mentolka
09.12.12, 15:05
Jak to wygląda z waszego doświadczenia. Czy naprawdę warto kupić zmywarkę. Chłop mnie namawia a ja się waham. Zmywanie nie jest dla mnie problemem, oszczędność czasu do mnie nie przemawia. Do zmywarki też trzeba zgarnąć odpadki, włożyć naczynia , odpowiednio poukładać, potem wyjąć , ułożyć w szafkach. Do tego dochodzi czyszczenie zmywarki, filtrów, itp. Niby jest oszczędność wody , ale trzeba mieć więcej naczyń (dodatkowy koszt), trzeba używać specjalnych środków- znowu koszty , bo zwykłe płyny do naczyń są tańsze, no i sam koszt zmywarki - kiedy to się zwróci ,żeby można było mówić o oszczędności za wodę? I do tego dochodzi koszt energii. Pewnie zanim koszt zmywarki się zwróci to się zepsuje i trzeba kupić nową. Zmywarka niby gwarantuje super czyste naczynia, a ja słyszę,że nieraz komuś nie domywa, trzeba poprawiać ręcznie, albo opłukiwać przed włożeniem. A ta cała chemia np. nabłyszczacze przecież osiada na naczyniach i potem to ze smakiem zajadamy. Więc wydaje mi się ,że to że zakup zmywarki to oszczędność , że się opłaca to jedna wielka ściema. Wydaje mi się ,że w ogólnym rozrachunku wychodzi drożej niż zmywanie ręczne. A wy jak uważacie? Aha argumenty o wygodzie , zaoszczędzonym czasie i ładnych rączkach jakoś nie bardzo do mnie przemawiają. Interesują mnie koszty. Co wy sądzicie? Czy ktoś żałuje ,że kupił zmywarkę ?