Dodaj do ulubionych

jak pieczecie ryby

08.02.13, 09:09
Ostatnio piekłam na patelni, i zrobił się niezły meksyk wszystko się porozwalało. Mam ochotę na jakąś rybe z piekarnika. Jak Wy pieczecie ryby?
Obserwuj wątek
    • kamilla79 Re: jak pieczecie ryby 08.02.13, 09:13
      tu masz przepis
      wogóle tam jest duużo przepisów
      www.oszczedzamy.iq24.pl/default.asp?grupa=212706&temat=200802
    • twoj_aniol_stroz Re: jak pieczecie ryby 08.02.13, 09:24
      Mi nigdy ryba nie wychodziła jak piekłam mrożony filet lub kostki - zawsze była breja i jedna wielka katastrofa. Aż odkryłam sklep rybny w miasteczku niedaleko mojej wsi i ryby świeże. Teraz smażę na patelni i jest ok. Najbardziej lubiana jest taka tylko posolona, otoczona w bułce i na patelnię. Smażę krótko, sprawdzam widelcem, czy nie ma głebiej galaretowatego mięsa i jak tylko sie zetnie to na talerz. W piekarniku też czasem piekę, ale jakoś mniej jest lubiana... No i robię jeszcze ryby wędzone big_grin Pstrągi nacieram solą i ziołami: do moździerza wrzucam garść ziela angielskiego, garść pieprzu, kilka liści laurowych, zioła prowansalskie - całość ucieram na miazgę i tym smaruję rybki. Potem ryby lądują w lodówce na dobę. A potem rano opłukuję z przypraw, wycieram papierowym ręcznikiem, wieszam na hakach żeby doschły porządnie. Wstawiam między żebra wykałaczki i jak już skórka jest tak sucha, że przypomina pergamin to mąż przejmuje pałeczkę big_grin Wstawia do wędzarki i wędzi... A po czterech godzinach... mmm palce lizać big_grin
    • lauren6 Re: jak pieczecie ryby 08.02.13, 09:28
      W folii aluminiowej, z masłem lub oliwą z oliwek i ziołami.
      Może wstawiasz na zbyt długi czas do piekarnika i dlatego wychodzi breja?
      • mamaemmy Re: jak pieczecie ryby 08.02.13, 09:35
        najpierw marynuje w ziołach+odrobina oliwy-i daje do folii aluminiowej na noc/pare godzin i pózniej do piekarnika.
    • franczii Re: jak pieczecie ryby 08.02.13, 10:00
      Ja pieke najczesciej na 2 sposoby srodziemnomorskie.
      Ryba np. dorada w calosci oczywiscie bez wnetrznosci umyta i osuszona upieczona w gruboziarnistej soli bez zadnych innych dodatkow. Potem ja doprawiam oliwa z oliwek.Ale do tego musi byc bardzo dobra ryba swieza i polawiana bo z hodowli juz nie jest taka smaczna.
      Natomiast filety moga byc nawet z dorsza pieke z pomidorkami. Pomidorki pokrojone z kaparami i czarnymi oliwkami wstawiam do piekarnika na 15 minut potem wyciagam i dodaje filety z ryby i po wierzchu polewam tymi podgotowanymi pomidorami. Z powrotem do pieca ale na krotko, okolo 15 minut bo sie rozwali.
      Inny sposob to filety z soli posmarowane musztarda i upanierowane w pokruszonych platkach kukurydzianych. Ulubione dzieci.
      Filety z ryby szpady posmarowane oliwa i posypane mieszanka posiekanej natki pietruszki, bulki tartej i pecorino upieczone i zrumienione grilem.
      Tez krotko, w zasadzie to nieekonomicznie wychodzi rozgrzewanie piekarnika do filetow rybnych ale sa pyszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka