angazetka 22.01.13, 13:25 I jak tam? U mnie 8/8, nie chwaląc się wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13273770,A_co_ty_wiesz_o_powstaniu_styczniowym_.html#BoxSlotII2img Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
advocatus17 Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:32 7/8 nie jest źle Odpowiedz Link Zgłoś
aguila_negra Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:32 4/8, ale prawie wszystko strzelałam. Bez bicia przyznaję, że historia nigdy nie była moim konikiem Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:38 10/10 i jestem zawiedziona latwoscia/oczywistoscia pytan. Co ta za "quiz wiedzy" - same banaly! Ale moze z inspiracji tematem siegne sobie po taka ksiazczyne, ktora kiedys bardzo lubilam - ciekawe czy mi sie wciaz bedzie podobac www.empik.com/ballada-o-wzgardliwym-wisielcu-rembek-stanislaw,prod2490096,ksiazka-p Odpowiedz Link Zgłoś
aguila_negra Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:46 bi_scotti napisała: > 10/10 Przy ośmiu pytaniach? Niezła jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 21:05 aguila_negra napisała: > bi_scotti napisała: > > > 10/10 > > Przy ośmiu pytaniach? Niezła jesteś > He he he - zera mi zabraklo, mialo byc 100/100 (%%%) ale niech juz bedzie, ze 2 pytania byly bonus np. 1. Jaki jest zwiazek miasta Genua z Powstaniem Styczniowym? 2. Jaka polska wyzsza uczelnie zlikwidowano w ramach restrykcji po-powstaniowych? Cheers Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 21:53 > 1. Jaki jest zwiazek miasta Genua z Powstaniem Styczniowym? chodzi ci o szkołę Mierosławskiego? > 2. Jaka polska wyzsza uczelnie zlikwidowano w ramach restrykcji po-powstaniowyc > h? Jeśli chodzi Ci o UW, to ani to nie był uniwersytet (tylko Szkołą Główna) ani tak na dobry ład go nie zlikwidowano (przemieniono na Carski Uniwersytet Warszawski) to tak w kwestii czepiania się Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 23.01.13, 00:13 ola napisała: > Jeśli chodzi Ci o UW, to ani to nie był uniwersytet (tylko Szkołą Główna) ani t > ak na dobry ład go nie zlikwidowano (przemieniono na Carski Uniwersytet Warszaw > ski) Pytalam o wysza uczelnie, nie o uni - swiadomie, jak sie zapewne domyslasz Historia Szkoly Glownej Warszawskiej jest troche bardziej skomplikowana - ona sie wylacznie miescila w Palacu Staszica w latach 1862-69 ale nigdy uni nie byla, bo tez nie byla prosta kontynuacja UW tylko jego znikomej czesci (Wydzialu Lekarskiego) ograniczonej do Akademii Medycznej (dokladniej Medyko-Chirurgicznej). Cesarski (badz Carski - w zaleznosci od tego jak tlumaczyc "impieratorskij") UW zaistnial dopiero w 1870 roku gdy juz i Szkoly Glownej Warszawskiej nie bylo, bo ja wlasnie zamknieto w 1869 gdy Powstanie Styczniowe ostatecznie padlo. Otwierali, zamykali a studenci i tak zawsze pierwsi do rebelii - nic sie nie zmienia na swiecie i to moze jest nawet optymistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:38 7/8 - pomyliłam się w pytaniu o trwanie powstania- jakoś mi kołatało (źle) po głowie, że trwało kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:39 6/8 źle zaznaczyłem czas trwania i obszar Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:40 U mnie tylko 5/3, ale sama sobie jestem winnna, bo 2 prawidłowe odpowiedzi w ostatniej chwili zamieniłam na - jak sie okazało - nieprawidłowe. Ogólnie rzecz biorąc jak na 21 lat po maturze - nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:44 8/8. Dwa strzeliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 13:45 Coś tam jeszcze ze szkoły pamiętam - 7/8, rąbnęłam się na skutkach. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 19:17 Wszystkie, ale tylko dlatego, ze zgadywałam, co układający miał na myśli - bo np. w pytaniu o czas żadna odpowiedź nie była w pełni poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 19:26 7/8 co mnie dziwi, historia w liceum skończyła mi się na listopadowym, a w podstawówce byłam średnio zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 19:33 8/8 ale ja jestem historykiem, więc się nie liczę ;0 Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 19:41 8/8 Pytanie bardzo proste. Znamienne jest ostatnie, a dokładniej odpowiedź na nie "totalna klęska, utracilismy resztki autonomii" I my mamy to czcić i być z tego dumni? POwinnismy o tym pamiętać by nigy taka głupota już nie miała miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Test wiedzy - powstanie styczniowe 22.01.13, 23:01 Mimo wszystko mam pewien osobisty sentyment, bo stryjeczny dziadek mojej babci był dowódcą jednego z oddziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love pytanie ostatnie tendencyje, bo sytuacja Polaków 22.01.13, 20:03 większości polepszyła się - w wyniku powstania zniesiono pańszczyznę na ziemiach środkowej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: pytanie ostatnie tendencyje, bo sytuacja Pola 22.01.13, 20:33 Może nie miałaś tego w szkole, więc przytoczę w całości Maria Konopnicka "Wolny najmita" Wąską ścieżyną, co wije się wstęgą Między pólkami jęczmienia i żyta, Szedł blady, nędzną odziany siermięgą, Wolny najmita. I nigdy wyraz nie był dalszym treści, Jak w zestawieniu takim urągliwym! Nigdy nie było tak głuchej boleści W jestestwie żywym! Rok ten był ciężki: ulewa smagała Srebrnym swym biczem wiosenne zasiewy I ziemia we łzach zaledwie wydala Słomę a plewy. Z chaty, za którą zaległy podatki, Wygnany nędzarz nie żegnał nikogo... Tylko garść ziemi zawiązał do szmatki I poszedł drogą. W powietrzu ciche zawisły błękity, Echo fujarki spod lasu wschód wita... Stanął i otarł łzę połą swej świty, Wolny najmita. Wolny, bo z więzów, jakimi go przykuł Rodzinny zagon, gdzie pot ronił krwawy, Już go rozwiązał bezduszny artykuł Twardej ustawy... Wolny, bo nie miał dać już dzisiaj komu Świeżego siana pokosu u żłoba; Wolny, bo rzucić mógł dach swego domu, Gdy się podoba... Wolny, bo nic mu nie cięży na świecie - Kosa ta chyba, co zwisła z ramienia, I nędzny łachman sukmany na grzbiecie I ból istnienia... Wolny, bo jego ostatni sierota, Co z głodu opuchł na wiosnę, nie żyje... Pies nawet stary pozostał u płota I z cicha wyje... Wolny! - Wszak może iść albo spoczywać, Albo kląć z zgrzytem tłumionej rozpaczy, Może oszaleć i płakać, i śpiewać - Bóg mu przebaczy... Może zastygnąć, jak szrony, od chłodu, Bić głową w ziemię, jak czynią szaleni... Od wschodu słońca do słońca zachodu Nic się nie zmieni. Ubogi zagon u nędznej twej chatki I mokrą łączkę, i mszary, i wrzosy Obsadzi urząd... podatki! podatki! Ty idź do kosy! Idź! idź! Opłatę do kasy wnieść trzeba, Choć jedno ziarno wydadzą trzy kłosy I choć nie zaznasz przez rok cały chleba... Idź, idź do kosy! Czegóż on stoi? Wszak wolny, jak płacy? Chce - niechaj żyje, a chce - niech umiera! Czy się utopi, czy chwyci się pracy, Nikt się nie spiera... I choćby garścią rwał włosy na głowie, Nikt się, co robi, jak żyje, nie spyta... Choćby padł trupem, nikt słówka nie powie... - Wolny najmita! Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love bajki pisane a fakty są takie, że 22.01.13, 20:44 pańszczyzna wcale nie była czymś cudownym, tylko to była forma niewolnictwa. Murzynowi w USA też, jak był dobry pan, było często gęsto lepiej w niewoli niż po wyzwoleniu (bo miał gdzie mieszkać, co jeść i opiekę medyczną też miał). Wielu osobom było lepiej w PRL przed 1989 niż teraz i chętnie by zamienili obecną wolność na niewolę PRL-u. No i też fakty są takie, że mógł "wolny najmita" jak miliony innych wyjechać do USA albo jak dziesiątki innych do Łodzi. I wielu skorzystało, również dobrowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: bajki pisane a fakty są takie, że 22.01.13, 20:50 ja ci mówię (posługując się cytatem literackim), że sytuacja chłopów po uwłaszczeniu wcale się nie poprawiła (pańszczyznę po prostu zamieniono na czynsze), a ty mi mówisz, że >pańszczyzna wcale nie była czymś cudownym czyli, jak to mówią, ja o zupie, ty o d**** Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love ależ oczywiście że się polepszyła - także fin. 22.01.13, 20:58 ponieważ chłop mógł w ostateczności porzucić ten swój marny ugór i przenieść się gdzieś indziej. Chłop pańszczyźniany nie miał przecież wolności osobistej. Niektórym chłopom się nie polepszyło ale większości tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: ależ oczywiście że się polepszyła - także fin 22.01.13, 21:11 niestety, jakąkolwiek poprawę sytuacji materialnej w zaborze rosyjskim przyniosła dopiero rewolucja przemysłowa i wzrost roli miast, który na tych ziemiach przypadł na lata ok. 1900. Zresztą ta poprawa była iluzoryczna, co miedzy innymi zaowocowało rewolucją bolszewicką. Oczywiście, wolność ważna rzecz, choć praktyka niestety była taka, że chłop u "dobrego pana" miał dobrze i przed uwłaszczeniem, a u "wyzyskiwacza" miał źle i potem. Zamiast pańszczyzny dostał zaporowy czynsz, a ziemi i tak nie mógł opuścić do czasu spłaty fikcyjnych długów. Przypominam ci, ze kosztem odszkodowań dla ziemian obciążano właśnie zwalnianych z pańszczyzny chłopów. De facto była to forma wykupu po stawkach, które były nie do spłacenia. Tak więc sprawa nie jest taka prosta... Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: ależ oczywiście że się polepszyła - także fin 22.01.13, 21:13 >Zresztą ta poprawa była iluzoryczna, co miedzy innymi zaowocowało rewolucją bolszewicką. oczywiscie skrót myslowy. Myślę o kraju Priwiślańskim jako części Imprerium Rosyjskiego i analizuję zjawiska jako całość. Zaraz ktos się czepnie, że u nas nie było rewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love e co ty gadasz? 22.01.13, 21:19 wystarczy wejść do historii każdego przemysłowego miasta środkowej PL, żeby zobaczyć że zaczęły się rozwijać właśnie na skutek uwłaszczenia chłopów i dokładnie w tym samym czasie - bo chłopi mogli w końcu porzucić swoją ziemię i wyjechać do Łodzi do fabryki za lepsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: e co ty gadasz? 22.01.13, 21:35 Mam wrażenie że myślisz skutek z przyczyną. Czytałaś Ziemię Obiecaną? Ja piszę o poprawie sytuacji materialnej. I takiej nie było. Ci ludzie nie stali się z dnia na dzień bogatsi, najedzeni itd. W 1864 roku ich uwłaszczono. W 1865 w Łodzi mieszkało jedynie 40 tys. ludzi. W 1900 juz 300 tysięcy. Chłopi nie zjeżdżali do przemysłowych miast przez te niecałe 40 lat dlatego, że im się tak polepszyło w wyniku uwłaszczenia. Przyjechali właśnie dlatego, że te 10-15 lat po uwłaszczeniu to na wsi był czas potwornej nędzy i ludność musiała uciekać ze wsi żeby przeżyć. Trafiali do miast przemysłowych, gdzie byli znów zatrudniani za głodowe stawki w fabrykach przemysłowców. Zresztą te okręgi przemysłowe powstawały z rządowego zamówienia, w wyniku zmian globalnych, a nie dlatego, że "bo chłopi mogli w końcu porzucić swoją ziemię ". Chłopi byli tam tylko siła niewolniczą do pracy. Można było im płacić tak niewiele, bo przyjechali z jeszcze większej nędzy i zgodziliby się pracować za garnek zupy. Ruch proletariacki narodził się właśnie z tej nędzy. To on poprawił sytuacje materialna "byłego chłopstwa", nie uwłaszczenie... Postawiłaby więc tezę odwrotną. Rewolucja przemysłowa przychodzi do nas (i tak bardzo późno) i trafia na świetny grunt. Rządowe preferencje dla fabrykantów i fachowców (np. zwolnienie z wojska dla osadźcy i dwóch następnych pokoleń, brak barier cenowych z Rosją, darmowe kredyty pod inwestycje) plus darmowa praktycznie siła robocza rekrutująca się z nędzarzy z polskiej wsi. Stąd fortuny fabrykanckie na niespotykaną w Europie skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: pytanie ostatnie tendencyje, bo sytuacja Pola 22.01.13, 20:46 No zaraz się, kuźwa, popłaczę Biedne te chłopy niepańszczyźniane, biedne... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: pytanie ostatnie tendencyje, bo sytuacja Pola 22.01.13, 20:58 Nie da się ukryć, hehe Odpowiedz Link Zgłoś