Dodaj do ulubionych

asygmatyzm i soczewki?

06.05.13, 13:42
bo moja Mloda (lat 14) sie przymierza. czy ta wade wzroku mozna korygowac soczewkami? i czy takimi jednorazowkami? pytam na razie tutaj, zeby nie bylo rozczarowania, ale oczywiscie pojdziemy do optyka.
Obserwuj wątek
    • kerri31 Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 13:43
      tak
      allegro.pl/acuvue-oasys-for-astygmatyzm-soczewki-toryczne-i3206953149.html
      • larenata Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 14:03
        Też ich używam i bardzo je sobie chwalę.
    • zielonakratka Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 14:05
      Tak , da się. To czy jednorazowe czy nie, zależy od stopnia astygmatyzmu.
    • karro80 Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 14:06
      jeśli niewielki astygmatyzm to chyba i zwykłe asferyczne dają radę.
      Tak czy inaczej możliwość jest i lekarz Wam coś zaproponuje w zależności od wady.
    • zielonakratka Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 14:09
      Acha, jeżeli astygmatyzm jest duży (np. Cylindry pow. 2), to poszukaj dobrego optyka, bo dobór odpowiednich soczewek jest trochę trudniejszy.
    • anika772 Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 14:43
      Ja noszę 30 dniowe, toryczne na jedno oko. Jedyną ich wadą jest wyższa cena.
      • white_swan Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 16:41
        Ja mam astygmatyzm i nie nosze okularów, ani innych soczewek. Ale mój brat z powodzeniem nosi soczewki.
      • sanrio Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 21:28
        i czujesz się dobrze w tej jednej soczewce? Chodzi mi o zmęczenie oczu, bóle głowy itp. dolegliwości astygmatyczne. W zasadzie tez powinnam nosić na 1 oko, bo na drugim mam za małą wadę wzroku (-0,25) ale się waham.
        • podkocem Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 21:42
          ja mam jedno oko +5, a drugie -1. tez nosilam jedna soczewke (plusowa)
    • podkocem Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 21:40
      tak, uzywalam soczewek, a mam astygmatyzm, mysle wlasnie by na lato znow do nich wrocic.
    • kosc_ksiezyca Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 21:46
      Bardzo polecam - używam air optix (na jedno oko mam zwykłe, na drugie toryczne, tj. dla astygmatyków).

Szykuj się jednak na spore wydatki - mnie na 3 miesiące z płynem kosztują one ok. 170 zł. Jeżeli na obydwoje oczu jest potrzebna toryczna, to lekką ręką 200 zł.
    • rosapulchra-0 Re: asygmatyzm i soczewki? 06.05.13, 21:47
      Moje dwie córki mają wadę wzroku. Jedna ma -5,5, druga -2,5, obie też mają astygmatyzm. Od kilku lat używają soczewek, które żadnej krzywdy im nie zrobiły. Noszą soczewki miesięczne, jedna ma 15 lat (od dwóch lat ma soczewki), druga ma prawie 18 lat (soczewek używa od 12-tego roku życia).
      • kamire12 operacja 06.05.13, 22:45
        a mam pytanie: czy któraś z Was myślała o operacji ?
        moja córka ma duży astygmatyzm i plusy. na razie ma 8 lat.
        podobno jedyną możliwością usunięcia tego jest operacja. czy ktoś z Was myślał o tym? zna kogoś kto zrobił?
        • rosapulchra-0 Re: operacja 08.05.13, 09:43
          Mój znajomy miał wykonaną laserową korektę, on miał -12 w obu oczach. Dość długo po operacji dochodził do siebie, ale stwierdził, że poprawa wzroku była dla niego szokiem. Widział lepiej niż w soczewkach czy okularach, gdy je nosił przed operacją.
          Moja najstarsza córka chce mieć operację, ale musi poczekać, aż się ta wada ustabilizuje najpierw.
    • peggy_su Re: asygmatyzm i soczewki? 07.05.13, 20:06
      Ogromna większość astygmatyków może nosić soczewki. Ja niestety nie mogę sad nie mam widzenia obuocznego i nie ma szans żebym widziała w soczewkach sad
    • barefoot_duck Re: asygmatyzm i soczewki? 07.05.13, 22:37
      Mam niewielki astygmatyzm i krótkowzroczność i u mnie akurat soczewki toryczne się nie sprawdziły totalnie. Miałam co jakiś czas wrażenie przesuwania i że widziałam wręcz gorzej, niż bez. Dalej noszę soczewki, ale już bez "cylindra" - nie widzę w 100% dobrze, ale tak powiedzmy w 90% wink
      Wypróbujcie, może akurat toryczne podejdą? Niewielkie ryzyko. Najwyżej nie wyjdzie.
    • kiddy Re: asygmatyzm i soczewki? 08.05.13, 11:04
      Do okulisty, nie do optyka. Warto sobie zbadać oczy przed kupieniem soczewek pod kontem ewentualnych stanów zapalnych, suchości oka, prawidłowości budowy i ewentualnych zmian w budowie oka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka