Dodaj do ulubionych

Rozstępy u nastolatki

26.07.13, 14:16
Witam wszystkich
U mojej 15-leniej córki ostatnio pojawiły się rozstępy na udach i piersiach. Na udach (wewnętrzna strona) jest ich bardzo dużo, sięgają aż do kolan. Córka bardzo się tego krępuje, szczególnie ostatnio kiedy kuzynki zaczęły trochę złośliwie komentować jej wygląd. Znacie może jakieś sprawdzone preparaty które by pomogły się tego chociaż częściowo pozbyć? są jeszcze czerwone więc chyba jeszcze można coś zdziałać?
Pozdrawiam
A
Obserwuj wątek
    • niuniek3 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 14:26
    • soczek_bez_gazu Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 14:28
      krem z mocznikiem na receptę
    • maggi9 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 14:33
      Nic nie zdziałasz, rozstępy już zostaną. Są czerwone czyli świeże ale z wiekiem zbledną. Tylko, że zawsze będą delikatnie widoczne.

Kup krem dla cięzarnych.
    • kamelia04.08.2007 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 14:38
      z czasem zbledną, nic wiecej nie da sie zrobic, jak juz powstały
    • z_pokladu_idy Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 15:03
      Na takie świeże może, ale nie musi, pomóc laser. Jednak do droga sprawa zwłaszcza przy takiej ilości.
      Różnego typu kwasy również się czasem sprawdzają w spłycaniu - jeśli poszukasz, znajdziesz świetne forum na ten temat. Jednakże nie polecam przeprowadzać żadnych kuracji na własną rękę. Wybierz się z córką do dobrego dermatologa.
      Też mam ponastoletnie rozstępy - fakt są perłowo-białe, ale mimo wszystko na plażę się wstydzę wyjść. Fajnie, że córka ma w Tobie oparcie, na moje problemy mama machnęła ręką.
      • makowapanienka2 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 15:34
        Zastanawiałam się też nad laserem ale to faktycznie spory wydatek sad Niefajne jest też to że skóra w miejscach gdzie ma te rozstępy jest taka "galaretowata" Będę musiała poczytać o tym laserze, no i sprawdzić czy taki zabieg mozna zrobić u takiej młodej dziewczyny.
        • mary_lu Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 15:42
          Idź do dobrego dermatologa/kosmetologa, który ma gabinet medycyny estetycznej albo współpracuje z takowym. Mazidła, nawet z apteki, niewiele dadzą. Niby u niektórych spowodowały zblednięcie i zmniejszenie niektórych rozstępów, ale to samo dzieje się u osób, które niczego nie stosowały.

Jest trochę zabiegów, które wzmacniają skórę, zmniejszają świeże rozstępy i przeciwdziałają powstawaniu nowych.
        • zdzisnadzis Re: Rozstępy u nastolatki 28.07.13, 14:16
          Proponuje wiecej aktywnsci fizycznej, galareta zniknie, skora zrobi sie bardziej napieta..
    • gulcia77 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 15:50
      Na pewno musisz iść do lekarza. Dermatolog koniecznie, ale ja poleciłabym jeszcze endokrynologa. Gwałtownie pojawiające się rozstępy mogą być spowodowane Zespołem Cushinga. Czy Twoja córka nie stosowała czasem glikokortykosteroidów, np. w formie maści na uczulenia, albo w leczeniu alergii?
      • makowapanienka2 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 16:17
        Do dermatologa na pewno się wybiorę. Córka nie stosowała żadnych sterydów, wydaje mi się że jest to wina dojrzewania i tego że zmieniła się jej figura (wyszczuplała talia a zaokrągliły się biodra i uda)
        • gulcia77 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 16:28
          Ok, chwytam, ale...
          W wieku 36 lat mam potworne problemy hormonalne, więc pewnie jestem przewrażliwiona. Jednak teraz wiem, ze gdyby moja własna matka (skądinąd fajna kobita) biorąc pod uwagę swoje własne problemy zdrowotne zaprowadziła mnie do endo byłabym dzisiaj o 20 lat leczenia do przodu. Więc lepiej bądź przewrażliwiona niż niedowrażliwiona.
          • makowapanienka2 Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 16:38
            Ja endokrynologowi nie mówię nie smile Chodziło mi tylko o to że to raczej nie zespół cushinga bo innych objawów nie ma.
    • jematkajakichmalo Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 16:29
      Jesli chcesz sie bawic w kosmetyki dla ciezarnych to moge polecic krem firmy Lierac. Niestety bardzo drogi, ale chyba najlepszy ze wszystkich na rynku. Osobiscie widzialam u osob, ktore zrzucily sporo kg i walczyly z problemem. Jesli nie chcesz kupowac tak drogiego kremu kup corce oliwke i niech wciera, wciera i jeszcze raz wciera.
      • przystanek_tramwajowy Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 16:44
        Też mi się pojawiły w wieku nastoletnim, dziś są prawie niewidoczne. Co ciekawe, nie pojawiły się nowe w ciąży. Pan doktor był bardzo zdziwiony, jak sobie mój brzuch po porodzie pooglądał, a tu ani jednego rozstępu. Problemów hormonalnych nie mam i nigdy nie miałam. Nawet solidnego PMS-a nie mam.
        • z_pokladu_idy Re: Rozstępy u nastolatki 26.07.13, 19:06
          U mnie to samo. Cały tyłek poorany w wieku lat 13-u, a w ciąży nic.

Z naturalnych kosmetyków mogę polecić olejek z czarnuszki (zwany również 'Nigelle') - fantastycznie zmiękcza skórę i przyspiesza gojenie. Na prewencję niestety nawet najlepsze kosmetyki nie wystarczą - rozstępy powstają w skórze właściwej.
          • verdana Re: Rozstępy u nastolatki 28.07.13, 13:16
            Czytałam artykuł, ze obecnie ok. 70% nastolatek ma rozstępy. Wizyta u lekarzanie zaszkodzi, ale raczej to typowe, niz wyjątkowe. Ja i córka też w tym wieku miałyśmy rozstępy. Na szczęście zniknęły bez śladu - choć mnie te pociążowe zostały. Nastoletnie nie.
            • asia_i_p Re: Rozstępy u nastolatki 28.07.13, 16:39
              Też miałam jako nastolatka - i to raczej szczupła nastolatka, 48 kilo przy 162 cm wzrostu, tyle że spory biust i szerokie biodra - rozstępy. Zniknęły zupełnie, w ciąży już się nie pojawiły.
              • bergamotka77 Re: Rozstępy u nastolatki 28.07.13, 17:01
                a rozstepy nie powstaja po naglej zmianie ksztaltow czyli najpierw skora sie rozszerza, peka, potem musi sie skurczyc? Skad rozstepy u twojej corki - przytyla najpierw duzo a potem schudla? Powiem szczerze ze nigdy sie z tym nie spotkalam, ja nie mam sklonnosci ani inne kobiety w rodzinie, nawet po 2. ciazach niewiele ich mialam, ale bratowa miala koszmarne czerwone pregi jakby ktos ja pobil sad Z tym ze ona duzo przytyla w ciazy...
                • verdana Re: Rozstępy u nastolatki 28.07.13, 21:44
                  Nie, wystarczy, ze trochę sie przytyje, a nastolatki naturalnie tyją w piersiach, w biodrach, w udach - nie dlatego,z ę są grue, ale że zmieniają figurę.
                  vitasil.pl/blog/rozstepy-u-nastolatek/
                  Poza tym w tej chwili coraz wiecej młodzieży ma rozstępy - nie wiadomo jeszcze dlaczego, ale wiadomo, zę to nie kwestia wagi.
                • black_halo Re: Rozstępy u nastolatki 17.10.18, 17:54
                  Ja urosłam 14 cm w niecały rok i wtedy pojawiły się rozstępy na udach, pośladkach, ramionach.
    • ichi51e Re: Rozstępy u nastolatki 17.10.18, 16:06
      Nalezy nauczyc sie z tym zyc bo nic nie dziala. Tez tak mialam za to podczas ciazy mi nawet jeden nie przybyl. Brzuch jak u 15 wink
      • ponis1990 Re: Rozstępy u nastolatki 17.10.18, 17:17
        Ja to samo. Mam poorane cycki i uda po wewnętrznej stronie, trochę na tyłku - wszystko po dojrzewaniu, niestety zostało sad a w ciązy ani ani...
        • aerra Re: Rozstępy u nastolatki 17.10.18, 17:33
          Popatrzcie na daty...
    • aerra Re: Rozstępy u nastolatki 17.10.18, 17:33
      I dla takiej tandetniej reklamy wykopałaś wątek sprzed 5 lat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka