Dodaj do ulubionych

Wiza do USA

04.04.13, 18:30
Starala sie ktoras kiedys o wize do USA, turystyczna? Szwagierka sobie wymyslila ze slub wezmie w San Francisco, a ja jako jedyna z rodziny jestem objeta obowiazkiem lizania w dupke konsula...
Warto wogole sie spinac i wplacac im te piec stow? Powiazan z Polska nie mam prawie zadnych (mam jakies 10tys. na koncie wakacyjnym, nic poza tym), a ponoc na to patrza.
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:00
      jak_matrioszka napisała:

> Powiazan z Polska nie mam prawie zadnych
      A emama?
      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:12
        Niestety, z hameryki tez sie na emamie da pisac, pewnie nie uznaja :p
    • thorgalla Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:02
      Zaraz,to dla koga ma być ta wiza? Dla szwagierki?
      Jak dla niej to ona ma się o nią ubiegać a nie Ty.I to ona ma udowodnić więzy z Polską (jeżeli tam mieszka)
      I żadne Twoje lizanie nie pomoże jak się szwagierka nie kwalifikuje z jakiś powodów.
      • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:09
        Wejdz na strone amer. konsulatu w Krakowie lub ambasady w Warszawie. Tam sa wszytskie informacje jak sie ubiegac. Ty i twoja sytuacja nie ma absolutnie zadnego znaczenia. Szwagierka sama sie ubiega i jesj sytuacja jest brana pod uwage. Poliz sobie cos innego...
      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:14
        Dla mnie wiza, szwagierka wizy nie potrzebuje, nikt z rodziny wizy nie potrzebuje tylko JA Yepp, jestem jedynym w rodzinie obywatelem panstwa nieopiekunczego, ktore nie zadbalo o wygode obywateli w podrozowaniu do "Raju".
        • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:19
          Ubiegaj sie o wize amerykanska w kraju , w ktorym mieszkasz.
          • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:26
            Kraj w ktorym mieszkam wiz nie potrzebuje i nie rozdaje imigrantom. Kraj sasiedni wizy imigrantom daje, ale tez nie za darmo i cena za te przyjemnosc tez w tysiace pojdzie.
    • doral2 Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:05
      nikomu nie musisz niczego lizać.
      złóż wniosek, idź na rozmowę, zapytają o powód dla którego chcesz tam jechać, o sytuację materialną i rodzinną.
      dadzą wizę, albo nie.
      ostatnio przeważnie dają.
      u nich kryzys większy, niż u nas i nie opyla się tam za pracą jechać, zwłaszcza że na wyspy bliżej. więc już nie są tacy podejrzliwi, że jedziesz robić na czarno.
      jak nie złożysz wniosku i nie pójdziesz na rozmowę, to się nie przekonasz czy wizę dostaniesz.
      i nikt ci tu na to pytanie nie odpowie tak lub nie.
      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:17
        Zlozenie wniosku bedzie mnie kosztowac pare tysiecy w biletach i hotelach, wiec to nie jest takie "idz i zloz". Pytam o ogolne nastroje, bo moze ktoras ma doswiadczenie (wlasne lub zaslyszane, niepogardze zadnym).
        • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:20
          CZy masz prace, dochody, podrozujesz, powiazania z krajem w ktorym mieszkasz? Nie bylas karana, nie zawrocono Cie na lotnisku w USa itp. Masz do czego wracac? Jezeli tak to wize dostaniesz bez problemu.
          • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:23
            Absolutnie nie kupuj biletow ani nie rezerwuj hotelu (chyba ze bezplatne i mozesz odwolac) przed dostaniem wizy do reki.
            • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:28
              Znaczy mam sie teleportowac do Krakowa lub Sztokholmu w celu uzyskania wizy? Czy pieszo sobie pojsc?
              • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:34
                Sztokholm?????
                • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:38
                  Najblizszy amerykanski konsulat wydajacy wizy znajduje sie w Sztokholmie, takie miasto w Szwecji, stolica nawet.
          • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:31
            Nie mam nic, na upartego stanowie idealna kandydatke na ucieczke. Gdyby robiono testy na niechec pobytu w USA i podjecia tam pracy, to byloby idaelne rozwiazanie, bo taki test zdalabym spiewajaco wink
        • mason_mormon Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:03
          Można złożyć wniosek w "trzecim" kraju.

Czyli w tym kraju gdzie mieszkasz.
    • mayaalex Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:07
      A gdzie teraz mieszkasz? Bo jesli to Ty potrzebujesz wizy ale mieszkasz nie w Polsce to patrza na Twoje powiazanie z krajem zamieszkania. I raczej odmowy sa rzadkie. Np gdybym ubiegala sie w Brukseli to przedstawiam swoja sytuacje w Belgii i z tego co slyszalam to wszyscy wize dostaja. Ale dla mnie sama koniecznosc ubiegania sie o wize sprawia ze nie mam ochoty na zwiedzanie usa.
      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:25
        To Ty mnie rozumiesz, jak mi takiej osoby brak w otoczeniu!
        Mieszkam w Norwegii ale nie pracuje, nie mam i przez ostatna dekade nie mialam konta a co za tym idzie pieniedzy ktore stoja na moje nazwisko, no nic mnie nie trzyma (maz tez na ten slub jedzie, wiec jak nic wyjdzie ze czmychamy za granice coby sobie tam zycie na nowo ulozyc). W sumie odmowa mnie nie zmartwi, bardziej mi zal kasy jaka musze w ta odmowe wlozyc, a najbardziej tych pieciu stow w samym konsulacie, bo wyjazd do Krakowa i powakacjowanie sie tam to jeszcze bym w ramach wakacji sobie zaliczyla (a wakacje to nie jest zmarnowany pieniadz).

Najtansze w tym wszystkim jest wystapienie o norweskie obywatelstwo, ale to paranoja mi pachnie, "wyobczyc" sie tylko po to zeby na slub szwagierki jechac.
        • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:30
          Przeciez Ci pisze kobieto, mieszkasz w Norwegii idz do amasady w Oslo. Z Poslka Ci enic nie wiaze. Maz ma prace? Dzieci chodza do szkoly? Macie mieszkanie/ umowe. Maz ma konto w banku?Maz jak mniemam wizy nie potrzebuje.
          Jezeli natomiast zyjecie z zasilku i mieszkacie pod mostem to sie nie ubiegaj bo szanse marne.
          • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:33
            Toz napisalam ze ambasada w Oslo wiz nie rozdaje, nie mam tam po co isc. Tyle to juz sprawdzilam, bo wycieczka do Oslo malo ze najtaniej by mi wyszla, to jeszcze z przyjemnoscia sie bym wybrala.
            • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:36
              norway.usembassy.gov/how_to_apply2.html
              To sobie sprawdz, bo glupoty piszesz.
              • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:40
                i wiecej"Anyone who is present in Norway may apply for a visa here; However, it is difficult for people who are visiting Norway temporarily or who have lived in Norway for only a few years to qualify for a visa because they are not likely to possess or be able to demonstrate the strong and permanent ties to Norway or their country of residence that prove that they will be returning to Norway or some other location abroad at the end of their visit to the U.S.

We cannot evaluate your case until you apply, so you should not call the Embassy with specific details about your personal situation. Please see nonnordic.html for more information.
              • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:40
                CytatAll immigrant visa and diversity visa interviews and adjudications for residents of Denmark, Norway, and Sweden take place at the U.S. Embassy in Stockholm, Sweden. For general information on immigrant visas and immigrant visa processing, we refer to the U.S. Embassy in Stockholm.
                Ja slaba z angielskiego jestem, moze ktos by ten malutki kawalek przetlumaczyl? Chociaz pierwsze zdanie, prosze smile
                • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:42
                  Ale ty sie nie ubiegasz o immigrant ty sie ubiegasz o nonimigrant!!!! Turist visa B1/B2.
                • mayaalex Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:43
                  Zobacz to
                  The Visa Unit in Oslo, Norway handles thousands of visa applications from Norwegian citizens and residents every year. The Section works to meet the procedures and processing times stated on this website to facilitate an effective visa application process for all our visa applicants.

Czyli obywatele i rezydenci.
                  A te immigrant visas i diversity visas to nie dla Ciebie bo Ty potrzebujesz tourist visa (chyba b1 czy b2)
            • mayaalex Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:41
              Nie rozdaje imigrantom ale czy Ty jestes w Norwegii imigrantka czy rezydentka? Nie wiem jak oni to rozgraniczaja ale na moj rozum to powinnas byc rezydentka (tak jak ja w BE). I rezydentom powinni wystawiac.
              • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:50
                A ja myslalam ze mam proste zycie. Ja jestem w Norwegii nielegalnie, tzn. bez waznego pozwolenia, ale poki mnie nie wyrzucaja to mieszkam. Jak sie dopatrza to bede musiala zlozyc wniosek o pobyt.
                Malzonek wie, tzn. poki co zapomnial, a ja niechetnie bym mu przypominala, bo sie zestresuje i kaze mi sie znow o pobyt starac...

Tesciowa mi zycia az tak nie uprzykrza jak szwagierka, mamy jakis watek narzekania na sisters in law?
                • mayaalex Re: Wiza do USA 04.04.13, 20:19
                  Oj, wiesz co, lepiej zloz i zalatw co trzeba z mezem. Bo to Ci moze sie przydac w najmniej oczekiwanym momencie. Niezaleznie od wizy, skoro mieszkasz w Norwegii to lepiej norweskie papiery miec w porzadku. Wiem cos o tym, mieszkam w Brux z mezem Turkiem i slabo mi na mysl ze znow mialabym isc do commune cos tam zalatwiac... Najwygodniej sie zyje bez kontaktow z administracja ale lepiej miec wszystkie dokumenty aktualne bo nigdy nie wiesz kiedy jakis glupi papier okaze sie niezbedny.
            • jamesonwhiskey Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:43
              co ty bredzisz, kazda ambasada wydaje wizy
              norway.usembassy.gov/visa_appointments.html
              • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:47
                Pomylila sobie imigracyjne wizy z nieimigracyjnymi.
                • wtopek Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:03
                  nie jest też norweską rezydentką, skoro jest w Norwegii na czarno
    • mayaalex Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:47
      Sluchaj mnie i alyeski smile
      Mozesz to zalatwic w Oslo. Twoja wiza to wiza turystyczna a nie immigrant (taka to rzeczywiscie w Szwecji). Masz meza, dzieci, dom, maz gdzies pracuje - nie powinno byc problemu.
      • alyeska Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:49
        ano!!
      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 19:53
        Slucham, slucham, madre kobiety jestescie, a napewno madrzejsze ode mnie smile Non-immigrant nie ma w zakladkach, a ja na silnych prochach dzis i w polowie zdania zapominam o co szlo :p I tak mi wyszlo ze imigrowac chcialam, zdecydowanie nie powinnam dzis niz skladac bo diabli wiedza w co sie wpakuje.
        • thorgalla Re: Wiza do USA 04.04.13, 20:10
          A jak już dogłębnie się wczytasz to się dowiesz,że wniosek DS-160 wypełnia się online,potem telefonicznie albo online umawia się na wizytę u konsula więc czeka Cię tylko jeden wyjazd do Oslo.
          • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 20:31
            I dwa po paszport, tym razem do polskiego konsulatu. Juz sie ciesze :p
            Mozliwe ze wizyta w ambasadzie USA bedzie przyjemniejsza i latwiejsza niz ta w rodzimym, slynacym z kompetencji i uprzejmosci urzedniczek big_grin
    • kerri31 Re: Wiza do USA 04.04.13, 20:04
      Ja mam , łatwo nie będzie oni się nas boją jak cholera. Sprawdzają wszystko, nawet to czego byś nie podejrzewała ale na ślub powinnaś dostać. Tylko nie zapomnij wrócić wink
      • kara_mia Re: Wiza do USA 04.04.13, 20:25
        Ja mam wizę.
        Dostałam bez jakichkolwiek pytań o to kto się będzie mną "zajmował" w USA, a na pytanie po co jadę odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że na wakacje z mężem i dzieckiem.
        Na pytanie w formularzu wizowym gdzie będę mieszkać w USA podałam adres hotelu.
        Pytania "osobiste" były trzy: gdzie pracuje ( nazwa zakładu pracy nic nie mówiła, więc opisałam w 3 słowach co to za rodzaj firmy) , jak długo i na jakim obecnie stanowisku.
        Wiza bez problemu, z życzeniami udanych wakacji.
        Lizania dupy sobie nie przypominam.

• mruwa9 Re: Wiza do USA 04.04.13, 21:22
      to dupa zbita, jak jestes w kraju nielegalnie sad
      Bo wlasnie chcialam zasugerowac wniosek o obywatelstwo norweskie, wtedy chyba nie potrzebowalabys wizy do USA?
      Dlaego nie uregulujesz swojego statusu w Norwegii? Az takie niewykonalne? Pewnie uprosciloby wiele spraw.
      Mnie by sie nie chcialo leciec do USA na wesele...
      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 21:45
        Statusu nie reguluje, bo mi sie zwyczajnie nie chce. Wiem ze to nierozsadne, ale jak mnie nie pogonili od razu jak mi sie pozwolenie skonczylo, to motywacje stracilam (jak przyjechalam to jeszcze bili pieczatki pamiatkowe w paszport na wjezdzie i wyjezdzie). Od kiedy weszlismy do Schengen (My = Polska), to nawet paszport mi niepotrzebny, wiec paszportu polskiego fizycznie tez nie mam. Wykonalne jest i wyrobienie polskiego paszportu, i zalegalizowanie pobytu w Norwegii, i nawet obywatelstwo by mi pewnie dali (jak nie teraz, to za jakis czas, zalezy jaki maja balagan w papierach). Tyle ze ja sie do tej pory poza Europe nie wybieralam, a po Europie mi wystarczy dowod (sobie wyrobilam na wakacjach, bo taniej i mniej zachodu niz z paszportem).

Mnie sie tez nie chce, ani na slub ani bez slubu, ale glupio mi troche, bo szwagierce zalezy na tym zeby brat (czyli moj malzonek) byl na slubie, on beze mnie nie chce leciec a argument ekonomiczny odpadl bo przelot i pobyt (hotel) sfinansuje tesciowa bylebym tylko poleciala. W Stanach jest juz brat pana mlodego, pojechal tam do pracy na rok, nie przyleci do Norwegii na slub bo dopiero wyjechal i stad poniekad pomysl slubu w Stanach (gora, Mahomet, rozumiecie).

I co robic, drogie Bravo, co robic?!
        • mruwa9 Re: Wiza do USA 04.04.13, 21:54
          ureguluj swoj status prawny. Masz dobry pretekst,zeby to wreszcie uporzadkowac.
          Kiedy to wesele? Moze zdazysz?
          Ja na decyzje o przyznaniu obywatelstwa sasiedniego kraju czekalam okolo tygodnia. Paszport to kwestia 2-3 dni.
          Tylko wczesniej moj status rezydenta (prawo pobytu) i dochody byyl jasne i udokumentowane.
          • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:06
            Nie wiem jak tutaj, ile sie na decyzje czeka, ale pewnie sie w koncu za to zabiore. Czasem mnie nowopoznani pytaja jak wyglada zalatwianie pobytu i obywatelstwa, bo wszyscy sa przekonani ze mam, a jak mowie ze nie mam i nie wiem to patrza na mnie i mysla ze tylko tak mowie zeby nie pomoc. Mit zlej Rodaczki na obczyznie znaczy sie buduje.

Musialas rezygnowac z polskiego obywatelstwa? Rany, jak pomysle ile zalatwiania papierow jest, to az mi sie na powrot odechciewa zaczynac!
            • mason_mormon Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:08
              O ile twój kraj pozwala na posiadanie drugiego obywatelstwa to nic nie musisz się zrzekać.

Jak tam się będę zrzekał jak dostanę Amerykańskie ale tylko dla zasady smile
              • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:16
                Bo zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa to taka latwa rzecz...
                • mason_mormon Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:17
                  Nie łatwa i dużo papierologii.

Ale jestem tak zdeterminowany że w dniu jak otrzymam nowy paszport to wybieram się do konsula smile
                  • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:25
                    Jakby Ci troche tej determinacji zostanie to wyslij mi mailem wink
                    Kiedys, z ciekawosci zwyklej, dowiadywalam sie jak to zalatwic. Samego opisu nie pamietam, ale kobieta miala dar przekonywania, odechcialo mi sie na amen (i jak widac rozciagnelo na inne dziedziny).

I zycze zebys obywatelstwo otrzymal! Jak ktos chce, to mu sie nalezy i juz!
                    • mason_mormon Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:27
                      Jak zwykle z polskimi urzędami.

Trzeba udowadniać, przekonywać i okazywać skruchę.

Ale chyba po za ceremonią zaprzysiężenia w USA to na nic bardziej nie czekam niż na zrzeczenie big_grin
                      • jak_matrioszka Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:33
                        Ze skrucha u mnie ciezko bedzie, pewnie sie jednak nie dam rady zrzec wink Jak tylko zalegalizuje pobyt w NO to zaczynam szukac za jakie wykroczenia pozbawiaja obywatelstwa karnie, w ten sposob moze byc latwiej wink
                    • mruwa9 Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:46
                      nie znam sie na norweskich przepisach, ale jesli dlugo tam mieszkasz, to jezyk pewnie nie jest problemem.
                      Oderwij sie na chwile od jematki, wygooglaj strone norweskiego urzedu imigracyjnego, poszukaj informacji, czy Norwegia dopuszcza podwojne obywatelstwo, jakie dokumenty musisz zlozyc , ile zaplacic, pewnie zdecydowana wiekszosc formalnosci jestes w stanie zalatwc online, bez ruszania sie z domu.
    • sanciasancia Re: Wiza do USA 04.04.13, 21:58
      Ureguluj status prawny w Norwegii.
      Dwa razy starałam się o wizę (i dwa razy ja dostałam), ale (przynajmniej w Polsce) to w miarę upokarzające doświadczenie.
    • princy-mincy Re: Wiza do USA 04.04.13, 22:04
      Starałam się o wizę pare lat temu, miałam zaświadczenie z pracy o zarobkach, ale nie brałam żadnych zdjęć narzeczonego, rzekomych nieruchomosci, co by przekonać konsula, że nie zamierzam tam zostać.
      Rozmawiam z nim po ang, pytał po co i na jak długo chce jechać, czy ma, juz bilety, gdzie byłam zagranica jak długo i po co.
      Wizę dostałam, rozmowa trwała pare minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka