15.07.04, 12:18
Co sądzicie o spirali? Gdzie dokładnie ją się zakłada i jaka jest dobra? Czy
występują plamienia? Kto może jej używać? Jak wypada w porównaniu z pigułkami?
Obserwuj wątek
    • t.nina Re: SPIRALA 15.07.04, 14:55
      Bede pierwsza w wywodach na ten temat. Moje doświadczenia sa kiepskie. Założoną
      miałam 1,5 mca po porodzie (ilez mozna sie faszerowac hormonami?)Model
      Multiload (i jakis numer, nie pamietam juz jaki). Poki nie dostałam miesiączki
      (karmie piersia) było dobrze. Pierwszy okres pojawił sie przeszło 7 mcy od
      porodu i był tak obfity, ze pierwsze 2-3 dni balam sie wychodzic z domu, a bron
      Boze gdzes usiaść.Kazdy nastepny był taki sam. W rezultacie przy 3 okresiku
      spiralka mi wypadła (wusunela sie jakies 1,5 cm, dobrze ze sie mezulek nie
      uszkodził). Lekarz musial ja usunac. Poniewaz planowaliśmy rychle nastepne
      dzidzi brałam 2 cykle Cerazette, a teraz jestem w 2 mcu ciązy. Zastanawiam sie
      tylko co potem. Moje dwie bliskie kolezanki maja zalozona te sama, miesiaczki
      zdecydowanie obfitsze, ale u mnie były rekordowe.
      Pozdrawiam
      • driadea Re: SPIRALA 15.07.04, 16:54
        Jest kilka rodzajów, ale przede wszystkim dzieli się je na miedziane i
        hormonalne. Miedziane potęgują krwawienia, hormonalne odwrotnie, w wielu
        przypadkach krwawienie może czasowo zaniknąć. Te miedziane są dużo tańsze (ok.
        200 zł z założeniem), hormonalne droższe (od 700 zł). Zakłada się je na ok. 5
        lat, co pół-rok należy sprawdzić (usg dopochwowe) czy wszystko ok.
        Ja mam hormonalną Mirenę, założyłam 2 miesiące po cesarce. Okres dostałam dwa
        tyg. temu (8,5 mies po porodzie), trwał dwa dni i bardziej przypominał obfite
        plamienie, niż miesiączkę, z czego jestem bardzo zadowolona smile
        W ogóle jestem szalenie zadowolona z mojej spiralki, jakbyś miała jakieś
        pytania, to chętnie odpowiem,
        pozdrawiam, Aga
    • agmar3 Re: SPIRALA 16.07.04, 13:22
      Dzięki za porady. Szczerze powiedziawszy znam wiele mitów na ten temat, takich
      które zakrawają na horror. Ale ostatnio usłyszałam, ze to najbardziej
      ekologiczna antykoncepcja dla kobiety. Chyba więc przerzucę się z tabletek na
      ten wynalazek i zobaczymy jak się będę czuła.
      Dzięki, pozdrawiam
      Agata
      A jak będę mieć wątpliwości to odezwę się jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka