Dodaj do ulubionych

W czym niemowlę do samolotu?

07.05.13, 17:02
Jak w tytule. W czerwcu lecę z moim (wtedy) prawie czteromiesięczniakiem do Polski. Lot jest krótki (1,5 h), do bramki dojadę wózkiem, ale co potem? Taki maluch nie będzie jeszcze siedział, poza tym lot jest późny, wypada w porze, kiedy mały śpi. Chusty nie lubi, nosidełko Manduca tylko z tatą, u mnie chętnie przebywa na rękach, ale przecież nie będę go tak trzymać przez prawie 2 h (licząc z opóźnieniem), bo chyba odpadną mi ręce, już waży ponad 6 kg i przybiera po 350-400 g tygodniowo. Jakie macie patenty na takie sytuacje? Może zabrać jakąś poduszkę? Dodam, że samolot najczęściej leci w połowie pusty, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem rzędu, gdzie będę siedzieć sama.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 17:12
      ostatnio mnie wizytująca dziewięciomiesięczniaczka była na rękach cały czas od bramki do bramki. lekko nie było, ale nic innego nei zrobisz. zresztą w samolocie zdaje się dziecko też musi byc zabezpieczone, tyle ze nie w foteliku a w specjalnych pasach. wiec troche ją potrzymasz...
      • ashraf Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 17:19
        Właśnie w samolocie nie musi być zabezpieczony, bo nie ma osobnego miejsca. Zapinam się ja z nim na rękach.
        • jematkajakichmalo Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 17:30
          No to wykup zwykle miejsce i wez fotelik samochodowy/nosidelko. Ja czesto mialam osobne miejsce i nosidelko, do tego w samolocie dostawalismy pierwszy rzad i na scianie przed siedzeniami bylo przyczepione "lozeczko" (cos na wzor gondoli z glebokiego wozka) i tam mala lezala prawie cala droge. Na kolana bralam ja wtedy tylko przy starcie i ladowaniu. Do samego samolotu mala byla w wozku, wozek odawalam przed wjesciem. Jak juz byla starsza i nie miala nosidelka samochodowegi to bralam ja w baby bjorna.
          • jematkajakichmalo Re: P.S. 07.05.13, 17:36
            blog.berlin-airport.de/wp-content/uploads/2011/05/fliegen-mit-baby.jpg
            www.google.de/imgres?rlz=1C1TEUA_enDE489DE489&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbnid=yuTZHdFIpKNnEM:&imgrefurl=http://www.test.de/Kindersitz-im-Flugzeug-Babys-fliegen-sicherer-1206353-0/&docid=zLHc85WFfT35-M&imgurl=http://www.test.de/filestore/t200410076sb06.jpg%253Fpath%253D/65/26/2c27a621-d906-4942-b4cf-d26af6fc3745-jpg.jpg%2526key%253DDACB72FD43AC35EB332B94EED831A958A46752EE&w=150&h=138&ei=4R6JUevlL8SSO9j6gIgF&zoom=1&iact=rc&dur=643&page=1&tbnh=110&tbnw=120&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:6,s:0,i:100&tx=43&ty=97
            Artykul po niemiecku, ale chodzilo mi o fotke. Musisz tylko poczytac czy masz nosidelko akceptowane przez dane linie lotnicze.
        • caroninka Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 20:10
          Dostajesz dla dziecka pas, ktory przypinasz do swojego. Zawsze wozkiem podjezdzalam pod sam samolot i zaraz przy wyjsciu mialam go pod reka (raz tylko w monachium dostalismy wraz z bagazem, ale to byl wyjatek).
    • iziula1 Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 17:27
      Wózek zdajesz dopiero przy wejściu do samolotu - o ile masz składany typu parasolka.
      Dzieci w tym wieku, młodsze lub starsze widziałam na rękach u rodziców.
      Nie wiem czy obsługa lotu zgodzi się na zajęcie pustego miejsca przez leżące nie zabezpieczone pasami dziecko np. w trakcie turbulencji?

chyba zostają jednak własne ramiona - ku uciesze maleństwawink
      • kasamandri Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 17:38
        Ale czy takie dziecko na rękach, nie jest za mało chronione w czasie turbulencji?

Kiedyś jak leciałam bardzo długim lotem, niemowlak miał takie łóżeczko przyczepione do ściany - a jego mama siedziała w pierwszym rzędzie i miała dziecko tuż przed sobą. Nie wiem czy zawsze jest taka możliwość.

"Niemowlęta o wadze do 8-10 kg mogą liczyć na specjalne łóżeczka (skycots). Ponieważ w samolocie jest tylko kilka takich miejsc, należy to zgłosić wcześniej. W niektórych liniach na pokład możemy też wziąć dla malucha fotelik samochodowy."
        https://www.malypodroznik.pl/porady/lot4.jpg
        • konstancja16 Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 17:52
          takie skycots sa chyba tylko na lotach miedzykontynentalnych (korzystalam przy okazji kilku lotow ok 7-8 godzin). na krotkich trasach europejskich nigdy nie widzialam, ale fakt, ze nigdy tez nie pytalam.

wykupienie dodatkowego miejsca jest opcja, ale skoro masz duze szanse miec wolne miejsce obok to moze nie warto... chyba ze istotnie chcesz zabrac fotelik samochodowy na poklad (musi byc kompatybilny z siedzeniem samolotu, na tyle waski zeby sie tam wcisnal wiec trzeba sie upewnic ze bedzie pasowal).

podczas lotu, jesli masz tylko obok wolne miejsce to moze przelozyc dziecie, nie musi byc caly czas przypiety do Ciebie, tylko wtedy kiedy jest wlaczona sygnalizacja 'zapiac pasy' (start, ladowanie, turbulencje).

ja ostatnio lecialam (ok. 3.5 h) z dziesieciokilowym klockiem na rekach. chodzacym juz na dodatek. samolot prawie pelen.... wrrr, niemilo to wspominam, trzeba sie uzbroic w sily i cierpliwosc.

powodzenia, dokad nie zacznie chodzic to taki lot to bulka z maslem.
          • czar_bajry Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 18:17
            Wózkiem podjeżdżasz pod schody samolotu ew do wejścia do rękawa, tam wózek przejmuje stewardesa. Ty i dziecko wsiadacie do samolotu, podczas lotu trzymasz dziecko na kolanach.
        • pitahaya1 Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 21:38
          Jest. Ostatnio takie cudo widziałam.
    • empirical Re: W czym niemowlę do samolotu? 07.05.13, 18:25
      Leciałam z 2-miesięczniakiem, lot trwał prawie 2.5 godziny (ryanair).
      Z tanimi liniami nie można wykupić oddzielnego miejsca dla tak małego dziecka.
      Wózka nie brałam, bo bałam się, że mi go zmiażdżą w luku bagażowym. Teraz ma 8 miesięcy i latam z tanią składaną spacerówką-parasolką.

Młody siedział w takim nosidle:
      https://cdn.idealo.com/folder/Product/2046/7/2046785/s3_produktbild_gross/bush-baby-cocoon.png

A w samolocie kimał u mnie na rękach.
    • bella_roza Re: W czym niemowlę do samolotu? 08.05.13, 10:00
      leciałam z 5-mczniakiem, podjechałam z fotelikiem (samochodowym typu nosidełko) wpiętym na stelażu od wózka, zdałam stelaż i wzięłam dziecko z nosidełkiem do środka. ale to czy pozwolą wziąć fotelik do samolotu zależy od linii i dostępności wolnych miejsc. jeśli się da to polecam, bo dziecko cały czas na rękach jest b niewygodnie trzymac.
      • anetka911 Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 17:48
        Za miesiac lece do Polski z 5miesiecznym synkiem.Chcem zabrac wózek tzn. stelaż i wczepione nosidełko. Czy za stelaż bede musiala placic i osobno za nosidełko??
    • plain-vanilla Re: W czym niemowlę do samolotu? 08.05.13, 12:14
      Lecialam z tak malym dzieckiem do Polski (lot ponad 2 h). Wozkiem podjechalalam do samolotu. Potem dziecko trzymalam na rekach zawniniete w kocyk. Pora byla pozna (srodek nocy). Rece mi nie odpadly, bo siedzialam, wiec mialam podparcie dla ciezaru dziecka. Chyba przesadzasz, ze rece ci odpadna, moze gdybys stala z dzieckiem na rekach, to tak. Mala poduszeczke mozesz zawsze wziac ze soba, nie zaszkodzi. Do tego, jak piszesz, ze mozesz siasc w pustym rzedzie, to polozysz dziecko na fotelach obok siebie, kiedy bedzie juz mozna rozpiac pasy.
      • e-milia1 to i ja sie podepne. 14-sto miesieczniak 08.05.13, 12:32
        mialam za jakis czas zalozyc podobny watek. lecimy za miesiac, syn bedzie mial wtedy 14 miesiecy. wogole nie umiem sobie tego wyobrazic i juz teraz jestem przerazona. ok, podjedziemy wozkiem pod samolot a potem 2 godziny mam sie z nim meczyc? taki duzy chlopak nie usiedzi mi na rekach przez tyle czasu. jak wyglada podroz z dziecmi w tym wieku? najdziwniejsze to to, ze musielismy zaplacic za niego, ale miejsca nie bedzie mial....
        • mruwa9 Re: to i ja sie podepne. 14-sto miesieczniak 08.05.13, 12:42
          no niestety, nikogo to nie obchodzi, trzeba sie meczyc. I tak dobrze, jesli da sie z wozkiem podjechac do samej bramki lub schodow, na niektorych lotniskach trzeba oddac wozek razem z bagazem i nikogo nie obchodzi, ze jest srodek nocy, dziecko zmeczone,ze do bramki kilometr korytarzami, a matka ma tylko jedna pane rak, w dodatku o ograniczonej wytrzymalosci. Nie ma wyjscia.
          Zabrac chuste lub nosidlo na dojscie do samolotu, potem dziecko siedzi u rodzica na kolanach.
    • mw144 Re: W czym niemowlę do samolotu? 08.05.13, 12:59
      Wózek zawsze oddawałam przy wejściu do samolotu, potem niemowlę na kolanach, odbiór na 98% lotnisk też przy wyjściu z samolotu. Nie widzę sensu targania czegoś dodatkowego na czas lotu.
    • 3-mamuska Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 18:01
      Właśnie w samolocie nie musi być zabezpieczony, bo nie ma osobnego miejsca. Zapinam się ja z nim na rękach.

W samolocie przypinasz dziecko pasem do swojego pasa bezpieczeństwa.

Nie mozna dziecka trzymać w tym czasie w chustach czy nosidlach. Siedzi u ciebie na kolanach.
      Nic nie bierz bo tylko dodatkowy grat do niesienia.
      Weź 1 torbę na ramię do samolotu .
      Wózek oddaj przy samym samolocie do przechowania. Po wylądowaniu otrzymasz go jeszcze na płycie lotniska.
    • ashraf Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 20:45
      Wszystko poszło bez problemu smile Na wyjazd kupiłam rozkładaną na płasko (na leżąco) spacerówkę, młody jeździł w niej po lotnisku, przed gatem wpakowałam go w chustę (miałam jeszcze 2 torby podręczne i laptopa), w samolocie przypięłam specjalnym pasem do swojego pasa. Wypił mleko podczas startu i zasnął, podczas powrotu podobnie. Lądowanie nawet go nie obudziło wink
    • gazeta_mi_placi Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 20:53
      Śliski kocyk.
      • pitahaya1 Re: W czym niemowlę do samolotu? 28.06.13, 21:40
        Cięta riposta?
    • czar_bajry Re: W czym niemowlę do samolotu? 29.06.13, 00:28
      do bramki dojadę wózkiem, ale co potem?

Wózkiem dojedziesz do wejścia do samolotu.
      weź nosidełko/fotelik a najlepiej taki co się z wózkiem łączy,
      • czar_bajry Re: W czym niemowlę do samolotu? 29.06.13, 00:33
        big_grin
        sama siebie zdublowałam i dopiero potem zobaczyłam że już pisałam w tym wątkubig_grin
        • paliwodaj Re: W czym niemowlę do samolotu? 29.06.13, 00:48
          z niemowlakami stanowczo lepiej sie lata niz z kilkulatkami ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka