agmar3 15.07.04, 12:18 Co sądzicie o spirali? Gdzie dokładnie ją się zakłada i jaka jest dobra? Czy występują plamienia? Kto może jej używać? Jak wypada w porównaniu z pigułkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t.nina Re: SPIRALA 15.07.04, 14:55 Bede pierwsza w wywodach na ten temat. Moje doświadczenia sa kiepskie. Założoną miałam 1,5 mca po porodzie (ilez mozna sie faszerowac hormonami?)Model Multiload (i jakis numer, nie pamietam juz jaki). Poki nie dostałam miesiączki (karmie piersia) było dobrze. Pierwszy okres pojawił sie przeszło 7 mcy od porodu i był tak obfity, ze pierwsze 2-3 dni balam sie wychodzic z domu, a bron Boze gdzes usiaść.Kazdy nastepny był taki sam. W rezultacie przy 3 okresiku spiralka mi wypadła (wusunela sie jakies 1,5 cm, dobrze ze sie mezulek nie uszkodził). Lekarz musial ja usunac. Poniewaz planowaliśmy rychle nastepne dzidzi brałam 2 cykle Cerazette, a teraz jestem w 2 mcu ciązy. Zastanawiam sie tylko co potem. Moje dwie bliskie kolezanki maja zalozona te sama, miesiaczki zdecydowanie obfitsze, ale u mnie były rekordowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: SPIRALA 15.07.04, 16:54 Jest kilka rodzajów, ale przede wszystkim dzieli się je na miedziane i hormonalne. Miedziane potęgują krwawienia, hormonalne odwrotnie, w wielu przypadkach krwawienie może czasowo zaniknąć. Te miedziane są dużo tańsze (ok. 200 zł z założeniem), hormonalne droższe (od 700 zł). Zakłada się je na ok. 5 lat, co pół-rok należy sprawdzić (usg dopochwowe) czy wszystko ok. Ja mam hormonalną Mirenę, założyłam 2 miesiące po cesarce. Okres dostałam dwa tyg. temu (8,5 mies po porodzie), trwał dwa dni i bardziej przypominał obfite plamienie, niż miesiączkę, z czego jestem bardzo zadowolona W ogóle jestem szalenie zadowolona z mojej spiralki, jakbyś miała jakieś pytania, to chętnie odpowiem, pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agmar3 Re: SPIRALA 16.07.04, 13:22 Dzięki za porady. Szczerze powiedziawszy znam wiele mitów na ten temat, takich które zakrawają na horror. Ale ostatnio usłyszałam, ze to najbardziej ekologiczna antykoncepcja dla kobiety. Chyba więc przerzucę się z tabletek na ten wynalazek i zobaczymy jak się będę czuła. Dzięki, pozdrawiam Agata A jak będę mieć wątpliwości to odezwę się jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś