Dodaj do ulubionych

termometr dla niemowlaka

21.03.13, 11:25
Muszę szybko kupić termometr dla niemowlaczka.
Weszłam na allegro a tam cała masa. Możecie polecić coś sprawdzonego w praktyce?
Mam elektroniczny pod pachę, zawsze pokazuje od 35,6 do 36 i nie mam zaufania. Poza tym trudno zmierzyć w nocy na śpiocha, albo jak płaczę mocno.
Są dwa rodzaje bezdotykowe i do ucha i czoła. Nie znam się, który będzie bardziej wiarygodny.
Obserwuj wątek
    • damajah Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 11:30
      Niestety ja nie spotkałam się jeszcze z termometrem elektronicznym który dawałby wg. mnie wiarygodne odczyty (za każdym razem inaczej) Najdroższy jaki miałam to za ok. 250 zł - do ucha, może jeszcze za tani...
      Szczerze mówiąc dla mnie jedynym naprawdę dokładnym termometrem jest rtęciowy, mam zapas zrobiony na allegro (póki co można kupić bez problemu ale nie wiem jak w przyszłości)
      Dzieciom powyżej 2 lat (a nawet o ile pamiętam to wcześniej) mierzę pod pachą. Niemowlakowi najpierw zwykły pasek na czoło żeby sprawdzić czy w ogóle jest gorączka, i jeśli pokazuje że więcej niż stan podgorączkowy to mierzę w pupie. Moim dzieciom nie sprawiało to problemu, kremik na termometr, jedna osoba zabawia dziecko, druga mierzy - u nas było bez problemów i scen.
    • lacitadelle Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 11:34
      Mierz w pupie (trzeba posmarować jakimś tłustym kremem) i odejmuj 0,5 stopnia.

• annajustyna Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 13:21
        Tylko do pupy, inne pomiary sa niewiarygodne. najlepiej kupic elektroniczny z elastyczna koncowka.
    • lauren6 Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 11:53
      Ja mam bezdotykowy do czoła. Polecam. Żaden elektroniczny nie jest super dokładny, ale co za różnica przekłamanie o 0,2 stopnia. Ważne, że nie męczy się dziecka i wynik jest od razu.
    • joanna29 Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 12:01
      Ja ja nigdy nie mierzyłam dziecku temperatury. Widziałam kiedy dziecko miało ok 37 a kiedy 39. Jak miało 37 coś przeciwgorączkowego i jak spadła temperatura i dopiero po 6 godzinach najszybciej wracał to szłam spokojnie na wizytę do lekarza. Jak dziecko miało 39 to podawałam leki i jechałam do lekarza (przychodnia lub szpital). Nie miało dla mnie znaczenia czy jest 37,4 czy 37,6. Po co Wam super dokładne termometry?
      • ladnyusmiech Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 12:36
        Nie chodzi o dokładność 0,1 stopnia. Gdyby tak było korzystałabym z rtęciowego, który zapewni mi najdokładniejszy wynik. Taki posiadam w domu. Jednak nie lubię go używać, bo już w moim życiu stłukłam dwa takie, pomimo że starałam się tego nie zrobić.
        Chcę szybki i dość dobry. A nie taki jakiego używam teraz, na którym temperatura zawsze jest niższa niż w rzeczywistości.
        Czasem dziecko jest marudne, mocno kaszle przez sen itp. Wtedy chciałabym się upewnić, że nie ma temperatury. Nie budząc. Szybko i sprawnie dla upewnienia się, że dobrze oceniłam dotykając czoła czy karku.
        Byłoby miło gdyby ktoś napisał, że używa x firmy i w granicach zdrowego rozsądku pokazuje dobrze temperaturę.
        • kura28 Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 13:09
          Używam termometr Leica. Bezdotykowy. Moim zdaniem jest przyzwoity.
      • zuzann-a Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 14:12
        Hmm, zbijałaś dziecku stan podgorączkowy? Bo wiesz, że 37 to nie gorączka?
      • me-lissa Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 14:24
        37 to nawet nie jest stan podgoraczkowy. Co tu zbijac? Ja podaje nurofen powyżej 38,5 (mierzone w pupie). Co do termometru ja mam elektroniczny babyono żeby sprawdzić czy temperatura podwyższona i elektroniczny z gumową końcówką którym mierzę temp w pupie jeśli ten na czoło pokaże więcej niż 37,5
    • mayaalex Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 13:16
      Ja mam Braun do ucha i w zasadzie jest raczej do dooopy smile a kosztowal 50 euro. Za kazdym razem inny wynik. Najlepszy jest zwykly elektroniczny, mierze w pupie po nasmarowaniu czyms tlustym i jest ok. Kosztowal 5 euro, w PL moze bedzie jeszcze tanszy?
      • bei Termometr bezdotykowy 21.03.13, 13:21

• annajustyna Re: Termometr bezdotykowy 21.03.13, 13:22
          Ale jest tez chyba najmniej wiarygodny?
    • matokk Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 18:45
      Ja też musiałam kuić szybko i kupiłam taki www.ceneo.pl/4245682 w aptece od ręki. Jest fajny.I nie męczę dziecka.
    • pelissa81 Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 18:57
      znajomi maja ten
      TERMOMETR BEZDOTYKOWY ThermoFlash LX-26
      www.ceneo.pl/5779181#tab=reviews
      jestem ciekawa czy ktos moze cos na jego temat powiedziec?
      Opinie ma niezle, kosztuje ok 150 zl ale to jednorazowy wydatek.No i mozna sprawdzac temp. u kazdego czlonka rodziny, a takze np. wody... Ma ktos?
    • kerri31 Re: termometr dla niemowlaka 21.03.13, 20:37
      Medisana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka