Dodaj do ulubionych

rosyjska kuchnia

22.12.12, 09:17
tak sobie zakladam watek 'lajtowo' big_grin
bo mnie zainspirowaly znalezione niedawno na ematce 'russian pierogi' firmy virtu wink
kuchnie rosyjska znacie, lubicie? z czym wam sie kojarzy
jakie dania przenioslyscie do swojej kuchni i na ile bliskie sa tzw oryginalu
Obserwuj wątek
    • polaola Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 09:25
      Zastanowilam sie nad tym tematem i stwierdzam ze nie znam rosyjskiej kuchni. No oprucz blinow i kawioru smile
      Ciekawa jestem jakie dania sie tu pojawia.
      A tak wogole to poddalas mi pomysl aby sie wybrac to rosyjskiej restauracji i nadrobic te kulinarne zaleglosci!
      • shan_sa Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 09:33
        U moich Dziadków była kuchnia kresowa i w ogóle jestem przesiąknięta kresami
    • kozica111 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 09:37
      Jedyne skojarzenia jakie mam pochodzą z rosyjskich bajek; bliny i kołacz....
    • kol.3 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 10:30
      Polskie rosyjskie pierogi mają się słabo do rosyjskiej kuchni.
    • ala67 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 10:42
      polskie ruskie pierogi chyba niespecjalnie rosyjskie są? niemniej to jedno z naszych ulubionych dań.
      barszczyk ukraiński, często robię, wszyscy lubimy
      kulebiak też rosyjski?
      znam i jadłam czeburieki, ale nie robiłam nigdy
      podobnie pielmieni cioci Stasiwink

oczywiście, kojarzą mi się też bliny z kawiorem, ale nigdy nie jadłam takiego połączenia; co więcej, nigdy nie jadłam blinów
      • shan_sa Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 10:46
        Jadałam bliny, smakowały mi
    • twoj_aniol_stroz Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 10:52
      Pielmieni jeszcze nie robiłam, ale zaczynam dojrzewać. Za to robiłam adżikę - to taka pasta z warzyw, czenaki - nie wiem na ile to jest rosyjska potrawa a na ile litewska, ale robię czasami, płow - jakkolwiek się to pisze, ale jest bardzo lubiane u nas, bakłażany w paście pomidorowo paprykowej - hit ostatniego lata, tylko pracochłonne dosyć.
      • morgen_stern Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 11:02
        A jak robisz czenaki? To litewska potrawa, zajadałam się tym w Puńsku i zawsze chciałam to zrobić. PYCHA
        • twoj_aniol_stroz Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 11:10
          Mam takie garnuszki z gliny kamionkowej (tata mi zrobił po powrocie z Sejn jak się na to rozchorowałam big_grin )
          Biorę kapustę białą, szatkuję, przesypuję solą i zostawiam żeby sflaczała. Mięso mielone solę, pieprzę, dodaję zeszkloną cebulkę. Trę na tarce, na grubych oczkach marchewkę, obieram ziemniaki. A potem tak: na dno garnuszka łyżeczka oleju, potem pokrojone w kostkę ziemniaki, potem ugniecione w nieduże kulki mięso, potem marchewka i na wierzch kapusta. Każdy garnuszek przykrywam i do piekarnika nagrzanego do 200 st na dwie godziny. Po wyjęciu na wierzch łyżka kwaśnej, gęstej śmietany i na to pokrojony w kostkę ogórek kiszony.
          • morgen_stern Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 11:15
            Tak to mniej więcej wyglądało smile muszę sobie zanabyć kamionkę.
            Ale pamiętam, jak Litwini mi mówili, że w tej potrawie jest 7 lub 9 warzyw, jesteś pewna, że jeszcze tam czegoś nie ma?
            • twoj_aniol_stroz Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 11:25
              Mnie uczyła Litwinka, u której się stołowaliśmy w ramach wakacji. Ona robiła właśnie tak jak napisałam, ale może są rózne odmiany tego samego przepisu. Jak będziesz kupowała kamionkę to ona musi być dość ciężka i dobrze jeśli będzie w środku szkliwiona, bo wówczas łatwiej utrzymać to w czystości. I pokrywki muszą mieć te garnuszki smile
              • morgen_stern Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 11:29
                Dzięki!
      • volta2 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 11:05
        adżika i płow to nie sa dania rosyjskie - są kaukaskie, oczywiście kaukaz można uznać za rosyjski tak jak śląską kuchnię za polską.

a co do tematu:
        barszcz tez z kapustą(ale on też chyba bardziej ukraiński) - lubimy ale nie gotuję
        kawior - jadam często grzanki z kawiorem na śniadanie(ale z kawiorem ze słoiczka, za 40 zeta, nie ten za 400 zł 100 gram z bazaru wyciskany z ryby na twoich oczach)

warieniki - też lubimy, mają wesję na słodko z twarogiem, z grzybami i z kapustą - nic od polskich smakowo się nie różnią, tyle że mniejsze

a jak zamowiłam bliny ze śmietaną to mi przynieśli coś jak nasze uszka do barszczu z mięsem - nie wiem, na ilustracjach to wygląda inaczej - więc może przekłamanie co do kuchni ukraińskiej a nie rosyjskiej nastąpiło?

szaszłyki są dość rosyjskie chyba? to u wysockiego było w jakiejs pieśni, że sobie usiądą przy ognisu i będzie wino i szaszłyki?

czebureki jadłam - chyba mnie nie zachwyciły -i było to na litwie, więc nie wiem, czy w rosji też są?
        • asiakusy Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 14:01

płow to chyba w ogóle środkowoazjatycki smile pilaw i pulao

solianka-sielianka
          kulebiak
          sałatka "winiegriet"
          pielmieni jedzone z octem i śmietaną
          suszona ryba (chyba mało dostępna w Polsce w takiej rosyjskiej postaci)
          pastiła z jabłek!
          kasza "drużba", mieszanka z różnych kasz
          kwas!
          warieniec i rjażenka
          bliny z różnymi nadzieniami
          z kuchni postsowieckiej jasne, że czebureki, płow, szaszłyki, adżika, kurczaki tapaka, chaczapuri, charczo, czurczheła, marchewka po koreańsku (uwielbiam) i kimczi, dania z bakłażanów ale to już nie całkiem rosyjskie
          chleb borodinski, pomysł, żeby dodawać nasion kolendry do chleba
          • asiakusy Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 14:03
            kiedyś robiłam namiętnie dania rosyjskie, teraz nie ma kto jeść tych przysmaków i przestałam sad
          • twoj_aniol_stroz Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 14:52
            A kwas to jaki? U nas są w zasadzie trzy różne kwasy w rodzinie smile Ja robię taki z cytryn i drożdży, moja ciocia kwas chlebowy i podpiwek.
          • volta2 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 15:07
            oj te suszone ryby...

w każdym razie dało się z nich zrobić "po naszemu" wędzone, rybę w folii do piekarnika na 100 stopni na pół godziny - po wystudzeniu wędzona markela jak się patrzy, sama suszka - dla mnie niezjadliwa.
          • aga_i_oli do asiakusy 22.12.12, 22:45
            Hej, czy masz tarkę do robienia marchewki? A może jakiś patent na jej ścieranie.
            • asiakusy Re: do asiakusy 23.12.12, 09:11
              mam, kupioną na Ukrainie ("do marchewki po koreańsku")
              innego patentu nie mam sad
    • brak.polskich.liter Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 14:14
      Tylko bliny.
      W wersjach na slodko i na slono.

Kiedys w 5 dziewczyn ( z Rosjanka, Niemka, Chinka i Japonka) zrobilysmy bliny w wersji fusion.
      Bliny z marynowana ryba (losos i tunczyk, surowe, marynowane w czyms, co przypominalo sos teryaki z domieszka - uwaga - coca-coli), glonami wakame, orzechami, rzezucha i wasabi.
      Byly tez klasyczne, z kawiorem.
      Obydwie wersje - nyom.
    • hamerykanka Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 14:50
      Ja z kolei robie o wiele czesniej pielmieni niz inne pierogi; nawet moj maz tubylec je lubi smile.
      Barszcz tylko ukrainski. Jakis czas temu ambitnie zanabylam ksiazeczki kucharskie (bo z racji mikrych rozmiarow trudno je nazwac ksiazkami) o kuchni rosyjskiej, i jedna o kuchni kresowej-ta ostatnia przyda mi sie chyba, jak przejade zajaca, dzika (lokalnie nie wystepuja) lub jelenia, bo przepisy sa ewidentnie pod dziczyzne uncertain
      • mamaemmy Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 19:51
        moi dziadkowie robli zupę tzw zupę ucha (z ryby) smile
    • duola77 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 20:06
      Ugotowałam niedawno solankę. Jakoś tak zimno było i Litwinka z Ukrainką na stażu akurat.
      Założyłam nawet wątek na Kuchni ale niewiele wpisów / liczyłam ,że się jakis wątek pielemieniowo-solijankowy rozwinie (naiwna)

Smaki słowiańskie dobre sa , niedoceniane jakoś sad
    • kocianna Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 20:13
      Ja mam na co dzień smile

Wiele dań potrafię zrobić, m.in. niewymienione tutaj pirożki, czyli drożdżowe paszteciki z różnymi nadzieniami (również na słodko), czy pirogi - duża, zwykle otwarta wersja tegoż. Śmiesznie tu na miejscu ma się sytuacja z pielmieniami - w PL byłoby to danie delikatesowe, tutaj kiedy zapytałam o przepis, to niemalże mnie wyśmiano ("no jak to, wrzucasz do wrzątku i po 10 minutach wyjmujesz") - nikt tego nie robi, to jest najtańsza kawalerska mrożonka smile
      Nasza polska sałatka warzywna po dodaniu kiełbasy staje się sałatką rosyjską big_grin
      Lubię tutejsze zupy - znacznie lżejsze od polskich, najczęściej zabielane dopiero na talerzu, przy czym... nie tylko śmietaną, ale i majonezem.
      Fajne są przepisy na dania kawalerskie - oprócz pielmieniej smażone ziemniaczki (kroi się toto jak frytki i smaży na patelni, można dodać cebulkę i boczek), albo makaron po marynarsku (z mielonym mięsem), albo makaron z podsmażoną wieprzowiną z konserwy - niebo w gębie.
      Latem robię okroszkę na kefirze (wtedy to jest chłodnik, tylko bez buraków) albo na kwasie (chlebowym, oczywiście).

Szaszłyki to potrawa jak płow czy czeburieki - bardziej środkowoazjatycka, niż czysto rosyjska. Ale jak my mamy kiełbaski, a Amerykanie barbecue, tak Rosjanie mają szaszłyki.

I coś, czego nie potrafię, a bardzo chcę się nauczy: kiszone grzyby. Oni tu wszystko mają kiszone: arbuzy, czeremchę, czosnek, pomidory, liście winogron, jabłka - ale grzyby są najlepsze!
      • nanuk24 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 20:18
        > Lubię tutejsze zupy - znacznie lżejsze od polskich, najczęściej zabielane dopie
        > ro na talerzu, przy czym... nie tylko śmietaną, ale i majonezem.

O tak. Zrobilam kiedys krupnik, a maz zabielil go majonezembig_grin
        • aga_i_oli Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 22:56
          Mój M, zabiela pierogi z mięsem - majonezem smile
        • najma78 Re: rosyjska kuchnia 23.12.12, 09:49
          nanuk24 napisała:

> O tak. Zrobilam kiedys krupnik, a maz zabielil go majonezembig_grin
          >
          Wiem, ze to kwestia indywidualna ale na sama mysl o zupie z majonezem robi mi sie niedobrze. Potrawy ktore opisala kocianna zupelnie mi nie leza, raczej kuchni rosyjskiej nie polubilabymuncertain
          • moofka Re: rosyjska kuchnia 23.12.12, 18:06
            > Wiem, ze to kwestia indywidualna ale na sama mysl o zupie z majonezem robi mi s
            > ie niedobrze. Potrawy ktore opisala kocianna zupelnie mi nie leza, raczej kuc
            > hni rosyjskiej nie polubilabymuncertain

kuchnie rosyjska znam, ale o zupie z majonezem pierwsze slysze wink
            moj szwagier dodaje ketchup do jajecznicy (bleh) ale przesada byloby twierdzic ze to kuchnia polska wink
      • duola77 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 20:45
        Oni tu wsz
        > ystko mają kiszone: arbuzy, czeremchę, czosnek, pomidory, liście winogron, jabł
        > ka - ale grzyby są najlepsze!

granica kiszonek na granicy Odry , niestety
        I Bałkany kiszą jeszcze , i dobrze smile
    • nanuk24 Re: rosyjska kuchnia 22.12.12, 20:19
      Lubie i jem ze smakiem, oprocz pielemieni, ktorych przelknac nie jestem w stanie.
      • mamaemmy kocianna 22.12.12, 20:21
        co to za makaron z podsmazana konserwą z puszkismile?Tak po prostu?
        Napisz przepissmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka