Dodaj do ulubionych

must see w Krakowie i Warszawie

06.06.13, 14:45
Wpiszcie swoje propozycje co powinna zobaczyć Portugalka w tych miastach. Będzie po raz pierwszy w Polsce, na 2-3 dni w każdym. Planuje wynająć samochód aby dojechać do Krakowa, w Warszawie będzie polegać na komunikacji miejskiej. Jedzie bez żadnych dzieci.
Dziewczyna już ma na liście Oświęcim (sama chce).
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 14:53
      Wieliczka, Wawel, Rynek Główny w Krakowie na pewno, a ponadto to już zależy od zainteresowanej. Co ją interesuje - architektura, malarstwo, sztuka współczesna, zabytki? A może miałaby ochotę na spływ Dunajcem? Robią takie jednodniowe wycieczki z Krakowa.
      • gazeta_mi_placi Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 15:00
        Kazimierz, koniecznie Kazimierz!
        • puza_666 gazeciu... 06.06.13, 16:01
          mozesz jeszcze po lokalnych biedronkach oprowadzic, tam jest dopiero prawdziwy krakowski folklor smile
          • 5kocur Re: gazeciu... 06.06.13, 16:02
            puza_666 napisała:

> mozesz jeszcze po lokalnych biedronkach oprowadzic, tam jest dopiero prawdziwy
            > krakowski folklor smile

big_grin big_grin big_grin
    • mdro Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 14:58
      W Krakowie koniecznie rezerwat archeologiczny (czy jak się to zwie) pod Rynkiem. Prawdopodobnie trzeba robić wcześniej rezerwację, ale naprawdę warto (jakem warszawianka wink). Najlepiej w komplecie z Wieliczką. Plus oczywiście krakowski standard, dokładniejsze zwiedzanie Wawelu jednak IMO można odpuścić.
    • antychreza Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 15:03
      Zależy co lubi, w Warszawie Muzeum Powstania Warszawskiego, podobno warto Kopernika (moja mama była co prawda rozczarowana, ale jako fizyko-chemik nie jest do końca obiektywna ;p). W Krakowie poza standardami jak Wawel czy Kazimierz: Ogród Doświadczeń, Schindlera, Nową Hutę, może są organizowane spacery z przewodnikiem po starym Podgórzu, skansen w Lipowcu, zamki na Jurze. W samym Krakowie chyba polegałabym jednak na komunikacji miejskiej - bandzie Majchra ciągle jeszcze nie udało się jej rozwalić i działa całkiem znośnie (porównując z innymi miastami).
    • sumire Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 15:54
      w Kraku - Kazimierz, włączając okolice nowej kładki, bo teraz tam najwięcej się dzieje. Kazimierz to najlepiej po południu/wieczorem, gdy ożywa.
      na Wawel dobrze wejść, zwiedzać niekoniecznie trzeba. to już zależy od zamiłowań.
      podziemia Rynku (rezerwacji uprzedniej dokonać należy). sam Rynek, oczywiście, z Witem Stwoszem w Bazylice Mariackiej i jeśli się da - bo nie zawsze to możliwe - wejściem na wieżę. dłuuuugo się idzie i schody strome, ale warto bez dwóch zdań.
      skoro jedzie do Oświęcimia, to jeśli będzie miała ochotę na więcej podobnych wrażeń - w Podgórzu jest świetne, niedawno otwarte muzeum okupacji, poza tym Plac Bohaterów Getta.
      jeśli koleżanka lubi widoczki - któryś z kopców (Kościuszki albo Kraka - lepszy widok na miasto i góry, poza tym Kościuszki się rozjeżdża).
      no i może sprawić sobie wycieczkę po Nowej Hucie wink trabantem nawet, z wizytą w restauracjach i mieszkaniach jak wyjętych z PRL - parę firm organizuje takie oldskulowe wycieczki.

nie wiem, kiedy ta wycieczka planowana, ale w Krakowie w letnich miesiącach bardzo dużo się dzieje - ArtBoom (sztuka na ulicach - czasami dziwaczne, ale można fajne zdjęcia porobić), Festiwal Kultury Żydowskiej, Teatrów Ulicznych, odrodzone Wianki, koncerty na Rynku...
    • ira_07 Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 16:18
      Kraków - Rynek, Wawel, franciszkanie, dominikanie, mariacki, podziemia - choć to przerost formy nad treścią. Kazimierz - Plac Nowy nocą najlepiej bo tam jest brudnawo a nocą klimatycznie wink Na Kazimierzu Alchemia albo Mleczarnia i zapiekanki. W dzień - synagogi. Ogród Doświadczeń, Nowa Huta - kamieniczki to ma w każdym europejskim mieście, a Huta klimatyczna jest. Darować sobie tylko muzeum PRL, tam nic nie ma. Lepszy będzie jakiś bar mleczny albo Stylowa wink
    • monia76 Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 16:20
      Warszawa: Stare Miasto + okolice Placu Piłsudskiego, Muzeum Powstania Warszawskiego, PKiN + taras widokowy, nowe Muzeum Historii Żydów Polskich, Muzeum Chopina, Łazienki i/ lub Wilanów, ewentualnie Żelazowa Wola.
      • angazetka Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 19:38
        Muzeum Historii Żydów to na razie ściany są, więc może niekoniecznie.
    • klubgogo Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 18:19
      W Warszawie koniecznie Muzeum Powstania, ale starówkę już sobie darowałabym, tłumy i menelstwo. Lepiej już do Wilanowa podjechać i Łazienek, o koncert chopinowski zahaczyć, jeśli na niedzielę padnie. Powązki może zwiedzić, i wjechać na taras widokowy Pałacu Kultury.
      • dzidzia_ch Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 18:52
        w Krakowie Wawel i potem przejście traktem królewskim na Rynek,Rynek- Kosciół Mariacki i podziemia sukiennic,przejażdżka dorożka(jak ktoś lubi) i koniecznie wieczorne winko w ogródkach - klimat urzekający smile
        Kazimierz - ja akurat nie jestem jakaś straszną fanką
        Nowa Huta - bardzo fajny pomysl smile
        odpuściłabym ogród doswiadczen - to raczej dla dzieci i daleko od centrum
        ech zatęskniło mi sie za moim rodzinnym miastem...
        Warszawa
        ja najbardziej lubię Wilanow - pewnie dlatego że to moje okolice smile
        Lazienki(koniecznie zabrać orzechy dla wiewiorek),muzeum Powstania,Stare Miasto ale bez zapuszczania sie w boczne uliczki smile))
        no i pokaz tańczących fontan smile
    • joa66 Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 19:23
      Warszawa: Łazienki, Muzeum Plakatu w Wilanowie (sprawdźcie czy otwarte).

Jeżeli podjedzie do BUW to zobaczy i samą bibiliotekę i ogrody na dachu i 50 m dalej będzie miała Kopernika. Jeżeli Muzeum Plakatu w Wilanowie będzie zamkniete, w BUWie jest pan (dni powszdenie) który ma wspaniałą kolekcje plakatów , też na sprzedaż (pamiątka).

Spacer Krakowskim Przedmieściem i chopinowskie muzyczne ławeczki po drodze.

A ile Portugalka ma lat?
    • angazetka Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 19:39
      W Warszawie Łazienki, Wilanów, 30. piętro PKiN-u, BUW, Muzeum Powstania Warszawskiego (z komentarzem), może Powązki, Muzeum Chopina.
    • joa66 A kiedy będzie? 06.06.13, 19:46
      Warto sprawdzić repertuar Teatru Wielkiego - gdyby była w dni kiedy jest "Święto Wiosny" w trzech choreografiach, gorąco polecam.
      • nika19811 Re: A kiedy będzie? 06.06.13, 21:09
        W Warszawie może też zaliczyć lot balonem przy Świętokrzyskim.
    • princy-mincy Re: must see w Krakowie i Warszawie 06.06.13, 21:13
      Cmentarz Żydowski w Wawie, koniecznie.
      Na mnie zrobił olbrzymie wrażenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka