Dodaj do ulubionych

Do jematek krakowskich - chleb

26.03.13, 16:05
(Proszę o nieprzenoszenie wątku, bo na forum regionalnym ruch mniejszy)

Gdzie, krakowianki, kupujecie chleb? Poszukuję dobrego ciemnego pieczywa. Nie musi być to tradycyjny ciężki razowiec. Lubiłam żytnio-razowy z Awiteksu, miał niezły smak i fajną, "zbitą" konsystencję, nie był za ciężki. Taki w sam raz. Ale już kilka razy kupiłam coś co było puchate i razowej mąki w tym ani śladu. Wczoraj kupiłam, wyciągam kromkę, a chleb biały i watowaty - zawsze był lekko ciemny i stwierdziłam, że dosyć. Smakuje mi taki mały, okrągły z Domu chleba i żytnio-razowy od Franczaka, ale jednak ten awiteksowy bardziej mi smakował, choć ogólnie ichniejszego pieczywa nie lubię. Szukam nowych pomysłów, a chleba nie wyrzucam i nie chcę zbyt eksperymentować.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 16:08
      Dobczycki kłos- u mnie w domu hitem jest zwykły pszenny, kukurydziany, słowiański. maja naprawdę spory wybór i dobre ceny.
    • lunarei Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 16:19
      Tylko od Pawlaka - duży wybór chlebów mieszanych.
      Bardzo dobry chleb można kupić w stoisku na Placu Ibramowskim. Nie pamiętam nazwy piekarni, ale jest od strony zachodniej. Takie wielkie okrągłe bochny. Pycha.
      • ira_07 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 16:23
        Od Pawlaka też lubię, tylko mi najbliższego przerobili na pierogarnię sad
    • aleksandra1357 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 16:54
      Bardzo łatwo upiec samemu: mieszasz łyżką wodę, mąkę, zakwas i sól, stawiasz na 7 godzin i do piekarnika - gotowe. Trwa krócej niż pójście do piekarni.
      • ira_07 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 17:01
        Nie mam piekarnika, jestem patologiom z kawalerki tongue_out
        • mamaemmy Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 17:14
          Słowiański z Domu Chleba-jedyny który jest pyszny i nie ma w sobie mąki pszennej smile
          • ira_07 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 17:22
            Żytnia też może być biała, a ja jem razowe lub mieszańce. Ale pamiętam, że kiedyś go chwaliłaś, spróbuję smile
    • simka55 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 21:35
      piekarnia francuska na Wawrzyńca
      • aqua48 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 21:51
        Dom Chleba - tygrysi, bardzo lubię, jest z ziarenkami i ma prawdziwie chrupiącą skórkę. Szefowa i floriański. Dobczycki coś tam z Nowego Kleparza - tam kupuję chleb - złoty orkisz i jeszcze kilka innych niektóre na wagę. Są też bardzo dobre i w niezłej cenie.
    • pierwszykot Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 22:18
      pawlak - pytlowy, żytni, królewski. i pyszne bułki - owsiane z żurawiną
      buczek - domowy, orkiszowy,
    • abi-28 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 22:22
      Od Pawlaka, np. żytni czy królewski; orkiszowy z Buczka
      Ostatnio trafiłam na chleb z piekarni Jania-Niedziela też całkiem ok.
    • ida771 Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 22:23
      Nie ma nic takiego jak kupiony dobry chleb. Szkoda twojego czasu na szukanie. Zachwalam wypiekacz (znowu), a teraz to mamy nowy niemal kombajnsmile
      • bei Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 23:05

• stuletnia_stokrotka Re: Do jematek krakowskich - chleb 27.03.13, 06:53
        piszesz o maszynie dopieczenia chleba?
        ja kupiłam 3 tygodnie temu i od tamtej pory nie kupiłam chleba w sklepie. a jak spróbowałam u mamy kupnego to już wiedziałam,że kupować nie będę.
        mówiąc szczerze nigdy nie jadłam tak dobrego kupnego chleba.
    • keszurka Re: Do jematek krakowskich - chleb 26.03.13, 23:14
      Pawlak albo Buczek. W Pawlaku ciemny z żurawinką. Pycha, z samym masłem można zjadaćsmile
    • abdullah_abdullah Re: Do jematek krakowskich - chleb 27.03.13, 03:29
      najlepszy chleb jest w Sklepiku naturalnym na Krupniczej, nazywa sie Baltazar. Juz nie musisz dalej szukac! smile
    • puza_666 Re: Do jematek krakowskich - chleb 27.03.13, 09:20
      Amarantus albo Pur pur w Buczku, inne chleby w tym napchane buly smakuja dla mnie jak gabka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka