Dodaj do ulubionych

domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szynszyl

04.06.13, 12:42
na co się zdecydować? Pies, kot, gady, królik i świnia odpadają.
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 12:44
      Myszy big_grin Powiadam Ci, najlepsze. Jak się zdecydujesz to mam kilka młodych na zbyciu, chętnie Ci sprezentuję tongue_out
    • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 12:46
      Chomik żyje krótko, szynszyle "robią" po domu, nie są to czyste zwierzęta niestety, bywają też agresywne i przegryzają kable.
      Ptaki się męczą w klatce (moje zdanie), może akwarium?
      • nerri Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 16:23
        Owszem, szyle są czyste i nie śmierdzątongue_out A kupy robią wszędzie jak każdy gryzońwink Tak samo z kablami - nie jest to jakaś nagminna sprawa, każdy gryzoń przegryzie kabel podstawiony mu pod nos. Agresywne bywają jak się je do tego zmusi, wychowa je tak albo kupi agresywnego zwierzaka - ale to nie jest indywidualna cecha szynszyli.
        • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 18:59
          No właśnie, nie wyobrażam sobie mieszkania w kupach, zwłaszcza że szynszyl to dość duży gryzoń, siku zapewne też po mieszkaniu? Ble...
          • nerri Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 23:28
            One mieszkają w klatcewink Wychodzą na spacer po jednym pomieszczeniu, które jest odkurzane jak skończą spacer. I sikają w jednym kącie klatkiwink I tylko tam. jak chcą siku poza klatką, to sygnalizują to albo od razu wieją do klatki.
        • madzioreck Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:10
          nerri napisała:

> Owszem, szyle są czyste i nie śmierdzątongue_out A kupy robią wszędzie jak każdy gryzoń

Nie każdy, nie każdy.
    • wuika Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 12:48
      Sprawdź najpierw alergie na różne stworzenia.
      • echo1111 Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 13:21
        dlatego kot, królik i świnia odpadają
        • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 13:29
          Akwarium z rybami.
          • oqoq74 Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 19:55
            Rybki i akwarium też może być problemem dla alergika. Szczególnie u tego wrażliwego na pleśnie i grzyby. My z tego powodu też musieliśmy zrezygnować z akwarium.
            • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 20:00
              Ale akwarium z pokrywą też? No nie wiedziałam sad
              • oqoq74 Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 20:11
                Też. Nie unikniesz wkładania rąk przez dziecko. Szczególnie kilkulatka. My, ustaliliśmy przez przypadek, że akwarium może alergizować. Później, gdy rozmawiałam z alergologiem potwierdził, że może się tak zdarzyć.
                • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 05.06.13, 12:42
                  Ja mam akwarium 240 litrowe z pokrywą, kilkulatek nie da rady, w dodatku trzeba w dwóch odpowiednich miejscach nacisnąć i przesunąć aby klapa otwarła się na całego, nawet mi to czasem sprawia trudność (trzeba jednocześnie uchwycić, dość precyzyjnie), zaś do karmienia służy taki mały łatwo otwierany i zamykany otworek, cała ręka nie wejdzie, można najwyżej palce umoczyć.
        • chipsi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 13:45
          O ile się nie mylę chodzi o alergie na sierść tych zwierząt? Jeśli tak to są rasy nieuczulające, z włosem (chociaż jak dla mnie to nie do końca takie nieuczulające są), oraz wszelkie bezwłose czyli łyse koty czy świnki morskie.
          • bombastycznie Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 13:50
            z tymi "bezwłosymi" to nie do końca jest tak że nie uczulają, bo jeśli chodzi na alergię na sierść, to nie na samą sierść jest się uczulonym a na wydzielinę z gruczołów łojowych, a te u "bezwłosych" są, bo "bezwłose" mimo wszystko nie są do końca łyse, ale to oczywiście nie musi dotyczyć każdego
          • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 13:52
            Przecież te bezwłose koty są ohydne. I niestety nie na nasz klimat, trzeba bardzo o nie dbać.
            • chipsi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 14:40
              Koty jak koty ale zobacz świnkę skinny
              • gazeta_mi_placi Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 15:10
                Słabo mi....
              • echo1111 Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 18:16
                o fuj
              • wuika Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:16
                W końcu świnka wygląda jak świnka big_grin
          • yenna_m Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:31
            chipsi, mylisz się
            NIE MA nieuczulających ras
            nie uczula sierść a białko zawarte w ślinie zwierzęcia

powtarzam od lat jak mantrę - nie ma nieuczulających ras
            każda rasa może uczulić
        • bombastycznie Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 13:47
          szczur, bardzo inteligentne, nie wymagają wielkiego wysiłku, nie kosztują wiele w sensie utrzymania, wbrew pozorom przyzwyczajają się do właściciela jak pies czy kot, dają się głaskać, można je brać na ręce, bardzo często lubią siedzieć w kapturze bluzy smile moja koleżanka tak transportuje swoje
          • madzioreck Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:13
            bombastycznie napisała:

> szczur, bardzo inteligentne, nie wymagają wielkiego wysiłku,

zależy, co kto rozumie przez "wysiłek", chyba tyle, że na spacer nie trzeba wyprowadzać

nie kosztują wiele
            > w sensie utrzymania,

dopóki są młode i zdrowe
    • nerri Szynszyle nie uczulają. 04.06.13, 16:19
      Mają futro wolne od alergenu.
      Nie są agresywne, jeśli kupi się zwierzę o odpowiednim charakterze. I się je oswoi a nie drażni i denerwujewink

Sikają w jednym, wybranym miejscu, niestety kupy robią wszędzie - jak KAŻDY gryzoń. Sikają mało w porównaniu z królikiem i świnką morską. Potrzebują dużą klatkę(i półki, konary, im więcej tym lepiej).

Ale - nie nadają się dla małych dzieci. To nie jest przytulanka, są indywidualistami, trochę taki "koci" charakterwink

Na @ mogę dać namiary na fajną hodowlę(Ferma futerkowa koło Łodzi), gdzie wybiorą zwierzę łagodne i nadające się do domowej hodowli.
      Opcjonalnie mogę napisać coś więcej o nich, mam szyle ponad 4 lata. obecnie 2 w porywach 6wink Ale u mnie nie będzie już maluchów.
      • echo1111 Re: Szynszyle nie uczulają. 04.06.13, 18:20
        Napisz coś więcej proszę. Ja chciałabym je kupić właśnie dla dzieci i wydaje mi się że to najlepsze rozwiązanie. Jak duża powinna być klatka, jak wyglądają odchody? Moje chomiki były nauczone załatwiać się do kuwety więc łatwo było o czystość, myszy i świnie niestety są dużo głupsze - robiły gdzie popadło nawet na rękę - chomik jest na to zbyt kulturalny wink
        • nerri Re: Szynszyle nie uczulają. 04.06.13, 18:51
          Tylko, że to niespecjalnie nadaje się jako "zwierzątko dla dzieci". Jak do mnie przychodzą dzieci, to największą atrakcją jest dokarmianie zwierzaków marchewką suszoną - ale przy takiej diecie na co dzień szyl za długo nie pociągnieuncertain Przy dzieciach młodszych niż 4-5 lat bardzo pilnuję jak łapki zbliżają do zwierzaków.
          Atrakcyjne są też kąpiele w pyle. I OBSERWOWANIE jak biega i skacze. Ale to nie jest zwierzątko, które posiedzi na kolanach, żeby je głaskać. Uwielbiają biegać i skaczą do metra w górę. Moja Klucha ma 4,5 roku i dopiero od niedawna czaaaasem posiedzi przytulona. Chłopak do tej pory ma mrówki w kudłatym tyłku.
          Poza tym szynszyle są dość nieoswojone na początku i to one muszą dojść do wniosku, że chcą się integrować z człowiekiem, nic na siłę, a przy dzieciach będzie chyba ciężko.

Jedyny syf jaki produkują, to to co im nie smakuje i wywalą z klatkiwink Mają chwytne łapki potrafią daleko rzucaćtongue_out Tak więc wokół trzeba choć raz dziennie odkurzyć(głównie siano, które muszą mieć zawsze).
          Gryzonie w większości nie panują nad wydalaniem bobków. Kupki - twarde bobki. W razie biegunki wystarczy je nakarmić kilkoma ziarenkami surowego ryżu. Sikają w konkretnym miejscu w klatce. I sikają duuuuuuużo mniej niż świnka morska(nie jedzą świeżych warzyw i owoców, tylko suszki).
          Jedzą karmę, siano i czasem coś suszonego(marchewka, jabłka). Uwielbiają migdały, ale z tym ostrożnie.
          Klatkę mam dużą, na dwa zwierzaki - 100 cm na 55 cm i 80 cm wysokości - ważna jest wysokość, bo MUSZĄ mieć półki, co najmniej po jednej na każdego zwierzaka.
    • asia.asz Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 16:32
      mam myszoskoczka (dokladniej myszoskoczke bo to samiczka), to taka ladniejsza myszwink
      polecam!
      jest czysta, sympatyczna, ciekawa swiata, nie przegryzla mi nic do tej pory poza klatka, najczesciej sobie po prostu biega po katach (pod nasza opieka oczywiscie)
      mimo ze bylam srednio za tym zeby ja miec (starszy wolal zwierzaka ale na psa nie mamy czasu a kota nie chcialam bo juz mialam i wiedzialam ze nie dla mnie - ale jak to bywa zwykle cala opieka spadala na mnie) tak teraz ja kocham i w tym przypadku nie przeszkadza mi ze robie przy niej wszystkosmile
    • kanna Koszatniczki 04.06.13, 17:15
      Mamy koszatniczki - dwie, dwóch właściwie, one powinny żyć w stadzie.

Ciekawe świata, atrakcyjne do obserwacji (super patrzeć jak wchodzą ze sobą w interakcję), prowadza dzienny tryb życia.

Potrzebują dość dużej (bardzo dużej) klatki, jedzą w większości suche (więc rzadziej można sprzątać). Podobno da się je oswoić, nasze przyłażą jeść smakołyki z ręki.
      • karro80 Re: Koszatniczki 04.06.13, 17:41
        I nie gryzą jak chomik, który potrafi upitolić do krwi. Skubią tak fajniesmile
        Mieliśmy jak młoda była mniejsza - opiekowała się nimi - pilnowała czy mają wodę, dosypywała jedzenie.
        Tylko już stare były i pewnego dnia zeszła jedna i zaraz dosłownie za nią druga<nie wiem czy to były dziewczyny czy samczyki, ale nic się nie urodziło>
        Te nasze trochę "zaniedbane" zostały jak młoda się urodziła<w sensie kontaktu, oswajania> ale mieliśmy też w pracy koszatniki i tam były maksymalnie oswojone - bardzo kontaktowe do człowieka. Nasze dzikie nie były, ale bardziej miały relacje ze sobą.
        • echo1111 Re: Koszatniczki 04.06.13, 18:24
          Koszatniczki mają długi, łysy ogon? Miałam wiele lat hodowlę chomików, na kilkadziesiąt zwierzaków tylko dwa mnie dziabnęły, to bardzo mądre i ciekawe w obserwacji zwierzęta ale niestety nie żyją długo i niestety STRASZNIE tłuką się w nocy.
          • nerri Re: Koszatniczki 04.06.13, 18:55
            Szynszylom też się zdarza tłuc w nocywink

Teoretycznie prowadzą nocny tryb życia(wg mądrych książek), w praktyce różnie z tym bywa - tryb jest dzienno-nocnywink
            Zbyt towarzyskie są, żeby przespać cały dzieńwink
          • kanna Re: Koszatniczki 05.06.13, 19:22
            Długi ogon z taką małą kitką na końcu smile

Płeć u chłopaków widać BARDZO dokładnie, jak łażą po ścianach klatki, więc zakładam, że skoro autorka nie wie, co miała, to musiały to być dwie samiczki wink
    • margotka28 Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 19:33
      gdybym nie mogła mieć psa ani kota to bym się zdecydowała na rybki ( w ostateczności). Nie lubię gryzoni wszelakich ani ptaków w domu.
    • majenkir To jest dobry pomysl! 04.06.13, 19:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,144930063,144935237,Re_.html
      big_grinbig_grinbig_grin
      • gazeta_mi_placi Re: To jest dobry pomysl! 04.06.13, 20:01
        Chyba tak sad
    • vvipp Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 19:39
      Kanarek to raczej ozdoba, a nie zwierzątko dla dzieci. tak samo sprawdzają się patyczaki smile
      • bbuziaczekk Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:17
        Szynszyle odradzam. Sa milusie, kochane, smieszne, fajne ale.....
        1. Sa dzikie i nie daja sie za bardzo oswoic. Nie lubia byc zbytnio dotykane tzn glaskane.
        2. Potrzebuja codziennego wybiegania sie po pokoju.
        3. Wszystko obgryzaja
        4. Sa zwierzakami nocnymi czyli w dzien spia albo sa senne/spokojne a w nocy imprezuja! Sa bardzo ozywione, larmuja sie po klatce, wariuja.

Mialam przez kilka lat parke szynszylkow i mialam tez 2 razy mlode szynszylki. Potem je sprzedalam bo juz nie mialam dla nich czasu.
        • nerri Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 23:35
          Albo źle trafiłaś albo nie potrafiłaś ich oswoić. Moje uwielbiają nasze towarzystwo(fakt, obcych nie lubią), lubią być miziane, a dziewczyna potrafi siedzieć dość długo na kolanach przytulona. Oczywiście jak ma odpowiedni nastrój i ochotęwink
          Moje własnie się najadły i od godziny śpią tongue_out
          Szalały wieczorem. Wola chyba imprezy w towarzystwiewink
    • loola_kr Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:16
      może triopsa? wink

p.s Co to zeberki?
      • bbuziaczekk Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:20
        Zeberki to sa ptaszki wink www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=zeberki+ptaki&oq=zeberki+&gs_l=hp.1.0.0l4.334.1218.0.4039.8.7.0.0.0.0.443.1502.1j3j1j1j1.7.0...0.0...1c.1.15.psy-ab.eggH6VNDf_A&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47244034,d.ZWU&fp=cd0b1f967ae2d4b&biw=1440&bih=815
        • bbuziaczekk Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:23
          A fretka ???
          Ja przynajmniej oswoic mozna i chadza za czlowiekiem jak piesek wink
        • loola_kr Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:25
          ładne smile
          ja miałam kiedyś aprkę papu,zek, ale hałasowały z rana...

Podobno koty syberyjskie nie uczulają.
    • tanebo Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:22
      Rybki.
    • misterni Tylko chomik. Milutki i zaoszczędzić prąd można: 04.06.13, 21:24
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,144918808,144921673,Re_Spoko_Yenna_sie_juz_podpiela_do_sasiadki_.html
      • yenna_m Re: Tylko chomik. Milutki i zaoszczędzić prąd moż 04.06.13, 21:33
        potwierdzam wink
    • loola_kr Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:26
      a te białe jeże, które są teraz tak popularne?
    • ga-ti Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 21:37
      Mamy chomika i zachwyt był przez kilka dni, później standardowo opieka spadła na mnie.
      Kupić trzeba spora klatkę i trochę pierduł do zabawy, trocinki, poidełko, dobrą karmę, poza tym jada zwykle to, co można w domu znaleźć. Najbardziej męczący jest nocny tryb życia. Nasz budzi się do aktywności około 19-20 i szaleje. Doprowadził do tego, że musieliśmy go wyprowadzić z pokoju dzieci, bo spać im nie dawał.
      Śmieszny jest, ale czy aż bardzo polecam to nieszczególnie, ot gryzoń, nie każdemu może pasować.
    • kerri31 Re: domowe zwierzątko: chomik,kanarek,zeberki,szy 04.06.13, 22:43
      Chomik przynajmniej nie wydaje irytujących dźwięków i nie żyje długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka