Dodaj do ulubionych

kot boi się obcych

11.01.13, 21:05
Może kociary doradzą?
Nasza kotka ma 8 miesięcy. Wzięliśmy ją ze schroniska, kiedy miała 6 tyg.
("rasa" oczywiście: europejskawink
Kicia jest przymilna, pcha się nam na kolana, chętnie przychodzi do pomieszczenia, gdzie akurat przebywamy itp. Niestety, kiedy przyjdą goście, to kot cały zestresowany chowa się w kąt pod kaloryferem. Nikt obcy nigdy jej u nas krzywdy nie zrobił. No, za wyjątkiem weta, który jej zastrzykami życie ratował...
Czy myślicie, że takie zachowanie jej minie z wiekiem? a może macie pomysły jak ją przekonać, że nie ma potrzeby się bać, przynajmniej niektórych?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:07
      Daj kotu wybrac kogo sie nie bedzie bac.
    • morgen_stern Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:15
      Może nie minąć, ja mam strachliwego kocura, taki był i taki już zostanie. Szanuję to wink trochę mu lepiej po wprowadzeniu karmy Calm z Royala, szybciej wychodzi z łazienki, kiedy ktoś u mnie jest wink
      Daj jej spokój, może się kiedyś ośmieli, a jeśli nie, to trudno - taki ma styl. Pociesz się, że przynajmniej się nie puszcza jak moja kotka, ta to łasi się tak samo do każdego. Jest cała wasza!
    • rhaenyra Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:18
      smaruj gosci tunczykiem
      • morsk2 Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:25
        no weź... zwizualizowałam sobie smarowanie tuńczykiem teściowejbig_grin
        • jak_matrioszka Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:35
          Na tesciowa to nawet kawior nie pomoze wink
    • caroninka Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:24
      Skoro sie boi, to dalabym mu spokoj, sam sobie wybierze kogo sie bac nie bedzie. Nasz tez sie bal wiekszosci gosci, szczegolnie tych, ktorzy na sile chcieli go uswiadamiac jacy sa fajni, a lasil sie do tych, ktorzy sie bali jego smile
    • echtom Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:31
      Daj kotu luz, niektóre po prostu tak mają i nic w tym złego. Twój jest w normie. Ja mam przeterminowaną tymczaskę, która po roku boi się nawet nas wink
    • carramell Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:32
      Nasz koci nastolatek ma odwrotnie - jest nieprawdopodobnie towarzyski. Kiedy przychodzą koleżanki do córki, uważa, że to do niego przyszły i pcha się ze wszystkimi do pokoju. Tam bynajmniej nie siedzi spokojnie, tylko chce uczestniczyć w zabawie. Kilka razy musiałam interweniować, bo wystraszył jakieś dziecko. Największą frajdę oczywiście sprawia mu zaczajanie się gdzieś w ciemnym zaułku i naskakiwanie na przechodzących. Dzieci to ciężko znoszą, więc ogólnie się go boją. Na dodatek jest czarnego koloru.
      Więc nie narzekaj. Innym też jest ciężko big_grin
      • morsk2 Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:38
        Ja nie narzekamsmile Tylko mi żal futrzaka jak tak w tej dziurze siedzi...
        • echtom Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:43
          Widać mu tam dobrze wink
    • aga90210 Re: kot boi się obcych 11.01.13, 21:36
      Moja kicia bardzo boi sie obcych, którzy wchodzą sami. Mój brat przyszedl raz kota nakarmić, całą wizytę, kicia spedzila w misce w lazience tongue_out

Ale gdy obcych ja wprowadzę to juz nie są obcy, mozna ich delikatnie obwąchać a nawet dac się głasnąć. No i oczywicie posiedzieć na ich torbach.
    • morekac Re: kot boi się obcych 11.01.13, 22:44
      Niestety, kiedy przyjdą goście, to kot cały zestresowany chowa się w kąt pod kaloryferem.

Normalne zachowanie większości kotów. Jak chcesz mieć zwierzę wychodzące do gości - to lepsze są psy... Grzecznie się przywitają, dadzą pogłaskać, wlezą gościowi na kolana i wyliżą go po twarzy.
    • aquarianna Re: kot boi się obcych 11.01.13, 22:48
      > Czy myślicie, że takie zachowanie jej minie z wiekiem?

Nie sądzę. Miałam mnóstwo kotów w życiu, jedne bały się obcych (uciekały do innego pokoju, właziły na szafy, pod szafy), inne wręcz przeciwnie (pchały się na kolana, prosiły o głaski). Żadnemu nigdy nie zmieniły się charaktery i zachowanie.

> a może macie pomysły jak ją przekonać, że nie ma potrzeby się bać, przynajmniej
      > niektórych?

Ale po co? Niech sobie siedzi pod tym kaloryferem, jeśli czuje się tam dobrze. Do czego jest Wam potrzebne jej towarzystwo, jak są goście?
    • lady-z-gaga Re: kot boi się obcych 11.01.13, 23:01
      a może macie pomysły jak
      > ją przekonać, że nie ma potrzeby się bać, przynajmniej niektórych?

To Twoj pierwszy kot? smile porzuć głupią nadzieję, że kota przekonasz do czegoś, do czego on nie ma chęci się przekonać smile tym bardziej, że problem, o ktorym piszesz, jest błahy
    • a.va Re: kot boi się obcych 12.01.13, 00:43
      Nie przekonuj, jeszcze gorzej ją wystraszysz. Moja też płochliwa, w dodatku strach włącza jej agresję, więc potrafi się schować w ciemnym kącie, ale jak ktoś przechodzi obok, to mu dołożyć pazurami smile
      • paliwodaj Re: kot boi się obcych 12.01.13, 01:12
        no przeciez do kociego psychologa go nie wezmiesz, jak ma taki kaprys to daj jej spokoj.
        Koty przeciez chodza swoimi sciezkami.
        Moj kot tez kiedys jak motor zobaczyl to podarl mi bluzke tak zwiewal, a chcialam mu pokazac wiewiorke na drzewie przy ulicy i akurat przejechal motor. Nie zamierzam przekonywac go do motoryzacji
    • antychreza Re: kot boi się obcych 12.01.13, 01:30
      Koty tak mają. Niektóre. Kiedyś dokarmiałam na dochodne kotkę znajomej, która musiała wyjechać na tydzień. Zwierzak zaczął do mnie podchodzić dopiero trzeciego dnia codziennego przychodzenia. Tak z rezerwą raczej podchodziła. Z kolei kot innej znajomej, którym też się zajmowałam od progu pchał się na ręce i było oburzenie jak widział, że się zbieram do wychodzenia.
      Jak jej pasuje siedzieć w dziurze, to niech siedzi. Zwierzęta głupie nie są, raczej nie robią z własnej woli czegoś, co im nie pasuje.
    • guderianka Re: kot boi się obcych 12.01.13, 09:04
      Zostaw kotę w spokoju. Chce się chować niech się chowa. My mamy dwie-siostry z jednego miotu-jedna pręży się i ociera o gości-głównie facetów-druga zmyka pod lóżko w najdalszy kąt. Zauważyłam jednak, że zdarza się jej wychodzić-gdy są kobiety. Nie mam ambicji by przekonywac na siłę-ot takie kocie charaktery wink
    • malgosiek2 Re: kot boi się obcych 12.01.13, 09:51
      Może przejdzie, a może nie.
      Mojej nie przeszło.
      Chowa się do tapczanu i czeka aż goście wyjdą.
      Albo niepostrzeżenie się przemknie, co jednak rzadko się zdarza.
      I o dziwo, nie dotyczy to wszystkich gości.
      Na niektórych nie reaguje tak, ale nie zawsze zaś da się pogłaskać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka