Dodaj do ulubionych

Wczasy wymarzone ale drogie

03.01.13, 09:43
Mam do was takie pytanie. Marzę o wczasach w Grecjismile Waham sie jednak bo mamy dosyc duże wydatki stałe: przedszkole, drugie dziecko prywatna szkoła, kredyt hipoteczny, mąż dużo wydaje na benzyne bo daleko dojeżdża do pracy, rachunki mamy, wiadomo, jak wszyscy - na to idzie co najmniej 6000, do tego jedzenie 1800-2000, ubrania 500. Zarabiamy zwykle około 11 000.
Cena tych wczasów to 13 000 za 2 tygodnie (jedno dziecko małe, a jedno prawie jak dorosłe). Są wyższe ceny, jakis lepszy hotek to nawet 17 000 ale to juz dla mnie szaleństwo (3 osoby dorosłe plus dziecko). Raczej wybrałabym te tańsze ale i tak drogie. Wydać raz na wczasy aż tyle? Oprócz tego starsze dziecko pojedzie na obóz za około 2 tysiące w Polskę.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 09:47
      Zależy od priorytetów
    • default Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:07
      Jak by mi tak bardzo zależało na wyjeździe (czy na czymkolwiek innym), to bym po prostu zawczasu odkładała na ten cel - z tego co piszesz z Waszych dochodów spokojnie da się odłożyć, zwłaszcza gdyby ograniczyć bieżące wydatki np. na jedzenie czy ciuchy.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:14
        Oczywiście że odkładam. Mam odłożone nawet 3 razy tyle co te tańsze wczasy. Nie wydajemy tych 11 tys co miesiąc, coś zostaje zawsze. Priorytety. Samochód się sypie, też fajnie by było wymienić. Ale o Grecji marzę.
        • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:25
          13-15 tys za wczasy w Grecji w sezonie w niezłym hotelu przy plaży hotelu to standard dla rodziny 2+2, zakładam, ze chodzi oczywiście o pokój rodzinny z dwoma pomiesczeniami

polemizowałbym z sensem wzięcia na takie wczasy nastolatka w wieku przedmaturalnym, dla młodzieży w tym wieku wczasy z mamą i tata, nawet w Grecji, nie są już obiektem marzeń

jeśli chcecie taniej jest tysiące ofert apartamentów, a dojazd samochodem albo samolotem
          w 10 tysiącach ze wszstkim spokojnie się zmieścicie
          • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:36
            wtopek napisał:

> 13-15 tys za wczasy w Grecji w sezonie w niezłym hotelu przy plaży hotelu to st
            > andard dla rodziny 2+2, zakładam, ze chodzi oczywiście o pokój rodzinny z dwoma
            > pomiesczeniami

Dokładnie. To nie jest 2+2. To jest 3+1 więc dużo drożej.
    • e_r_i_n Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:30
      Jakoś bardzo dużo. Nas Kreta 2 lata temu kosztowała 7,3k. Teraz ten sam hotel, w tym samym okresie, to wydatek ok. 8,5k (3 osoby, hb, 4*). Warunki świetne, hb świadome, żeby jeść lokalnie, a nie hotelowo tylko. Taka kwota, o jakiej piszesz, to koszt łączny - z wynajęciem auta, atrakcjami typu parki wodne, statki itd. Poszukaj jeszcze i jedź.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:35
        To byłby nasz ostatni wspólny wyjazd. Nastolatek i tak jedzie na obóz. Chce z nami jechać.

e_r_i_n napisała:

> Jakoś bardzo dużo. Nas Kreta 2 lata temu kosztowała 7,3k. Teraz ten sam hotel,
        > w tym samym okresie, to wydatek ok. 8,5k (3 osoby, hb, 4*). Warunki świetne, hb
        > świadome, żeby jeść lokalnie, a nie hotelowo tylko. Taka kwota, o jakiej pisze
        > sz, to koszt łączny - z wynajęciem auta, atrakcjami typu parki wodne, statki it
        > d. Poszukaj jeszcze i jedź.

Dodaj all, do tego jedną osobę dorosłą (3800) i masz prawie 13 tys
        • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:39
          Może źle szukam.

3+1
          pokój rodzinny
          minimum 3,5*
          dobre opinie
          2 tygodnie
          all inclusive

Znajdzie mi ktos za 9 000 ?
          Szukam teraz w promocjach od 10 dni.
          Taniej nie ma.

• alexa0000 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:14
            www.wakacje.pl/oferty/grecja/rodos/faliraki/diagoras-208712.html?od-2013-07-06,do-2013-08-31,14-dni,do-3000zl,samolotem,all-inclusive,3dorosle-1dziecko-5lat
            9940 zł

www.wakacje.pl/oferty/grecja/chalkidiki/potidea-golden-beach-207478.html?od-2013-07-22,do-2013-08-31,14-dni,do-3000zl,samolotem,all-inclusive,3dorosle-1dziecko-5lat
            9700 zł
            • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:32
              Racja, ale są 3 * i takie sobie opinie, ale racje masz.
              Tylko czy wtedy warto wydać 10 tys zamiast 13 tys z dobrmi opiniami?
              • alexa0000 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:42
                Ja zdecydowanie wolę iść w dobre opinie pomimo połowy gwiazdki mniej. Opinie sa dla mnie najbardziej miarodajne. Sprawdzam jeszcze opinie na Holidaycheck i Oceniacz.
              • alexa0000 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:49
                A sorry, nie zrozumiałam cię. To juz zależy, ile mam do wydania. Jesli opinie sa w miarę i nie oczekuje mega luksusów, to idę w mniejsza cene i w miare dobre opinie..
                • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:01
                  Jesli opinie s
                  > a w miarę i nie oczekuje mega luksusów, to idę w mniejsza cene i w miare dobre
                  > opinie..

Ja też.smile
              • memphis90 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 14:22
                3* w Grecji wystarczą. Oczywiście- zależy co kto lubi. Ja milej wspominam wczasy w malutkim, 2* greckim hoteliku , gdzie była cisza, spokój, pusty basen - niż topowy zatłoczony moloch w Egipcie smile
        • e_r_i_n Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 16:22
          Ok, zmyliło mnie prawie jak dorosłe.
          Skoro całkiem jak dorosłe, to kwota rośnie.
          A AI zbędne raczej wink Nie w Grecji smile
      • volta2 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:42
        erin, jak możesz porównywać pokój dla 2+ dziecko, nawet ewentualnie 3 osobowy do pięcioosobowej rodziny z dzieckiem wyrośniętym ze zniżek! absurd jakiś,
        • e_r_i_n Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 16:17
          To nie jest pięcioosobowa rodzina - 2+2, w tym jedno małe, to raczej 4 osoby.
          Pewnie tutaj AI robi głównie tę kwotę.
    • lilka69 a w dobie kryzysu nie powinno byc taniej? 03.01.13, 10:42
      poza tym zawsze bylam zwolennikiem myslenia: jak mam jechac byle gdzie jesli mnie nie stac to wole nie ruszac sie z domu WCALE.

lubimy super wygodne 2-tygodniowe wakacje z pysznym jedzeniem , nie co roku na nie wyjezdzamy. wtedy siedze w domu i tez jestem zadowolona , ze nie wydalismy 3 tys na tydzien w byle jakim miejscu. dziecko jedzie wowczas z dziadkami na 2 tyg i z nami na 3-4 wycieczki po polsce 2 dniowe aby calkiem nie siedzialo w domu.
      • galia9 Re: a w dobie kryzysu nie powinno byc taniej? 03.01.13, 11:33
        a ja wiem czy mnie nie stać? Mam odłozone pieniądze, dochód 11 tys
    • lady-z-gaga Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 10:52
      Wymyśliłas sobie luksusy i dziwisz się, że to kosztuje?
      Cztery osoby na dwa tygodnie (!), koniecznie dobry hotel i do tego all inclusiv.
      Po cholerę Ci all, zamierzasz siedziec na dupie w hotelu przez 2 tygodnie? bo przy wycieczkach ta opcja jest bez sensu.
      Jakos inaczej pojmuję słowa "wymarzyłam sobie". Pojechałabym na tydzień, zrezygnowała z darmowych drinków i cieszyłabym się takim urlopem. Ale to ja, Ty sobie rób po swojemu.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:31
        ady-z-gaga napisała:

> Wymyśliłas sobie luksusy i dziwisz się, że to kosztuje?
        > Cztery osoby na dwa tygodnie (!), koniecznie dobry hotel i do tego all inclusiv

hotel 3,5 * to nie jest luksus w Grecji
        tydzień kosztuje np. 9 tys a dwa tygodnie w tym samym hotelu np. 12 tys
        • lady-z-gaga Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:40
          Wyjazd z biurem podrózy, w pełni sezonu, na dwa tygodnie jest luksusem.
          Istnieją inne opcje.
          Co do różnic tydzień - dwa tygodnie: tak, wiem, że są niewielkie. Przy dwoch osobach można uznać, że "nie opłaca się" na tydzień, oczywiście jesli ktoś te pieniądze ma. Przy 4-ch - już bym dyskutowała.
          Twoj problem polega na tym, że stać Cię na ten urlop, ale żal Ci wydać pieniądze smile
          Gdybyś tej kasy nie miała, wybrałabyś tańszą wersję i tez byłoby ok. A tak - chciałoby się zjeść ciastko i miec ciastko tongue_out
          • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:02
            lady-z-gaga napisała:

> Twoj problem polega na tym, że stać Cię na ten urlop, ale żal Ci wydać pieniądz
            > e smile
            > Gdybyś tej kasy nie miała, wybrałabyś tańszą wersję i tez byłoby ok. A tak - ch
            > ciałoby się zjeść ciastko i miec ciastko tongue_out

100% racji.
    • bri Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:13
      Jeśli marzysz o takich wakacjach to nie wiem na co czekasz, szczególnie jeśli masz odłożone pieniądze. Za rok może Cię nie być.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:34
        smile
      • shellerka Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:56
        nie wiesz? na to, żeby emamy trochę pozazdrościły wink
    • lauren6 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:35
      Nie wiem czego oczekujesz, że powiemy Ci jak masz wydać swoje oszczędności? Jak marzą Ci się takie wakacje to jedź na nie i nie sugeruj się tym, że dla kogoś 3,5* to za dużo, a ktoś inny nie pojechałby na all in. Ludzie mają różne priorytety, a to są Twoje wakacje.
    • beverly1985 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 11:56
      Poleciałabym do tej Greji, na miejscu wynajęłabym samochód, i zatrzymywalabym się co kilka dni w innej miejscowości szukajac noclegów na miejsce. W lokalnych pensjonatach, nie w wielkich hotelach.

W wersji tanszej- pojechalabym własnym samochodem.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:04
        Mieszkam w szczecinie. samochód odpada.
      • default Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:50
        beverly1985 napisała:

> Poleciałabym do tej Greji, na miejscu wynajęłabym samochód, i zatrzymywalabym s
        > ię co kilka dni w innej miejscowości szukajac noclegów na miejsce. W lokalnych
        > pensjonatach, nie w wielkich hotelach.
        >

O i takie coś jest fajne. Nie rozumiem idei wczasów polegających na siedzeniu w hotelu przy plaży czy tam basenie - po dwóch dniach umarłabym z nudów. Na taką objazdówkę chętnie wydałabym nawet więcej niż 13 tysięcy, natomiast tyle forsy za siedzenie w jednym miejscu, to zdecydowanie za dużo. Może dlatego autorka się waha ???
        • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:55
          a kto pisze na siedzeniu w hotelu przy plaży? fajny i komfortowy hotel nie wyklucza fakultetów albo wynajęcia samochodu i objazdów ciekawych miejsc

zreszta są rózne gusta i jak ktoś lubi stacjonarnie, to jego wybór, całodzienne i codzienne oglądanie ruin w 40C upale też do przyjemnych nie nalaży, zwlaszcza z małym dzieckiem
          • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:16
            Jak bylismy kiedys w Turcji, to wykupilismy sobie 4 wycieczki, pozwiedzalismy też.
            • beverly1985 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:32
              Tak, ale wykup drogiego hotelu przez biuro+ all inclusive + wycieczki fakultatywne to już będzie olbrzymi koszt.

A w ogóle - Szczecin? Czy ty nie napisalaś na forum oszczędzamy, ze masz daleko do Niemiec?
              • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:38
                Oj, bo nie za bardzo chcę jechać samochodemwink
    • swiecaca Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:28
      pewnie że jechać skoro o tym marzysz - marzenia trzeba realizować! i nie wierz że znajdziesz coś tańszego - w hotelu 4* w Grecji 2 tyg z dwójką dzieci w AI -w sezonie- własnie tyle kosztują. tansza oferta może oznaczać wyłącznie gorsze warunki. co prawda ja stwierdziłam po ostatnich takich wakacjach że to były moje ostatnie w trybie all inclusive, ale o tym trzeba samemu się przekonac, moze Tobie będzie się podobac.
      to jest tylko Twoja decyzja jak wydawac własne pieniądze.jesli nie musisz sobie odejmowac od ust to nie jest tez sprzeczna ze zdrowym rozsądkiem.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:38
        wiem, że tyle kosztują, szukam długo, cos przyzwoitego dla 3plus1 tyle kosztuje, nie 5*, ale własnie 3,5*
        • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 12:57
          3,5* w Grecji to bardzo średnio

co ciekawe w "azjatyckiej" Turcji za te same pieniądze będziesz miała hotel 4* w znacznie lepszym standardzie

co jak co, ale przekonalem się, że w Turcji znacznie lepiej sprzatają wink
          • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:14
            wtopek napisał:

> 3,5* w Grecji to bardzo średnio
            >
            > co ciekawe w "azjatyckiej" Turcji za te same pieniądze będziesz miała hotel 4*
            > w znacznie lepszym standardzie

Tak, wiem. Bylismy raz w Turcji w 4*, było super, nowy hotel.
            Wiem, że to srednio te 3,5* ale hotel 4*, nowszy, z dobrymi opiniami to dla 3plus 1 koszt 16 000.
            • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:20
              no to zostaje ci Egipt albo Tunezja, za 10 tys. dostaniesz w tej konfiguracji dobry hotel AI przy plaży

polecam Marsa Alam w Egipcie, raj dla nurków z dziewiczymi rafami, Luksor i Asuan można też stamtąd zaliczyć, ale latem to lekki hardkor wink
    • nowi-jka Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:02
      ja zarabiam z mezem duzo duzo mniej tez mamy dwoje dzieci i tez wydajemy na wczasy troch eponad miesiaczny dochód (który oczywsicie wczesniej musimy zaoszczedzić) wiec mysle ze to nei jest az tak duzo w stosunku do waszych zarobków (aczkolwiek nei wierze ze nei mozna taniej) zwłaszcza ze bardzo marzysz o tych wczasach to jedź i dobrze wspominaj
    • rosapulchra-0 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:10
      A nie lepiej poczekać na oferty last minute?
      • beverly1985 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:15
        > A nie lepiej poczekać na oferty last minute?

last minute to byly dobre kilka lat temu, teraz juz nie ma dobrych ofert...
        • rosapulchra-0 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:24
          Gdybym była na twoim miejscu, to bym się nie zastanawiała, czy brać, czy nie brać. Po prostu wzięłabym.
          Byłam w Grecji i bardzo polecam, to były moje drugie wakacje życia wink
          • rosapulchra-0 Sorry, źle podpięłam posta, miał być do galii n/t 03.01.13, 13:48

• galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:15
        Kiedys szukałam. Cięzko cos znależć dla 3plus1, cos sensownego, zostają same marne hotele albo fajne dla 2-3 osób, szukałam w czerwcu 2012
      • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:17
        oferty last minute są zwykle droższe od first minute

opowieści o koczowaniu na niemieckich lotniskach i lastach za 1 ojro na Dominikanie to urban legend

w bardziej atrakcyjnych hotelach pokoje, w sezonie zwłaszcza te rodzinne sprzedają się szybko, na lasty zostaje towar zwykle dość przebrany
    • mnb0 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 13:53
      No coz, to tylko kolejny argument przeciw duzej roznicy wieku miedzy potomstwem...
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 14:15
        Ale przy dwóch nastolatkach naraz nie miałabym teraz ani jednej zniżki, a tak mam na przedszkolakasmile
    • koronka2012 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 14:17
      Mieszkasz w Szczecinie? to ja w ogóle nie rozumiem problemu, z Berlina masz tysiące ofert o niebo taniej niż w Polsce. W dodatku ichnie last minute są lepszego sortu.

Grecja Grecji nierówna. Byłam w paru miejscach. I tak, np. na Rodos nie pojechałabym już w życiu. Wyspa mała, i szczerze mówiąc - malo ciekawa. 1-2 miejsca warte zobaczenia, co zrobić z resztą czasu? ja bym się zanudziła. Kreta jest o wiele fajniejsza i to mimo tego, że też łysawa (drzewa im chyba Turcy powycinali). Riwiera Olimpijska jest mocno "zużyta", plaże dość brudne.

Nie wiem jak lubicie spędzać wakacje, ale wersja All jest ok jeśli się siedzi plackiem w hotelu, a chyba nie o to chodzi na wakacjach... jeśli się planuje poruszać trochę, to bez sensu płacić za coś, z czego się w pełni nie korzysta.
      • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 14:46
        "tysiące ofert o niebo taniej niż w Polsce i lepszego sortu" smile))

urban legends pieczołowicie pielęgnowane na forach

tylko nikt nie potrafi podać konkretów smile))

daj mi link do tego samego hotelu w takiej samej konfiguracji i terminie z polskiego i niemieckiego biura i udowodnij, że ta niemiecka ofert jest "o niebo" tansza
        • koronka2012 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 15:33
          poszukaj sobie, google nie gryząsmile

Z Berlina "od zawsze" lata moja koleżanka i wiem ile płaci i ile to kosztuje z Polski (co prawda nie są to grosze, bo lata w dość egzotyczne miejsca, ale różnica w cenie jest). Ja byłam z Berlina raz, bo jednak mam dalej, ale oferta była 50% tańsza, no i na weekend majowy, gdzie u nas nie było już nic. Biuro z UK oferuje Dominikanę w cenie porównywalnej z wczasami z Polski - ale w Hiszpanii.

Co do wakacji, to radziłaby jechać np. ostatnie 2 tygodnie czerwca, szkoły już praktycznie nie ma, a ceny i wybór lepszy.
        • ashraf Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 18:10
          Alez oczywiscie ze sa lepsze i tansze niz z Polski!! My latamy tylko z Niemiec (mieszkamy w Szwajcarii) i nigdy jeszcze egzotyka nie byla tansza niz z Frankfurtu czy z Berlina. Za Sri Lanke placilismy ok. 1500 zl mniej niz Polacy, ktorzy przyjechali w tym samym czasie, za Wenezuele az 2500 zl (za osobe)!! Meksyk (2 tyg All, b.dobre cztery gwiazdki kolo Cancun) wyszedl nas ok. 1700 eur za os., z Polski duzo drozej - porownywalam oferty.
      • myszmusia Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 21:11
        Grecja Grecji nierówna. Byłam w paru miejscach. I tak, np. na Rodos nie pojecha
        > łabym już w życiu. Wyspa mała, i szczerze mówiąc - malo ciekawa. 1-2 miejsca wa
        > rte zobaczenia, co zrobić z resztą czasu? ja bym się zanudziła. Kreta jest o wi
        > ele fajniejsza i to mimo tego, że też łysawa (drzewa im chyba Turcy powycinali)
        > . Riwiera Olimpijska jest mocno "zużyta", plaże dość brudne.

Kwestia gustuwink
        Byłam i na Krecie kilka razy, i na Kos kilka razy i na Rodos - na razie razwink wszystkie wyspy super na kazdej mnostwo do ogladania i nei da sie zwiedzic w dwa tygodniewink przeleciec kilka miejsc - tak ale nie zobaczyc.
        Mam zamiar powtorzyc Rodos bo mam po dwoch tygodniach mocny neidosyt.

A do załozycielki watku - z tego co piszesz stac cie - jedz bez wahaniasmile
        • mamamalegomisia Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 21:33
          Dokładnie - kwestia gustu. Wg mnie Rodos jest super, szczególnie Lindos, zachodnie wybrzeże z lasami piniowymi i ruinami zamków, stare kościółki i mało uczęszczane wioski w głębi wyspy. No i starówka miasta Rodos z portem. Jak ktoś się nudzi zawsze można z portu popłynąć na którąś z sąsiednich wysp.
          Kreta też piękna tylko jadąc na 2 tygodnie moim zdaniem trzeba się nastawić na jedną (zachodnią lub wschodnią) część bo odległości są spore. No chyba że ktoś bardzo lub spędzać czas w samochodzie.
    • sefora74 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 14:33
      3 * w Grecji to lipa, syf i malaria. Aby warunki były ok hotel musi swoje kosztować i nie warto na nim oszczędzać.
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 14:53
        sefora, wiem
        ale ten hotel jest 2 lata po kapitalnym remoncie, ma 3,5*, w innych źródłach niby 4*, jest i tak niezły. Koszt 12-13 tys dla nas 4, zalezy czy lipiec czy sierpień Piszesz, że nie warto oszczędzać, to wiem. dlatego raczej nie pojade do jakiejś beznadziei za 8-9 tys, wybieram hotel za 12-13 ale to drogo jak cholera jest
    • kammik Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 16:42
      Moim zdaniem to nie jest jakoś masakrycznie dużo, jak na dwa tygodnie. Mniej więcej tyle zapłaciliśmy za tydzień dla czterech osób. Fakt, że mieliśmy "wygórowane" wymagania (family room zamiast normalnego pokoju, odlot i przylot nie w środku nocy, niewielka odległość od lotniska, żeby nie tłuc się busem 150 km, przyzwoita plaża i basen, etc.). Może przemyśl, czy faktycznie muszę być to dwa tygodnie, może tydzień wystarczy smile
    • mamamalegomisia Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 16:57
      Na Twoim miejscu pojechałabym, faktycznie 13 000 to drogo ale trzeba wziąć pod uwagę że tańszy hotel też kosztuje ok. 9-10 000 a można bardzo żle trafić, przy tej rzędu kwocie warto dopłacić te 3 000 za dobre warunki. Zastanów się tylko nad opcją all, w Grecji można dużo robić na własną rękę, raczej nikt nie siedzi w tylko przy hotelu, nie będzie Ci szkoda jak pojedziecie na całodzienne wyprawy a opłacone posiłki się "zmarnują" ? Chyba że między all a hb nie ma dużej różnicy.
      Co do hoteli to poczytaj jeszcze opinie, nie zawsze jest tak że im więcej gwiazdek, tym hotel fajniejszy - gwiazdki często są za udogodnienia, na których niekoniecznie musi Ci zależeć. A często wystarczy że wielogwiazdkowy hotel ma jakiś feler, który skutecznie potrafi zepsuć wakacje.
      • kammik Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 17:07
        mamamalegomisia napisała:

> Zastanów się tylko
        > nad opcją all, w Grecji można dużo robić na własną rękę, raczej nikt nie siedz
        > i w tylko przy hotelu, nie będzie Ci szkoda jak pojedziecie na całodzienne wypr
        > awy a opłacone posiłki się "zmarnują" ?

Tam, gdzie byliśmy, była opcja zamówienia wcześniejszego śniadania (od piątej bodajże, brrrr wink, wzięcia lunchboxu, kolacja była do późnego wieczora, więc nie musi "się marnować".

• galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 08:49

mamamalegomisia napisała:

> Na Twoim miejscu pojechałabym, faktycznie 13 000 to drogo ale trzeba wziąć pod
        > uwagę że tańszy hotel też kosztuje ok. 9-10 000 a można bardzo żle trafić, przy
        > tej rzędu kwocie warto dopłacić te 3 000 za dobre warunki.

Zgadzam się.

Zastanów się tylko
        > nad opcją all, w Grecji można dużo robić na własną rękę, raczej nikt nie siedz
        > i w tylko przy hotelu, nie będzie Ci szkoda jak pojedziecie na całodzienne wypr
        > awy a opłacone posiłki się "zmarnują" ?

Jak byliśmy w Turcji, w tych sytuacjach dostawaliśmy lunch box bez problemu. Rano śniadanie w hotelu, wieczorem kolacja. Czasami jechaliśmy na 5 godzinną wycieczkę i łapaliśmy się na późny obiad.
    • ashraf Re: Wczasy wymarzone ale drogie 03.01.13, 18:11
      Jak Cie stac i chesz, to jedz. Wakacje zostaja we wspomnieniach, nie warto na nie zalowac!!
      • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 08:52
        Znalazłam nowy hotel 3*, ale posiłki i 5 basenów jest w hotelu 200 m obok 4* za cenę 11000 za 2 tygodnie. To już lepiej, do tego wycieczka gratis.
        • edor67 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 09:08
          Tak podczytuję twoje wypowiedzi i trafia mnie. Masz kobieto kasę i zastanawiasz się nad 3 tys.Niektórzy za 3 tys muszą wyżyć cały miesiąc. Na twoim miejscu nie jechałabym wcale, wszak to mnóstwo pieniędzy. Ale tak to już jest- im ktoś ma więcej kasy, tym większy dusigrosz. Najlepiej zrobisz, jak wczasy spędzisz nad Bałtykiem. Chociaż może nie, bo też drogosad
          • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 09:35
            Masę kasy, Boże kochany. Pracujemy oboje z mężem bardzo ciężko od wielu lat, szkolimy się, bierzemy nadgodziny. Masę kasy powiadasz. Pracujemy uczciwie, nie kradniemy, nikt nam tego nie daje na piękne oczy. Co ma do rzeczy to, że ktoś zarabia mało? Mam czuć się winna? No błagam.
            • loverosa Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 12:34
              Macie tak duże dochody,a żałujesz 3000 tys?
              Rzeczywiście koszmarny dusigrosz....Polacy klepią biedę,a tu paniusia szuka hotelu za mniej niz 13 tys hahahahhaaha
              • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 12:38
                z czego się śmiejesz?

z tego, że chce zaoszczędzić?
              • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:02
                Może dlatego mamy jakieś oszczędności, bo nie wydajemy bez sensu wszystkiego tylko szukamy mądrych oszczędności tam gdzie się da. Znalazłam fajną ofertę za 11 000 i naprawdę się cieszę bo jest bardzo podobna do tej za 13 000.
                Jesuuu, błagam, to nie są jakieś strasznie wielkie dochody, mnóstwo moich znajomych zarabia znacznie więcej i nie kombinuje tak jak ja teraz, tylko jedzie na wczasy za 18 tys dwa razy w roku.
                Ja mam ile mam i z tego się cieszę, ale pracujemy na to ciężko od 19 lat, nie jesteśmy tacy młodzi już.
                • kolpik124 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:04
                  I tak trzymaj, porównuj oferty, bo czasami ten sam hotel potrafi być o 2-3 tys tańszy w innym bp.
                • ruda.mama Re: Wczasy wymarzone ale drogie 07.01.13, 13:49
                  ja tez jesyem zdziwiona cenami,myslalm,ze za ok 9tys polece......a tu kosnmos
                  dobrze maz zarabia a tu dziwi mnie,ze tylu ludzi stac na 14tys!!
                • an_ni Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 13:54
                  wez nie sluchaj idiioty
                  3 tys to mozna drugie kolonie dla dziecka wykupic
                  szukac szukac i jeszcze raz szukac
                  dziecko powyzej 12 lat? czasami zdarzaja sie znizki az do 14-15-16 lat , male bo samolot liczy sie na 100% ale mozna urwac troche kasy i miec na zbytki na miejscu
                  akurat oferty do Grecji nie szukalam wiec nie podpowiem, ktore biuro moze dac znizki
                  i nie sluchaj pitolenia o AI, zazwyczaj roznica miedzy zywieniem sie samodzielnie dla rodziny z dziecmi! (podkreslam wyzywienia calodniowego z napojami i alkoholem typu piwo czy wino do posilkow czy wieczorem+ lody i slodycze dla dzieci) a pakietem AI wychodzi kosztowo na plus AI, oczywiscie moze byc kiepskie zarcia, ale jak sie ma dzieci co to kazde chce co innego i wlasciwie niewiadomo co posmakuje z lokalnego zarcia to lepiej miec AI , albo przynajmniej HB
    • jak.z.nut Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 12:47
      poświęciłabym odrobinę energii na znalezienie auta, ustalenie trasy i owe 13 tys spożytkowałabym po prostu na objazd ciekawych miejsc...nie qmam jak można chcieć leżeć na plaży przez 14 dni.
      • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 12:50
        nie wiem jak można 2 tygodnie smażyć się "objeżdżając" ciekawe miejsca

jakoś nie doczytałaś, że dziewczyna chce organizować sobie wycieczki?
        • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 12:57
          Byliśmy raz w Turcji w lipcu, było super ale upał koszmarny (nie mogę jechać w maju ani we wrześniu), byliśmy na wycieczkach ale też z radością wchodziliśmy na jakiś przejazd do klimatyzowanego autokaru albo potem do basenu. Jak najbardziej chcemy zwiedzać ale moim zdaniem nam 4 wycieczki na 14 dni wystarczą.
          • kolpik124 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:03
            Jak się tamte strony zna z opowieści i filmów, to sobie można blablać o intensywnych objazdach i zwiedzaniu.

Kiedy się tam jedzie latem z małymi dziećmi, rzeczywistość weryfikuje naiwne wyobrażenia wink
            • jak.z.nut Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:40
              Nie wiem czy takie naiwne. Byłam, przeżyłam a i nawet dziecko dało radę.
            • jak.z.nut Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:41
              Poza tym właśnie o to chodzi w organizowaniu sobie wakacji samodzielnie, że nie trzeba ani intensywnie objeżdżać ani leżakować na maksa na plaży, robisz na co masz ochotę i tyle.
              • wtopek Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:51
                opadła mi szczęka na wieść, że wykupując dobry hotel AI ,jest się zmuszonym do leżakowania big_grin
                • ashraf Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 19:03
                  Mnie tez to zadziwia. No, chyba ze ktos czuje sie zobowiazany do przejedzenia wszystkich oplaconych posilkow i wypicia min. 10 drinkow dziennie, zeby sie nie zmarnowalo... Ja po prostu nie lubie chodzic wszedzie z pieniedzmi i zastanawiac sie ile kosztuje piwo czy woda, co nie przeszkadza mi w jezdzeniu na wszystkie ciekawe wycieczki fakultatywne. Nawet bez lunch-boxow smile
            • e_r_i_n Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 20:19
              Byliśmy na Krecie w lipcu, jeździliśmy sporo.
      • bri Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:01
        Nie wiem w jakim wieku jest to młodsze dziecko autorki tego wątku, ale jeśli ma około dwóch lat to doskonale rozumiem jej chęć bycia obsługiwaną i leżenia plackiem przez cały dzień. Wycieczka objazdowa w letnim greckim słońcu z dwulatkiem to zazwyczaj nic przyjemnego dla rodziców, dziecka oraz współwycieczkowiczy.
        • galia9 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:03
          5 lat
          • kolpik124 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:11
            Galia, chyba jesteś nowa na tym forum. Dla ematek Grecja czy Egipt latem w dobrym hotelu AI to obciach i kicz. Ematki preferują domek nad Bałtykiem w listopadzie, a ich dzieci zamiast pizzą czy lodami zajadają się lokalnymi specjalnościami typu kiełki z soi ekologicznej albo inne frutti di mare, a zamiast moczenia się na plaży czy w basenie, z utęsknieniem wyczekują na zwiedzanie ruin, galerii i arcydzieł Gaudiego big_grin
    • aaga72 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:14
      wszystko zależy od tego kto co lubi...
      my z mężem lubimy wyjechać na wakacje na dwa tygodnie do fajnego hotelu i zabrać ze sobą dzieci, w zeszłym roku w czerwcu byliśmy na Rodos, dwa tyg. z all w hotelu który spełniał wszystkie nasze wymagania, płaciliśmy 13 tys za dwóch dorosłych i dziecko 4 lata, dziecko 20- miesięczne nie płaciło,
      osobiście uważam że to kupa kasy i ,,rozbój w biały dzień'' ale cóż mam słabość do wakacji....
      po prostu odpowiedz sobie czego chcesz a właściwie na co chcesz wydać te kilkanaście tysięcy- jak na wakacje to kupuj jakie chcesz i tyle,
      w tym roku też pewno wydam tyle....choć powinnam wymienić samochód bo mój 12-letni ,,gangster szos'' zaczyna się sypać...ale ja tam mogę jeździć byle czym puki jedzie więc wolę wakacje niż wymianę samochodu..
      na ,,nowym'' wozie mi nie zależy, na kąpieli w np.Morzu Egejskim tak bo lubię ciepłe morza..
    • peggy_su Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 13:42
      Ja nie miałam skrupułów przed wydaniem na wakacje kasy większej niż zwykle. Nie było to ne wiadomo co na egzotycznej wyspie, ale to nie o to chodzi. Miałam za sobą bardzo ciężki rok, czekałam na urlop jak na zbawienie. Wyjazd był wyczekany, wymarzony, odpoczęłam jak nigdy w życiu, było po prostu rajsko smile Nabrałam energii na długi czas i bardzo dobrze bo w tym roku raczej urlopu nie będzie. Czasem trzeba zaszaleć smile Choć wiadomo, wszystko zalezy od priorytetów. Czasem inne wydatki nie pozwalaja na wakacyjne szaleństwo.
    • kamelia04.08.2007 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 22:38
      na wakcaje trzeba przeznaczyc z reguły miesieczne pobory. U was wychodzi odrobine drozej - 13 tys., ale i te wakacje maja byc wymarzone. Ty jedziesz w pełnym sezonie i w 3 dorosłych, na 2 tyg. samolotem. W takim układzie cena nie jest jakos wygórowana.
      • feleedia Re: Wczasy wymarzone ale drogie 04.01.13, 23:07
        Dokładnie. Co najwyżej miesięczne dochody. Ja przeznaczam ok. ćwierć miesięcznego dochodu na AI na 2 tygodnie dla rodzinki 2+2 AI w Puerto Plata.

A jak ty?
      • swiecaca Re: Wczasy wymarzone ale drogie 07.01.13, 10:19
        kamelia04.08.2007 napisała:

> na wakcaje trzeba przeznaczyc z reguły miesieczne pobory.

a kto to wyznacza?
        • kamelia04.08.2007 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 07.01.13, 14:24
          swiecaca napisała:

> a kto to wyznacza?

sejm ustawa, a nastepnie policja sprawdza czy sie dostosowałas tongue_out
    • chipsi Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 14:23
      Skoro Cie stać bez większego wysiłku na WYMARZONE wakacje to nie widzę problemu. Zdarzyło mi się zaciągnąć kredyt by wyjechać, no ale różne ludzie maja priorytety (ja mam dziwne). Pocieszę Cię że na takie wakacje musiałabym przez co najmniej rok nie żreć żeby odłożyć więc pozostaje mi tylko pozazdrościć smile Jedź i wygrzej się za mnie.
      • majaaleksandra Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 17:02
        Rok mojego życia z dziećmi za dwa tyg wakacji ....
        Ale skoro stać Cię na to bez wyrzeczen i kredytów to lec, takie rzeczy zostają w nas na całe życie i często nie warto oszczędzać "groszy" na czymś co moze zaważyć na wspomnieniach.
    • pibelle Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 17:09
      No kurczę, nie chciałabym umrzeć ze świadomością, że nie pojechałam do Grecji o czym marzyłam, bo było mi szkoda kasy, którą na wyjazd miałam.

Wydaje mi się to tak oczywiste, że aż mi trudno uwierzyć, że naprawdę z tego powodu założyłaś ten wątek. I te wyliczenia w tysiącach takie szczegółowe też jakoś mi nie uzasadniają problemu, wręcz przeciwnie.
      Ja wiem, że teraz wszystko idzie w tysiące i też mam dochody oraz wydatki, ale to nie jest taka skomplikowana matematyka, żeby ją publicznie analizować. W dodatku co tu liczyć, skoro pieniądze na wyjazd są odłożone w oszczędnościach...
      • hugo43 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 17:48
        Wlasnie nad czym tu myslec,to grecja,a nie jakas rafa australijska czy inne malediwy,ktorych sie spodziewalam po tytulesmile
        • pibelle Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 19:47
          Też mi to przeszło przez głowę, ale z drugiej strony nie ma co umniejszać marzeń autorki, prawda?
          Skoro to Grecja, to przychodzi mi do głowy, że to może pierwszy w życiu wyjazd w ciepłe strony i na tak długo? I jesttp coś co dotąd było niedostępne, w sferze marzeń właśnie czy co. No nie wiem, bo z drugiej strony bez przesady - trudno uwierzyć, że dla ludzi o takich dochodach Grecja to jak dla innych Australia i nigdy nigdzie nie byli dalej niż rodzinna działka rekreacyjna.
          • mynia_pynia Re: Wczasy wymarzone ale drogie 30.04.13, 20:29
            Mam kolegę który lata tylko do Grecji od kilku lat, bo kocha tamten wakacyjny klimat.
            I powiem szczerze, że koszt jego wakacji zawsze powala mnie na kolana, bo to tylko zwykła Grecja.
            • pibelle Re: Wczasy wymarzone ale drogie 01.05.13, 00:51
              A ja to rozumiem akurat. Bo choć nie mogę powiedzieć, że pół świata zwiedziłam, ale tu i tam zdarzyło mi się jednak być, ale od kilku lat interesuje mnie wyłącznie ciepła Europa, bo uznałam, że jednak nie lubię oddalać się od domu, ale za to z przytupem musi być.
    • kol.3 Re: Wczasy wymarzone ale drogie 01.05.13, 06:25
      A musisz jechać na wczasy zorganizowane? Nie możecie sobie sami załatwić rezerwacji hotelu i pojechać indywidualnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka