Dodaj do ulubionych

Nie ma pediatry

27.06.13, 18:25
Rano zadzwoniłam do przychodni zapytać w jakich godzinach przyjmuje dziś pediatra(jest okres urlopowy, więc wolałam spytać)
Okazało się, że jest od dziś chora.
Od jutra jest zastępstwo, ale dziś nikt mi dziecka nie przyjmie, bo jest tylko lekarz, który dzieci nie bada( znam z autopsji, bo kiedyś ów lekarz nie chciał wypisać mi recepty- na lek, który decyzją specjalisty dziecko przyjmuje przewlekle, a odpowiednie zalecenia są w aktach przychodni)
Dziś moja sprawa nie byłą pilna, pójdę jutro do lekarza zastępującego.
A gdyby byłą to poważniejsza sprawa?
Jednak nie taka nadająca się na SOR to co wówczas?
Nocna i świąteczna pomoc to jak sama nazwa wskazuje pomoc nocna i świąteczna.
Wiecie może jakie są wytyczne w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • reszka2 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 18:36
      W takiej sytuacji idziesz z dzieckiem do NPLu po godzinie 18. Czy będzie tam dyżurował pediatra - to inna sprawa.
      • najma78 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:07
        W tej przychdni nie bylo innego lekarza niz tylko jeden przez caly dzien? Poprosilabym rozmowe z kierownikiem i wyjasnienie dlaczego lekarz nie bada dzieci, jesli nadal obstawalby przy tym ze nie bada dzieci to zarzadalabym odpowiedniego wykasnienia na posmie i skierowanie do odpowiedniej przychodni. To co opisalas jest absurdalne, dziecko to nie kosmita a lekarz w przychodni to chyba nie dentysta wiec dlaczego nie bada dziecka?
        • bbuziaczekk Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:11
          Idziesz po godzinie 18 na dyzur do pediatry. Godzina 18 to nie noc.
          • lykaena Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:14
            To wiem, ale jak dziecko źle się czuje o 7, czy 8, to czekanie do 18 jest absurdalne.
            Podkreślam, nie byłam w takiej sytuacji, ale wydaje mi się to bzdurą.
            Nie jestem w stanie znaleźć żadnego przepisu.
            Oczywiście wiem, że jak zagrożenie życia to SOR, jak poważne objawy to prywatna wizyta, ale myślałam, że są jakieś procedury.
            • bbuziaczekk Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:52
              Ale lekarz o 7 czy 8 tez cie nie przyjmie w przychodni tylko np o 12-15
              Chyba ze bedzuesz pierwsza stac pod przychodnia zeby sie zapisac jako 1
              Jak jak dzwonie do przychodni o 7:30 (rejestracja tel czynna od 7:30) to wizyte mam przewaznie zawsze miedzy 12-13
              Jesli to nic powaznego tzn nic nie kwalifikujacego sie do jazdy na pogotowie/sor to dziecko do 18 tez wytrzyma
            • orissa Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 21:18
              Na SOR można i bez zagrożenia życia. "Mój" SOR przyjmuje jak leci, wystarczy powiedzieć, że w swojej przychodni teraz nie ma pediatry a chcesz żeby dziecko zbadał lekarz.
            • czar_bajry Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 00:08
              jak poważne objawy to prywatna
              > wizyta,

A jak nie masz kasy na prywatną wizytę?

Tak wiem to patologia jesttongue_out
        • lykaena Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:12
          To jest specjalista geriatra i rehabilitant.
          Nie bada dzieci, bo nie jest kompetentny, nie zna chorób wieku dziecięcego, nie wypisze recepty, bo nie zna dawkowania itd.
          • najma78 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:20
            lykaena napisała:

> To jest specjalista geriatra i rehabilitant.
            > Nie bada dzieci, bo nie jest kompetentny, nie zna chorób wieku dziecięcego, nie
            > wypisze recepty, bo nie zna dawkowania itd.
            >

Ale geriatra to takze internista, znajacy sie takze na medycynie rodzinnej wiec w czym problem? Lekarz przyjmujacy w przychodni moze badac dzieci. Szczerze to moje dzieci u pediatry nigdy nie byly, bo to specjalista i szczesliwie nie byl potrzebny. A jesli twoje dziecko leczone jes u specjalisty i nalezy przedluzac leki to specjalista powinien dac odpowiednie zlecenie do przychodni rejonowej aby mu tylko po leki nie zajmowac czasu.
            • przeciwcialo Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:59
              W Polsce mamy to szczęście że w POZ-etach przyjmują pediatrzy wink nie tylko lekarze rodzinni.
              • magata.d Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 21:30
                Nie we wszystkich. W mojej przychodni są tylko lekarze rodzinni.
              • hanalui Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 16:54
                przeciwcialo napisała:

> W Polsce mamy to szczęście że w POZ-etach przyjmują pediatrzy wink nie tylko leka
                > rze rodzinni.

Pewnie to tacy specjalisci ze po przekroczeniu granicy okazaloby sie ze ich specjalistyczne wyszkolenie uprawnia jedynie do tego by byc za owa granica tylko lekarzem rodzinnym.
            • czar_bajry Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 12:50
              Szczerze to
              > moje dzieci u pediatry nigdy nie byly, bo to specjalista i szczesliwie nie byl
              > potrzebny.

???
              Kurde moje od urodzenia do pediatry chodzi....
    • slonko1335 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:18
      Nie ma w przychodni lekarza rodzinnego? to kto przyjmuje dorosłych?
      • lykaena Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:35
        Jest, właścicielka przychodni.
        Nieobecna do jutra.
        Ów geriatra ją zastępuje i to on bada dorosłych( normalnie jest 2 lekarzy dla dorosłych i jeden pediatra)
        Przy poprzedniej sytuacji z odmową wypisania recepty tak mi sprawę przedstawiła właśnie kierowniczka- właścicielka.
        Po jej interwencji przez telefon pan doktor receptę wypisał.
    • miedzymorze Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:39
      No jak to co ? dzwonisz do innej przychodni, zapisujesz się i idziesz. NIE MA rejonizacji, a dziecko każda przychodnia ma przyjąć, wystarczy PESEL, rodzice nie muszą być ubezpieczeni (aczkolwiek jak masz jakiś kwit jest łatwiej).

pozdr,
      mi
      • lykaena Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:43
        Naprawdę?
        Wiem, że rejonizacji nie ma, ale chyba do jakiejś przychodni trzeba być zapisanym
        • lolinka2 Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 17:05
          to zabawne, że TRZEBA, bo ja nie jestem zapisana do żadnej. Dzieciaki moje również nie.
      • malgosiek2 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:49
        miedzymorze napisała:

> No jak to co ? dzwonisz do innej przychodni, zapisujesz się i idziesz.

Niestety, ale inna przychodnia nie ma obowiązku przyjęcia dziecka, skoro jest zapisane w tym samym mieście w innej przychodni.
        Odeślą do "swojego"rodzinnego.
        Przychodnia, która przyjmie takie dziecko nie otrzyma pieniędzy za taką wizytę z NFZ, bo nie jest to zagrożenie życia.
        • miedzymorze Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:57
          Serio ?
          To widocznie znowu coś pozmieniali, bo ja tak robiłam, ale fakt nie w tym roku

pozdr,
          mi
    • malgosiek2 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 19:46
      Dyżur nocny jest od godz.18:00, więc spokojnie można iść.
    • mindtriper Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 21:13
      Ha! Mam ostre zapalenie ucha. Nie dość, że zatkane, to boli jak nie wiem co.
      Mam skierowanie do laryngologa.
      Obleciałam 6 przychodni ze specjalistami, mówię - stan ostry, a oni, że kontrakty się pokończyły i że mogę dostać termin za pół roku.
      Pojechałam do szpitala - koleja na kilka godzin, dla bezdomnych i bezrobotnych chyba.
      Więc, płacąc co miesiąc tysiaka na ZUS - poszłam do lekarza prywatnie.
      Rzygać się chce na to.
      • przeciwcialo Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 21:16
        Ile z tego tysiaka jest na ochronę zdrowia?
      • orissa Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 21:19
        mindtriper napisała:

> Więc, płacąc co miesiąc tysiaka na ZUS - poszłam do lekarza prywatnie.

Płacisz 1000zł składki zdrowotnej? Tysiąc na ZUS niewiele ma wspólnego ze składką zdrowotną.
        • mindtriper Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 22:40
          I co będziecie mi wyliczać składkę tylko po to, żeby złożyć hołd ministrowi zdrowia czy żeby mi dopieprzyć z wieczora?
          Tak płacę 260, raczej nie choruję i chciałabym, jeśli już zachoruję dostać się do lekarza w momencie choroby a nie za pół roku.
          Teraz to chce mi się rzygać tym bardziej, bo widzę, że jednak społeczeństwo posłuszne i zadowolone.
      • woman_in_love płacisz na zdrowotne TYLKO 261,73 PLN 27.06.13, 21:41
        (a wnioskuję po tym, że skoro płacisz 1000, to pewnie jesteś przedsiębiorcą). To mniej niż płaci osoba dobrowolnie ubezpieczona w NFZ i o wiele mniej niż pracownik na pensji. Nawet jeśli zapłaciłaś dodatkowo 100 PLN za prywatną wizytę to i tak wyszło taniej niż leczenie w USA. A w ogóle dziwnie piszesz, bo mnie niedawno przyjął laryngolog na SOR i to za darmo(chociaż czas to pieniądz, wiec czekanie 2h też "za darmo" to nie było).
        • reszka2 Re: płacisz na zdrowotne TYLKO 261,73 PLN 28.06.13, 12:45
          Dodam po cichu, że z tych niecałych trzech stówek na zdrowotne, twój lekarz pediatra dostaje ok. 8 złotych na dziecko na miesiąc. Zaś twój lekarz rodzinny na ciebie - troche powyżej 6 zlotych na miesiac.
          Zas poradnie laryngologiczne sa zapchane troche z winy lekarzy - bo nie potrafią leczyć prostego zapalenia ucha czy dać chocby wstępnego leczenia w innych schorzeniach oraz z winy pacjentów, bo chcą żeby głupie zapalenie ucha leczył im specjalista.
          • malgosiek2 Re: płacisz na zdrowotne TYLKO 261,73 PLN 28.06.13, 15:55
            U mojego dziecka zap ucha czy krtani leczył pediatra.
            U mnie zap ucha leczył mój lekarz rodzinny i wyleczył big_grin
      • najma78 Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 22:10
        mindtriper napisała:

> Ha! Mam ostre zapalenie ucha. Nie dość, że zatkane, to boli jak nie wiem co.
        > Mam skierowanie do laryngologa.
        > Obleciałam 6 przychodni ze specjalistami,

???? Z zapaleniem ucha do spcjalisty? A od czego sa lekarze w przychodniach tzw rodzinni? Naprawde taki lekarz nie potrafi zajrzec do ucha, przeprowadzic rozmowy z dzieckiem (jesli jego wiek juz pozwala) z rodzicem czy kto tam z dzieckiem przyszedl i rozpoznac rodzaju infekcji a nastepnie przepisac odpowiedniego leku lub dac zalecen postepowania? Przeciez do tego wystarczy standardowa 10 min wizyta. Jesli z czyms takim chodzi sie do specjalistwo to sie nie ma co dziwic ze w polowie roku nie rejestruja i czeka sie miesiacami. To strata pieniedzy i problem dla osob ktore maja problemy wymagajace leczenia specjalistycznego.
        • mindtriper Re: Nie ma pediatry 27.06.13, 22:44
          Mnie też wpienia ten system.
          Najpierw wizyta u ogólnego, godzina w poczekalni, mimo wyznaczonej godziny.
          Skierowanie, bo pani nie wie jak tu pomóc.
          Poszukiwanie laryngologa. Bezskutecznie.
          W końcu wizyta prywatna.
          A ja w sumie niechorowita jestem.
          Wyobrażenie starości i związanych z nią dolegliwości w połączeniu z możliwościami ich leczenia budzi we mnie nieopisaną grozę.
          • aga_sama Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 01:36
            a ja załatwiłam wizytę u gastrologa. Za 10 dni. skierowanie na cito.
            Fakt, krew mnie zalewała przez 2 dni, jak obdzwaniałam wszystkie poradnie gastrologiczne w Warszawie, ale udało sie.
        • lolinka2 Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 17:06
          Nie wiem, od czego są lekarze w POZach, ale jestem pewna, że w wielu poradniach otoskopu nie posiadają. A jeśli jest, to mało który potrafi użyć (aka przyznaje się do tego, że potrafi użyć).
    • nowel1 Re: Nie ma pediatry 28.06.13, 17:11
      Przychodnia ma OBOWIĄZEK zapewnić zastępstwo lekarza, i to nie jakiegokolwiek lekarza, a posiadającego kwalifikacje do pracy w POZ. Geriatra bez praktyki w POZ takich kwalifikacji nie ma.
      Złożyłabym skargę do NFZ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka