Dodaj do ulubionych

tabletki anty

04.11.12, 12:22
E-matka wie wszystko smile
czy orientujecie się, czy receptę na tabletki antykoncepcyjne może wystawić lekarz rodzinny - internista?
Dotychczas załatwiałam to podczas wizyt u ginekologa, którego odwiedzałam dość często z racji problemów zdrowotnych. Teraz jednak wszystko jest w porządku więc nie uśmiecha mi się opłacanie prywatnej wizyty tylko po to aby uzyskać receptę na tabletki.
dziękuję serdecznie za informacje.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: tabletki anty 04.11.12, 12:28
      moze ale musisz przyniesc od gina specjalny druk przez niego wypelniony o informacji nt przyjmowanych lekow. taka ustawa jest.
      • mamiczka_malucha Re: tabletki anty 04.11.12, 12:37
        U nas jest tak samo.
    • ja.tylko Re: tabletki anty 04.11.12, 12:29
      może. zależy od jego dobrej woli. ja często korzystam z dobrej woli pediatry mojego dziecka wink.
    • joann_80 Re: tabletki anty 04.11.12, 12:40
      według mnie tylko gin. Przed przepisaniem konkretnych tabsów trzeba zrobić badania w tym próbę wątrobową. Jeśli internista ma wgląd w Twoją kartę gin to na logikę może to zrobić w praktyce moja gin nigdy nie przepisywała mi nowych opakowań bez badania ginekologicznego . Internista raczej "tak" Cię nie zbada.
      • damakama Re: tabletki anty 04.11.12, 12:59
        Może. Jeśli to tylko kolejne opakowanie tabletek branych od wielu miesięcy to po co badania? Mi recepty wypisywał i diabetolog, i teściowa dentystka smile
        • joann_80 Re: tabletki anty 04.11.12, 13:04
          szczęście ,że nic się nie działo. Ja wolę "przewrażliwienie" mojej lekarki
          • dziennik-niecodziennik Re: tabletki anty 04.11.12, 14:35
            a co sie ma dziac?
            co innego jesli wypisywane są pigsy po raz perwszy - to moze istotnie badania itd, chociaz to internista tez moze. jesli to kontynuacja to przeciez gin jej przed kazda recepta na badania wątroby itd nie wyśle, tylko po prostu wypisze. a skutków ubocznych po antykonceptach internista jest równie swiadomy jak ginekolog.
      • suazi1 Re: tabletki anty 04.11.12, 16:40
        "Przed przepisaniem konkretnych tabsów trzeba zrobić badania w tym próbę wątrobową." Haha, jeszcze w życiu takiego nie spotkałam, a chodziłam do kilku... "Trzeba" to w teorii, niekoniecznie w praktyce. Próby wątrobowe czy dopplera robi się dopiero po jakims czasie brania pigułek.
      • pole_koniczyny Re: tabletki anty 04.11.12, 17:22
        joann_80 napisała:

> według mnie tylko gin. Przed przepisaniem konkretnych tabsów trzeba zrobić bada
        > nia w tym próbę wątrobową

Nie trzeba, co najwyżej "powinno się".
        W życiu żaden ginekolog nie zlecił mi próby wątrobowej. Przy pierwszych tabletkach dostałam skierowanie na USG piersi i narządów rodnych, o które potem dbałam już sama. We własnym zakresie robiłam badania krwi na układ krzepnięcia, nie zlecił mi tego nigdy żaden ginekolog, a wiadomo, że tabletki bez wpływu na to nie pozostają.

Prawo do wypisania recepty na leki ma każdy lekarz z prawem wykonywania zawodu. Teoretycznie tabletki anty może ci wypisać nawet stomatolog.
    • dziennik-niecodziennik Re: tabletki anty 04.11.12, 14:36
      recepte wypisac moze kazdy. problem w tym ze nie kazdy musi chciec.
      • imsad Re: tabletki anty 04.11.12, 14:42
        dziękuję za wszystkie wypowiedzismile
        Zaryzykuję i pójdę do tego internisty z opakowaniem tabsów których używam.
        Mam nadzieję ,że się uda i przepisze smile
        • verdana Re: tabletki anty 04.11.12, 15:57
          Mnie regularnie przepisywał weterynarzsmile Raz w roku chodzę do gina, robię badania - ale tabletki dostaję tylko na pół roku. Więc potem musiałabym iść do lekarza całkiem niepotrzebnie.
          A znajomy weterynarz (człowiek solidny, zawsze pyta o badania) wypisuje receptę na sukę, czyli mniesmile.
    • suazi1 Re: tabletki anty 04.11.12, 16:36
      A nie możesz poprosic o wypisanie recepty bez umawiania wizyty? Ja zawsze tak robię, chodze do prywatnego gina, nigdy nie było problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka