Dodaj do ulubionych

problemz dzieckiem -pilne

05.06.13, 17:04
sytuacja z wczoraj , chłopcy poszarpali sie pod szkoła 11 latkowie , jeden pobiegł po babcie i babcia po przyjsciu na przystanek poszarpała i uderzyła w twarz chłopca na przystanku ( syn przyjaciółki ) , chłopak wołał pomocy kilka osob sie zainteresowało i potwierdziło wersje przyjeciołce jak to było . dzis chłopak wezwany do dyrki na dywanik , dyrcia obdzwoniła matki kolegow chłopca i wypytywała o małego . przyjaciółka idzie dzis na zebranie ma mega stresa . poradziłam jej aby nie odpuszczała pobicia chłopca przez babcie . a wy co radzicie . jeszcze dodam ze chłopaki sie nie pobili tylko poszarpali jak to chłopcy w tym wieku .
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:11
      Oczywiście, że nie odpuszczać. Uderzenie dziecka przez dorosłego, to nie to samo, co szkolna bójka.
      Babcia z tego pokolenia, co dopuszcza bicie i karcenie dzieci swoich i nie.
    • sexochol Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:12
      acha matka cchłopca była wczoraj u mojej kolerzanki na skardze ale jej nie zastała , tesciowa powiadomiła o problemie , nie wspominajac ze jej mamusia pobiła chłopca .
      • hipek_w_kropki Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:14
        Nie odpuszczać. Ale nie wiem, czy tu dyrekcja jest kompetentna... Babcia dostanie burę i złą ocenę z zachowania?
        • antyideal Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:15
          Troll wrócił ze szkoły
          • sexochol Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:21
            antyideal napisała:

> Troll wrócił ze szkoły
            nie masz nic do powiedzenia to sie nie udzielaj .
          • ekaczmarczyk Re: Antyideal... 05.06.13, 22:35
            Ze szkoly napefno nie. Prendzej s potfurka.
        • sexochol Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:19
          hipek_w_kropki napisała:

> Nie odpuszczać. Ale nie wiem, czy tu dyrekcja jest kompetentna... Babcia dostan
          > ie burę i złą ocenę z zachowania?
          ale odczegos musi zaczac jak zwykla przepychanka ma finał u dyrekcji . ma zebranie o 18 wiec pozniej bede znac szczegóły .
      • nusia271 Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:15
        Oczywiście, że nie odpuszczać! Ojj, jakby trafiło na moje dziecko to ja bym tej "starszej Pani" pokazała gdzie raki zimują ...
    • jowita771 Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:22
      Ja bym babci sypnęła tak, jak ona mojemu dziecku. Bez świadków.
    • eliszka25 Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:25
      oczywiscie, ze nie odpuszczac! bojka dwoch 11-latkow, to co innego, ale uderzenie obcego dziecka przez doroslego, to juz zupelnie inny kaliber! niechby sprobowala mojego syna uderzyc! bicie dzieci jest w polsce karalne. jak najbardziej powinna poruszyc sprawe na zebraniu
      • hipek_w_kropki Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:28
        Ja to bym w ogóle poszła na policję. Już nawet nie, żeby babcię wsadzić, ale żeby dziecku pokazać, co się robi w takim przypadku...
        • sexochol Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:36
          macie takie samo zdanie jak ja . czekam na jej info . a posty jej przeczytam bo ona prosiła o załorzenie go w jej imieniu . dzieki
          • cersei8 Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 17:56
            Ja popieram przedmowczynie; nalezy to zglosic na policje, tym bardziej, ze sa swiadkowie.
            Przepychanki 11latkow to w pewnym sensie norma (niestety), ale bicie dziecka przez obca osobe bym nie darowala.
            Zwykla wizyta dzielnicowego uswiadomi tej pani gdzie jest jej miejsce i ze od karania dzieci - i to na pewno nie biciem - sa ich rodzice.
            Swoja droga niezly ten chlopiec i jej rodzinka - najpierw skarzy sie babci (ktora sama karze kolege), potem mamusia leci na skarge i jeszcze dyrekcje zawiadamiaja. Jak znam podobne przypadki to on sam zaczal te przepychanki, tylko nie dawal rady to wezwal babcie na pomoc...
          • aka667 Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 18:00
            sexochol napisał(a):

> macie takie samo zdanie jak ja . czekam na jej info . a posty jej przeczyt
            > am bo ona prosiła o załorzenie go w jej imieniu . dzieki

to tak działa że jak ci obce baby biją dzieci to prosisz kumpelę o założenie wątku na forum i potem czekasz na sprawozdanie telefoniczne jak się sytuacja na forum rozwija?
            • antyideal Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 18:04
              Bosze, taki marny trolling a Wy sie dajecie
              podpuszczac wink
            • sexochol Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 18:10
              aka667 napisała:

> sexochol napisał(a):
              >
              > > macie takie samo zdanie jak ja . czekam na jej info . a posty jej pr
              > zeczyt
              > > am bo ona prosiła o załorzenie go w jej imieniu . dzieki
              >
              > to tak działa że jak ci obce baby biją dzieci to prosisz kumpelę o założenie wą
              > tku na forum i potem czekasz na sprawozdanie telefoniczne jak się sytuacja na f
              > orum rozwija?

to nie tak problem w tym ze jej laptopik jest w naprawie i dzwoniła sie poradzic , zapytałam czy moge zapytac co wy o tym myslicie . bo moje zdanie znacie.
              • aka667 Re: problemz dzieckiem -pilne 05.06.13, 18:17
                sexochol napisał(a):

> to nie tak problem w tym ze jej laptopik jest w naprawie i dzwoniła sie poradzi
                > c , zapytałam czy moge zapytac co wy o tym myslicie . bo moje zdanie znacie.

no tak, to zaprawdę jedyny problem
    • gorgolka nie wiem czy dobrze zrozumiałam 05.06.13, 21:26

mama poturbowanego przez babcię kilegi chłopca jest wezwana na dywanik?????
      a dyrektorka obdzwoniła rodziców innych dzieci w jakim celu?
      moim zdaniem to niedopuszczalne. Jakim prawem wciąga w sprawę rodziców innych dzieci?

nie wim czy nie pokusiłabym się o pisemną prośbę do ryrekcji o wyjaśnienei na jakiej podstawie wypytuje innych rodziców o moje dziecko - jeśli nie był prowokatorem tylko pokrzywdzonym to jest to niedopuszczalne. od wysłuchiwania świadków jest ewentualnie policja a zachowanie dyrektorki to robienie niewinnemu chłopakowi opinii łobuza być moze niezasłużonej. Może nawet kopia do kuratorium

przede wszystkim zadbałabym o kontakt z ewentualnymi świadkami zajścia, bezwzględnie zawiadomiłabym policję

to jest naruszenie nietykalności i jest na to paragraf, szczególnie jeśli świadkowie mogą to potwierdzić

napisz co było dalej, bo zaciekawiła mnie ta historia
    • aakita problem z babcią - tak powinno być 05.06.13, 22:21
      uderzyła chłopca w twarz? brrrr

niezależnie od wszystkiego złożyłabym zawiadomienie na policji o uderzeniu dziecka w twarz przez babcię (albo udusiłabym babsko gołymi rękami).
      Zebrałabym świadków i poprosiła o zeznania. Postarałabym się, aby sprawa skończyła się w sądzie wyrokiem dla babci. Przy odrobinie szczęścia postarałabym się o opinię psychologa o krzywdzie moralnej i zaburzeniu poczucia wartości u dziecka oraz wystąpiłabym o zadośćuczynienie (rybka czy 500 pln czy 5000 pln).
      Niniejsze zgłosiłabym jeszcze do Rzecznika Ochrony Praw Dziecka i zainteresowałabym odpowiednie organy czy takie praktyki babcia stosuje także wobec swoich wnucząt.
      Na koniec zażądałabym, aby wyrokiem sądu starsza pani publicznie przeprosiła dziecko i wyjaśniła, że postąpiła bardzo źle i że nikt nie ma prawa w ten sposób go traktować.
      Generalnie starsza pani boleśnie odczułaby skutki swojej porywczości.

To jak sobie szkoła poradzi, dzieci i rodzice to osobna kwestia.
      • cersei8 Re: problem z babcią - tak powinno być 05.06.13, 22:34
        aakita zgadzam sie z Toba w 100%
        • sexochol rozwiazanie 06.06.13, 07:26
          dla mnie beznadziejne ; było zebranie u dyrki kilka nauczycielek psycholog staneło na tym ze kolezanka zgodziła sie dac szlaban synowi na wycieczke , i stwierdzili ze tamta babcie poniosło . sory to moja kumpela ale jest gupolkiem ja bym tego nie darowała . poprostu oni juz mieli swoje racje a kolezanka je poparła ;-[
          • panirogalik Re: rozwiazanie 06.06.13, 07:55
            Szkoda, ze koleżanka każdemu z nich nie przywaliła, łącznie z pancią dyrektorką. No co, poniosło ją, przecież to nic takiego.
          • cersei8 Re: rozwiazanie 06.06.13, 09:04
            Wiesz, to ze w szkole stwierdzili, ze babcie ponioslo to nie znaczy, ze policja i sad stwierdza tak samo - ja bym nie darowala.
            Zreszta czy to na pewno syn kolezanki byl winny przepychankom?
            A nawet jesli to on nie zrobil nic gorszego niz babcia, czyli osoba dorosla i jako jedyny ma poniesc konsekwencje.
            Wybacz ale troche dziwna ta Twoja kolezanka skoro sie na to godzi.
          • aakita Re: rozwiazanie 06.06.13, 09:42
            sexochol napisał(a):
            sory to moja kumpela ale jest gupo
            > lkiem

No delikatnie mówiąc...
            1. istotą powagi zdarzenia było uderzenie przez babcię w twarz (a nie to, że chłopcy się pobili)
            2. konksekwencje zostały wyciągnięte w stosunku do 11-chłopca (np. u nas w szkole obydwaj chłopcy otrzymaliby naganę za udział w bójce - nie ważne kto zaczął, bo każdy obwinia drugiego, ważne że uczestniczyli obaj)
            3. Babcia została pominięta w całej sprawie
            4. Babcia nadal ma przeświadczenie, że może komuś przywalić a syn Twojej koleżanki otrzymał taką lekcję, że dorosły może robić co zechce bo i tak uniknie kary
            5. W związku z tym teraz już nie trzeba bić syna Twojej koleżanki - wystarczy, że tamten go postraszy: uważaj gnoju, bo znów zarobisz w pysk od mojej babci
            6. Obydwaj chłopcy nauczyli się właśnie, że jak osiągną dorosłość mogą postępować bezkarnie a uderzenie dziecka w twarz zawiera się w repertuarze normalnych reakcji

Smutna lekcja.
            Stanowisko szkoły niepoważne.
            • lelija05 Re: rozwiazanie 06.06.13, 09:59
              A jeden z chłopców nauczył się też, że musi nauczyć bronić się sam, bo na rodziców liczyć za bardzo nie może.
    • mw144 Re: problemz dzieckiem -pilne 06.06.13, 08:28
      Ja nerwowa jestem i swoich dzieci bić nie pozwalam, więc zgłosiłabym pobicie na policję. Swoją drogą ten 11-latek niezły jest, że do babci na skargę poleciał, mój 7 latek spaliłby się ze wstydu, jakby miał nauczycielowi albo mnie naskarżyć, że się z chłopakami poszarpali. Czasem nawet jak ich pani nakryje, że się po łbach leją, to od razu wszyscy "święci", że o co chodzi, oni tylko rozmawialiwink
    • klararesto Re: problemz dzieckiem -pilne 06.06.13, 13:06
      Nie odpuszczać!! Co za babunia. Nie wiedziałam, że potrafią być takie waleczne. Szkoda gadać. No, nie możecie tak tego zostawić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka