Dodaj do ulubionych

Jak zrobić kompot?

01.07.13, 20:43
Wiem, że to pewnie banalne, ale mam dylemat. Zrobiłam w zeszłym tygodniu kompoty z truskawek: włożyłam owoce do słoika, zalałam wrzącą wodą z cukrem, zakręciłam i obróciłam do góry dnem.
Dziś znowu robię kompoty, ale ogarnęły mnie wątpliwości, czy jednak słoików nie powinnam zagotować? Wydaje mi się, że w zeszłym roku też nie gotowałam, ale głowy nie dam...
Obserwuj wątek
    • intuicja77 Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 20:47
      . Zrobiłam w zeszłym tygodniu kompot
      > y z truskawek: włożyłam owoce do słoika, zalałam wrzącą wodą z cukrem, zakręcił
      > am i obróciłam do góry dnem.

I ma to w ogóle smak?????? Nie trzeba truskawek trochę pogotować ?
      • misterni Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 21:04
        NIe. Kompotu na zimę się nie gotuje.
      • pepitka_cb Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 23:05
        Pewnie, że ma, wychodzi normalny kompot
    • kikimora78 Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 20:50
      ja gotuje owoce, bez cukru - a zeby doslodzic dodaje kilka plasterkow banana
    • szmytka1 Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 21:00
      Ja robię inaczej. Chodzi o kompot taki 'na zimę'? Zasypuje truskawki cukrem w proporcji na 5 kg truskawek 1-1,5 kg cukru. Zostawiam na 24 h, puszczą masę soku. Pakuję w słoiki i zagotowuję, tak kilka minut żeby słoiki załapały. Syn wyjada owoce a sok rozcieńczam wodą i wypija jako kompot.
    • bombastycznie Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 21:08
      kompot z wiśni robię tak: do pół litrowych słoików wsypuję 2/3 wiśni, dodaję 2 łyżki cukru i zalewam wodą, zakręcam i gotuję 20minut, truskawki zrobiłabym tak samo.
      • pepitka_cb Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 21:31
        Chyba mnie w tym roku zaćmiło, że nie zagotowałam tych słoików... Zeszłam do piwnicy i okazało się, że 4 na 5 kompotów spleśniało... Dopiero teraz przypomniałam sobie, że zawsze gotowałam słoiki. Ech... ręce mi opadły...
        • bombastycznie Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 21:36
          to że pleśnieją wcale nie musi oznaczać że nie były zagotowane, mogły byś np słabo dokręcone, dobrze jest też dokładnie wysuszyć zakrętki i kant słoika przed zakręceniem
          • pepitka_cb Re: Jak zrobić kompot? 01.07.13, 23:08
            mogły byś np słabo dokręcone,

Możliwe, nie ja zakręcałam, tylko mąż... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka