Dodaj do ulubionych

Dzieciństwo.

13.07.04, 08:25
Czy to faktycznie najlepszy czas w życiu? Moim zdaniem dzieciństwo jest
beztroskie z punktu widzenia dorosłych, a dzieci mają przecież swoje wielkie-
małe troski i nie wolno nam ich lekceważyć.

pzdr
Obserwuj wątek
    • maja151 Re: Dzieciństwo. 13.07.04, 09:15
      Zgadzam się z Tobą- każde dziecko ma swoje wielkie-małe troski. Dla nas
      dorosłych mogą wydawać się nam błahe(patrząc na nasze dzisiejsze problemy), ale
      dla dziecka jest zupełnie inaczej. Ja np. za nic nie chciałabym wrócić do
      dzieciństwa-przedszkole, szkoła,te traktowanie małego człowieka z olbrzymią
      wyższością,nie dziękuję.
    • wieczna-gosia Re: Dzieciństwo. 13.07.04, 09:40
      ja uwazam wrecz ze to straszny okres- tyle w nim niepewnosci, trosk a kompletny
      brak mechanizmow obronnych...
    • maadzik3 Re: Dzieciństwo. 13.07.04, 10:19
      Dziecinstwo moze byc rajem (mimo oczywiscie istniejacych wielkich problemow
      malego czlowieka - jak blahe by sie one nie wydawaly doroslym) i moze byc
      pieklem. Wydaje mi sie ze ten pierwszy wariant potrafi dac czlowiekowi sile i
      poczucie wlasnej wartosci na cale zycie, czyz nie to staramy sie dzieciom dac?
      Ale ogolnie to oczywiscie latwiej sie ocenia z perspektywy i po refleksji, a
      nie po klotni z mama o wizyte w zoo wink)))
      M.
      • verdana Re: Dzieciństwo. 13.07.04, 10:22
        Ja miałam bardzo udane dzieciństwo - żadnych specjalnych kłótni, dostatek,
        rodzice poswiecajacy mi czas, a mimo to uważam, ze dzieciństwo to paskudny
        okres. Człowiek jest niewolnikiem decyzji innych. Każdy dorosły może ci
        narzucić swoją wolę, a mozliwości obrony są zadne.
        • aluc Re: Dzieciństwo. 13.07.04, 11:12
          ale z drugiej strony dzieciństwo to ten cudny czas, kiedy nie musisz podejmować
          żadnych decyzji smile)) kiedy wszystko jest proste, plan zajęć wyznaczony odgórnie
          na najbliższe kilkanaście lat, kiedy nie ponosisz żadnej odpowiedzalności za
          innych, a i za siebie w ograniczonym bardzo zakresie ...
        • tynia3 Re: Dzieciństwo. 13.07.04, 13:38
          Heh... już myślałam, ze tylko mnie takie myśli nachodzą wink. Chciałam się
          dwiema rękami pod wypowiedzią Verdany podpisać. Dzieciństwo miałam o.k., a i
          tak sądzę, że to taki sobie wink okres w życiu.
          Boszzz... a pamiętacie teksty typu: "no, no daj buzi cioci", "a powiedz ten
          ładny wierszyk" i... nade wszystko znienawidzony przeze mnie: "no, nie wstydź
          się!" wink)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka