Dodaj do ulubionych

Podpis pod cv

28.11.12, 18:47
Czy jest konieczny?
Chodzi mi o podpis pod klauzulą : Wyrażam zgodę na....
O ile jest to cv wysyłane pocztą to rozumiem,że ma to być podpis odręczny, a co jeśli wysyłam pocztą elektroniczną to ma to być skan mojego podpisu.
Do rekruterek: czy jeśli nie ma takiego podpisu to odrzucacie takie CV?
Obserwuj wątek
    • emila.dudek Re: Podpis pod cv 29.11.12, 15:22
      Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź wink
      • morgen_stern Re: Podpis pod cv 29.11.12, 15:28
        Nie jestem rekruterką i od wieków nie wysyłałam CV, ale kiedyś zeskanowany podpis wystarczył. Na logikę, przy masowym nadsyłaniu zgłoszeń mailem nie da się tego inaczej zrobić.
    • bella_roza Re: Podpis pod cv 29.11.12, 15:31
      nie podpisuję się, wysyłam dokument mailem. bez skanu podpisu. nie zdarzyło mi się żeby to był problem.
    • kai_30 Re: Podpis pod cv 29.11.12, 15:36
      Jeśli wysyłam CV mailem nie skanuję podpisu, nie wpadłabym na to wink Nigdy nie było z tym problemu.
      • charlottesometimes1 Re: Podpis pod cv 29.11.12, 15:47
        klauzula "wyrażam zgodę..." bez podpisu to tak, jakby jej w ogóle nie było. Wiesz, jak nie podpisany przez notariusza akt notarialnywink Inna sprawa, że jest wielu rekrutujacych, którzy niespecjalnie przejmują się tym czy ta formułka jest, czy nie, ale myślę, że zawsze warto zadbać o ten podpis, zwłaszcza, jeśli nasza aplikacja ma być postrzegana jako profesjonalna.
        • shellerka bez przesady 29.11.12, 16:29
          musiałabym każde c.v. drukować (moje zmieniam w zależności od stanowiska na które aplikuję) i podpisywać, a potem skanowac i wysyłać.
          z uwagi na fakt, że w moim skanero drukarce utknęły klocki, jest to fizycznie niemożliwe, a nie sądzę, żeby a)kazdy posiadał drukarko skaner, b) każdy latał do kawiarenki netowej, drukował, skanował i wysyłał.

w życiu swoim wysłanego mailem cv nie podpisałam, a ofert pracy dostałam w swoim życiu w ten sposób kilkanaście co najmniej.
          • carmita80 Re: bez przesady 29.11.12, 17:25
            Podpisywanie cv? A coz to za ewenement? Co to za formulka "wyrazam zgode..."? Na co wy wyrazacie zgode? Nigdy nie podpisywalam cv, za to list motywacyjny owszem, wysylany poczta, natomiast poczta elektroniczna nie skanowalam podpisu.
            • emila.dudek Re: bez przesady 29.11.12, 17:46
              A widzicie... od jakiegoś czasu wysyłam cv (objęły mnie zwolnienia grupowe) i cisza.
              I wczoraj się dowiedziałam, od znajomej która pracuje w energertyce, że jak otrzymują cv bez podpisanej klauzuli to podanie idzie w kosz.
              I dlatego pytam czy tak jest wszędzie.
              Dziś podpis zeskanowałam i wkleiłam pod tą nieszczęsną klauzulę i znowu zaczynam wysyłać.
              • dorek3 Re: bez przesady 29.11.12, 21:10
                A przypadkiem żeby to było wazne to nie trzeba oryginalnego podpisu?

Ja w każdym razie formułkę wklejam ale nie podpisuję. Jak odzew ma być to jest a aplikuję do bardzo "uregulowanego"obszaru.
                • marcela16 Re: bez przesady 05.12.13, 10:01
                  podpisac trzeba nie odręcznie ale normalnie na komputerze.Większośc firm chce na dole o ta formułkę, a jeśli ona nie podpisana to jakkby jej nie było. A co to za problem podpisac?
                  Myslę ze to Wasza wina jak nikt do Was nie dzwoni.
              • robitussin Re: bez przesady 29.11.12, 21:16
                > I wczoraj się dowiedziałam, od znajomej która pracuje w energertyce, że jak otr
                > zymują cv bez podpisanej klauzuli to podanie idzie w kosz.

Jeśli mają idiotów w HR, to może faktycznie tak jest.
                Dla mnie liczy się człowiek - wykształcenie, umiejętności, kompetencje, a nie jego podpis na CV.

> I dlatego pytam czy tak jest wszędzie.

Nie. Tylko w firmach, gdzie procedury górują nad zdrowym rozsądkiem.
            • robitussin Re: bez przesady 29.11.12, 21:14
              carmita80 napisała:

> Podpisywanie cv? A coz to za ewenement? Co to za formulka "wyrazam zgode..."? N
              > a co wy wyrazacie zgode?

Na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji.
              Taki rodzaj dupochronu.
              • carmita80 Re: bez przesady 29.11.12, 21:43
                robitussin napisał:

> carmita80 napisała:

> Na przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji.
                > Taki rodzaj dupochronu.

A w jaki sposob te dane w procesie rekrutacji sa przetwarzane? Co to w praktyce oznacza? Serio pytam, bo sie z czyms takim nie spotkalam.
                >
                • robitussin Re: bez przesady 29.11.12, 21:48
                  > A w jaki sposob te dane w procesie rekrutacji sa przetwarzane? Co to w praktyce
                  > oznacza? Serio pytam, bo sie z czyms takim nie spotkalam.

Oznacza to to, że je masz (jako rekrutujący) i nimi obracasz. Np. przekazujesz do działu kadr albo do kogoś z pionu wyżej do zatwierdzenia przyjęcia kandydata albo przekazujesz do innej osoby, która prowadzi dalszy etap rekrutacji albo nawet do innej placówki firmy i tak dalej. Tak, wiem, durne to jak nie wiem co, ale odkąd obowiązuje ustawa o ochronie danych, to takie właśnie różne kruczki proceduralne się pojawiaja.
                  • carmita80 Re: bez przesady 29.11.12, 22:23
                    Ok. Dzieki za wyjasnienie. Faktycznie durne to.
          • cherry.coke Re: bez przesady 29.11.12, 22:26
            shellerka napisała:

> musiałabym każde c.v. drukować (moje zmieniam w zależności od stanowiska na któ
            > re aplikuję) i podpisywać, a potem skanowac i wysyłać.
            > z uwagi na fakt, że w moim skanero drukarce utknęły klocki, jest to fizycznie n
            > iemożliwe, a nie sądzę, żeby a)kazdy posiadał drukarko skaner, b) każdy latał d
            > o kawiarenki netowej, drukował, skanował i wysyłał.

Mozesz przeciez zeskanowac podpis raz i wklejac do plikow, ktore wysylasz? Jesli faktycznie to wymagane znaczy.
            • ste3fa Re: bez przesady 30.11.12, 10:29
              taki zeskanowany podpis nie ma żadnej wartości. Równie dobrze mogłoby go nie być.
              Żeby był ważny podpis musi być odręczny lub tzw podpis elektroniczny (i nie jest to skan ani zdjęcie podpisu odręcznego).
              Oświadczenie podpisane np kursywą czy skanem podpisu nie ma żadnej mocy prawnej. Więc podpisując w ten sposób zgodę na przetwarzanie danych właściwie jej nie udzielasz. I dla firmy to żaden dupochron.
              • tobiasz4242 Re: bez przesady 08.01.13, 09:31
                Pierwsze słyszę żeby podpisywać CV. Jest to dość śmieszne i jeszcze nigdy nie widziałem podpisanego cv. Pamiętam że kiedyś wysłałem jednak swoje curriculum vitae bez tego tekstu o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych i rekruterka odpisała mi aby przesłał jeszcze raz dokument z tym tekstem bez żadnego podpisu.
              • maligna567 Re: bez przesady 08.01.13, 15:15
                Miliardy razy wklejałam podpis w photoshopie, jak nie miałam acrobata pod ręką (zresztą acrobat też pozwala się "ręcznie" podpisać) i nikt nigdy nie miał pretensji.
              • lady-z-gaga Re: bez przesady 08.01.13, 15:25
                > Oświadczenie podpisane np kursywą czy skanem podpisu nie ma żadnej mocy prawnej

Kursywa to pismo pochylone.
                Wyszedł jakiś nowy dekret, że tylko prosto wolno pisac ?
                • ste3fa Re: bez przesady 08.01.13, 17:55
                  możesz nawet podkreślić dla efektu ale nic to nie da. Podpis wklepany za pomocą klawiatury (wszystko jedno jaką czcionką) jest w świetle prawa nieważny.
    • allatatevi1 Re: Podpis pod cv 08.01.13, 17:28
      Podpis odręczny jest potrzebny wtedy gdy chcesz pracować w administracji publicznej i to musi być podpis 3 razy - pod CV, listem motywacyjnym i oświadczeniem o niekaralności.
      Ale wtedy wysyła się pocztą.
      Jak wysyłasz na inne stanowiska, np. w prywatnych firmach to spokojnie wystarczy CV załączone mailem, bez żadnego podpisu.
    • smisto Re: Podpis pod cv 08.01.13, 17:58
      Jako pracownik kadr jednego z ministerstw potwierdzam - list motywacyjny, cv i oświadczenia o nieskazaniu a nie niekaralności (jest bowiem mała różnica pomiędzy nieskazaniem a niekaralnością) muszą być podpisane własnoręcznie. Inaczej oferta jest odrzucana jako niespełniająca wymogów formalnych. Takie procedury.
    • coconuda Re: Podpis pod cv 08.01.13, 18:21
      Użyj podpisu elektronicznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka