Dodaj do ulubionych

Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić?

23.11.12, 10:18
Da sie jakoś to załatwić?
Mąż musi za tydzień wyjecha służbowo do niemiec i wczoraj okazało się ,że dowód ma juz nieważny,o paszporcie nie wspominając.
Co teraz?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 10:24
      Do urzędu paszportowego biegiem. W pilnych uzasadnionych przypadkach wydaja paszport nawet na następny dzień.
      • bri Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 10:39
        Nawet jak nie masz ważnego dowodu osobistego? Wątpię.
        • mary_lu Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 10:45
          Ja nie urząd paszportowy, więc takich detali już nie rozsądzę. Ale znajome dziecko dostało paszport następnego dnia, więc moze maja i ekspresowe procedury dla nieposiadajacych dowodu.
          • krejzimama Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 10:58
            Nie mają niestety ekspresowych procedur dla idiotów.
            • mary_lu Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:03
              Eeee, jakby ktoś trafił na tego idiotę, na którego ja trafiłam w okienku, to znajdą wspólny język i swój swemu załatwi co trzeba tongue_out
              • krejzimama Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:14
                Nosz ja po prostu nie rozumiem takiego czegoś. Koniec ważności dowodu to nie jest losowa data, która zaskakuje posiadacza.
                • mary_lu Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:21
                  Oj tam, oj tam, własnie poleciałam sprawdzać datę ważności swojego dowodu i zdziwiłam się, że dokument takową posiada big_grin
                  • angazetka Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:25
                    Tia. Jak wspomniałam niedawno w pracy, że muszę wymienić dowód, bo traci ważność, to pół firmy się zdziwiło. Ludzie są dziwni wink
                  • martab15 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:26
                    mary_lu napisała:

> Oj tam, oj tam, własnie poleciałam sprawdzać datę ważności swojego dowodu i zdz
                    > iwiłam się, że dokument takową posiada big_grin

No mój mąż tez był przekonany ,ze do końca ważności jeszcze i jeszcze i dupa.
                    Wrócił własnie z urzędu,pani okienkowa stwierdziła,ze nie ma szans w tydzień wyrobić i w dodatku obcięła mu stary.
                    • ewa_mama_jasia Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 12:31
                      Ale chociaż złożył podanie?
                      • martab15 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 12:41
                        ewa_mama_jasia napisała:

> Ale chociaż złożył podanie?

Tak złożył,dostał tą karteczkę do odbioru i tyle.
      • aquarianna Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 12:39
        mary_lu napisała:

> Do urzędu paszportowego biegiem. W pilnych uzasadnionych przypadkach wydaja pas
        > zport nawet na następny dzień.

Uzasadnione przypadki to np. wyjazd na pilną operację. Nic poza tym. Wyjazdy służbowe, choćby nie wiem, jak ważne, nie łapią się. Sprawdzałam na własnej skórze.

• mary_lu Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 12:52
          Znajome dziecko jechało na wycieczkę klasową i nikt nie kłamał prosząc o szybkie wydanie paszportu.
          • aquarianna Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 12:58
            mary_lu napisała:

> Znajome dziecko jechało na wycieczkę klasową i nikt nie kłamał prosząc o szybki
            > e wydanie paszportu.

Więc dokonano chyba cudu wyrabiając mu paszport na drugi dzień. Nawet w tych przypadkach, o których pisałam, nie wydają paszportu, tylko jakiś dokument zastępczy. A wyjątki to naprawdę tylko takie, gdzie chodzi o ludzkie zdrowie/życie.

• mary_lu Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 13:02
              Być może był to dokument zastępczy, ale pochodził z biura paszportowego i pozwalał na legalne przekroczenie granicy.
            • taje Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 16:18
              No nie wiem. Mnie powiedziano w konsulacie (mieszkam za granicą), że paszport tymczasowy ważny rok wydadzą praktycznie od ręki, na następny dzień. Potrzebuję paszportu dla dziecka na za miesiąc i wręcz odradzili składanie wniosku o zwykły paszport bo może być obsuwa z terminem i lepiej wnioskować o tymczasowy.
              • caroninka Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 16:45
                Tak, ja tez paszport tymczasowy dostalam w konsulacie na nastepny dzien. Przyslali mi kurierem do domu. ALE! By wyrobic paszport, trzeba posiadac jakis wazny dowod tozsamosci, a tu takowego brak...
    • ewa_mama_jasia Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:08
      Biegiem z napisanym podaniem do organu wydającego dowody osobiste. Od razu do kierownika, z wieeeeelką prośbą smile Może się uda. Wiem, że w uzasadnionych przypadkach jest szansa przyspieszyć. Ale to chyba zalezy od okoliczności i uznania przełozonego komórki.
      • angazetka Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:12
        W tydzień dowodu nie wyprodukują, nie ma szans.
      • krejzimama Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:12
        Przypominam, że dowody są fizycznie wykonywane w PWPW oraz CPD MSWiA.
        Tak więc gorące prośby może sobie wsadzić w buty.
        • ewa_mama_jasia Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:37
          Nie upieram sie, wiem że kiedyś można było szybciej. Na zasadzie - kompletne dokumenty wędrowały od razu, poza kolejnością (z partią aktualnych wniosków, bez oczekiwania na swoją kolejkę) do miejsca, gdzie były drukowane. Tylko trzeba było to załatwić na samym początku, przy składaniu wniosku.
          Może tak już nie ma, nie wiem. I nie upieram się. Wiem jedno - jeśli mi zalezy, to nie czekam co poradzą obce osoby, tylko kontaktuję się z osobą decyzyjną w danym zakresie. Może coś poradzi.
    • beverly1985 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:30
      Można pojechac w stresie i modlic sie by nikt nie sprawdził. Ale na takie ryzyko to bym sie zdecydowala co najwyżej jadąc np. do wlasnego chorego dziecka, a nie na jakis wyjazd słuzbowy.
      • krejzimama Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 11:34
        Żeby tak zrobić trzeba mieć stalowe kohones. Zwłaszcza jak się jedzie Niemiec.
        • heca7 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 12:50
          W zeszłym roku dostaliśmy z mężem zbiorowego zaćmienia umysłu i wieczorem, przed wyjazdem do Chorwacji odkryliśmy, że paszporty naszych dwóch synów są już nieważne! Córki ważny, nasze ważne a ich nie uncertain Jakim cudem zadne tego wcześniej nie sprawdziło dziś nie wiem. W każdym razie noc miałam z głowy sad Zdecydowaliśmy się jechać bo i tak nigdy nam nie zaglądali do środka. Najwyżej zwiedzimy areszt w Cro wink ....Ponieważ był to poniedziałek więc mało turystów i panu celnikowi chciało się zajrzeć big_grin Popatrzył, nic nie powiedział, oddał i wjechaliśmy. Od tego momentu do paszportów zaglądam co miesiąc żeby znów się nie zdziwić wink
        • taje Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 16:26
          E tam. To znaczy jak samolotem to i owszem, nie zaryzykowałabym. Ale gdyby mąż autorki jechał samochodem to nie ma teraz kontroli na granicach i jest bardzo mała szansa, że ktoś go po drodze wylegitymuje. Ja teraz mieszkam w małym kraiku, gdzie codziennie prawie przekracza się granice trzech państw, nawet w drodze z przedszkola czasami i nikt się nami od półtora roku nie zainteresował. A rzadko wozimy ze sobą na co dzień dowody dzieci.
    • klubgogo Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 13:16
      Jak można nie wymienić dowodu w terminie? Jak dawno stracił ważność, bo urząd mista/gminy ma prawo zażądać od męża potwierdzenia posiadania obywatelstwa polskiego nim ten dowód wyda tongue_out Czasami wystarczy, jeśli przedawni się parę tygodni...
      • heca7 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 14:13
        Mnie na pół roku wcześniej przysłali zawiadomienie, że kończy mi się ważność.
    • baltycki Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 16:02
      martab15 napisała:

> Da sie jakoś to załatwić?
      Da, podać mi dane, adres- wysle telegram, ze tesciowa ulegla wypadkowi, ze umierajaca. Kieds taki wyslalem sam do-siebie i... zalatwilem smile
    • mysia-mysia Schengen 23.11.12, 16:33
      wydaje mi się że zarówno Polska jak i Niemcy należą do tego układu, a to oznaczałoby że nie ma kontroli na granicy
      W Niemczech nie byłam ale jak jechałam do Czech czy Francji to nikt mi w dokumenty nie zaglądał
      • baltycki Re: Schengen 23.11.12, 16:44
        mysia-mysia napisała:

> wydaje mi się że zarówno Polska jak i Niemcy należą do tego układu, a to oznacz
        > ałoby że nie ma kontroli na granicy
        To wiedza wszyscy ale nawet po przekroczeniu granicy wypada miec przy sobie jakis wazny dokument tozsamosci
        • mysia-mysia Re: Schengen 23.11.12, 16:49
          no rzeczywiście, przecież w hotelach sprawdzają big_grin (ale myślę że taka recepcjonistka to by już na datę nie patrzyła)
      • demonii.larua Re: Schengen 23.11.12, 16:54
        Na granicy kontroli nie ma, ale celnicy w strefie jak najbardziej zatrzymać do kontroli mogą big_grin i wtedy się zdziwi tongue_out
    • rosapulchra-0 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 16:48
      Samochodem niech jedzie.
      • martab15 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 17:26
        Jadą busem ,bo w 7 osób,jest to wyjazd 24 godzinny.
        No i właśnie jest obawa tej kontroli, chociażby na autostradzie.
        Co wtedy grozi?
        • baltycki Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 17:33
          Niech zabierze prawo jazdy (jesli ma)
          • martab15 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 17:38
            baltycki napisał:

> Niech zabierze prawo jazdy (jesli ma)

Oczywiście ,że ma,tylko wyczytałam,że niemiecka służba celna nie uznaje prawka jako dowodu tożsamości.
            To jest tylko 200 km za granicą,ale różnie bywa.
            Wie ktoś ,co grozi,gdy okaże się,że nie ma dowodu przy sobie?
            • araukaria29 Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 17:42
              To wszystko zależy gdzie mieszkasz. Problemem nie jest wyprodukowanie dowodu tylko dostarczenie do urzędu. Da się wyskomleć wyprodukowanie dowodu, ale on sie magicznie nie teleportuje do urzędusad
            • baltycki Re: Pilny wyjazd do DE a dowód nieważny,co robić? 23.11.12, 17:48
              martab15 napisała:

> Oczywiście ,że ma,tylko wyczytałam,że niemiecka służba celna nie uznaje prawka
              > jako dowodu tożsamości.
              Bo prawo jazdy dowodem tożsamości nie jest ale (z obcietym dowodem osobistym) lepsze niz zaden wazny dokument
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka