Dodaj do ulubionych

Dieta Dukana

17.02.13, 21:56
Chciałabym schudnąć ok 10 kg. Poczytałam trochę i zakupiłam książke o diecie Dukana. Poczytałam i myślę, że dałabym radę. Z propozycji żywienia nie lubię tylko ryb (tylko filety jakoś przełknę). Koleżanka dziś postraszyła mnie, żebym jednak wypróbowała coś innego, bo Dukan może rozwalić mi nerki i przebiałkowanie może doprowadzić do powstania problemów ze stawami. Macie jakieś opinie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • bsl Re: Dieta Dukana 17.02.13, 21:59
      przeczytałam , nie schudłam smile
    • podkocem Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:01
      Macie jakieś opinie na ten
      > temat?

Tak, nalezy zmienić sposób odżywiania na ZDROWY, codziennie ćwiczyć i tak do końca życia.

Wtedy będziesz szczupła, zdrowa i piekna. A wszelkie diety są o kant d**y potłuc, z resztą dukan jest już passé.
      • barabasia2 Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:07
        tak tak, wiem najlepiej działa metoda MŻ, ale kocham jeść. Przed ciążami ważyłam ok 55 kg przy wzroście 180. Przybrałam ponad 20 kg. Ćwiczę stosunkowo mało - raz, dwa w tyg ok godzina zumby. Reszta to trening przy dwójce dzieci. Nie umiem się zmobilizować smile
        • podkocem Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:36
          > tak tak, wiem najlepiej działa metoda MŻ, ale kocham jeść.

Nie, nie, nie!
          Najlepiej dziala metoda jedz często i zdrowo i nie chodź głodna.

Np wstajesz rano powiedzmy o 7:00 i zjadasz tost z pełnoziarnistego pieczywa z oliwą i pomidorkiem startym na tarce.

Potem o 9:00 zjadasz z dzieciakami owsiankę z owocami

o 12:00 na spacerze wyciagasz warzywne przekąski w sam raz do rączki np marchewka pokrojona w slupki i owsiane ciasteczka

o 14:00 popijacie zupę krem bez śmietany

o 15:00 - 16:00 jecie drugie danie np łosoś w pieczony w papilotach z brokułami albo pelnoziarnisty makaron z pesto i kurczakiem.

o 18:00 czytacie bajki i jecie owoce

Potem dzieciaki jedzą kasze czy co tam lubią wieczorem a Ty dopiero wtedy się głodzisz.

Gwarantuję, ze schudniesz a głodna nie będziesz.
        • thea19 55kg i 180cm??? omg 17.02.13, 23:25
          • morgen_stern Re: 55kg i 180cm??? omg 18.02.13, 10:45
            No własnie, to chyba jakaś literówka??? Kiedy ważyłam 53 kg przy wzroście 172 byłam po prostu chuda jak nieszczęście, przy 180 siada mi wyobraźnia.
        • jagienka75 Re: Dieta Dukana 18.02.13, 10:51
          Przed ciążami ważyła
          > m ok 55 kg przy wzroście 180. P

Wybacz, ale musiałaś wyglądać koszmarnie...
        • dzikistaw Re: Dieta Dukana 20.02.13, 14:54
          Dziewczyno to z czego Ty chcesz się odchudzać?Przecież masz prawidłową wagę do wzrostu.Szczęsciara i jeszcze jej małowink.Widzę jednak ,ze źle Ci z tą wagą dlatego pochwalam ,ze dążysz do tego, by czuć się szczęśliwsząsmile Pozdrawiam
    • malgosiek2 Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:03
      Co prawda nie stosowałam, ale, że jako jestem związana ze służbą zdrowia powiem, że bardzo zakwasza organizm i jej nie polecam.
      Znam kilka osób co na niej schudło, choć ja tez bym z chęcią zrzuciła ok.10 kg to, jej nie zastosowałabym.
      • barabasia2 Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:16
        śródziemnomorska wygląda ok. W zasadzie wygląda, że przyjęłaby się każda do 1300 kcal dziennie.
    • malgosiek2 Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:04
      Może dieta śródziemnomorska?
      Jeśli tak chcesz?
    • altz Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:09
      Wszystkie diety oparte na niedoborach, są niebezpieczne. Można jeść bardzo dużo i przy tym mieć anemię.
      Mniej jeść i zdrowiej, więcej się ruszać i się chudnie jak ta lala.
    • gonia28b Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:09
      ja się na Dukanie sparzyłam. Owszem, znam osoby, które na tym schudły i sobie chwalą.
      Mnie się wizja spodobała, na początku nawet te nowe smaki mnie bawiły, ryby akurat uwielbiam, ale zalecane jest też inne chude mięso w szczególności cycki z kuraka, no ale ja takie gotowane, suche, to nie umiem... "rosło" mi to w buzi. Obżerałam się więc rybami, jajkami i chudym białym serem.
      Ale na dłuższą metę okazało się nie dla mnie. Mimo, że zgodnie z zaleceniem wcinałam otręby, na moje zaparcia działały tylko środki przeczyszczające uncertain doszły bóle brzucha, a jajecznicy to do tej pory jeść nie mogę, bo mnie boli brzuch po niej. Jajka w każdej innej postaci - nie ma problemu smile
      • gonia28b Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:11
        Generalnie w ciągu jednego miesiąca schudłam "tylko" 4 kilo. Ale ta dieta była dla mnie taką męczarnią, że nawet nie miałam siły cieszyć się z tego drobnego sukcesu...
        • gonia28b Podsumowując 17.02.13, 22:15
          Spróbować można, bo istnieją szanse, że Tobie akurat to przypasuje. Uprzedzam tylko, że może nie przypasować. Więc jak nie przypasuje to odstawić - proste.
          A tu forum miłośniczek tej diety:
          forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html
          • barabasia2 Re: Podsumowując 17.02.13, 22:18
            pasuje mi, ale boję się negatywnych konsekwencji zdrowotnych, jak wspomniane problemy z nerkami.
            • mamaemmy Re: Podsumowując 17.02.13, 22:23
              poszukaj na necie po prostu zdrowego zywienia.jedz-nawet na sile co 3 godziny niskokaloryczne posiłki a dukanowskie-białkowe zostaw na wieczór.Plus ruch. Waga na pewno spanie .
            • gonia28b Re: Podsumowując 17.02.13, 22:23
              Na nerki rozwiązaniem jest picie dużej ilości wody, ale i nie tylko, herbaty różne, zielona, czerwona, byleby niesłodzone. Coli light czasem możesz się też napić. Przy tak rygorystycznej diecie trudno nie pamiętać o piciu.
              Ja z nerkami problemów nie miałam. Tylko problemy żołądkowo-jelitowe, które i tak mi bardzo utrudniały życie.
    • sarling Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:22
      Zauważyłam, że Dukan działa na totalnych żarłoków - cieszą się, że mogą dalej wpychać mięso, a że dotychczas byli grubi (bardzo) to jakiekolwiek ograniczenie daje spektakularne efekty. Rezygnacja z węglowodanów daje kilka kilo wody z tkanek mniej i jeszcze parę kg jako bonus.
      Dieta musi być dopasowana do osoby, a nie osoba do diety.
      Moje największe schudnięcia zazwyczaj były po wyeliminowaniu białka jako takiego (głupia, po pierwszej ciąży posłuchałam jakiejś baby od laktacji) lub mięsa w ogóle - nie przestawałam nawet jeść słodyczy.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Dieta Dukana 18.02.13, 21:52
        Moje największe schudnięcia zazwyczaj były po wyeliminowaniu białka jako takiego (głupia, po pierwszej ciąży posłuchałam jakiejś baby od laktacji) lub mięsa w ogóle - nie przestawałam nawet jeść słodyczy.
        --"

to chyba miesnie tracilas?
    • dzika41 Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:26
      Spróbuj diety Montignaca

Poczytaj o indeksie glikemicznym.

Ta dieta jest, jak dla mnie, najbardziej racjonalna.
      Nie osiągasz w niej spektakularnych spadków w postaci 15 kg w miesiąc ale dzięki temu w o wiele mniejszym stopniu grozi jojo.

Mam już trochę znajomych, którzy zaczynali od diety i teraz dla nich i ich rodzin jest to sposób na zdrowe odżywianie.
    • mabingo Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:32
      Koleżanka ma niesety rację. Poza tym że ta dieta jest niebezpieczna to jest też już niemodna. Szał na nią był parę lat temu. Wszystkie osoby które znam stosujące dukana, schudły i potem pięknie wróciły do swojej starej wagi. Podpisuję się pod montignacem. Jesz wszystko co organizm potrzebuje do normalnego funkcjonowania i chudniesz. To jest ZDROWA dieta.
    • wespuczi Re: Dieta Dukana 17.02.13, 22:59
      naprawde nie jest tak trudno zabrac sie za zdrowe odzywianie,
      jesc proste produkty z kazdej grupy zywieniowej, chudnac powoli, 2 kg na miesiac i dodac sobie zdrowia, zamiast kompletnie wykluczyc dwie grupy pokarmowe - tluszcze i weglowodany, ktorych przeciez organizm potrzebuje!
      do tego dodac jakas aktywnosc fizyczna - nawet spacerowac w miejscu przez pol godziny jak sie oglada wiadomosci, spacer itp.
      powoli, zdrowo, z rownowaga i usmiechem i dasz rade.
      ja schudlam w ten sposob - sporo, tylko ze w ciagu dwoch lat, skora mi sie pieknie wrocila, nie mam cellulitu - a mialam juz jako nastolatka - wstaje rano nic mi nie grzyta, naprawde polecam.
      • feel_good_inc Re: Dieta Dukana 18.02.13, 12:26
        wespuczi napisała:
        > naprawde nie jest tak trudno zabrac sie za zdrowe odzywianie,
        > jesc proste produkty z kazdej grupy zywieniowej, chudnac powoli, 2 kg na miesia
        > c i dodac sobie zdrowia, zamiast kompletnie wykluczyc dwie grupy pokarmowe - tl
        > uszcze i weglowodany, ktorych przeciez organizm potrzebuje!

To twierdzenie jest nieprawdziwe dla kogoś z dużą nadwagą lub otyłością.
        Tłuszczu ma w nadmiarze zmagazynowanego, więc dopóki nie wyczerpie zasobów, w zasadzie nie potrzebuje go z zewnątrz. Pewnym wyjątkiem są tu NNKT, ale prawdziwe na nie zapotrzebowanie nie jest wielkie. Poza tym dyskusja o tym w świetle DD nie ma większego sensu, ponieważ zaleca on spożywanie ryb morskich, które całkowicie neguje ten problem.

Człowiek potrzebuje węglowodanów w diecie? To już jest największa bzdura
        Potrzebne do funkcjonowania ilości glukozy (raptem ok. 40g dziennie) organizm zsyntetyzuje sobie z białek lub kwasów tłuszczowych w procesie glukoneogenezy. Tak więc węglowodany są jedyną grupą żywieniową, którą można by całkowicie wyeliminować z diety bez żadnej szkody dla organizmu. Nie jest to oczywiście praktyczne, ponieważ mniejsze lub większe ilości cukrów zawierają praktycznie wszystkie pokarmy zawierające inne niezbędne nam składniki żywieniowe - szczególnie zielone warzywa, ale też... mięso (w postaci glikogenu).

Jedyną grupą żywieniową, której nie można "bezkarnie" odstawić są proteiny - szczególnie w procesie chudnięcia, gdzie są dużo intensywniej spalane.

Cała wrzawa wokół DD powstała, gdy zabrały się za nią osoby nie potrafiące przeczytać ze zrozumieniem podstaw planu żywieniowego, który proponował Dukan i wszelkich zastrzeżeń, które sam umieścił w swojej książce. Największą głupotą jest już stosowanie DD u kogoś, kto chce szybko zrzucić kilka kilogramów i przez parę tygodni nie je nic oprócz otrębów i suchych kawałków z kurczaka.

> do tego dodac jakas aktywnosc fizyczna - nawet spacerowac w miejscu przez pol g
        > odziny jak sie oglada wiadomosci, spacer itp.
        > powoli, zdrowo, z rownowaga i usmiechem i dasz rade.
        > ja schudlam w ten sposob - sporo, tylko ze w ciagu dwoch lat, skora mi sie piek
        > nie wrocila, nie mam cellulitu - a mialam juz jako nastolatka - wstaje rano ni
        > c mi nie grzyta, naprawde polecam.

Gdyby nawoływania do zmniejszenia posiłków skutkowały, nie mielibyśmy obecnie epidemii otyłości w krajach rozwiniętych wink
        • m_sl Re: Dieta Dukana 18.02.13, 21:27
          Ja też chcę schudnąć 10 kg. Zaczęłam w zeszłym tyg. I już mam 1,5 kg mniej. smile

Ale ja stosuję dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Podobno ona jest zdrowa i poprawia wyniki medyczne.
          Może chcesz się przyłączyć? Mogłybyśmy wymieniać się przepisami.
          • barabasia2 Re: Dieta Dukana 18.02.13, 23:16
            odstrasza mnie długie przygotowanie posiłków i jedzenie tylko owoców i warzyw.
            Spróbuję ograniczyć pieczywo, ziemniaki, cukier, smażone. Dodatkowo dołączę nordic walking + zumbe 3 razy w tygodniu. Podziałam. Zdecydowanie w grę wchodzą ćwiczenia na brzuch, bo po ciążach jest straszny. Trzymam kciuki za Twoją dietę!
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Dieta Dukana 18.02.13, 21:58
          szczególnie zielone warzywa, ale też... mięso"

mieso, ktore jesz nie zawiera glikogenu... glikogen jest w miesie owszem ale gdy zwierze jest zywe tongue_out
          • feel_good_inc Re: Dieta Dukana 19.02.13, 12:13
            japanunieprzerywalempanieposle napisała:
            > mieso, ktore jesz nie zawiera glikogenu... glikogen jest w miesie owszem ale g
            > dy zwierze jest zywe tongue_out

No tak, zbytnio uprościłem, bo glikogen szybko redukuje się do glukozy w mięsie, tym niemniej cukier dalej tam jest - bardzo niewiele, ale jest.
    • zurekgirl Re: Dieta Dukana 17.02.13, 23:04
      Jesli masz lub mialas jakiekolwiek problemy z nerkami lub tez jest szansa ze cos odziedziczylas a jeszcze o tym nie wiesz, to nie ryzykuj Dukana. Moja znajoma schudla 7 kg, osiagnela wage idealna, mam nadzieje ze ja utrzyma. Ja mam wyleczona chorobe nerek i na tej diecie czulam sie tragicznie, momentalnie wyniki badan pogorszone, odstawilam po 9 dniach. Pisz co jesz, kontroluj sie, odmawiaj sobie drugiej kanapki i tyle. Owoce jako przekaski maja sporo cukru, lepsze warzywa. Zamiast kalorycznych sokow woda lub slaba herbata.
    • melancho_lia Re: Dieta Dukana 18.02.13, 10:35
      dzięki tej diecie zjechałam 2 lata temu 13kg. Waga ładnie się trzyma obecnie mimo, ze już nie stosuję zaleceń.
      Zero problemów zdrowotnych, książkowe wyniki badań no i efekt uboczny w postaci zniknięcia celulitu.
    • kosmitka06 Re: Dieta Dukana 18.02.13, 11:23
      Próbowałam kilka diet ale za każdym razem nie wychodziło. Teraz próbuję coś nowego, sama z siebie no może troszkę z pomocą lekarza który kazał odstawić całkowicie cukier. I tak nie słodzę nic, skuszę się na batonika/cukierka raz w tygodniu.
      Co do diety to jem wszystko, dosłownie. To co jest na obiad, nie gotuję sobie specjalnie nic. Jem posiłki w małych ilościach co 3-3,5h i piję dużo wody. Oczywiście wkładam w to też treningi (ćwiczenia, jazda na rowerze itp.) i muszę Ci powiedzieć że już mam 12kg za sobą wink
      Oczywiście miewałam gorsze dni ale zmobilizował mnie fajny ciuszek który chcę sobie kupić, w kalendarzu mam zapisane cm, kg to też jak spada człowiek od razu ma większy uśmiech.
      Nie żałuję sobie nabiału, mięsa, owoców i warzyw wink Nie wyję też do kawałka czekolady tylko jak mam ochotę zjem 2-3 kęsy wink Naprawdę na mnie to podziałało smile
    • kerri31 Re: Dieta Dukana 18.02.13, 11:34
      To nie jest dieta dla ludzi mających problemy z nerkami, to prawda. Ale moja znajoma popsuła sobie nerki na tej diecie bo ilości białka ,któe spożywasz nie jesteś w stanie przetrawić, pijąc nawet duze ilości wody...
      Ja tej diety nie polecam, zrezygnowałam po 5 dniach.
      Lepsze jest racjonalne odżywianie na diecie od dietetyka, schudłam na niej 11 kg i waga nie wróciła (teraz jestem w ciąży, więc trochę się obżeram smile/
      Wybierz się do dietetyka, który wyliczy Ci wszystko i dobierze dietę do Twoich potrzeb, nie znam nikogo kto by na takiej diecie nie schudł...
    • madzioreck Re: Dieta Dukana 18.02.13, 11:40
      Dukan jest dietą dla zdrowych ludzi. Zrób badania i pogadaj z lekarzem. Jeśli chcesz schudnąć 10kg, nie będzie ona trwała na tyle długo, żeby nadszarpnąć zdrowie. Z drugiej strony - to jest dieta dla ludzi otyłych, w Twoim przypadku uważam, że to jak rzucanie się z armatą na komara, no ale jak chcesz. Z trzeciej - nie łudź się, że po diecie i schudnięciu będziesz mogła jeść, jak dotąd, a na Dukanie też nie będziesz całe życie, więc ze złymi nawykami trzeba się rozprawić tak czy siak. Inaczej odzyskasz z nawiązką wszystko, co schudniesz.
      Skuteczna jest na pewno, o ile trafi w ulubione smaki chętnego schudnąć wink Ja schudłam na niej ponad 30kg (taaa, jak Sarling napisała, kilka kilo wody i parę kilo w bonusie tongue_out ), wagę utrzymuję ponad 2 lata.
    • varna771 Re: Dieta Dukana 18.02.13, 23:34
      polecam dietetyka .... jak chcesz to wysle Ci taką diete, zobaczysz jak to wyglądasmile kumpela odchudzała sie dieta dukana i straszny efekt jo jo .
      • madzioreck Re: Dieta Dukana 19.02.13, 00:10
        Tak, bo to Dukan wymyślił jo-jo, a nie wracający do obżarstwa odchudzający się... nieee, wcześniej, panie, nikt o jo-jo nie słyszał.
    • pinkdot Re: Dieta Dukana 19.02.13, 07:19
      Straszliwości ta dieta Dukana. Ze swojej strony polecam dietę (a raczej styl odżywiania) 5:2 (wklep w googla "intermittent fasting"). Ta przynajmniej oprócz efektów w postaci utraty kilogramów ma również sporo korzyści dla zdrowia.
    • amy.28 Re: Dieta Dukana 19.02.13, 08:22
      moja znajoma dobra schudła na niej ponad 55 kilo, ze 130 do 75. Myślę że to dieta ostatniej szansy, dobra, kiedy korzyść schudnięcia przewyższa ryzyko utraty zdrowia w jakimś stopniu bo ona dunkana stosuje już zawsze, to znaczy przestrzega reguł jakie są po zakończeniu diety. Dla 10 kilo nie warto ryzykować moim zdaniem tylko ćwiczyć i mniej jeść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka