Dodaj do ulubionych

rady w planowaniu potrzebuje

31.07.13, 09:41
wyobrazcie sobie dzialke w ksztalcie prostokata (okolo 20 metrow na 40 pare)
z trzech stron sasiedzi - z krotszego boku widok na piekna lake i drzewa
dom o obrysie mniej wiecej takim

https://archon.pl/images/products/m4f9aa578007db/255.jpg

jak umiejscowilybyscie dom - gdzie zaplanowalybyscie taras, ogrod, maly ogrodek z uprawami, w jakiej odleglosci od sasiadow - co wziac pod uwage
wszelkie praktyczne uwagi bardzo mi sie przydadza
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:04
      za mało danych
      potrzebne strony swiata i od ktorej jest wjazd na dzialke
      gdzie w domu jest wjazd do garazu , salon( i czy z salonu sa drzwi na taras ), kuchnia i wejscie
      jaka droga jest przy domu ( raczej prywatna czy z duzym ruchem, asfaltowa czy polna zwirowa albo piachowa itd)
      jakie jest zacienienie dzialki
      czy np ktorych budynek sasiadow jest na granicy dzialki czy sa wysokie drzewa itd

• rhaenyra Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:07
      no i jakie wrazenie chcecie ro bpic na przechodniach i sasiadach wink

bo np prostokatny dom postawiony bokiem do wjazdu wydaje sie mniejszy i skromniejszy niz ustawiony frontem
      • moofka Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:10
        na wrazeniu mi nie zalezy
        ze wzgledu na wymiary krotszy bok domu bedzie musial byc przy krotszym boku dzialki
        ale i to daje mozliwosci ponad 20 metrow w kazda strone
        i teraz nie wiem
        czy lepiej ustawic sie scianami jak najblizej do sasiadow i spuscic rolety a z tarasu juz tylko sarenki ogladac
        czy tez inaczej smile
    • bri Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:16
      Jeszcze podaj gdzie wschód, gdzie zachód i z której strony wjazd na działkę.
      • moofka Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:36
        krotszy bok z laka i sarenkami wychodzi na wschod wlasnie
        wjazd jest od polnocy
        • bri Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:36
          To wspaniale. Wschód to jest idealny kierunek na taras.
        • moofka Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:37
          moge ustawic posrodku (bez sensu chyba)
          moge wlasnie w kaciku zostawiajac z kazdej strony po 4-5 metrow i od tarasu ponad 400 metrow ogrodka
          i teraz - widokiem na gacie sasiada, czy na sarenki
        • bri Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:39
          Ale sprawdź czy łąka z sarenkami na pewno długo pozostanie łąką z sarenkami. Jeśli to działka budowlana i wokół zaczynają powstawać domy to najprawdopodobniej tam też wkrótce ktoś się pobuduje, chyba że łąka jest Wasza. W każdym razie należy sobie wyobrazić okolicę za 10 lat.
          • moofka Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:46
            tak tak, na pewno
            w planie zagospodarowania to zostaje jako laki

zrobilam plan (dupa jestem nie inzynier, ale widac lepiej wink

https://lh3.googleusercontent.com/-XWtxAYJuyTQ/UfjOijX65XI/AAAAAAAAbew/m7YvnQFEGp0/w1043-h418-no/mapka.jpg
            • moofka Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:47
              lh3.googleusercontent.com/-XWtxAYJuyTQ/UfjOijX65XI/AAAAAAAAbew/m7YvnQFEGp0/w1043-h418-no/mapka.jpg
            • bri Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:59
              Ja postawiłabym mniej więcej pośrodku nieco bliżej granicy północnej niż południowej. Od sąsiada możesz sobie zrobić część gospodarczą, garaż kotłownia, od wschodu kuchnia i jadalnia z wyjściem na taras, od południa salon z widokiem na trawnik i oczko wodne itp.
    • default Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:22
      Mało danych. Ale ogólnie można poradzić tak: dom raczej na skraju działki, a nie pośrodku, wtedy ogród będzie w większym kawałku. Na stronę ogrodu zwrócić się tarasem (salonem), najlepiej, żeby było to na południe. Sypialnie od północy, północnego wschodu.
      Odległość od bramy do wejścia nie powinna być zbyt duża, bo zabiera się niepotrzebnie kawałek terenu na drogę dojazdową, wystarczy niewielki podjazd.
      Na tyłach domu umieścić część gospodarczą - ogródek warzywny,kompostownik , jakąś wiatę na narzędzia czy drewno.
      • bri Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:36
        Podzielenie ogrodu na części nie zawsze jest złe. Łatwiej wtedy sobie właśnie wydzielić część ogrodniczo-gospodarską, ogródek dla dzieci, ogródek "grillowy" itp. Taras od południa musi być zadaszony - bez tego w lecie nie da się tam wysiedzieć, a w naszym klimacie to jest jedyna pora roku, w której można z tarasu korzystać, a z kolei zadaszenie od południa znacząco zmniejsza ilość światła i ciepła jaka wpada do domu przez cały rok. Ja wolę taras od wschodu, wtedy od 12 zaczyna się przyjemnie zacieniać. Nawet długi podjazd nie zawsze jest wadą - np. można wzdłuż niego wydzielić miejsca do parkowania dla gości.
    • araceli Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:39
      Najkompetentniej doradzą Ci na 'Planach i Wizualizacjach'.
      • moofka Re: rady w planowaniu potrzebuje 31.07.13, 10:50

no wiem
        najkompetentniej to mi doradzi nasz geodeta, kierownik budowy i biuro projektowe wink
        mnie chodzi o takie praktyczne uwagi ematek, na co zwrocic uwage co wychodzi kiedy sie juz mieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka