azomim Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:30 No problem dla mnie, i tak bywam w takich miejscach sporadycznie. I nie ma w tym ideologii katolickiej- po prostu uważam, że ludziom pracującym w sklepach też należy się weekend. Mieszkałam w De i tam to rozwiązanie się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
azomim Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:36 Dodam jeszcze- restauracje, kina, teatry, filharmonie itp. to inna sprawa. Jest to branża nazwijmy "rozrywkowa" i ona właśnie powinna czerpać w takie dni największe korzyści. Jest to kwestia ustawienia priorytetów i organizacji czasu. Wierzcie mi, naprawdę nie jest problemem, kupić wszystko co potrzebne w sobotę i ten jeden dzień spędzić daleko od sklepu. A że akurat niedziela? No tak się przyjęło w naszej kulturze, że to dzień "wolny". Kto chce idzie do kościoła, kto chce- do parku. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:39 Ale może nie martw się o organizację czasu innych rodzin, co? Nie ma przymusu odwiedzania centrów handlowych w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 14.06.13, 17:36 Fakt, nie ma przymusu. Ale - o ile można nie pójść na zakupy w niedzielę tłumacząc się chęcią spędzenia tego czasu w jakikolwiek inny sposób, o tyle nie można odmówić pracodawcy szychty w niedzielę bo chce się zamiast tego iść do kościoła albo na spacer do parku. Chociaż można - ale podejrzewam, że tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 14.06.13, 23:00 Można podjąć pracę gdzie indziej gdzie nie trzeba pracować w niedzielę. Jakoś nie spotkałam się z jojczeniem dziennikarzy, ludzi mediów, muzyków czy aktorów że nie mogą dnia świętego święcić. Lekarzy szpitalnych też. Każdy sobie zawód i miejsce zatrudnienia wybierał z pełną świadomością, jest dorosły i wiedział co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:05 ano owszem. tylko, że przeciętny Polak na mieście nie jada, a do teatru chodzi raz na 7 lat. branża rozrywkowa nie skorzysta na zamknięciu sklepów. rodziny też nie skorzystają. zgadzam się, że można robić zakupy w dowolny dzień tygodnia, kwestia organizacji. ale zakaz handlu nie wiązałby się z żadnymi korzyściami. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:09 A ktoś zapominalski lub nie umiejący dobrze planować albo wracający do domu po kilkudniowej podróży (i samotny więc żona nie zrobi wcześniej zakupów) w sobotę wieczór ma być głodny do poniedziałku? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:34 raz sie przegłodzi w niedziele i szybko się nauczy planowac Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:36 Nie każdy tak się uczy, poza tym są też niespodziewane zdarzenia, dajmy ludziom wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 15.06.13, 02:48 gazeta, w tym wcieleniu jakas wyjątkowa empatyczna, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:50 > A ktoś zapominalski lub nie umiejący dobrze planować albo wracający do domu po > kilkudniowej podróży (i samotny więc żona nie zrobi wcześniej zakupów) w sobotę > wieczór ma być głodny do poniedziałku? gazeta, spokojnie, mozesz przecież zonę wysyłać do sklepiku pod blokiem, pracują nawet w święta państwowe, chleb i piwo mają na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 23:10 Tego też należy zakazać. Albo niedziela wolna, albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 23:08 azomim napisała: > Dodam jeszcze- restauracje, kina, teatry, filharmonie itp. to inna sprawa. Jest > to branża nazwijmy "rozrywkowa" i ona właśnie powinna czerpać w takie dni najw > iększe korzyści. Ta anonimowa branża czerpiąca korzyści to ludzie wykonujący ciężką pracę. Tak samo jak sprzedawcy w centrach handlowych. Nie widzę powodu czemu branża handlowa ma w niedzielę nie czerpać korzyści a branża rozrywkowa ma czerpać - jaki to ma związek z niedzielą wolna od pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:58 > Mieszkałam w De i tam to rozwiązanie się sprawdza. I właśnie dlatego w niedziele polskie sklepy są pełne Niemców ;D Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:12 Był artykuł o tym na Wyborczej "W Niemczech nie można handlować w niedzielę – ale Niemcy też lubią weekendowe zakupy. Jak donosi serwis wyborcza.pl, każdej niedzieli sklepy w polskich przygranicznych miejscowościach wypełniają się klientami z Niemiec. Szczególnie popularne są Kostrzyn, Gubin i Słubice, z racji małej odległości od Berlina." Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:30 B. Byłby to dla mnie problem, często w niedzielę robię zakupy niespożywcze. Poza tym lubię mieć możliwość zrobienia zakupów, nawet jeśli z niej nie korzystam. Taaa... zamknijmy centra handlowe... czyżby bezrobocie było jeszcze za małe? Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:33 Jeśli nie jestem katoliczką to dla mnie niedziela to taki sam dzień jak środa - więc czemu nie mogę zrobić zakupów? Bo Pan Franek wierzy w świętość niedzieli i nikt nie może w takim razie traktować niedzieli jak normalnego dnia? No i argument emigrantek - że w Szwajcarii i Norwegii są zamknięte sklepy w niedziele i one jakoś żyją - rozbrajający. A co, miałybyscie umrzeć? nie ma jednostki chorobowej związanej z zamkniętymi CH... A jeśli rozmawiamy o prawach pracowników - to dziewczyny słusznie zauważyły - jeśli pracownicy sklepów mają nie pracować - to również zamknijmy restauracje, kina, zoo..etc. Ciekawe tylko czy Ci biedni pracownicy tak naprawdę by się z tego ucieszyli - mając obniżoną pensję lub tracąc pracę. Może ich zapytajmy czy są za wejściem ustawy w życie? Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek A 13.06.13, 09:39 w niedzielę mam ciekawsze rzeczy do roboty, a jak mi zabraknie piwa, kupię na stacji benzynowej albo w sklepiku ciekawy jest ten przytaczany w tym wątku argument o "wolności wyboru", przytaczany przez osoby, które przy wielu innych okazjach domagały się jak największej ingerencji państwa w nasze życie Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:41 ktoś już wyżej napisał, że porównywanie sklepów do instytucji rekreacyjno-rozrywkowych jest głupie no chyba, ze sklep utożsamiasz z rozrywką Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:32 jest bardzo mądry, bo tacy sami ludzie tam pracuja i oni tak smao chcieliby miec w niedziele wolne, dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:38 To niech mają, a grafik niedzielny niech biorą dorabiający sobie dzienni studenci i bezdzietni, tacy też bywają. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 14:22 aneta-skarpeta napisała: > jest bardzo mądry, bo tacy sami ludzie tam pracuja I oni także chcieliby zachować swoje posady. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 14:41 oczywiście ale chciałam ukazac absurd walczenia TYLKO o prawa do wolnej niedzieli pracowników hipermarketów Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 09:47 super- i hipermarkety, a takze wszelkiej innej maści sklepy spozywcze moga zamykać na 4 spusty z niedziele i święta. Natomiast bardzo brakowałoby mi centrów handlowych jako takich, bo właściwie tylko w weekendy moge na takie zakupy pojechać. ubrania, meble, sprzęt RTV i agd, art. sportowe... Odpowiedz Link Zgłoś
luska1973 B 13.06.13, 09:53 To jedyny dzień kiedy całą rodziną możemy zrobić zakupy np. ubraniowe, albo coś do domu. Robimy takie zakupy stosunkowo rzadko, ale jeśli już - to właśnie w niedzielę. Jeśli zamkną nam sklepy - będę kupować w sieci lub np. będąc na wakacjach ( tak np. kupowałam całą wyprawkę dzieciom do szkoły we Włoszech (w niedzielę po kościele żeby było śmieszniej)), bo wtedy mam czas spokojnie się zastanowić i dzieci mogą wybrać co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:05 Ja bym raczej zapytała pracowników CH czy to dla nich realny problem, że część z nich wyląduje na bezrobociu, żeby zue CH nie kusiły w niedzielę Polaków i nie odciągały ich od mszy w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:14 Ano. Kolejny pomysł uszczęśliwiający ludzi na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:33 moja bratowa pracuje w Almie maja dyzury w weekendy i ustalaja sobie grafiki nie jest tak, że pracuje w każdą niedziele- pracuje np 1 w miesiacu, chyba ze chce wziac wiecej weekendów, żeby miec wolne w tygodniu, bo musi cos pozałatwiac etc Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 14.06.13, 21:29 Ale bzdura z tym bezrobociem... Obroty z tego tytułu się nie zmniejszą, bo ja wierzę w zasadę popytu i sprzedaży, a nie w to, że w niedziele czynne centra handlowe. A jeśli obroty będą bez zmian, to i rąk do pracy będzie potrzeba tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 17.06.13, 11:50 ech, no więc wlaśnie niekoniecznie. Jeżeli w rozliczeniu tygodniowym praca w niedzielę wchodzila do wymiaru godzin pracy, to teraz brak pracy w niedziele będzie skutkowal zmniejszeniem ilości godzin. Więc albo zmniejszą się etaty, a co za tym idzie i wynagrodzenie, albo jedna osoba zostanie zwolniona, a jej obowiązki przejmą pozostali. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:16 nie robię w weekendy zakupow spożywczych - to załatwiam w piątek po pracy, natomiast w weekendy, jesli juz wyprawiamy się do CH to po zakupy, na ktore nie mamy kompletnie czasu w tygodniu i możliwości podjechania po nie razem - takie które wymagają wspolnej decyzji/ konsultacji typu - wybrac razem farby na remont - buty dla syna - musi zmierzyć - sprzety domowe, meble etc. - prezenty Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:17 Wszystko ok, ale pod warunkiem, że inne osoby też nie muszą pracować w niedzielę. Dlaczego ma to tylko dotyczyć handlowców, nie rozumiem, to jakaś grupa uprzywilejowana. Dlaczego ja nie moge spedzac rodzinnie niedziel i świąt, bo mój mąż zawsze wtedy pracuje, wiadomo ludzie rano po święcie lub w poniedziałek chcą przeczytać gazete czy oglądać telewizję. W sumie dlaczego rodziny osób zatrudnionych na stacjach benzynowych, w kawiarniach, kinach, muzeach itp. mają pracować, a handlowcy nie. To jakaś paranoja. Zamknijmy ten kraj na kłódkę w niedzielę, siedzmy w domu i nic nie róbmy. Ciekawe kto to wytrzyma. Jak dla mnie paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:22 jest mi to obojętne... Mogło by być zamknięte,choć zdarza się,że jestem zmuszona pójść w niedzielę do marketu,aczkolwiek gdyby były zamknięte nie narzekała bym. Wiem,jak pracownicy marketów mają przechlapane i jak faktycznie mają problem z brakiem czasu dla dzieci czy rodziny,więc...jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:34 Ale przecież oni zamiast niedzieli (jeśli akurat pracują w niedzielę) mają wolny inny dzień. To przecież nie jest tak, że pracują codziennie od poniedziałku do niedzieli. Mam w rodzinie osobę, która kiedyś pracowała (dorywczo) z agencji pracy tymczasowej na kasie w jednym z hipermarketów, mogła dowolnie wybierać dni i godziny, często wybierała niedzielę, bo wtedy płacili więcej, poza tym od poniedziałku do piątku miała inną pracę, tą traktowała jako dodatkowy dochód. Nie miała rodziny. Co komu do tego? Po co się wtrącać? Są osoby młode, bez rodziny, są studenci dzienni dla których jedyna opcja to dorobić w weekend. Dla nich praca w niedzielę to taka sama "krzywda" jak we wtorek albo piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:26 C - jako skrajny liberał nie lubię żadnego dodatkowego ograniczenia wolności gospodarczej Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:34 Mnie podobał sie model francuski, gdy kilka lat temu byłam na wymiańie studenckiej. Tam w nd markety były nieczynne, w CH otwarte były tylko butiki. Wszystkie butiki i restauracje były otwarte na ulicy handlowej i życie tam kwitlo. W poniedziałek za to te butiki na ulicy handlowej były zamknięte. W nd czynne były małe sklepiki jesli komuś czegoś zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 10:35 Oczywiście, że B. Rzadko mam czas na większe zakupy w tygodniu, a czasem w sobotę mam inne plany. Uwielbiam zakupy w Ikei w niedzielę zaraz po otwarciu... Cisza, mało ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 11:08 Dość sporadycznie robię zakupy w niedzielę, więc dla mnie mogą być zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_hivernale Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 12:13 Trochę A, bo zwisa mi to kalafiorem, trochę B, bo sobotnie zakupy zamieniłyby się prawdopodobnie w sport dla hardkorowców. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 12:14 c z jednej strony źle bo czasem fajnie sobie skoczyc do CH, pochodzic, pooglądac, cos zjesc, pojsc do kina. z drugiej strony - mialabym męża w niedzielę w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
roodolff Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 13:48 D Zdecydowanie jestem za zamknięciem dużych sklepów i galerii w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 14:13 B, zdecydowanie. Jakim prawem inni mają decydować o tym kiedy mogę robić zakupy/pracować?! To jest, kurde, chore. Odpowiedz Link Zgłoś
maggorlo Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 14:51 B. bo robię zakupy w niedzielę oraz bo to chore w kryzysie wprowadzać ograniczenia handlu - zbyt wiele osób już jest bez pracy by produkowac następnych; bo to zbyt duża ingerencja - wprawdzie rolą państwa jest wkraczać na coraz to nowsze obszary, ale rolą społeczeństwa nie pozwalać mu na to i wyznaczac granice. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 14:54 B. Nie trawie, kiedy w imoie jakiegos ideolo dyktuje mi sie, co kiedy mam robic. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 13.06.13, 15:03 A my w ta niedziele jedziemy do Ikei , ach jak sie ciesze! Kupie sobie posciel, a maz pulpety z konia, yay! Serio, nie wyobrazam sobie, zeby jakiekolwiek duze sklepy mialyby byc zamkniete w niedziele..... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: 13.06.13, 16:10 my tak lubimy garkuchnie ikeowską, że tez często rodzinnie wpadamy do ikei na "obiad do restauracji" Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: 13.06.13, 21:19 Nie jedź do Ikei w niedzielę Ja byłam raz bo musiałam. Dzikie tłumy. Nigdy więcej . No, chyba żebym naprawdę, ale to naprawdę musiała. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: W niedziele i święta nieczynne centra handlow 13.06.13, 15:25 Przeszkadzałobymi, choć raczej nie ze względu na zakupy, bo zakupy od kilku lat robię prawie wyłącznie przez internet. Ale w niedzielę często wybieramy się do CH w celach towarzysko rozrywkowych. Najpierw kawa i ciacho/lody, potem dzieci na plac zabaw/do kinderplanety, potem jakiś obiad. Czasem sobie kupię gazetę albo płytę w empiku. Ahha - na terenie jednego z CH jest jedyny w moim mieście ogólnodostępny plac zabaw mieszczący się na prywatnym terenie i objęty patrolami firmy ochroniarskiej i regularnie sprzątany. Jest to jedyny znany mi plac zabaw na świeżym powietrzu, na którym nigdy nie natknęłam się na psie g...o, potłuczoną butelkę i tym podobne atrakcje. Uwielbiam ten placyk. W żadnym z parków w mieście nie ma takich warunków - normą są pety, śmieci i psie kupska, nawet na ogrodzonych placykach. Centrum miasta i parki jako tereny rekreacyjno-rozrywkowo-spacerowe są dla mnie spalone odkąd mam dzieci. Brudno. Tereny zielone okupowane przez amatorów trunkowania pod chmurką, którzy w dodatku nie kwapią się żeby po sobie posprzątać. Oraz właścicieli psów którzy nie poczuwają się do sprzątania ekskrementów pozostawianych przez swoich pupili. Nie ma toalet, nie ma gdzie przewinąć dzieciaka. Wolę CH Odpowiedz Link Zgłoś
maniolka05 A ja poproszę o otwarcie urzędów w niedzielę 13.06.13, 22:40 poczty i banku , bo w tygodniu zawsze dzikie tłumy... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: A ja poproszę o otwarcie urzędów w niedzielę 13.06.13, 23:18 Banki to przedsięwzięcie prywatne i z całą pewnością gdyby ich otwieranie w niedzielę opłacało się właścicielowi (tak jak opłaca się otwarcie centrum handlowego) to by były otwarte. Na razie w niedzielę można załatwić część rzeczy w banku przez Internet i infolinię. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Odpowiedź C ;) 14.06.13, 00:05 bo sama pracuję w handlu i wiem co to znaczy spędzać niedzielę w pracy zamiast z rodziną. Argumenty o tym, jakie to posunięcie byłoby szkodliwe dla gospodarki i ile ludzi straciłoby pracę do mnie zwyczajnie nie trafiają. Przykład? no na przykład ostatnio: Boże Ciało, jest świętem, kiedy wszystkie hipermarkety i centra handlowe są pozamykane. Ja zauważyłam, że przed takimi świętami czy innymi tzw. długimi weekendami, to jest dopiero ruch i obroty! Wnioskuję więc, że nawet wpłynęło by to stymulująco na gospodarkę Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Do tych, które/którzy NIE MAJĄ czasu 14.06.13, 17:46 na zakupy przez cały tydzień, a jedynie w niedzielę. Dlaczego? Wszyscy dorośli członkowie rodziny pracują od poniedziałku do soboty od 8.00 do 20.00 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Do tych, które/którzy NIE MAJĄ czasu 17.06.13, 10:58 Już odpowiadałam ale powtórzę. Nie wszyscy pracują bo córka ma dopiero 6 lat A tak poważnie to ja pracuję do 15-tej, mąż do 20-tej, czasem dłużej. Bieżące zakupy robimy osobno, w tygodniu, po pracy. Na większe zakupy, kiedy trzeba zadecydować o wyborze np. prezentu, ubrań, sprzętu AGD możemy jechać właściwie tylko w niedzielę. Czy moglibyśmy ich w niedziele nie robić? Owszem, ale w imię czego utrudniać sobie życie? I dlaczego niedziela a nie np środa? Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Co oznacza "nie mieć czasu na zakupy" w tygodniu ? 14.06.13, 19:16 W nawiązaniu do mojego poprzedniego wątku o zakazie handlu w CH w niedziele (tam pytanie zginęło w czeluściach ). - padł taki argument jak w temacie. Ad rem: Wszyscy członkowie rodziny pracują od poniedziałku do soboty od 8.00 do 20.00 ? Mąż ma pracę wyjazdową i przyjeżdża do domu w sobotę wieczorem? A żona na co dzień wychowuje dzieci w ilości 3+ ? A może po prostu lubicie robić zakupy w niedziele /dlaczego?/ ? Odpowiedz Link Zgłoś