Dodaj do ulubionych

W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" nabrał

26.01.13, 18:29
W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" nabrał negatywnego znaczenia? Ktoś kojarzy?
Obserwuj wątek
    • aguila_negra Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 26.01.13, 18:33
      kropkacom napisała:

> W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" nabrał negatywnego znaczenia? Ktoś k
      > ojarzy?

A nabrał?
      • kropkacom Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 26.01.13, 18:39
        No raczej... Na tym forum przynajmniej.
        • aguila_negra Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 26.01.13, 18:43
          kropkacom napisała:

> No raczej... Na tym forum przynajmniej.

A jakieś konkrety? smile Bo nie śledzę wszystkich wątków, a nie rzuciło mi się nic w oczy odnośnie tego przymiotnika.
          • kropkacom Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 26.01.13, 18:55
            Oj, kobiełko... Każdy o związkach nieformalnych, dysleksji, wychowaniu, alergii bez klapsów i tak dalej.
            • marychna31 Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 26.01.13, 19:02
              > alergii
              > bez klapsów i tak dalej.

hmmm...aleria bez klapsów jest szalenie nowoczesna smile
              • kropkacom Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 26.01.13, 19:08
                Słuszne spostrzeżenie tongue_out
    • marychna31 a tak serio 26.01.13, 19:09
      To w pewnych kręgach zawsze tak było. Pamietam w "Samobójcach" Erdmana :"Ach te nowoczesne kobietki tylko się kręcą i węszą, który to chłop bezpański".
      • kropkacom Re: a tak serio 26.01.13, 19:11
        Aha, czyli mamy tu do czynienia z całkiem słuszną tradycją. smile
        • bi_scotti Re: a tak serio 27.01.13, 01:05
          Negatywnosci nowoczesnosci jakos nie zauwazylam ale widze, ze europejskosc to cos wstydliwego i juz samo slowo "Europa" zaczyna pobrzemiwac jak obelga ... Interesting, eh wink
          www.youtube.com/watch?v=HLmh4S0kF0k
          • echtom Re: a tak serio 27.01.13, 08:52
            Mi na przykład kojarzy się negatywnie od casu jednej z durnych wypowiedzi Środy.
            • kropkacom Re: a tak serio 27.01.13, 09:47
              Jakiej wypowiedzi, bo zakładam, że pamiętasz.
              • echtom Re: a tak serio 27.01.13, 10:38
                Że należy być dumnym z przynależności do Europy i regionu, nie kraju i mówić: "Jestem z Europy, z... [nazwa miasta]".
                • kropkacom Re: a tak serio 27.01.13, 10:41
                  Jedynie co mi się nie podoba to słowo "należy". No, ale ja nie ma fobii w tym kierunku.
                  • echtom Re: a tak serio 27.01.13, 10:44
                    Ja też nie mam fobii, ale mam prawo uważać coś za sztuczne i durne.
                    • kropkacom Re: a tak serio 27.01.13, 10:47
                      Moim zdaniem na dobre wyjdzie nam aspirowanie do Europy a nie Azji. W końcu.
                • echtom Re: a tak serio 27.01.13, 10:42
                  Był wątek:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,104473358,104473358,jestescie_patriotami_.html
                  Ja bym zdecydowanie wolała, żeby moje mówiły: "Jestem z Polski, z Gdańska".
                  • kropkacom Re: a tak serio 27.01.13, 10:48
                    Ja wolałabym aby nie musiały nic deklarować, a odnajdowały się wszędzie w Europie.
                    • bi_scotti Re: a tak serio 27.01.13, 16:26
                      Eeee ... no ale to jedna Pani Sroda ma jakis kompleks polsko-europejski - jej problem.
                      Mnie sie zdaje, ze to sa odmienne kategorie (sentymentalne, geograficzne, kulturowe, linwistyczne, obyczajowe etc.) czy sie okreslam jako Polka, jako Kanadyjka, jako Europejka, jako Polnocna Amerykanka, jako Ziemianka (mieszkanka Planety Ziemia) wink I zadna z nich mnie nie zawstydza jako taka, aczkolwiek konteksty wstydliwe moga byc.
                      Dlatego nie bardzo rozumiem te niechec do "europejskosci" jako takiej. Bo, jak to w zyciu, ona moze miec i pozytywne, i negatywne konotacje ale jako przymiotnik powinna pozostawac neutralna. A w wielu wypowiedziach po polsku, ktore ostatnio sie pojawily i publicznie, i prywatnie, zaczyna pobrzmiewac prawie jak epitet czy wrecz obelga. I jako Europejke (miedzy innymi) mnie to zaskakuje i kluje w bok.
    • woman_in_love ja to wiem i zacytuję nawet 27.01.13, 17:07
      "W socjologii klasycznej XIX wieku, nauce oraz poglądach ludzi panował tzw. dyskurs postępu: zmienność uznana została nie tylko za stan normalny, ale co więcej pożądany i prowadzący do ciągłego doskonalenia społeczeństwa. Panowała fetyszyzacja i idealizacja zmienności: nowość, oryginalność, innowacja traktowane były jako wartości same w sobie. Panował optymizm historiozoficzny: świat idzie stale ku lepszemu." Oczywiście już wtedy zaczęły się pojawiać głosy krytyczne, jak zawsze to bywa, chociażby Marksa.

Druga połowa XX wieku to już dyskurs kryzysu - najbardziej wyważony jak dla mnie, czyli pogląd, że każda zmiana ma swój bilans konsekwencji, a nie że zmiany są ogólnie złe.

Od końca XX wieku to już dyskurs traumy, czyli że ludzie (i w tym KK) nie potrafią się już odnaleźć w otaczającym świecie i zaczynają uważać, że zmiany są złe. Stąd np. te pierdoły o "cywilizacji śmierci". I dzieje się to nie dlatego, że postęp idzie za szybko (bo w XIX wieku jak pojawiły się pociągi, samochody, samoloty, maszyny itd. to szok był o wiele większy), a dlatego że zazwyczaj okresy postępu przeplatają się z okresami ciemnoty i my zmierzamy raczej prostą drogą ku nowemu średniowieczu - co będzie widoczne dobitnie za 100 lat (mimo, że w książkach SF twierdzą, że skolonizujemy AlfaCentauri, to ja się obawiam, że utracimy raczej możliwość lotów nawet na księżyc).
    • nabakier Re: W którym momencie przymiotnik "nowoczesny" na 27.01.13, 19:34
      Chyba już u człowieka jaskiniowego. Jest taka opowieść Czapka o takim człowieku Janeczku, który skarży się Janeczkowej na młode pokolenie, które gardzi malunkami naskalnymi i robi jakieś nowoczesne rzeźby w kamieniu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka