Dodaj do ulubionych

genetyczne poglądy

04.02.13, 10:33
Czy macie takie same poglądy polityczne i wierzycie w takie same założenia ideologiczne państwa i gospodarki, jak Wasi rodzice?

Ad dyskusja o 'dzieciach resortowych'. Zaskakuje mnie wiara w 'genetyczny patriotyzm'.

Bo ja nie mam takich samych poglądów. I w dodatku i moim rodzicom i mnie się zmieniają poglądy pod wpływem indywidualnej, a nie rodzinnej refleksji (refleksja - nowe słowo dla zwolenników poglądów genetycznych).

A na to jeszcze nakładają się zmiany cywilizacyjne - ja i pewnie moje pokolenie, a już na pewno następne - żyje w świecie globalnym i ma problem z globalnymi wyzwaniami dla poszczególnych państw. Moi rodzice myślą jeszcze kategoriami państw-narodów, a w ogóle to jeszcze wierzą w kapitalizm amerykański lat 70.
Obserwuj wątek
    • amonette Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 11:29
      Gdzie jest dyskusja o dzieciach resortowych? wink
      U nas każde z rodziców/teściów to inna bajka jeśli chodzi o sympatie polityczne. My z M mamy w miarę spójne poglądy, ale generalnie nie zbieżne z żadnym z rodzicielskich wink
    • anorektycznazdzira Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 11:33
      Nie mam problemu z tego typu rzeczami, bo oprócz genów wierzę w memy tongue_out
      Być może dlatego, że o genach wiem znacznie więcej niż tylko to, że istnieją- jestem genetykiem
    • sarling Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 11:49
      U mnie się zgadza - rodzice w podziemiu, ja w politycznej opozycji wink
      Jednak ja mam bardziej zdecydowany stosunek do wiary i Kościola, rodzice chodzili, bo w kościołach skupiało się opozycyjne środowisko, ale bez szału. Teraz ja chodzę co tydzień, oni nie.
      Ale tradycjie patriotyczne w mojej rodzinie są od pokoleń, mnie to też nie ominęło smile

Jednak, co jest bardzo bardzo ciekawe, moi rodzice czaem z nostalgią wspominają komunę, to, że każdy miał pracę, wczasy, przedszkole itd.
    • kropkacom Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 11:58
      Podobne rzeczy nas odstraszają od pewnych partii, ale każdy ma swój rozum i różnimy się w szczegółach.
    • dziennik-niecodziennik Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 12:25
      generalnie mamy kierunek zgodny, aczkolwiek z różnym natężeniem. mama ma poglądy, ale nie popiera żadnej partii, tata swego czasu ostro politykował, ale szybko mu przeszło, mój brat to całkiem oddzielna historia, ja mam poglądy i wybrane partie na ktore głosuję, a mojemu męzowi wszystko jedno i głosuje na to co ja big_grin
    • nabakier Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 13:01
      Odziedziczyłam po ojcu antyklerykalizm, ateizm i poglądy socjaldemokratyczne.
      • heca7 Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 14:07
        Gdybym odziedziczyła poglądy po mojej mamie to byłabym teraz wojującą forumowiczką wielodzietni.org wink Podejrzewam, że przebiłabym tamtejszego admina tongue_out A nie jestem jak widać.
    • a.nancy Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 14:13
      myślę, że po rodzicach "odziedziczyłam" (raczej nie w genach, a poprzez wychowanie) pewien typ wrażliwości i system wartości, który stał się podstawą mojego światopoglądu. tyle, że potem nasze drogi się rozeszły - światopogląd na to do siebie, że ewoluuje, mało kto ma identyczny przez całe życie - nawet, jeśli co do podstawowych wartości się zgadzamy, to możemy się spierać co do tego, w jaki sposób powinny się one manifestować (np. w polityce).
      być może jeśli dla kogoś patriotyzm jest taką "wartością podstawową", to może przetrwać jako rodzinna tradycja. ale to nie musi oznaczać, że "geny" każą wszystkim identycznie głosować smile
    • iuscogens Re: genetyczne poglądy 04.02.13, 14:45
      Całkiem inne, moja mama od zawsze głosuje na lewicę, jest prounijna i nie znosi Kaczyńskiego. Ale i tak ją kocham smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka