Dodaj do ulubionych

Ślub w Grecji

12.03.13, 05:50
Bardzo bym chciała wziąć ślub w Grecji. Taki cichy - tylko my, świadkowie, moja mama. Bez wesela. Sama nie mam kiedy tego załatwiać, więc pewnie zlecę to jakiejś firmie, która organizuje śluby. Nigdy nie byłam w Grecji, jakoś się nie składało, więc to byłoby też spełnienie marzenia, żeby tam w ogóle pojechać. Myślicie, że to dobry pomysł?
Obserwuj wątek
    • kammik Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 08:11
      Myślicie, że dobry smile

Jeśli to ma być cichy ślub, to zlecać nie bardzo bedzie czego wink Myśmy brali ślub w innym kraju (w polskim konsulacie) i jedyne, co trzeba było zrobić, to przesłać mailem dokumenty (akty urodzenia bodajże i zaświadczenie z usc) i potem oczywiście dostarczyć oryginały.
      • a.va Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 08:17
        Pomyślałam o firmie, żeby ktoś za mnie załatwił formalności. Wyobrażam sobie, że są skomplikowane, skoro w innym kraju i języku smile
        • papalaya Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 08:19
          a dlaczego nie na Słowacji albo w Austrii?
          • kuba1-62000 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 15:15
            Oczywiście co kto lubi.Słowacja może,ale Austria?Może się mylę i masz coś ciekawego ,że wybrałeś te kraje.Ja poza Polską tylko Grecja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • z_lasu Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 08:21
          Też sobie to tak wyobrażam smile A nie lepiej wziąć cichy ślub w kraju, a do Grecji w podróż poślubną? Przecież jak chcecie, to możecie w tę podróż zabrać i mamę i świadków.
          • hugo43 Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 08:32
            pewnie zainspirowalas sie programem tv,gdzie angielskie pary biora takie romantyczne sluby?ja jestem ciekawa jak to sie zalatwia z greckim usc,bo teoretycznie powinniscie wziac slub w polskim konsulacie,jesli obydwoje jestescie obywatelami polski.
            • a.va Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 08:37
              Nie znam tego programu, gdzie to leci?
        • cersei8 Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 10:23
          Ale dokumenty nie beda w innym jezyku niz polskismile
          Slubu moze udzielic Ci jedynie polski konsul (ale juz nie konsul honorowy) w danym kraju; mozesz sprawdzic na stronie MSZ, w jakich greckich miastach sie znajduja, znajdziesz tam tez wszelkie dane teleadresowe.
        • kamelia04.08.2007 Re: Ślub w Grecji 13.03.13, 21:21
          a.va napisała:

> skoro w innym kraju i języku smile

jakim innym jezyku???
          ty chcesz brac prawdziwy ślub, czy tylko jakis dla picu (w stylu Las Vegas)?

skoro chcesz prawdziwego slubu, to taki slub sie bierezw Konsulacjie RP - musicie tylko oboje miec obywatelstwo polskie. A w polskim konsulacie mówia po polsku
          • a.va Re: Ślub w Grecji 13.03.13, 21:25
            Dla picu, Kamelia, tylko dla picu smile
            Jakoś mi się wydawało, że załatwianie czegokolwiek w obcym kraju wiąże się z obcym językiem, nie pomyślałam, że to przecież konsulat, więc gadają po naszemu. Naprawdę nie mam bladego pojęcia na temat ślubów za granicą. Dlatego was pytam.
      • kuba1-62000 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 19:52
        Widzę ,że na forum nic ciekawego dowiedzieć się nie można.Ja trochę poszperałem.Patrz slub- w-grecji lub inne stronki.
    • jaque Re: Ślub w Grecji 12.03.13, 10:32
      Ślub w konsulacie jest bardzo prosty - formalności są prawie takie same jak przy ślubie w usc.
      Gorzej, jeśli marzy ci się ślub na plaży - tu nie doradzę, bo tego nie przerabiałam. Ale nie korzystałabym z polskich firm "ślubnych" tylko raczej z usług Polaków mieszkających w Grecji.
      Spróbuj popytać tu: www.creteteam.com/pl/
      To polskie małżeństwo, organizują wakacje w Grecji, na pewno coś ci doradzą.
      Albo tu: autoway-polska.com/ .
      • heca7 Re: Ślub w Grecji 13.03.13, 00:27
        Chyba chodzi o "wesele w Grecji" na BBC Entertainment. Przed chwilą widziałam reklamę. Leci w środy o 22.00
    • 18lipcowa3 Re: Ślub w Grecji 13.03.13, 08:25
      Jak się nie chce wesele i rodziny smędzącej nad głową to dobry pomysł.
      Ja brałam ślub w Rzymie. Nie żałuję.
    • zurekgirl Re: Ślub w Grecji 13.03.13, 08:52
      Skontaktuj sie z konsulatem w Grecji, tam udziela informacji, na terenie konsulatu slub to nie problem, czesto urzednicy chetnie udzielaja slubow w hotelach czy na plazy. Moja znajoma poprosila urzednika o przyjazd do zamku w Irlandii, problemu nie zrobil zadnego, chyba tylko za transport musieli ekstra doplacic.
    • amylee2 Re: Ślub w Grecji 24.09.13, 21:29
      ja taki bralam slub na Santorini w zeszlym roku - tylko ja z mezem oraz rodzice. Na poczatku myslelismy ze sami sobie zorganizujemy wszelkie formalnosci. niestety po probach zalatwiania papierkowej roboty i stresu wynajelismy polska agencje slubna i to byl strzal w 10! niczym nie musielismy sie martwic i wszystko odbylo sie tak jak zaplanowalismy. To byl najpieknieszy dzien naszego zycia i wart kazda wydana zlotowke. Jezeli jeszcze nic nie zaplanowaliscie to moge wam podac namiary na ta agencje. jezeli juz wszytsko zaplanowane macie, to zycze wam szczescia!
      • kuba1-62000 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 15:38
        Santorini wyspa z tysiąca i jednej nocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!big_grin
    • vilez Re: Ślub w Grecji 24.09.13, 22:18
      Dobry, tylko po co ta firma. Konsulat, hotel, knajpa czy co tam i voila!
    • kuba1-62000 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 14:47
      Pomysł super.Grecja poza Polską to najwspanialszy kraj na taką uroczystość.Fajna stronka slub-w-grecji.pl
    • kikimora78 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 14:49
      Aha - czy padnie za chwilę nazwa firmy, która tanio organizuje kameralne śluby w Grecji?
      • kikimora78 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 14:50
        o - już padła, spóźniłam się smile
    • kuba1-62000 Re: Ślub w Grecji 27.11.13, 15:30
      Jeżeli ślub to tylko w pięknej Grecji i jej wyspach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka