25.08.13, 18:03
Gdyby komuś, tak jak mnie, zachciało się kiedyś robić pieczęcie w woskowej miseczce, to oto garść dobrych rad co do wytworzenia miseczki:

Jeśli właśnie topiony wosk pszczeli wykipi, zalewając ci całą kuchenkę, to przede wszystkim: "Bez paniki". Zbierz ile się da papierem. Po następne: zagotuj jakoś wrzątku. Wrzątek pomaga. Polej na zastygły wosk. Wosk się rozpuści. Zbierz ile się da papierem. Trochę poszoruj gąbką. Jeśli wosk jest za gruby - trochę zetrzyj nożem. I tak na zmianę, do skutku - wosk - papier - gąbka - wosk - papier -gąbka. Zajmie to sporo czasu, który można by spożytkować kreatywniej, ale kuchenka będzie nie tylko uratowana, ale też czystsza niż kiedykolwiek.

Kurde, a już myślałam, że przyjdzie mi z domu uciekać zanim matka wróci...

Jestem zdolna, nie? Najpierw szafa, teraz wosk... big_grin
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Wosk 25.08.13, 18:53
      pamietam szafe, dobra jestesbig_grin
    • bei Re: Wosk 25.08.13, 20:19
      Bardzo Cię lubię za fantazję smilesmile
      Na wosk jest inny sposob- drewniana lopatka, lub plastikowasmile, drapiesz ile mozesz, na koniec gel tytan lub inny do przypalenizn, on i wosk zniszczy.
      Ciekawe, skąd jesteś, moze jest szansa, ze moj syn Cię spotka smilesmile, mialby super kolezankę smile
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wosk 25.08.13, 20:49
        Właśnie podczepiam miseczkę pod kartę, prawdopodobnie będę musiała szorować kolejną podłogę ufajdaną w wosku, bo zatapiam sznurek, chcesz, żebym robiła to samo u ciebie? tongue_out
        • bei Re: Wosk 25.08.13, 20:52
          Tak bratnia duszo - wczoraj czyścilam płytę z mydla- wykipiało.
          Nie chciałabyś widzieć co się dzialo przy produkcji czekoladowych świeczek smilesmile
          • marusia_ogoniok_102 Re: Wosk 25.08.13, 21:01
            Wiem, co się działo przy produkcji świeczki ze świeczki - i wiem, jaki widok miał przed sobą lud Izraela idący z niewoli egipskiej do ziemi obiecanej big_grin
    • podkocem Re: Wosk 25.08.13, 20:57
      Czekasz aż zastyga, układasz na to worek lodu, jak się zmrozi porządnie, odchodzi lekko i przyjemnie smile
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wosk 25.08.13, 21:07
        O metodzie "na zimno" też słyszałam, ale akurat nie miałam woreczków z lodem smile A teraz poważnie, kto ma pomysł, jak stopić lak? Dużo laku na bardzo dużą pieczęć?
        • bei Re: Wosk 26.08.13, 01:47
          W puszce metalowej - nad płomieniem.
          Puszkę trzymasz kombinerkami o izolowanych rączkach nad swicami.
          Albo puszkę stawiasz na kuchni.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Wosk 26.08.13, 02:01
            Boże, udało się...

Ale mamy następny problem.

Rhaenyra - ĆMAAAAA!!!
            Ćma w kuchni! Ćma w kuchniiii!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka