Dodaj do ulubionych

Nieaktualna cena

15.04.13, 08:03
Dziewczyny! Kupiłam pewną rzecz w sklepie internetowym (za spore jak dla mnie pieniądze). Dostałam potwierdzenie zamówienia na maila, wpłaciłam pieniądze. Dzisiaj dostaję maila, że niestety ta cena jest już nieaktualna i muszę dopłacić 60 zł. Oczywiście w przypadku rezygnacji oddadzą mi wpłacone pieniądze. Pytanie tylko czy to jest zgodne z prawem? Można sobie coś wystawić po czym podnieść cenę?
Obserwuj wątek
    • kerri31 Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 08:26
      Jeśli mają takie zastrzezenie w regulaminie na stronie to tak. Ja bym już tego nie kupiła, to dla mnie antyklienckie praktyki.
      • jowita771 Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 09:17
        > Jeśli mają takie zastrzezenie w regulaminie na stronie to tak.

Bzdura. W regulaminie można sobie napisać dowolne głupoty, ale jeśli będą one niezgodne z prawem, to nie mają żadnej mocy.
        • edelstein Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 09:30

Prawda.Regulamin sprzeczny z prawem podlega karze pienieznej.W Pl istnieje jeszcze przekonanie,ze sprzedawca to pan i wladca i moze robic co mu sie zywnie podoba.
      • iin-ess Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 10:58
        kerri31 napisała:

> Jeśli mają takie zastrzezenie w regulaminie na stronie to tak. Ja bym już tego
        > nie kupiła, to dla mnie antyklienckie praktyki.

Regulamin musi być zgodny z obowiązującym prawem inaczej można go na gwoździu powiesić.
    • edelstein Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 08:36

Obowiazuje cena przy zakupie.W momencie dostania maila z potwierdzeniem zawarly obie strony umowe kupna sprzedazy i ona obowiazuje.Mozesz im napisac,ze moga ci naskoczyc.
    • iwles Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 09:51

Nie, to jest niezgodne z prawem.
      Nawet jak w sklepie stacjonarnym cena na półce jest mniejsza, niż okazuje się przy kasie, to płacisz taką, jaka widnieje na półce.
      • iin-ess Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 11:00
        szukaja jeleni i tyle. Nie daj się.
      • totorotot Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 12:32
        Iwles, a co trzeba wtedy powiedzieć, bo panu może powiedzieć: no to co, bierze pani czy nie, ja muszę sprzedać w cenie jaką mi wchodzi na kasie-i tyle, siłą przecież nie zabiorę?
      • totorotot Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 12:33

• iwles Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 13:07

Zdarzyło mi się tak kilka razy, w Auchan i w Rossmanie, w Auchan musiałam w kasie zapłacić, ale w dziale Reklamacji poszłyśmy sprawdzić na półce i różnicę w cenie mi zwrócono, w Rossmanie przed nabiciem ceny pani poszła sprawdzić i policzyła mi cenę niższą.
          Podobną sytuacje miałam w Nomi, ale tam nie chcieli uznac ceny niższej, jak chcę to mogę rozmawiać z kierownikiem, przy czy kierownika dziś nie ma uncertain
          No to nie kupiłam u nich, wyszłam ze sklepu.
          Masz rację, rózne są sklepy.
          • lady-z-gaga Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 16:38
            Zgodnie z prawem sklep ma obowiązek sprzedać po cenie, jaka widnieje na metce (czym innym jest kartonik umieszczony na półce nad/pod towarem, tu zawsze mogą tłumaczyc to pomyłką).
            Kiedyś kupiłam źle ometkowaną torbę w M&S, prawie za pół ceny - sprzedawca nawet nie zaprotestował, a właściwie to dopiero po jego reakcji zorientowałam się, że mam takie prawo smile
      • gryzelda71 Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 13:13
        > Nawet jak w sklepie stacjonarnym cena na półce jest mniejsza, niż okazuje się p
        > rzy kasie, to płacisz taką, jaka widnieje na półce.

Miłam tak.Bżuterai stala z ceną,pani ustnie cenę potwierdziła,podała do kasu bo to apart był,ja podałam kartę pan powciskał i mówi,że cena taka,na co ja,że widnieJE inna i ze powinni mi to sprzedac po wystawionej.Oczywiście,że nie sprzedali.Jeszcze pan się gorączkował,że teraz MUSZĘ pin wprowadzić.
      • wrednadziewucha Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 13:20
        Prawda, ale ja raz miałam odwrotną sytuację. Poszłam do kasy z koszulką z ceną na metce 69.99, pan zeskanował i sprzedał mi ją za 9.99. Powiedział że była źle wprowadzona, sześć dych w kieszeni tongue_out
      • totorotot Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 16:28

• kannama Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 11:04
      nie daj się- muszą ci sprzedać po tej cenie!
    • lady-z-gaga Re: Nieaktualna cena 15.04.13, 17:14
      Sprzedawca potwierdził przyjęcie zamowienia tzn zawarł z Tobą umowę. Nie ma prawa podnosic ceny. Wyslij mu parę linkow ze stosownymi przepisami.

www.palestra.pl/index.php?go=artykul&id=3912
      W przypadku ofert składanych elektronicznie oferta wiąże składającego, jeśli druga strona potwierdziła niezwłocznie otrzymanie takiej oferty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka