Dodaj do ulubionych

Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp!

28.11.12, 17:57
Ale jestem zła na siebie... a miałam tylko odparować jabłka na szarlotkę, bo miały za dużo wilgoci i jeszcze timer nastawiłam, tyle że za późno. Mój super garnek z ikei z grubym dnem na maksa przypalony, czy znacie sposób na to, żeby go jakoś doprowadzić do stanu pierwotnego i czy to prawda, że już nie będzie taki jak wcześniej i zawsze będzie przypalał ? ( ale to chyba niemożliwe dopóki woda nie odparuje ?smile Nie wiem czy można cifem szorować wewnątrz garnka?
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 18:02
      spróbuj zasypać solą, zostaw na jakiś czas a potem szoruj.
      Ja swój odczyściłam takim niemieckim drucianym czyścikiem - garnek czysty tylko dalej śmierdzi spalenizną sad
    • e-kasia27 Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 18:04
      A jaki to garnek, stalowy, czy emaliowany?
      • mvszka Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 18:19
        stalowy
        • e-kasia27 Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 19:12
          Też polecam sodę.
          Nasyp grubo na dno i poczekaj, potem wyszoruj druciakiem, takim ze stalowych miekkich wiórków, albo plastykowym, zejdzie i nie będzie śladu.
    • mary_lu Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 18:14
      Nie szoruj, tylko zasyp grubo sodą, nalej odrobinę b. ciepłej wody i pomocz tak kilka godzin. Potem poskrob drewnianą łopatką, wypłucz i ponów akcję. I tak do skutku. Możesz tę sodę troszkę podgotować w garnku, ale nie przypal znów big_grin

Mam garnki stalowe, które po jednym przypaleniu potem już ciągle przypalają, ale i takie, którym takie akcje nie szkodzą. Nie wiem, od czego to zależy.
    • twoj_aniol_stroz Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 18:47
      mój sposób na przypalony garnek to pół garnka wody, opakowanie sody oczyszczonej i gotuję na małym ogniu dwie trzy godziny - rzecz jasna pilnując żeby znów nie przypalić big_grin. Cała przypalenizna odłazi sama.
    • prochottka1 Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 19:23
      jesli masz zmywarke - to rozpusc kostke do zmywarki w goracej wodzie i zostaw na noc
      wszystko powinno zejsc bez szorowania
    • aneta-skarpeta soda 28.11.12, 19:25
      ja wyczysciłam sobie bardzo przypalony piekarnik sodą

namoczyłam ciepłą wodą, posypałam sodą -odczekałam i szorowałam takim miękkim druciakiem

wyczyścił się elegancko

-----------------

co do przypalania- ja przypaliłam patelnię z powłoką ceramiczną, udało mi się odczyścic ją na cacy i faktycznie potem ta patelnia przypalała- mam porównanie, bo w kompl. miałam drugą, mniejszą i ona nie przypala
      • ewma cola + soda i garnek jak nowy 28.11.12, 19:31
        cole i sode do garnka i gotuj na małym ogniu.
        Uratowałam tak mamie już 2 garnki, a chciała je wywalić.
    • princesswhitewolf Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 19:34
      jak soda nie pomoze to 1 tabletke proszku do zmywarek tam zostaw na 24 godziny
    • kocianna Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 21:27
      Zamiast sody możesz nasypać kilka łyżek proszku do prania i nieco wody (niedużo) i to zagotować. Tylko tak, żeby się proszkowa papka nie przypaliła smile Trzeba powtórzyć kilka razy, ale spalenizna odchodzi płatkami.
    • jopowa Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 21:28
      Bardzo mi przykro,tez sie przywiazuje do roznych rzeczy i zal mi jak cos sie zniszczy
      • mvszka Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 28.11.12, 21:37
        no tutaj dostałam tyle porad, że zniszczenie będę mogła cofnąć, dzięki wszystkim smile
        • jopowa Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 29.11.12, 11:00
          to grauluje,tyle radosci
    • suazi1 Re: Przypaliłam najlepszy garnek, Heeelp! 29.11.12, 18:49
      Kilka razy zdarzyło mi sie przypalić garnki z zeptera - po wyszorowaniu mleczkiem do rzeczy ze stali nierdzewnej działają bez zarzutu.
    • papalaya po co to "help"? 29.11.12, 21:50
      zagramaniczny bełkot ma dodać siły i błyskotliwości twojemu wpisowi?
      • rosapulchra-0 Re: po co to "help"? 29.11.12, 22:04
        papalaya napisała:

> zagramaniczny bełkot ma dodać siły i błyskotliwości twojemu wpisowi?
        Powinieneś się cieszyć - masz powód do dowalenia na swoim poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka