Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się szerszeni?

15.08.13, 14:22
Mam dom, jeszcze bez podbicia. W związku z tym pomiędzy szpary w dachu włażą szerszenie. Zawsze kręci się tam kilka sztuk: 5 - 7. Włażą i zaraz wyłażą. Na pewno nie mają gniazda na strychu (sprawdzane!). Czy któraś spotkała się z taką sytuacją? I jak się pozbyć nieproszonych gości? Boję się tam zamieszkać, że na jesień sprowadzą się nam owady na strych i zagnieżdżą albo co gorsza pogryzą mi dzieci jak otworzę im okna.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 14:27
      Poproś strażaków.
      My kiedyś byliśmy przekonani, ze gdzieś na dachu jest gniazdo os.
      Lataly tam, gdzięś wchodziły, wychodzily.
      Strażak przeszedł się po dachu z lusterkiem- podglądał co jest dalej pod dachowkami.
      Znalazł JEDENAŚCIE gniazd !
    • wanielka Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 14:32
      poszukaj specjalistycznej firmy zajmującej się usuwaniem szerszeni. to nie są przelewki. szerszenie są bardzo niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci.
      • saszanasza Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 21:14
        Odpowiadasz na:
        wanielka napisała:

> poszukaj specjalistycznej firmy zajmującej się usuwaniem szerszeni. to nie są p
        > rzelewki. szerszenie są bardzo niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci.

szerszenie są mniej niebezpieczne od pszczół czy os, ich jad jest słabszy i mniej bolesny. mrówka ruda "gryzie" zdecydowanie bardziej boleśnie. dodatkowo trudno jest ich sprowokować do ataku.
        ale zgadzam się że tępić trzebasmile
        • nowel1 Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 08:42
          saszanasza napisała:

>
          > szerszenie są mniej niebezpieczne od pszczół czy os, ich jad jest słabszy i mni
          > ej bolesny. mrówka ruda "gryzie" zdecydowanie bardziej boleśnie.

Z tym, że to nie do końca prawda.
          Nie wprowadzaj w błąd, proszę.
        • basiastel Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 11:03
          Nie zgadzam się, niczym nie sprowokowałam, nawet nie zauważyłam, że lata. Usiadł mi na ręce, szybko go strząsnęłam, ale ugryźć zdążył. Było to bardzo bolesna, cała ręka mi spuchła, spędziłam w szpitalu cały dzień
          • vivaluna Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 11:31
            A czym cię ugryzł?
      • tereferefretka Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 23:34
        oo,pani o nicku wanielka sie odnalazla, na wozkomanie pani juz nie zagląda? szkoda,bo tam jedna dziewczyna chyba coś od pani chciała?
    • mvszka Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 14:38
      szerszenie budują gniazda wiosną a opuszczają je w połowie września więc przylatują bo mają siedzibę tylko jej nie widać
      • marzanna_2015 Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 15:02
        ja miałam dwa gniazda i w sklepie ogrodniczym miła pani poleciła mi taką gaśnicę firmy B...s, super, zasięg ma na 5 metrów i po problemie,nocą małżonek to robił w asyście węża z wodą.
        • iza232 marzanna 20.08.13, 13:00
          marzanna_2015 napisała:

> ja miałam dwa gniazda i w sklepie ogrodniczym miła pani poleciła mi taką gaśnic
          > ę firmy B...s, super, zasięg ma na 5 metrów i po problemie,nocą małżonek to rob
          > ił w asyście węża z wodą.

A dlaczego w asyście węża z wodą? Ja też kupiłam tę gaśnicę, w ogrodniczym, ale tam nie pisze, że potrzeba do tego wodysad
    • misterni Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 15:14
      Mieliśmy dwa razy gniazdo szerszeni - raz straż pożarna je załatwiła, z drugim razem nie chcieli przyjechać, więc znaleźliśmy firmę, która się tym zajęła. Koszt 2 lata temu - 180 netto
    • kerri31 Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 15:51
      To szerszenie łażą ?smile
      Łażących szerszeni sama bym się bała.
    • m_incubo Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 16:06
      > erszenie. Zawsze kręci się tam kilka sztuk: 5 - 7. Włażą i zaraz wyłażą. Na pew
      > no nie mają gniazda na strychu (sprawdzane!)

Na pewno mają, inaczej by się nie "kręciły".
      • iza232 Re: Jak pozbyć się szerszeni? 18.08.13, 23:55
        m_incubo napisała:

> > erszenie. Zawsze kręci się tam kilka sztuk: 5 - 7. Włażą i zaraz wyłażą.
        > Na pew
        > > no nie mają gniazda na strychu (sprawdzane!)
        >
        > Na pewno mają, inaczej by się nie "kręciły".

Na pewno nie mają bo było sprawdzane. A kręcą się bo wybierają drewno do budowy gniazda które mają gdzieś na drzewach obok w parku.
    • ewasuwek Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 16:47
      gaśnica na szerszenie załatwi problem, my w ciągu sezonu letniego mamy około 3-4 gniazda i zawsze traktujemy je gaśnicą...
    • zurekgirl Re: Jak pozbyć się szerszeni? 15.08.13, 20:36
      U nas tez piec lat temu miedzy dachowka a plytami szerszenie mieszkaly. Tak jak dziewczyny pisaly, sa na to specjalne preparaty, wygladaja jak gasica, z duzym zasiegiem. Jedna taka butla wystarczyla. Jak juz masz dom, to sie przyzwyczaj, ze a to pajak a to inna latajka wpadnie. Zabieramy owadom ich przestrzen, to im sie zapomina czasem i sie pojawiaja nieproszone. Po dwoch latach przestalam sie drzec o kazda cme, tluke sama lub ignoruje.
    • vivaluna Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 00:26
      Skoro włażą i wyłażą to po co je tępić? Szukają prawdopodobnie celulozy na gniazdo. Jak się szerszenia nie zaczepia to jest niegroźny, trzeba się trochę postarać aby go rozjuszyć a najłatwiejszym sposobem na to jest np. pryskanie go środkiem na insekty. Owady nie sprowadzają się na jesień. Ja miewam gniazda na strychu i na jesieni są zawsze puste. Szerszenie tak jak i inne osy jak temperatura spada to giną. Przeżywa tylko zapłodniona królowa, która odbudowuje sobie robotnice a one rój. Czasami można znaleźć taką "zaspaną" królową na wiosnę jak sobie wyłazi z jakiegoś kąta w domu. Królowa wygląda specyficznie - jest piękna-wielka, ma bardzo jaskrawy kolor, duże czerwone oczy i czerwone futerko.
      Z mojego doświadczenia najgroźniejsze są osy "ziemne"-bardzo agresywne, drażliwe.
      • thaures Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 10:40
        Jeżeli nie ma gniazda- to podobno nie ma możliwości pozbycia się szerszeni. Rok temu mieliśmy plagę szerszeni w naszych dwóch krzakach bzu. Próbowałam wszystkiego- bez rezultatu. W końcu przeczytałam, że bez gniazda zostaje tylko jedno- pokochać i przeczekać, bo ok 20.09 znikną. Może nie pokochałam-ale jak w zegarku 20.09 widziałam je po raz ostatni.
        • chalsia Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 10:47
          Rok
          > temu mieliśmy plagę szerszeni w naszych dwóch krzakach bzu

mam podobnie
          wiesz, co one tam robią?
          na niezbyt zdrewniałych łodygach bzu nacinają pasek kory dookoła łodygi i zrywają go, a potem piją sok gromadzący się w zranionym miejscu. Jak się zabliźni, to nacinają łodygi w innym miejscu.

Olać. One są tak tym zaabsorbowane, że nie zwracają uwagi na otoczenie.
          A jak bardzo przeszkadza - trzeba pod koniec wiosny sprowadzić specjalistyczną firmę, która dokona odpowiedniego oprysku bzu.
          • chalsia Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 10:49
            aaaa, jednym z najprostszych i najbardziej skutecznych sposobów (na osy i szerszenie, niestety także na pszczoły) jest zwykła plastikowa butelka 1,5 l. do ok. 1/3 wypełniona straszliwie słodkim i lepkim syropem owocowym, powieszona w okolicy często nawiedzanej przez owady
          • thaures Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 23:26
            chalsia napisała:
            > wiesz, co one tam robią?

Wiem,rok temu przeczytałam o szerszeniach chyba wszystko- nasz jeden krzak został prawie bez kory.. Bzy mam z 8 lat, a szerszenie pojawiły się raz.
            Za to nie pamiętam czy o tej porze już były i w tym roku mam spokój czy dopiero najazd może się zacząć.
    • basiastel Re: Jak pozbyć się szerszeni? 19.08.13, 10:59
      Były u nas szerszenie przez kilka lat ( Warszawa, blok ), coraz więcej. W końcu nie dało się wieczorem nic zrobić, bo leciały do domu, do światła. W końcu mnie ugryzł jeden w mieszkaniu w biały dzień. Zgłosiłam do firmy zarządzającej i coś zrobili, bo od 3 lat ich nie ma. Nie wiem co zrobili, ale skutecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka