Dodaj do ulubionych

Ciekawość świata

08.11.12, 09:55
Lubicie podróżować? Mogły byście żyć bez wakacji? Ja nie. Przeraża mnie to, ze gdy zacznę budować będę zmuszona zrezygnować z podróży. A znam mnóstwo osób, które nie były nigdzie i potrzeby wyjazdu nie widzą. Ba, wręcz ganią innych że trwonią pieniądze na podróże.
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:01
      Uwielbiam. W ostatnich latach mogę sobie pozwolić tylko na kilkudniowe wyjazdy, więc maksymalnie je wykorzystuję. I tak, podróże to jedna z tych rzeczy, na które mogłabym "roztrwonić" ostatni grosz.
    • kropkacom Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:07
      Masz na myśli wczasy, czy podróże? No i jakie podróże? Moja siostra leci w przyszłym roku na Filipiny, a ja mam plany na kilka wyjazdów tak góra do stu kilometrów big_grin Obecnie ciężko byłoby mi gdybym miała wyjechać gdzieś tylko raz w wakacje...
    • 18lipcowa3 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:09
      Przyznam sie ze nie. Jestem domatorką, nie znosze sie pakowac, poruszac jakims srodkami transportu, czekania na dworcach/lotniskach itp.
      Nie, nie jestem włóczykijem.
      • gazeta_mi_placi Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:41
        Podobnie jak Lipcowa. Mogę całe życie spędzić na mojej dzielni. Już sama wyprawa do innej dzielni to dla mnie trauma big_grin
    • lelija05 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:09
      Gdybym to ja trafiła te 17 baniek, to nawet nie wiem, czy byśmy drzwi za sobą zamknęli smile
      • chipsi Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:13
        big_grin
    • karra-mia Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:16
      jestem ciekawa świata, ale nie trwonię ostatniego grosza na tygodniowa podróż gdzieś tam. jest wiele miejsc, których nie widziałam i nie zamierzam i wiele takich, gdzie chcialabym kiedyś pojechac, ale nie mam problemu z tym, żeby odłozyć to na przyszłość, pewnie bardzo daleką - biorąc pod uwagę stan finansów.
      Lubię za to oglądać zdjęcia, czytać o ciekawych miejscach, więc przy braku funduszy na zwiedzanie na zywo, zwiedzam w ten sposób.
    • beataj1 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:24
      Jestem ciekawa świata i lubie podróżować. Ale jednocześnie podróże nie znajdują się na szczycie moich priorytetów. Oznacza to że chętniej wydam dużą kasę np na remont mieszkania albo jakiś mebel (bardzo lubię zajmować się urządzaniem wnętrz) niż na podróż. Nie wydam całych oszczędności na podróż życia bo po prostu szkoda by mi było tych pieniędzy. Lubie za to książki opisujące inne społeczeństwa - jako socjolog interesują mnie inne grupy i te drobne różnice pomiędzy różnymi grupami ludzi.
      Ponadto rozróżniam dwa rodzaje wyjazdów - zwiedzające -i to sa wyjazdy raczej miejskie - czyli zwiedzanie miast, muzeów, łapanie klimatów danego miejsca. I sa to wyjazdy intensywne i przeładowane atrakcjami bo wciąż jest coś do zobaczenia.
      Oraz wyjazdy regeneracyjne - wtedy tylko basen, drink na leżaczku, książka i ewentualnie wielogodzinne maratony gry w kości. Wtedy raczej nie zwiedźmy intensywnie (nie mówię że w ogóle, ale mało) tylko wypoczywamy do wypęku smile

Wycieczki krajoznawcze i przyrodnicze są nudne i jak ktoś chciałby mi zrobić osobistą przykrość powinien mnie zabrać w góry albo inne lasy (albo pod namiot) - miał by wtedy próbkę Beaty nieszczęśliwiej, marudzącej i znudzonej. Blee juz wole myć okna(czego nienawidze) niż oglądać widoczki.
      • chipsi Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:26
        Jako że nie znoszę myć okien to wyjadę w góry a Ty mi umyj tongue_out
        • hugo43 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 17:32
          ja uwielbiam podroze,male i duze,nawet na 3 dni chce mi sie gdzies wyskoczyc np .do paryzasmile za to moj maz kompletnie tego nie rozumie,nawet mi powiedzial,ze zwiedzanie to nawet gorsze jest od lezenia na plazsmile,moze dlatego,ze on z alanyi i plazy mial po dziurki w nosie?na szczescie jemu moje podroze nie przeszkadzaja.wlasnie sie wybieram na wschod turcji z synkiem,maz zostaje w warszawie(niby interesu pilnuje,ale pewnie nie chce mu sie leciec z przesiadka).o,ja to nawet lotniska lubie,czekanie na boarding itd,taka zboczona jestem!
    • ashraf Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:24
      My oboje kochamy podrozowac smile Nie musze miec markowych ciuchow, drogich kosmetykow ani kanapy ze skory krokodyla, ale na wycieczki wydajemy sporo. Teraz pewnie, wraz z nadejsciem juniora, sporo sie zmieni, ale zamierzamy przyzwyczaic go do dalekich podrozy jak najszybciej, debiut (12 h autem) bedzie mial miesiac po narodzinach, wiec licze, ze sie uda. Znam tez jednak sporo osob, ktore podrozowac albo nie lubia, albo wola przeznaczyc te pieniadze np. na urzadzanie mieszkania czy sporty ekstremalne, ludzie sa rozni. Nie mnie to oceniac, nie dyktuje nikomu na co ma wydawac nadprogramowa kase i nie zycze sobie tego w stosunku do mnie.
    • gaskama Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:25
      Nie chcę tego nazywać tak górnolotnie "ciekawością świata", ale uwiebiam wyjazdy. To zdecydowanie numer jeden w naszej rodzinnej liście priorytetów wydatkowych (obok dobrego jedzenia), zdecydowanie przed wydatkami mieszkaniowymi, meblami, ciuchami, kosmetykami itd. Wyjeżdżamy kilka razy w roku na dłuższe i krótsze wyjazdy. Kocham zarówno wyjazdy zagraniczne jak i te na Mazury, w Tatry i nad Bałtych, uwielbiam weekendowe wypady, wyjazdy na narty, na byczenie się w słońcu nad basanem itd. itp.
    • maggorlo Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:27
      Wakacje raz na 10lat mi wystarczają. Ostatnie 2 lata w czasie urlopu pracowałam. Wolę weekendowe wyprawy to tu, to tam. Jechać gdzieś i siedzieć w 1 miejscu przez 2 tygodnie to dla mnie katorga.
    • mona_mayfair Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:29
      Uwielbiam, zwłaszcza zabytki, klimaty wiejskie i zwiedzanie oopuszczonych miejsc. Jestem wielka fanką tej strony i ludzi prowadzacych ja:
      opuszczone.com/index_2.php?s=ekipa
      I tak im cholernie zazdroszczę tych wszystkich zwiedzonych miejsc...
      • lelija05 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:35
        Fajnie, takie podróże z dreszczykiem...
        Ja zazdroszczę takim jak np Anthony Bourdain, nie dość że zwiedza, to jeszcze dobrze zje i wypije smile
        • mona_mayfair Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:38
          Ja na razie zwiedzam to, co mam w okolicy, a niestety niewiele tego jest... Szukam tez takich miejsc w Niemczech, jako że mieszkam przy granicy wink Takie hobby, którego niestety mój facet nie podziela;p Z nim moge zwiedzac zamki, twierdze, wsie i inne takie;p On do opuszczonych miejsc podchodzi z dużą rezerwą, niestety..
          • kropkacom Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:43
            Mnie fascynują stare cmentarze oraz ruiny zamków, klasztorów.
            • mona_mayfair Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:50
              Tym tez nie pogardzewink Mam w okolicy stary, opuszczony cmentarz z pieknymi zabytkowymi nagrobkami. Cały porośnięty bluszczem, piekny smile Poszukam fotek, jak mi sie uda znaleźć w moim bałaganie zdjęciowym moge wrzucic jak chceszsmile
              • kropkacom Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:04
                Proszę. Ja z kolei chodziłam do szkoły i naprzeciwko był (obecnie odrestaurowany) stary cmentarz mennonicki. No perełka normalnie...
                • mona_mayfair Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:07
                  Odkopałam tylko kilka (czas posprzatac, bo nic juz znaleźć nie mogę)
                  Widok ogolny; fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3280941,2,1,SAM-6188.html
                  Zarośniete groby: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3280942,2,2,SAM-6196.html
                  Jeden z nagrobkow; fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3280943,2,3,SAM-6183.html
                  • kropkacom Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:12
                    Super. Dzięki.
          • lelija05 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:46
            Byłam kiedyś w opuszczonym i zrujnowanym ośrodku wczasowym w środku lasu i rozumiem rezerwę twojego faceta smile
            Niby nic, ale atmosfera była prawie jak w horrorze, nawet pogoda się dopasowała, bo się zachmurzyło i deszczyk mżył...
            • mona_mayfair Re: Ciekawość świata 08.11.12, 10:53
              Ano właśnie, jemu ta atmosfera zdecydowanie przeszkadza;p Kiedyś poszłam z kolega porobić pare fotek do opuszczonej bazy wojskowej. Mój facet wolal na nas czekać sam w nocy w środku lasu, niż wejśc z nami do budynku;p Ja takie klimaty uwielbiam, nie czuję "tej" atmosfery w jakims strasznym tego slowa znaczeniu ;p
      • maggorlo Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:05
        mona_mayfair napisała:

> Uwielbiam, zwłaszcza zabytki, klimaty wiejskie i zwiedzanie oopuszczonych miejs
        > c. Jestem wielka fanką tej strony i ludzi prowadzacych ja:
        > opuszczone.com/index_2.php?s=ekipa
        > I tak im cholernie zazdroszczę tych wszystkich zwiedzonych miejsc...

O dzięki! Super stronka i nawet jest kilka miejsc w mojej okolicy, których jeszcze nie widziałam wink
        • mona_mayfair Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:08
          A prosze bardzo smile Jest na co popatrzecsmile
          • ceide.fields Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:13
            Owszem wyjazd wakacyjny latem i 2-3 krótsze w ciągu roku. Nie ma poza tym nie mam parcia na ciągłe podróżowanie, za dużo latam służbowo i za fajny mam dom i ogród, aby nie korzystać ze stacjonarnych przyjemności jakie oferują wink
    • imogen0 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:21
      Uwielbiam podróże chociaż strasznie boję się latać
      Marzy mi sie Azja ale jak pomyslę ile to godzin w samolocie...sad
      Na razie sa urlopy w Polsce i Europie, ale staramy się co rok odwiedzać inne miejsce,raczej zwiedzamy,włoczymy się,koniecznie próbujemy lokalnych potraw niz np.leżymy na plaży.
      Moją ciekawość swiata zaspokajają też książki i filmy podróżniczo-przyrodnicze.
      • pitahaya1 Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:42
        imogen0 napisała:

> Marzy mi sie Azja ale jak pomyslę ile to godzin w samolocie...sad

Jak dobrze dopasujesz bilety, czyli międzylądowania, to zamkniesz się w czasie 11-14h. Nie jest źle. Lecisz z reguły nocą, więc po prostu część lotu przesypiasz. Potem możesz raz w życiu przemordować się z bollywoodzkimi szmirami lub innymi cudami wiankami. Kawa, posiłek, kawa, książka, kawa, muzyka i jesteś na miejscu.
        Tylko trzeba jeszcze wrócić.
        Ja lecę w styczniu. Poluję na bilety, resztę załatwiamy sami.
    • ganna_risatdinova Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:22
      Uwielbiam podróżować i też nie mogłabym bez tego żyć.
      Od kilku lat zafiksowałam się na Afryce i właśnie z tego kontynentu pochodzą moje najlepsze wakacyjne wspomnienia. Teraz zimą zamierzam eksplorować Republikę Zielonego Przylądka i już się cieszę na to, że będę mogła poznać tę kulturę, bo słyszałam już o mieszkańcach ciekawe opowieści.
      Też mam ludzi w swoim otoczeniu, którzy uważają że pieniądze wydane na podróże są wyrzucone w błoto. Cóż, współczuję im trochę.
      Ale ostatnio poszłam na kompromis sama ze sobą i żebym nie miała wrażenia, że tylko na podróże idą pieniądze i aby mieć coś trwałego, kupiłam bardzo fajny smart-tv z 3D.
      Na szczęście na Afrykę też wystarczysmile.
    • joxanna Re: Ciekawość świata 08.11.12, 11:31
      Uwielbiam być 'gdzie indziej' i 'w drodze'.

Bardzo interesuje mnie jak się żyje gdzie indziej, co się robi, w ogóle interesują mnie 'strategie życiowe'. Lubię architekturę, interesuje mnie urbanistyka, wyobrażam sobie jak życie wyglądało kiedyś, co się zmieniło, dlaczego.

Bardzo lubię podróżować, maniakalnie czytam reportaże, oglądam mapy. Nawet moją pracę lubię właśnie dlatego, że rozmawiam z ludźmi po części o życiu.

Ale szczerze mówiąc wolę podróże służbowe, w każdym razie w jakimś celu - bo wtedy spotykam ludzi w normalnych życiowych sytuacjach. Jednak podróż turystyczna, też superfajna, ale jest ograniczona do hitów turystycznych, albo w czasie turystycznym itp.

Mogę też godzinami chodzić po lesie, a jak jeszcze trafią się jakieś ładne ptaki, to już w ogóle jestem szczęśliwa.

Ale to wszystko to i tak dla mnie są rozrywki indywidualne, albo z mężem. A ponieważ mam małe dzieci, to ograniczamy się do zwiedzania, wycieczek podmiejskich, a wakacje w ośrodkach turystycznych. oglądania architektury jeszcze nie doceniają, a w lesie krzyczą i biegająsmile. Ale też jest fajnie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Ciekawość świata 08.11.12, 14:22
      hehe
      lubię być gdzie indziej, natomiast nie lubię podróży jako takich big_grin mam rajzefiber nawet jak mam pojechać samodzielnie, własnym samochodem (czyli full swoboda) do teściów do sąsiedniego miasta big_grin dla mnie najlepszy byłby jakis sposób teleportacji wink
      tym niemniej, od dwóch - trzech lat podróże są nieco dalej na liście moich priorytetów życiowych. jeszcze sie najeżdzę, teraz musze pozałatwiac inne rzeczy.
    • thorgalla Re: Ciekawość świata 08.11.12, 14:38
      Uwielbiam.
      Planować (najbardziej!),pakować się,podróżować.
      Gdybym miała więcej kasy to częściej bym jeździła.
      I jeszcze gdybym dziecka małego nie miała to już była by rozpusta big_grin Chociaż właściwie ono mi nie przeszkadza,w tym roku byłyśmy we Włoszech i Londynie.Moje dziecię chyba też polubiło podróżowanie.
      • niutaki Re: Ciekawość świata 08.11.12, 14:56
        Ja moglabym na doopce w domu siedziec cale zycie, nie kreca mnie wycieczki, wczasy i inne takie. Zadne tam zwiedzanie zabytkow, ani ogladanie krajobrazu. Ale jesli ktos to lubi, to nic mi do tego na co wydaje swoje pieniadzesmile
      • echtom Re: Ciekawość świata 09.11.12, 09:39
        Planowania i pakowania nie lubię - za duży stres, że o czymś zapomnę wink Dla mnie podróż się zaczyna, kiedy wsiadam do pociągu/autobusu i jadę.
    • mysia-mysia Re: Ciekawość świata 08.11.12, 15:00
      nie miałam potrzeby podróżowania, do póki nie zaczęłam podróżować smile
      ale nie wiem, czy mam w sobie ciekawość świata; raczej potrzebę wyrwania się z codziennego marazmu
    • shellerka Re: Ciekawość świata 08.11.12, 15:30
      uwielbiam, kocham i ogólnie mogłabym nie robić nic, tylko podróżowaćsmile

niestety...uncertain

i jest mi z tym bardzo źle, zwłaszcza, że moje podróże nie należały do najbliższych i najtańszych.

teraz nawet kurde wyprawa nad polskie morze to jest "wyprawa" przeliczana na litry benzyny i ceny pokoi.

ale czuję, że już niedługo!
    • velluto Re: Ciekawość świata 08.11.12, 17:04
      Kocham podróże, i mam ambitne plany. Nie jeżdżę ponownie w to samo miejsce, które już "zaliczyłam", mam apetyt na nowe. Zwiedzać, oglądać, włóczyć sięsmile

Szanuję i podziwiam osoby, które mają taką ciekawość świata i pasje, że podporządkowują temu codzienność. A okazuje się, że takich osób jest całkiem sporo w moim otoczeniu... choć - co może dziwne - raczej nie upubliczniają tego faktu, najczęściej dowiadywałam się przypadkiem.
    • konik-galopek Re: Ciekawość świata 08.11.12, 17:29
      Odkad urodzilam synka to podrozujemy mniej i na krocej. Ale nie wyobrazam sobie siedziec na tylku w jednym miejscu.

Ktos chetny na Grenlandie zima? wink Psie zaprzegi, sniezna pustynia i ciiiiiiiiiisza.
    • kkalipso Re: Ciekawość świata 08.11.12, 17:37
      Uwielbiam !

Nie śpieszyło nam się z dzieckiem więc zdążyliśmy zobaczyć kilka przepięknych miejsc.Polskę zwiedziałam wystarczająco w okresie szkolnym,byłam w wielu miejscach i w górach i nad morzem ,zamki,puszcze ,kolonnie,Warszawa bardzo często(no ale to to chyba każda)ja pamietam bardzo dobrze bo uwielbiałam te wycieczki i słuchałam uważnie przewodników(w Krakowie tak się zadumałam nad dzwonem przy ktorym składa się życzenia ,że się zgubiłam i wszyscy mnie szukalismile .Jako nastolatka Mazury bardzo najcześciej a pożniej to już Europa.

Na wiosnę planuję Anglię,nie moge się doczekać,pożniej chciałabym lecieć do Stanów,ale to już nie takie proste(wiza)muszę zobaczyć NJ zanim umrę,na te wycieczki planuję lecieć samasmile

Gdybym mogła to co miesiąc chciałabym gdzieś lecieć ....obojętnie gdzie -oby nie do Meksyku (choć pięknie)to mnie przeraża bezprawie w tym państwie,nigdy nawet zadarmo....
      • thorgalla Re: Ciekawość świata 08.11.12, 18:20
        >>muszę zobaczyć NJ zanim umrę,
        Ja też! Planuję za dwa lata,na okrągłe urodziny prezent sobie zrobić.
      • ashraf Re: Ciekawość świata 08.11.12, 18:58
        Ale tak konkretnie to o co chodzi z tym Meksykiem? Bo ze akurat tam nie masz ochoty leciec, to rozumiem, ale jakie odczuwalne dla turystow bezprawie masz na mysli? Ostatnio bylam tam w 5 mies. ciazy i malo gdzie na swiecie czulam sie tak bezpiecznie jak tam! Jezeli nie wyjezdzasz poza Jukatan, to musisz miec wyjatkowego pecha, zeby cokolwiek cos Ci sie stalo...
        • kkalipso Re: Ciekawość świata 08.11.12, 19:32
          ashraf napisała:

Ostatnio bylam tam w 5 mies. ciazy i malo gdzie na swiecie czulam sie tak
          > bezpiecznie jak tam! Jezeli nie wyjezdzasz poza Jukatan, to musisz miec wyjatk
          > owego pecha, zeby cokolwiek cos Ci sie stalo...

Nie wiem tak mam od dawna i koniec ,na samą myśl ciarki mnie przechodzą,tyle się słyszy i czyta złego o tym kraju.Pewnie w kurortach i dobrych hotelach jest bezpiecznie ,no ale ja podziękowałam.

Ogladałam dosyć dużo filmów na faktach ,przerażających i to pewnie też sprawiło,że jestem na nie.Dla przykładu ostatni film mówił o 5 amerykanach którzy pojechali tam się zabawić,jednego porwała sekta i to co oni mu zrobili to nie do opowiedzenia(sprawa do tej pory jest w sądzie),mam nagrany na N -zobaczę jaki ma tytuł,teraz mała bajkę ogląda.Ogólnie,bezprawie,narkotyki,gwałty....nie nie i jeszcze raz nie.

Ostatnio na gazecie był artykuł co spotyka te biedne kobiety które próbują dostać się do Stanów,jak są gwałcone miesiącami przez przygraniczną mafię ,jak biedaczki wydają ostatnie pieniądze na jakiś zastrzyk ,który powoduje kilkumiesięczną bezpłodność...wyć się chce jak człowiek takie rzeczy czyta..
    • josef_to_ja Re: Ciekawość świata 09.11.12, 00:10
      Lubię, jestem ciekawy świata, niestety to kosztowne sprawy.
    • kamelia04.08.2007 Re: Ciekawość świata 09.11.12, 03:13
      ciekawi mnie mój kraj, kraje sasiednie, ciagnie mnie Polska, w ogóle Europa. Do dojechania w 2-3 godziny samolotem.

Mogłabym jeszcze pojechac do maroka, czy do egiptu, ale bez presji. O Ameryce, czy innych kontynentach, to mi wystarczy, że w telewizji poogladam.

Wakacje musza byc obowiazkowo. Wole stare meble w domu.
    • anias29 "Podróżować, podróżować jest BOSKO!" 09.11.12, 09:12
      że tak sobie zacytujęwink

Tak, podróżuję dość często, na miarę swoich skromnych możliwości oczywiście.
      Podróżując spełniam swoje marzenia z dzieciństwa.
      Zwykle udaje mi się wyjechać kilka razy w rokuwink

Najbardziej lubię zwiedzać stolice europejskie, odbywać rejsy do Skandynawii oraz szwendać się po Turcjismile W kraju z kolei uwielbiam ruiny zamków, stare klasztory itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka