Dodaj do ulubionych

Wygląd psa / kota

04.04.13, 16:02
Tak mnie zainspirował sąsiedni wątek o wyborze psa. Nie chcę zostać źle zrozumiana, bo nie potępiam w czambuł ludzi, którzy w wyborze zwierzaka kierują się głównie wyglądem, ale dla mnie wysuwanie tej cechy na czoło oczekiwań jest jednak trochę dziwne. Jeśli nie ma się zamiaru zakładać hodowli danej rasy, a chce się mieć po prostu psa / kota, to skąd ten opór przed posiadaniem nierasowca? Tak mi to trochę pachnie posiadaniem zwierzaka dla ozdoby, podniesienia prestiżu etc. Mam właśnie taki przykład z bliskiego otoczenia, koleżanka wzięła sobie dwa rasowe koty no i przyznała się, że ją to przerosło, chyba będzie je oddawać matce. A takie były piękne, rasowe, wszyscy znajomi się zachwycali...

Wiem, wiem, że nie wszyscy posiadacze rasowych zwierząt tak robią i pewnie zawiść przeze mnie przemawia, bo mnie na niebieskiego ruska nie stać big_grin ale pamiętam pełne zdziwienia pytania kilku znajomych, kiedy opowiadałam, jak po moje koty pojechałam w ciemno, od razu z transporterem. Jak to, nie chciałam ich przedtem obejrzeć? Co tu oglądać, dachowiec jak dachowiec, jaki się trafi, takiego pokocham. I tak, wiem, że nierasowe też bywają porzucane, oddawane, bo właściciele sobie "nie poradzili", ale nie macie wrażenia, że wielbiciele rasowców i takim, co jest wszystko jedno mają jednak trochę inne podejście? Nie mówię złe czy dobre - inne.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:10
      a jak ja zdecydowałam się na rasowca, shih tzu, ale nie patrzyłam wyłącznie na wygląd, tylko szukałam, szukałam, aż serce mi powiedziało: to ona!smile to do której grupy się zaliczam?

wybrałam rasowca, by mieć pewność, że pies posiada dokładnie takie cechy jakie są w opisie rasy
      posiada i git
      kocham ją nie dlatego, że rasowa, tylko dlatego, że jest taka jaka jestsmile
    • pieskuba Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:13
      Zawsze miałam kundle, teraz mam garbatego boksera. Przybłąkał się kilka lat temu smile Gdyby nie był bokserem też mógłby się skutecznie przybłąkać.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:19
        wiesz co morgen to wszystko to kwestia gustu. rasy ktore podawala autorka tego watku zupelnie mi sie nie podobaja mimo, ze pewnie przez wielu sa uznane za piekne. dla mnie pies musi byc duzy i z krotka sierscia- nie jest to kwestia oszczedzania na czasie przy czesaniu. wyglad nie jest najwazniejszy ale fajnie miec ziwerze, kotre ci sie podoba. ktos wspominal o shi tzu - no coz ja bym nie chciala takiego psa nawet jesli ma komplet super cech.
        • aneta-skarpeta Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:28
          troche jak z mężem- wyglad nie jest ważny, ale lepiej kochac kogos kto Ci sie podobawink
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:29
            no no trafilas w sedno tongue_out
            • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:31
              Wyjaśniłam o co mi chodzi z wyglądem niżej.
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:08
                eeee ale aneta pisala chyba w opowiedzi na moj post. tak?
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:09
                  czy ty mi morgen odpowiadasz na to co ja napisalam tylko nie tam gdzie trzeba? do kogo to bylo bo juz nie czaje.
                  • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 09:14
                    Do ciebie, chciałam tez coś napisać o wyglądzie, ale stwierdziłam, że to samo napisałam już niżej wink
              • aneta-skarpeta Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:39
                morgen- ja żartowałammmmmmmmtongue_out
                • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 09:13
                  Wiem, wiem smile
                • mallard Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 11:59
                  aneta-skarpeta napisała:

> morgen- ja żartowałammmmmmmmtongue_out

Skarpeta, pytanie poza konkursem:
                  Wybacz ciekawość, ale co osiągasz przez wielokrotne powtórzenie ostatniej litery?
        • marychna31 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:34
          > wiesz co morgen to wszystko to kwestia gustu
          no właśnie morgen chodzi o to, czy to może być kwestią gustu...
          Jak ktoś traktuje zwierze jak przyjaciela czy członka rodziny to trudno mówic o guście... Dobierasz sobie przyjaciół po kształcie nosa czy długości nóg? A jak dla kogos pies to dodatek do modnej torebki to wygląd ma jak najbardziej znaczenie...
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:20
            oka ale idziesz do schorniska i 10 psow sie do ciebie pcha, ktorego wezmiesz? przeciez nie znasz ich charakterow. pewnie zadecyduje wyglad. psy podobaja mi sie nie tylko dlatego, ze sa fajnymi kompanami ale tez ze wzgledu na wyglad, chce zeby mial w sobie cos fajnego, morde, uszy czy sylwetke.
            • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 09:15
              Można podpytać obsługę, poobserwować, pójść z psem na spacer. Są możliwości poznania charakteru psa, nie musisz się decydować w 5 minut.
    • joanna35 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:16
      Mam dokładnie takie samo podejście . Kiedyś bardzo chciałam mieć owczarka niemieckiego, do dzisiaj uważam te psy za najpiękniejszą psą klasykęwink, ale odkąd nawiązałam wspólpracę ze schroniskiem, odkąd lektura dogomanii stała się moją codziennością psy rasowe lubię sobie tylko poogladać. Marzy mi rosyjski niebieski, ale znam siebie na tyle, zeby wiedzieć, ze jak zdecyduję się na kota to będzie to dachowiec ze schroniska.
    • ganna_risatdinova Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:17
      Ja mam maine coonkę szylkretkę, bo pasowała mi do wystroju wnętrz.
      Jak będę zmieniać wystrój, to trudno, trzeba będzie ją przemalować.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
      • joanna35 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:21
        Ufff, odetchnęlam z ulga, jak tylko przemalować, to okwink
        • ganna_risatdinova Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:25
          Ale zaangażuję do tego znanego artystę malarza, albo chociaż dekoratora wnętrz. W końcu trzeba dbać o prestiżwink.
          • ciezka_cholera Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:54
            Chyba raczej Sergiusza-styliste. Dekoratora wnetrz do kota?!?!
            • ganna_risatdinova Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:58
              No jaka ja głupia jestem. Oczywiście, że najlepszego stylistę i wizażystę! I masażystę. Bo skoro ja mam własnego masażystę, to masażysta kota dopiero podniesie mi prestiż. Dziękiwink.
      • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:27
        Zupełnie niepotrzebnie bierzesz to, co napisałam tak personalnie do siebie. Wiedziałam, że zaraz się napuszą posiadaczki rasowców smile
        • nangaparbat3 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:33
          A szylkretowe to zaraz rasowe? mam taką ze schroniska, wieczne utrapienie.
          • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:33
            Main coon to raczej rasowiec smile
            • nangaparbat3 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:59
              Nie zauwazylam, tak mnie ten szylkret wciągnąl.
            • majenkir Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:04
              Maine Coon to tzw. rasa naturalna, tak samo jak dachowiec
    • a.va Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:19
      Z psami chodzi nie tylko o wygląd, rasy mają określone cechy charakteru i to jest ważne. Jeśli ktoś wybiera psa wyłącznie po wyglądzie, to jest, przepraszam, ale nie ma innego słowa - głupi. I potem się okazuje, ze pies miał być przyjazny i kochać dzieci, a ma naturę psa obrończego i rzuca się na wszystko, co żyje. Albo miał leżeć na kanapie i cieszyć oko, a potrzebuje 3 godziny ostrego galopu dziennie, bo inaczej choruje. I się psa oddaje, bo nie umie się mu zapewnić tego, co leży w naturze jego rasy.

Co do kotów - mnie się podobają wyłącznie dachowce. Nie widziałam jeszcze rasowca, który by mi się podobał. Ale na pewno są równie kochane, co dachowce smile
      • default Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 08:34
        a.va napisała:

> Z psami chodzi nie tylko o wygląd, rasy mają określone cechy charakteru i to je
        > st ważne. Jeśli ktoś wybiera psa wyłącznie po wyglądzie, to jest, przepraszam,
        > ale nie ma innego słowa - głupi.

No to ja jestem głupia, bo jak zobaczyłam kiedyś whippeta - najpierw na zdjęciach, potem na wystawie - to zakochałam się w ich wyglądzie, chociaż o charakterze tych psów nic nie wiedziałam. I nic mnie to nie obchodziło smile Chciałam mieć taką piękną porcelanową figurkę i już ! Nie brałam nawet pod uwagę, że tak piękny pies może mieć niedobry charakter. Szczerze powiedziawszy - w ogóle o tym nie myślałam smile
    • iwoniaw Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:19
      Sądzę, że biorących bezmyślnie zwierzę jest tyle samo wśród tych, co kupują za ciężkie tysiące rasowce, jak i wśród tych, co to biedaka ze schroniska/piwnicy. Tylko te "zapłacone' zwierzaki jednak rzadziej tafią na ulicę/do lasu, bo jednak inwestycji (na szczęście) najczęściej szkoda.
      • antychreza Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 16:51
        Na przykład właściciel rodezyjskiego psa na lwy, który najpierw wydał na niego ciężką kasę, a potem okaleczył żeby zniszczyć chipa i porzucić "anonimowo". Oczywiście, właściciela znaleźli, wtedy w Polsce było tylko kilka psów tej rasy. To tyle jeśli chodzi o inwestycję i kierowanie się wyglądem smile
        Moja obecna psinka została wybrana przez tatę, bo inne psy w schroniskowym kojcu dla szczeniaków ją tłamsiły i podgryzały, więc zrobiło mu się żal.
        • claudel6 Re: Wygląd psa / kota 06.04.13, 02:22
          > Na przykład właściciel rodezyjskiego psa na lwy, który najpierw wydał na niego
          > ciężką kasę, a potem okaleczył żeby zniszczyć chipa i porzucić "anonimowo".

ludzie to jednak bydlęta.
    • edelstein Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:19

Dla mnie wyglad zwierzaka jest wazny,musi mi sie podobac.Na ci mi zwierzak nawet najbardziej ulozony Jak mnie bedzie skrecac na jego widok?
      • claudel6 Re: Wygląd psa / kota 06.04.13, 02:25
        u mnie podobnie, tylko że kotow podoba mi się 90% a psów - może 30%. nie podobaja mi sie psuy typu buldog, bokser, te wszystkie pieski ozdobne, miniaturki etc.
    • angazetka Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:20
      Rasowa stwora była w rodzinie jedna - jamnik szorstkowłosy, którego sobie wymarzył mój brat, mając lat naście (btw do dziś to moja ulubiona, ukochana i cudowna rasa). Reszta to kocie, psie, a nawet królicze przybłędy, niektóre (nieodżałowana Pchełka!) brzydkie jak siedem nieszczęść, ale kochane, fajne i nasze.
      Tak więc nierasowe zwierzęta są dla mnie pierwszą opcją, natomiast niektórych ras psów to bym mieć nie chciała - i w ten sposób wygląd, okazuje się, jest dla mnie ważny.
    • thegimel Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:20
      Dziewczyny z tamtego wątku akurat też nie rozumiem, ale potrafię zrozumieć, że ktoś jest wielbicielem danej rasy. My mieliśmy malamuta - trochę z przypadku, początki były trudne - nie znaliśmy tej rasy za dobrze. Ale gdybym miała warunki i czas na psa, to pewnie znów byłby to malamut. Odpowiadał mi nie tylko wygląd zewnętrzny, ale też charakter. Zawsze chętny do zabawy, trzeba było dużo z nim chodzić, biegać (znakomity na sylwetkę) i w ogóle mieliśmy czasami ubaw (na przykład namiętnie kradł nosy bałwanom ogrodowym - uwielbiał marchewkę, choć oczywiście trzeba się było go nauczyć i bywał trudny do ułożenia. Nawet gdyby byłaby to inna rasa, na pewno nie byłby to pies mały - chyba, że przygarnęlibyśmy absolutnie przypadkowo jakąś biedę.
    • olinka20 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:22
      Trudne pytanie bo mam 3 kocie kundle i jednego psa "w typie rasy".
      co do psa, to zawsze takiego chciałam, chłop miał jako dzieciecie i dobrze wspomina,a na takie prawdziwe kundelki mam mega uczulenie, a jednak w plamy i podpuchnieta na twarzy nie chcialabym codziennie wychodzic do ludzi.
      Natomiast koty, hmmm. Bardzo bym chciałą maine coona, ale po pierwsze mam juz 3, a po drugie jakos ja i rasowiec? Chyba by mi nie pasował.
      Poza tym troche głupio by mi było, ze tyle tych bid chodzi po siwecie a ja tysiace wydaje na kotka.
      Absolutnie nie potepiam ani hodowców ani kupujących.
      Muszą byc tacy jak ja ( z dachowcami) i tacy jak bodajze Yenna? Z tymi slicznymi puchatkami.
      • joanna35 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:26
        Nikt nikogo nie potepia. W końcu i tak najbardziej liczy się to jak zwierze jest przez właściciela traktowane. Niestety, w schroniskach można spotkać też psy rasowe. Ludzie nie mają ani odpowiedzialności za to co oswoili ani szacunku do własnej kasy.
        • olinka20 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:42
          Oj tak.
          Znajoma w ten sposób dostała ( a raczej przejeła) czechosłowackiego wilka, bo własciciele nie rozumieli, ze nawet jak pies jest za kilka tysiecy to sam sie wszystkiego nie nauczyuncertain
    • aneta-skarpeta Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:27
      ja brałam...tfu... kupowałam rasowego psa

miał byc sredni wielkoscią, miec odpowiedni charakter ( cechy charakteru) i miec odpowiednie długosci sierść.

my akurat czekalismy az sie zrobią, jak się urodził to na podstawie zdjec wybralismy, ktory- wszystkie były niby identyczne, ale ten jeden chwycił nas za serce od razu

z mieszańcem jest loteria- choc moze to byc ekscytujące zapewnewink
    • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:30
      Chyba mnie nie zrozumiałyście. Ja absolutnie rozumiem wybór typu: chcę psa nie za dużego, krótkowłosego i lubiącego dzieci. Albo - ma mieć długą sierść i lubić długie spacery. Chodzi mi o konkretny wybór - MUSI być rasowy albo może być taki, jaki się trafi (i jednocześnie pasujący do ogólnych oczekiwań).
      • nangaparbat3 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:36
        Ja bym w ogole cale to towarzystwo wymieszala, może poza paroma rasami naprawdę nie do zastąpienia, uzytecznymi. Byłyby zdrowsze i inteligentniejsze.
        • nangaparbat3 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:36
          I podobnie bym zrobila z gatunkiem homo.
          • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:43
            AMEN!!! Mam dokładnie to samo podejście. Jestem przeciwniczką sztucznego tworzenia ras, mieszanie wychodzi i zwierzętom, i ludziom na dobre.
            Sztuczne utrzymywanie i kształtowanie kojarzy mi się... źle, z produkcją taśmową "produktów", i potem mamy takie wynaturzenia jak obniżony tyłek u owczarka (kompletnie niepotrzebnie i niezdrowo, no ale "dobrze wygląda") albo kopiowanie uszu i ogonów, od czego się na szczęście odchodzi. Z tego nic dobrego nie wynika, nie widzicie tego?
            • nangaparbat3 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:57
              Jako nastolatka zobaczyłam po raz pierwszy w życiu basseta i rozplakalam się - myślalam, ze biedak ma połamane i źle zrosnięte lapy.
              Owczarki na wozkach mamy na osiedlu dwa.
              zresztą - świecie wierzę w zalety doboru płciowego.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 01:12
              rasy sa potrzebne. w koncu psy nie sa tylko dla wygladu ale i do pracy. niepotrzebnie stworzono rasy typu: jestem kudlacz i nic nie widze, mam dlugie uszy, ktorymi szuraom o grunt i latwo o infekcje, mam za duzo skory wiec mam infekcje itp
              • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 09:16
                Ale właśnie nie da się uniknąć takich wynaturzeń przy sztucznym tworzeniu i udoskonalaniu ras...
            • claudel6 Re: Wygląd psa / kota 06.04.13, 02:29
              ja jestem w ogól poza tematem. przy takiej ilosci bezdomnych zwierząt nigdy bym nie kupiła rasowca do domu
          • claudel6 Re: Wygląd psa / kota 06.04.13, 02:28
            z kim bys nas wymieszala? wink
      • ganna_risatdinova Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:42
        W wyborze rasowego chodzi o konkretne cechy charakteru, które ta rasa posiada i o których wiem, czy będą czy nie będą kompatybilne z moimi.
        W sumie w życiu miałam 3 koty: rosyjską niebieską, brytyjkę i teraz maine coonkę. Każdy z tych kotów odpowiadał charakterem wzorcowi swej rasy.
        Dachowiec to wielka loteria. Poza tym, rasowe są bardziej zsocjalizowane imho. Mój kot wie, że ja to jestem takim dziwnym dwunożnym czymś, z którym można się super bawić, ale pazurków się wtedy w zabawie nie wyciąga. Pazurków w ogóle się nie wyciąga, bo jeszcze można by to dziwne dwunożne uszkodzićwink.
        • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:45
          CytatPoza tym, rasowe są bardziej zsocjalizowane imho.
          > Mój kot wie, że ja to jestem takim dziwnym dwunożnym czymś, z którym można się
          > super bawić, ale pazurków się wtedy w zabawie nie wyciąga. Pazurków w ogóle się
          > nie wyciąga, bo jeszcze można by to dziwne dwunożne uszkodzićwink.

Zsocjalizowanie zależy od tego, czy kociaki od początku miały kontakt z człowiekiem, nie od tego, czy są rasowe, czy nie... No i własnie tego nie lubię u wielbicieli "ras".
          • ganna_risatdinova Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:55
            Dobrze, ujmę to inaczej.
            Moje doświadczenie z rasowcami mówi mi, że to są fajniejsze, bardziej przyjazne i delikatne koty.
            Miałam w domu też małe dachowce na tymczasie, i widziałam po pogryzieniach i podrapaniach (moich własnych) różnicę.

Generalnie chcę podkreślić: w rasowych chodzi o jedną rzecz - o konkretne cechy tej rasy. Jak ktoś chce mieć np. dwa w jednym - kota i psa, to poczyta, pogoogla i już wie, co kupić.
            • olinka20 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:03
              ale tu juz generalizujesz.
              Mam 3 koty, 2 z nich to mega pieszczochy, nakolankowe, gadające ( geba im sie nie zamyka), nie drapią i nie gryzą ( chyba ze siebie).
              3 wziety jako stary kot wiec ciezko zeby był rozbawionym dzieciuchem.
              • joanna35 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:32
                Ale co do tych konkretnych cech ma rację. Mimo, że kocham przedstawicieli starej, szlachetnej rasy" candel berry"wink to adopcja psa ze schroniska oznacza ryzyko i dlatego psy ze schronu powinny iść do ludzi, którzy nie poddadzą się przy pierwszym problemie. Niestety, zdarzają się ludzie, którzy decydują się na psa ze schronu, bo słyszeli, ze takie pieski są wdzięczne za dom. I zaczyna się dramat. Zwierzecia.
            • claudel6 Re: Wygląd psa / kota 06.04.13, 02:34
              prawdopodbnie te dachowce były na w pół dzikie. Twoje rasowce też by się tak zachowywały, gdyby nie były wychowane wśrod ludzi.
        • joanna35 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:27
          Mam dwa kundle ze schroniska i obie to wiedząsmile Mam za sobą doświadczenia z prowadzeniem domu tymczasowego i żaden pies mnie nie ugryzł, nie podrapał, a na tymczas przyjmuję psy po przejściach, z wątpliwą szansą na adopcję.
          Ganna , naprawdę nie ma nic złego w tym, ze ktoś chce mieć psa rasowego, o ile jest to decyzja podjęta świadomie, w sposób przemyślany.
        • claudel6 Re: Wygląd psa / kota 06.04.13, 02:32
          o ho ho. przeszłam 3 dachowce, ktoe bardzo szybko nauczyły się, że nie drapie się ludzi w zabawie. kumacja to nie jest jakaś indywidualna cecha rasowych.
    • landora Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:35
      Co innego, jeśli się przybłąka, a co innego świadoma decyzja o wzięciu psa czy kota. Gdybym teraz postanowiła, że bierzemy zwierzaka, to bym się rozejrzała, przemyślała, czy rasowy, czy kundel, poczytała o rasach, obejrzała psy do adopcji...
      A jeśli się przybłąka - cóż, kocha się to przybłąkane, choćby miało dziwne łaty i zakręcony ogon wink
      Chociaż moja mama zwróciła uwagę na naszego śp. psa właśnie ze względu na wygląd - czarny maleńki nietoperz o gigantycznych uszach. I tak pies wylądował u nas na kolejne 15 lat. Śliczny był, przypominał szpica niemieckiego. wink
      • nangaparbat3 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:39
        smile
        mam wlaśnie takie nietoperzocudo, wzięłam z poczucia obowiazku i wielką niechecią (grozila jej trzecia odstawka do przytułku), teraz jest dla nas źrodlem nieustającej radości (temperament! kontakt! blyskotliwość!)
    • guderianka Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:48
      Mam z adopcji dwa dachowce.
      Co nie zmienia faktu, że chciałabym Brytyjczyka bo bardzo mi się ta rasa podoba
      A gdybym mogła mieć psa-to chciałabym-kierując się wyglądem takiego jak niżej.
      No , tacy jesteśmy, zwracamy uwagę na powłokę zewnętrzną. Ot ludzie
      https://img81.imageshack.us/img81/5172/92dogniemiecki.jpg
    • peggy_su Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 16:59
      Hm no ja nigdy do końca nie rozumiałam ludzi, dla których nie liczył się w ogóle wygląd zwierza. Tych co jadą do schroniska i biorą pierwsze z brzegu. Nie umiałabym tak. I nie mówię koniecznie o rasowości, ale o tym, że zwierzak musi mi się spodobać. Nawet jeśli jest brzydalem, to musi mieć w sobie takie coś przyciągającego dla mnie.
      Z psich ras podobają mi się bardzo malamuty, huski. labradory, choć na dużego psa nie mam absolutnie warunków. Sama rozważałam kiedyś przygarnięcie małego pieska pewnej konkretnej rasy.
      Co do kotów - zakochałam się absolutnie w Maine Coonach i Norweskich leśnych. Mój własny prywatny kot nie jest rasowy, ale w typie rasy właśnie maine coon. Marzy mi się też rosyjski niebieski, może kiedyś taki z nami zamieszka.
      Tak jak ktoś wyżej napisał, czasem się zdarzy, że przybłąka się kundelek albo kot dachowiec i kocha się go całym sercem. Jednak nie widzę nic dziwnego w tym, że komuś się jakaś rasa bardzo podoba i o takiej właśnie marzy.
      • morgen_stern Re: Wygląd psa / kota 05.04.13, 09:17
        Cytat> Hm no ja nigdy do końca nie rozumiałam ludzi, dla których nie liczył się w ogól
        > e wygląd zwierza. Tych co jadą do schroniska i biorą pierwsze z brzegu. Nie umi
        > ałabym tak.

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego zakładasz, że tak się to właśnie odbywa w schroniskach...
    • nabakier Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 17:19
      Nie każdy może mieć każdego psa. My np. mamy dzieci alergiczne, i dlatego sznaucer. Poza tym, np. nie chciałabym dużego (koszty i miejsce) ani pracującego (czas).
      Trzeba wybierać.
    • larrisa Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 18:06
      Oj tak bo ludzie którzy biorą zwierzaki ze schroniska wcale nie kierują się wyglądem, wybierają z zamkniętymi oczami. Sama widzisz, ze znajomi się dziwili, ze jedziesz po zwierzaki w ciemno, a przecież po rasowe nie jechałaś. I nie jest prawdą, ze nierasowce też bywają porzucane, nie też, ale głównie właśnie nierasowce są przywiązywane do drzewa w lesie czy bestialsko maltretowane. Czy z tego można wywieść wniosek, ze właściciele nierasowcow mają dziwne podejście? Nie mówię, ze złe, ale inne.
    • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 18:12
      Najgorzej to chyba zaszufladkować tych co mają i rasowego i nierasowego zwierzaka, to dopiero kłopot.
      Trochę jak z tymi co mają sporo książek poustawianych obok wypasionego dużego telewizora.
      • pade Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 18:49
        witaj Sniyg, dawno Cię tu nie byłosmile
        • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:00
          Witaj pade smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 18:43
      Z psem wychodzi się na dwór na smyczy, więc osobiście nie chciałabym mieć szpetnego psa. Pewnie tylko ja się do tego przyznam...
      Oczywiście każdego bym polubiła, gdyby miał fajny charakter. Ogólnie to rasowy może być brzydki, a kundelek może być ładny, nie ma reguły.
      Ale dla odmiany wygląd kotów nie ma dla mnie takiego znaczenia. Kiedyś przygarnęłam bardzo brzydkiego małego dachowca (co jest wyjątkowe, bo zwykle dachowce są śliczne). Miał czarne futro, a na tym czarnym futrze co jakiś czas siwe włosy, do tego miauczał przeraźliwie całe dnie. Długo nie pożył, schorowany był, żył może dwa lata.
      • olinka20 Koza 04.04.13, 18:57
        To zalezy co kto rozumie przez szpetnywink
        Z mojego chłopa niektorzy kpili poczatkowo, ze z takim niemęskim psem spaceruje big_grin Ludzie sa dziwni.
    • bombastycznie Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 18:56
      chyba coś w tym jest, ludzie po prostu biorą na potęgę labki albo yorki bo teraz taka moda na te psy, że jak można ich nie mieć, podobnie jest z niebieskimi kotami, fajnie jest się pochwalić rasowym kotem czy psem, to w pewnym sensie jakiś taki objaw snobizmu, mamy rasowca dla samego jego posiadania i możliwości chwalenia się nim, mnie jakoś nigdy nie ciągnęło do posiadania zwierzęcia rasowego, wszystkie moje zwierzęta, obecne i te już nie będące ze mną, to zwierzęta z przeszłością, zabrane ze schroniska lub z ulicy, i tak wiem, rasowiec też odwzajemnia miłość, ale takie zwierzęta jak moje, są autentycznie wdzięczne, że nie muszą już marznąć na dworze, że zawsze będą miały pełną miskę i rękę do głaskania, że już nie będą musiały czekać na kogoś kto je przygarnie, to taki podwójny objaw miłości, bo od lat wiadomo, że ładni mają w życiu łatwiej, a taki kundelek czy dachowiec musi się bardziej postarać, na szczęście u mnie jest dużo miejsca dla takich nierasowych i na pewno kolejne zwierzęta też takie będą.
      • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:06
        bombastycznie napisała:

> mnie jakoś nigdy nie ciągnęło do posiadania zwierzęcia rasoweg
        > o, wszystkie moje zwierzęta, obecne i te już nie będące ze mną, to zwierzęta z
        > przeszłością, zabrane ze schroniska lub z ulicy, i tak wiem, rasowiec też odwza
        > jemnia miłość, ale takie zwierzęta jak moje, są autentycznie wdzięczne, że nie
        > muszą już marznąć na dworze, że zawsze będą miały pełną miskę i rękę do głaskan
        > ia, że już nie będą musiały czekać na kogoś kto je przygarnie, to taki podwójny
        > objaw miłości, bo od lat wiadomo, że ładni mają w życiu łatwiej, a taki kundel
        > ek czy dachowiec musi się bardziej postarać, na szczęście u mnie jest dużo miej
        > sca dla takich nierasowych i na pewno kolejne zwierzęta też takie będą.

Podsumowując, zwolennicy rasowych biorą, żeby się chwalić, że ich stać, a zwolennicy nierasowych biorą żeby...się chwalić jakie mają dobre serduszko, co widać na załączonym obrazku.
        Należało by się jeszcze zastanowić dzięki której grupie tak duża ilość nierasowych zwierzaków przebywa w schroniskach i biega po ulicach. Bo wygląda na to, że to głównie dzięki tym, którzy mają dobre serduszka.
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:10
          Podsumowując, zwolennicy rasowych biorą, żeby się chwalić, że ich stać, a zwolennicy nierasowych biorą żeby...się chwalić jakie mają dobre serduszko, co widać na załączonym obrazku.
          Należało by się jeszcze zastanowić dzięki której grupie tak duża ilość nierasowych zwierzaków przebywa w schroniskach i biega po ulicach. Bo wygląda na to, że to głównie dzięki tym, którzy mają dobre serduszka."

dziwna logika. jesli w polsce np co 4 pies jest rasowy lub w typie rasy- czyli bez rodowodu to tez taka bedzie proporcja w schronisku.
          • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:41
            Chcesz powiedzieć, że co 4 kot i pies w schronisku to zwierzęta rasowe?
            A gdzie to takie schroniska?
            Aha, pies i kot w typie rasy to kundelek i dachowiec.

• japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:48
              to byl tylko przyklad nie znam proporcji
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:06
              a co do tego, ze kundli jest wiecej w schroniskach niz nierasowych to rowniez dlatego, ze rasowe- a raczej pseudoroasowe z pseudohodowli sa czesciej adoptowane. ludzie potrafia przejechac kilkadziesiat km zeby wziac shar pei czy tosa inu
              • pade Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:13
                aaa, czyli rasowe tak naprawdę nie są rasowe, tylko durni właściciele dali się nabrać?
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 21:24
                  aaa, czyli rasowe tak naprawdę nie są rasowe, tylko durni właściciele dali się nabrać?"

eee nie rozumiesz czy udajesz? pies z rodowodem to pies z prawdziwej hodowli. tak sie na forach kynologicznych je okresla. pies bez rodowodu nawet jesli wyglada jak modelowy przyklad tej rasy to hmm pies nierasowy bo nie ma zadnego poswiadczenia rasy, jego rodzice sa przypadkowi, nie przeszli zadnych testow. tak wlasciciele chyba sa durni skoro decyduja sie na psy za pare groszy, ktore pochodza z fabryczek szczeniakow. gdzie czesto suka jest kryta co cieczke przez cale swoje zycie a jak interes sie przestaje krecic to wywala sie ja do lasu...
                  • pade Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 22:11
                    Ja wiem, co to pies z rodowodem, bo takowego posiadam. Zeskanować metryczkę?big_grin

Odniosłam się do tej wypowiedzi:
                    a co do tego, ze kundli jest wiecej w schroniskach niz nierasowych to rowniez dlatego, ze rasowe- a raczej pseudoroasowe z pseudohodowli sa czesciej adoptowane. ludzie potrafia przejechac kilkadziesiat km zeby wziac shar pei czy tosa inu

co oznacza w takim razie stwierdzenie: rasowe, a raczej pseudorasowe w zdaniu powyżej?
                    czy kundel to nie to samo co nierasowy?
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 22:46
                      co oznacza w takim razie stwierdzenie: rasowe, a raczej pseudorasowe w zdaniu powyżej?
                      czy kundel to nie to samo co nierasowy?" rasowe bo wygldaja jak dana rasa wiec tak czesto ludzie mowia a pseudorasowe bo z pseudohodowli. trudno mi uwierzyc aby psy z dobrych zarejestrowanych hodowli, za duze pieniadze tak masowo trafialy do schronisk.
        • pade Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:57
          cholera, to ja nie mam dobrego serduszka...chlip
          i mój pies kocha mnie tylko pojedynczo...chlip

idę sie przytulić do psa, rasowego tongue_out
        • bombastycznie Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:58
          a czy ja napisałam że to źle że ktoś bierze psa rasowego bo mu się po prostu ten pies podoba, bo zaspokaja swój snobizm? niech sobie biorą rasowego, ja nie będę bo nie mam takiej potrzeby, wolę wziąć tego, którego ten z rasowym by nie wziął, a takie generalizowanie że ludzie o dobrym sercu powodują przepełnienie schronisk to typowe dla osób którym się nic w życiu nie spodoba, branie rasowego źle, branie nierasowego też źle.
          • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:17
            bombastycznie napisała:

> a czy ja napisałam że to źle że ktoś bierze psa rasowego bo mu się po prostu te
            > n pies podoba, bo zaspokaja swój snobizm?

Oj nie czaruj, nie czaruj, bo piszesz jak morgen, też niby źle nie ocenia, a ocenia.
            Bądźcie przynajmniej szczere, uważacie się za bardziej szlachetne, a wasz wybór
            za lepszy. Więc po co to owijanie w bawełnę? Określanie kogoś snobem to nie komplement.

Ja tylko pokazuję, jak łatwo kogoś źle ocenić, samemu stawiając się w lepszym świetle.
            W drugą stronę można tak samo - mogę stwierdzić, że ci którzy biorą psa z ulicy, to sknery, którym szkoda grosza na zakup psa czy kota, który od małego ma zapewnione bardzo dobre warunki dla rozwoju fizycznego i psychicznego. I te sknery jak wyjeżdżają na wakacje, wyrzucają psa z samochodu.
            Tylko, że ja to piszę, żeby pokazać tobie czy morgen, jak łatwo kogoś ocenić i wrzucić do grupy "tych gorszych".
            Dla mnie nie ma znaczenie czy ktoś bierze zwierze ze schroniska czy kupuje u hodowcy. Nie rozumiem tej niechęci i tego podkreślania z obrzydzeniem "ja to bym nigdy z hodowli nie wzięł/a". W jednej i drugiej grupie się ludzie, którzy mają w d..zwierzęta i to na nich powinnyście się skupić a nie tworzyć kolejny wątek blondynek z dużymi, niebieskimi oczami pod hasłem "no jakżesz to można kupować zwierzęta w hodowli i kierować się w życiu wyglądem".
            • pade Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:27
              jak zwykle się z Tobą zgadzamsmile
            • bombastycznie Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:31
              tylko że wątek dotyczy osób które ewidentnie kierują się tylko kwestią wyglądu zwierzęcia, a nie o ludziach którzy wybierają psa hodowlanego-rasowego, bo chcą i znają się na rasie albo ze schroniska-bo czują potrzebę pomocy. tak bardzo Ci przeszkadza, że ktoś pomaga zwierzętom porzuconym??
              a co ja takiego złego napisałam o tych ludziach? że zaspokajają swój snobizm, że "coś w tym chyba jest", to od razu świadczy że mam na myśli że tacy ludzie są źli?? kiedy się nauczysz czytać ze zrozumieniem??
              • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:36
                bombastycznie napisała:

> tylko że wątek dotyczy osób które ewidentnie kierują się tylko kwestią wyglądu
                > zwierzęcia,

Kwestią tylko wyglądu zwierzęcia mogą się kierować i ci, którzy biorą zwierzęta ze schroniska, jak i ci, którzy kupują rasowe. Po co więc podział na tych i na tych?
                • bombastycznie Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:37
                  przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszą wypowiedź morgen
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:07
        najwieksza nabita na osiedlu jest jak ktos sobie kupi modna rase i pies kompletnie sie nie slucha a najwiekszy szacun jak pies nawet paskudny kundel slucha sie wzorowo. tak jest teraz z malamutami/huskimi i beaglami- uciekaja, zyja swoim zyciem a i tak ich pelno. mam wrazenie czasem, ze ludzie nie maja pojecia jakiego psa biora do domu poza tym, ze ma piekne blekitne oczy. ja sie przyznam, ze szalenie podobaja mi sie dobermany i dogi z obcietymi stojacymi uszami. dobrze, ze juz zakazali to mnie tak juz nie kusza tongue_out
    • blond_suflerka Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:15
      Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś wybiera rasowe psa ze względu na zapotrzebowanie na określone usposobienie zwierzaka. Natomiast te wszystkie mody typu-'kupie sobie yorka i będę go nosić w torebce jak w amerykańskich filmach' to oczywiście żenada.
      Ja nigdy nie miałam rasowego zwierzaka. Do głowy mi to w ogóle nie przyszło. Jestem za tym, żeby adoptować 'nierasowce'. A poza tym-u tych piesków i kotków też można sprawdzić charakter i usposobienie tak żeby nie było potem niemiłych niespodzianek.
    • majenkir Re: 04.04.13, 19:23
      Do paskudnego wygladu sie przyzwyczaisz i z czasem nawet moze polubiszwink.
      Do nie pasujacego charakteru psa - nigdy.

Tak, to pisze ja, ktora od dziecka marzyla o borzoju, tylko dlatego, ze nie ma nic piekniejszego na swiecie big_grin.
      • easyblue Re: 04.04.13, 20:22
        A ja zawsze chcialam hienę. Pręgowaną. Bo brzydsza.
        Takie zwierzę chciałam - brzydkie.
    • eilian Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:32
      Czuję się wywołana do odpowiedzi, bo to ja właśnie wybieram psa w sąsiednim wątku. Czuję z Twojego postu zarzut o snobizm, ale możesz mi wierzyć lub nie, snobizm jest akurat cechą zupełnie mi obcą. I nie kieruję się tylko (ani nawet głównie) wyglądem, chyba niedokładnie przeczytałaś. Gdybym chciała mieć psa, który mi się tylko podoba, to bym kupiła owczarka niemieckiego, ale podchodzę do sprawy jednak trochę rozsądniej i go nie kupię, bo jest dla nas za duży.
      Przy wyborze biorę pod uwagę wiele kryteriów, z których najważniejsze to, żeby był dobry dla dzieci i nie za duży, ale nie kupię np. Basseta, choćby był nie wiem jak wspaniały, bo mi się nie podoba. Podoba mi się natomiast Beagle, ale go odpuściłam, bo już wiem, że jest za trudny. I w ten sposób dochodzę do jakiegoś optymalnego wyboru.
      A dlaczego nie kundel ze schroniska? Bo chcę mieć psa, który będzie JAKIŚ, będzie miał cechy, na których mi zależy i konkretny wygląd. Kundel to jednak wielka niewiadoma. My akurat chcemy koniecznie szczeniaka, żeby od małego się z nami wychowywał, wiadomo, wszystkie szczeniaczki są słodkie ale kto wie co z niego wyrośnie. Chociaż jakby się do nas przybłąkał, to byśmy wzięli, ale to już zupełnie inna sytuacja.
      • verdana Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 19:56
        Jeśli decyduję sie na zwierzę (a nie zwierze na mnie), to nie widzę absolutnie nic złego w tym, zę wybieram takie, jakie chcę mieć. Czyli i wygląd i charakter. Mam mopsa, bo podobają mi się mopsy, a nie będę miała ratlerka, bo wzdrygam się na sam widoksmile Ktoś może mieć odwrotnie. Branie psa nie jest działalnością charytatywną - należy mieć takiego, jaki nam odpowiada, wtedy dola psa będzie zapewne lepsza.
        Pierwszy kot przybłąkał sie sam, drugiego wzięłam z domu tymczasowego. W wypadku tego drugiego zadecydował wygląd - miałam zamówienie na rudegosmile Nie widzę nic złego w tym, ze przygarnia sie rudego, a nie burego.
        No i jednego kota kupiłam. Przez wygląd. Chodził sobie taki po klatce na wystawie kotów. Burmański. Wyszłam z wystawy, wróciłam do domu na drugim końcu miasta , wybiegłam z domu, kupiłam kota. Może to nie był wygląd, tylko miłość?
        • pelissa81 Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 21:04
          Verdana, dogadalabys sie z moim mezemsmile On wlasnie chcial burmanskiego i tez na jakiejs wystawie sie w nim zakochal. Ja przekopalam neta, by juz poszukac mu tej rasy ...a w miedzyczasie doszly do nas dwa dachowce. Jeden bialo-rudy a drugi bury jakich tysiace. Nie patrzylam na wyglad, ja tylko nie chcialam czarnego....Czyli jednak patrzylam na wygladwink
          • verdana Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 21:20
            Może i dobrze, ze się odkochał. Burmański jest mojego syna - uroczy kot, tylko na zawsze ma usposobienie kociątka. A kociątko, jak wiadomo, na miejscu nie usiedzismile
      • d.wludyka Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:17
        Ależ owczarki wcale nie są takie duże, zwłaszcza suczki - moja waży 30 kg, czyli tyle co większość labradorów czy bokserów. Małe psy są dobre do mieszkania, do domku i na podwórko zdecydowanie lepsze są duże. W dodatku owczarek ma długą sierść, więc jak go zostawisz na dworze to nic mu się nie stanie.
        Właśnie chciałam Ci zaproponować owczarka w poprzednim wątku, ale jakoś wydawało mi się, że Ci się nie spodoba. Przy czym nie zgodzę się, że konkretna rasa oznacza zawsze określone cechy, wydaje mi się, że dużo większe znaczenie ma wychowanie.
        Pies sam się nie nauczy posłuszeństwa, sztuczek itp. Rodowód to nie wszystko, jak chcesz mieć fajnego psa, rasa musisz poświęcić mu sporo czasu.
        Znam np. rodowodowego koszmarnego (szczekliwy, ciapowaty, agresywny) owczarka, którego nie wzięłabym za dopłatą.
        Ja dlatego wybieram zawsze psy dorosłe, bo widać już po nich charakter.
        Poza tym uroda jest sprawą bardzo subiektywną - moim zdaniem z psami jak z ludźmi, po prostu musi zaiskrzyć.

I nie demonizujcie proszę tak psów ze schroniska, bo większość z nich to psy oddane, bo się znudziły, a nie dlatego, że były agresywne czy maltretowane.
        Dlatego przed kupnem/adopcją warto pomyśleć o tym, że pies żyje kilkanaście lat i zastanowić się, czy przez najbliższe kilkanaście lat bedzie nam się chciało codziennie nim zajmować, wyprowadzać na spacer, wydawać całkiem sporą kwotę na jedzenie, weterynarza itp.
        • sniyg Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:23
          d.wludyka napisała:

> Dlatego przed kupnem/adopcją warto pomyśleć o tym, że pies żyje kilkanaście lat
          > i zastanowić się, czy przez najbliższe kilkanaście lat bedzie nam się chciało
          > codziennie nim zajmować, wyprowadzać na spacer, wydawać całkiem sporą kwotę na
          > jedzenie, weterynarza itp.

O to, to. I nad tym się trzeba zastanawiać, jak człowiek może być tak głupi i okrutny, że bierze zwierzę bez zastanowienia. Dobre serduszko i zabranie psa ze schroniska niczego jeszcze nie gwarantuje, nie jeden pies wróci do schroniska z powrotem. I to jest nie w porządku, a nie kupno psa z hodowli, czy kierowanie się wyglądem zwierzaka.
    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:01
      szkoda tylko, ze prawdziwych rasowych psow w Polsce jest malo. wiekszosc to niestety pseudochodowle...
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wygląd psa / kota 04.04.13, 20:02
        pseudohodowle* zawsze mi sie z chlewem myli...tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka