09.07.13, 12:19
We wspólnocie mieszkaniowej do tej pory z uwagi na fakt, że była stała opłata za wywóz śmieci, to ta kwota była dzielona na ilość mieszkańców i za wywóz śmieci była opłata za osobę. Teraz miasto ustaliło kwotę od gospodarstwa domowego. Zarząd wspólnoty rozlicza śmieci jak do tej pory: stawka miasta razy ilość mieszkań podzielić przez ilość zamieszkałych osób. W gospodarstwie 1-2 osobowym jest to na rękę, bo płaca poniżej stawki miejskiej, ale już w gospodarstwie od 3 osób jest to dużo więcej niż stawka miejska. 4 osobowa rodzina płaci o 100 % więcej niż stawka miejska (więcej o 50 % niż śmieci nie segregowane). Osoby z 1-2 gospodarstw domowych maja większość i nie są zainteresowane zmiana sposobu rozliczania. Teraz wywóz śmieci nie zależy od tego ile śmieci wyprodukuje jakaś rodzina, jest stała od każdego gospodarstwa.
Czy rodziny powyżej 3 osób mają siedzieć cicho i płacić?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: śmieci 09.07.13, 12:42

Oczywiscie,ze tak,nie wierze w to,ze rodzina z wieksza iloscia domownikow wytworzy mniej smieci niz para ludzi.
      Zdaje sie,ze juz raz ten temat podnioslas.Jesli sie nie myle masz 5lub4dzieci.-
      -
      “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
      Autorem powyzszego zdania jest M.
      • gazeta_mi_placi Re: śmieci 09.07.13, 12:55
        Dzieci przecie nie śmiecą wink
      • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 13:26
        Pomyliłaś mnie z kimś, ja tego tematu jeszcze nie poruszałam a i tej ilości dzieci nie ma.

Co do ilości wytwarzanych śmieci, zgadzam się że rodzina 3+ wytwarza więcej śmieci niż 1-2 osoby, podział opłatjaki był do tej pory, gdzie płaciło się od osoby, ale z rozliczenia za wywóz ilości kontenerów śmieci był słuszny.
        Aktualnie miasto ustaliło stawka nie za ilość wyrzuconych śmieci, a za mieszkanie (czyli dla miasta nie ma znaczenia ile osób mieszka.). Dla mieszkańców wspólnoty zaś 1-2 osobowych gospodarstw sposób rozliczania na osoby jest korzystny, bo płacą mniej niż kwota ustalona przez miasto. A warto dodać, że wspólnota płaci za wywóz śmieci: stawka miasta razy ilość mieszkań (nie mieszkańców).
        • dniuy Re: śmieci 09.07.13, 14:01
          jestes pewna, że naliczanie opłat jest od ilości mieszkań - to mi się wydaje dziwne i niesprawiedliwe, może raczej od "ilości gospodarstw i ilości osób je zamieszkujących" ?
          wiadomo, że gospodarstwo 1 osobowe generuje duuuuzo mniej śmieci niż 5osobowe.
          • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 14:07
            Do tej pory tak bylo oplata byla uzalezniona od ilosci wytworzonych smiecii podzial na osoby byl sluszny. Teraz jest oplata od ilosci mieszkan, ilosc domownikow nie ma znaczania. Wspolnota placi rachunek: stawka razy ilosc MIESZKAN.
    • tonik777 Re: śmieci 09.07.13, 13:10
      Skontaktuj się z zarządem wspólnoty (administracją) i zapytaj się ich dlaczego masz płacić więcej niż stawka ustalona przez miast za gospodarstwo domowe. Powiedz im, że chcesz aby zmienili sposób rozliczenia. Możesz też postraszyć sądem.
      • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 13:29
        Niestety, ale mamy zarząd jednoosobowy i Pan wczoraj udzielił mi odpowiedzi, że nie będzie nawet przygotowywał nowej uchwały pod głosowanie, bo nie jest tym zainteresowany (mieszka sam). Oczywiście na zebraniu przy udzielaniu absolutorium mu o tym przypomnę.
        • tonik777 Re: śmieci 09.07.13, 14:33
          A czy oprócz tego pana z zarządu nie ma jeszcze jakiejś administracji?
          • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 14:38
            Zarzad jest jednoosobowy i do zabrania w marcu nie ma szans na zmiane sad
            • ib_k Re: śmieci 09.07.13, 15:08
              ale zebranie mogą zwołać również członkowie wspólnoty, musisz pochodzić po sąsiadach zebrać odpowiednią ilość podpisów i złożyć wniosek do zarządu o zwołanie zebrania, nie mają prawa odmówić

poza tym rozumiem że uchwała była głosowana przez członków wspólnoty? i przeszła większością głosów?
              • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 15:23
                Uchwala byla glosowana z 12 lat temu, jak podzial oplatna osoby byl zwiazany z tym, ze placilismy od ilosci zapelnionych pojemnikow. Skoro wyrzucalam wiecej smieci bo nas w domu wiecej niz samotny sasiad, to placilam wiecej, bo przez moje smieci czesciej je odbierali. Co do zwolania zebrania bede musiel porozmawiac z sasiadami, tylko z roku na rok na obowiazkowym w marcu co raz mniej osob.
    • dniuy Re: śmieci 09.07.13, 13:56
      a czy osoby mieszkające w pojedynkę mają płacić kilkakrotnie więcej za smieci których nie wytwarzają, po to, żeby gospodarstwa wieloosobowe które generują dużo więcej smieci sobie zaoszczędziły??

Przecież realnie WYTWARZASZ TE SMIECI. i płacisz właśnie za nie. Dlaczego wymagasz, żeby inni Cię sponsorowali?
      • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 14:04
        Powtorze! Nie ma teraz oplaty za ilosc wytworzonych smieci! Nizaleznue ile sie wytworzy smieci miasto ustalilo cene za wywoz od mieszkania, dla miasta nie ma znaczenia czy mieszka 1 czy 10 osob, cena jest za mieszkanie. Dlaczego mam placic wiecej niz za wywiezienie moich smieci chce miasto, ktore wystawia wspolnocie rachunek?
        • nihiru Re: śmieci 09.07.13, 14:21
          czyli Tobie nie przeszkadza, że miasto ustaliło niesprawiedliwe zasady, tylko to, że te zasady nie stosują się do Was?big_grin
          • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 14:33
            Poki co uchwala RM jest prawem (to ona okreslila stawke za wywoz smieci od mieszkania), a ja licze ze moge korzystac z moich praw. Nie widze powodu dla ktorego wspolnota ma mi moje prawa ograniczac, dzialac na moja niekorzysc. Rozumiem ze w imie rownosci spolecznej nie ma odliczac ulgi na dzieci, bo niedzieciatym ii z doroslymi dziecmi ona nie przysluguje, a moze wdpolnota ma mi te ulge odebrac, bo pan w zarzadzie wdpolnotu dzieci nie ma?
            • nihiru Re: śmieci 09.07.13, 14:58
              uchwała RM dotyczy rozliczania się gminy ze wspólnotami, czyli z całym budynkiem. nic nie mówi na temat rozliczania się właścicieli pomiędzy sobą, czyli w ramach wspólnoty. właściciele mają w tym względzie wolność i nie są związani uchwałą RM.
              tak samo jest odwieczny problem z rozliczaniem wody we wspólnotach. Dostawca rozlicza wspólnotę za wodę dostarczoną zgodnie ze wskazaniem głównego wodomierza. Jak dalej właściciele się rozliczają między sobą (wg podliczników, ryczałtem, od osoby), to już jest sprawa właścicieli i dostawcy to nie obchodzi.

także nikt Ci Twoich praw nie ogranicza.

nt ulgi na dzieci nie będę się wypowiadać, bo przykład podałaś od czapy.
              • joanna29 Re: śmieci 09.07.13, 15:08
                Uchwala okreslila, że zarzad wspolnowy rozlicza sie za wlascicieli mieszkan ( jest tylko posrednikiem w przekazaniu oplaty, zobowiazanym do zaplaty za wywoz smieci jedt wlasciciel) i okreslila kwote za wywoz smieci od mieszkania (a nie od ilosci zamieszkalych osob). Co do ulgijak najbardziej, czy korzystanie z ulgi czy oplata za wyswoz smieci sa okreslone aktem prawnym odpowiedniej rangi i ktos wygajacy akt nizszej rangi nie moze mi ograniczac korzystania z tego co daje mi akt wyzszej rangi.
                • nihiru Re: śmieci 09.07.13, 15:19
                  hmm, skoro "Uchwala okreslila, że zarzad wspolnowy rozlicza sie za wlascicieli mieszkan ( jest tylko posrednikiem w przekazaniu oplaty, zobowiazanym do zaplaty za wywoz smieci jedt wlasciciel)" to faktycznie zaczynam mieć wątpliwości.

z wodą jest inaczej, bo to zarząd podpisuje umowę z dostawcą.

poszukaj rady na forach wspólnot mieszkaniowych/zarządców. kiedyś takie znalazłam, można się wiele dowiedzieć.
            • jamesonwhiskey Re: śmieci 09.07.13, 16:04
              kania), a ja licze ze moge korzystac z moich praw. Nie widze powodu dla ktoreg
              > o wspolnota ma mi moje prawa ograniczac, dzialac na moja nieko

jak chcesz kozystac ze swoich praw to sie przeprowadz do domu bedzies zplacic ustalona stawke
              widze ze nie mozesz pojac slowa wspolnota
    • slonko1335 Re: śmieci 09.07.13, 14:11
      U nas też jakoś dziwnie wspólnota liczy od nas mieszkańców zupełnie inaczej niż miasto i jego uchwała. Też byłam zdziwiona, że tak można....Miasto opłatę za wywóz śmieci uzależnia od ilości zużytej wody, wspólnota tak płaci miastu według zużycia z głównego wodomierza a nas kasują od osoby cały czas. Nie wiem szczerze mówiąc który sposób byłby korzystniejszy dla nas jeszcze ale też mi się to dziwne wydawało...
    • oqoq74 Re: śmieci 09.07.13, 14:51
      Jeśli faktycznie miasto ustaliło odpłatność za śmieci od gospodarstwa domowego, a nie mieszkańca, to wspólnota nie może pobierać inaczej opłat. Możesz wezwać zarząd wspólnoty do uchylenia uchwały wspólnoty, jako sprzecznej z obowiązującą regulacją gminną i jeśli jej nie zmienią oddać sprawę do sądu.
      Innej drogi nie ma. Skoro zarząd nie jest zainteresowany zmianami.
    • iwoniaw Wspólnota mieszkaniowa to nie spółdzielnia 09.07.13, 15:54
      więc jeszcze raz sprawdź tę uchwałę miasta, bo raczej wygląda na to, że zarząd wspólnoty postępuje jak najbardziej zgodnie z prawem (a przy okazji ze zdrowym rozsądkiem). U mnie w mieście np. uchwała rozliczania za mieszkania spółdzielcze nie dotyczy wspólnot mieszkaniowych, których zarządcy deklarują tylko ilość i rodzaj kubłów, a opłaty za te ilości wywożonych śmieci rozliczają w ramach wspólnoty w sposób dowolny (tzn. w praktyce przegłosowany przez członków wspólnoty; u nas akurat od osoby, co uważam za znacznie sprawiedliwsze niż płacenie od gospodarstwa domowego czy ilość metrów kwadratowych lokalu).
    • aneta-skarpeta Re: śmieci 11.07.13, 13:20
      dom jednorodzinny- w sumie 5 osób realnie mieszkających ( 2 gospodarstwa podpięte pod jedno podwórko)

do tej pory płaciliśmy 74 zł za mały pojemnik 2 razy w miesiącu i tyle- wspomagaliśmy się recyklingiem zabieranym za darmo

obecnie bez segregacji 94 zł i dajemy wszystko jak leci, bez dylematow czy stary fotelik zajmie cały pojemnik- po prostu biorą wszystko co się wystawi

pierwszy odbiór był bardzo sprawny, nie mieliśmy dziury w odbiorze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka