzej. bylo nas siedmioro, nie bylo nieprzemakalnych kombinezonow, butow z gore texu, rekawiczek jak teraz. trzeba bylo sie przebierac ze 3 razy, zeby nie znarznac, a mama miala cale gory prania i suszenia, natomiast do dyspozycji franie wirnikowa i takie 2 walki na niej do "wirowania" - wyrzymaczka sie to nazywalo? napracowala sie przy nas i bardzo ja podziwiam.
                • kropkacom Re: idzie... 25.11.12, 09:16
                  Moją też podziwiam. Dom, w którym mieszkaliśmy co roku fundował w zimę jakąś niespodziankę, ale też zimy to były zimy. Dzisiaj zimy to przez wiekszość zimowych miesięcy plus na termometrze i dwa tygodnie siarczystego mrozu. Podobnie ze śniegiem. Potem czytam te wyliczenia, że całe oszczędności zniknęły w te dwa tygodnie.
    • olena.s Re: zima idzie :-) 25.11.12, 08:11
      U mnie treż zima idzie.
      Wyrzucam dziecko na basen osiedlowy, a dziecko w krzyk:
      - Zamrozic mnie chcesz?!!!
      - Dziecko - mówię - w Polsce latem nie bywa cieplej, a jakoś ludzie na baseny chodzą,. Wiesz, co by polskie dzieci ci powiedziały? Pękłyby ze smiechu!
      - Za to - powiada dziecko - pęknę ze śmiechu, jak tu jakieś polskie dziecko przyjedzie latem i będzie mdlalo na slońcu.
      Mamy 27C.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka