06.03.23, 23:27
Kusi mnie, żeby zacząć robić domowe sery. Na razie czytam i oglądam filmiki i widzę, że metod jest miliard. Niektóre podejrzanie proste (zagotuj mleko z sokiem z cytryny), inne zdecydowanie nie na moje możliwości (szynkowar, termometr, wosk, leżakowanie). Czy któraś się w to bawiła i może polecić jakiś w miarę prosty, ale uczciwy sposób na dobry domowy ser, możliwy do wykonania w małej kuchni w bloku?
Obserwuj wątek
    • eriu Re: Ser 06.03.23, 23:31
      Spróbuj zrobić twaróg ze zsiadłego mleka. Gotujesz, przez gazę przeciskasz i odciskasz. Ale sprawdź przepis, o wieki nie robiłam. Bez problemu w małej kuchni do zrobienia. Bardzo prostu do zrobienia.
      • panna.nasturcja Re: Ser 07.03.23, 19:01
        Tylko trzeba mieć mleko, które się zsiądzie.
        • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 19:30
          dlatego bezpieczniej jest zakwasic mleko, nawet pasteryzowane (trzeba dodac chlorku wapnia) bakteriami do twarogu
          • princesswhitewolf Re: Ser 07.03.23, 19:33
            no wlasnie, a pamietacie ze kiedys za komuny to kazde mleko sie zsiadalo bez problemu? a teraz sie jakos tak porobilo ze ida w gorzkie w wiekszosci. bez cupinki chlorku wapnia ani rusz

Ja kupuje bakterie firmy browin ( te na twarog), ale tez zacznie robic sie zsiadle jak sie wleje maslanki troche albo kupnego zsiadlego mleka chocby troche i w nie zimne miejsce.

• mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 19:58
              tez uzywam browin i do twarogu i do fety/mozarelli

do dorzewajacych gouda/parmezam mam jakies wloskie kupione lokalnie
    • mysiulek08 Re: Ser 06.03.23, 23:59
      chcesz robic miekkie twarogowe czy 'zolte dojrzewajace"? te pierwsze proscizna, drugie trudniejsze ze wzgledu na proces dojrzewania ( regulowana temp, lezakowanie), ja jeszcze sie na dojrzewajace nie porwalam, ale sie zbieram 😊 ale z powodu braku w sklepach serow twarogowych miekkich, co dwa tyg robie jakis ( co dwa tyg bo tak mam dostawe swiezego mleka od szczesliwych krow)

zaczynalam od tej strony

pracowniaserow.pl/witaj-pracowni-serow/ i w sumie to moja baza

potrzebujesz w wersji trochej zaawansowanej

bakterie mezo i termofilne
      chlorek wapnia
      podpuszczke (zwykla lub mikrobiologiczna)
      sitka i chusty do odciekania
      termometr
      wiekszy garnek
      prase do odciskania, z tym mialam najwiekszy problem
      sol kamienna/morska

zwykly twarozek zrobisz z zsiadlego mleka ( albo jogurtu i maslanki) ale jesli masz dostep do swiezego/pasteryzowanego) mleka to smialo mozesz zaczynac robic cos wiecej
      • smoczy_plomien Re: Ser 07.03.23, 00:20
        Da się tę prasę czymś zastąpić? Nie mam w domu miejsca na kolejny wielki klamot. Szczególnie jakby się okazało, że mi niezbyt te sery wychodzą.
        • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 00:41
          nie jest to wielki klamot ale swoje kosztuje tongue_out

mam taka :

czerwonygrzybek.pl/Prasa-do-serow-ze-skala-nacisku-do-20-kg-Mad-Millie-p1150c65c213.html

tak da sie, dopasowana do jakiegos sitka deseczka i sloik z woda dla obciazenia albo cos w podobie

robilam taka kombinacje:

blaszka do ciasta-kartka do studzenia ciastek/bulek-deska do krojenia plastikowa i na to ciezarki od sztangi, troche to byla chwiejna konstrukcja ale sprawdzala sie calkiem calkiem
          • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 00:46
            poczatki byly takie, potem wspomniana konstrukcja (czesc) i wyrob finalny (jeden z wielu)

chusty czy sitka drogie nie sa
            • smoczy_plomien Re: Ser 07.03.23, 08:33
              Świetnie te sery wyglądają!
          • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 00:47
            deseczka czy czym tam bedziesz obciazac ser (w chuscie) musi byc plaskie i dosc dobrze dopasowane, talerzy sie nie sprawdza
        • arthwen Re: Ser 07.03.23, 19:14
          Prasa nie jest w ogóle potrzebna do białego twarogu. Przetworzoną masę wylewasz do tetrowej, gęstej pieluchy, wiążesz w węzełek i wieszasz do odcieknięcia. Pod własnym ciężarem się prasuje wink
          • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 19:28
            nie do konca tak jest, jak chcesz miec zwarty twarog, ktory np chcesz potraktowac solanka i miec cos w rodzaju 'fety'/'solana' bez podpuszczki, to musisz go sprasowac

odciekniece pod wlasnym ciezarem da twarozek miekki, smarowany i poza tym chwile dluzsza to trwa
            • arthwen Re: Ser 07.03.23, 19:53
              No, na noc się wiesza, żeby całą noc sobie porządnie obciekło.
              Moja matka robiła całe nasze dzieciństwo, mi się też zdarzało, wychodził zdecydowanie zwarty. Wcale nie trzeba było prasować.
              • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 19:56
                alez ja wiem, ze dlugo odcieka i to moze byc problemem, nie wiesz na jakie mleko trafisz, nie wiesz jakie wyjdzie kwasne mleko i po nocy odciekania mozesz miec po prostu goryczke w serze

ale tez nikomu nie zabraniam, ja wole odcisnac szybciej w prasie i tyle
                • arthwen Re: Ser 07.03.23, 23:44
                  Pewnie że można odcisnąć i mieć szybciej, ale jak się dziewczyna chce pobawić na próbę, to po cholerę jej prasa?
                  • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 23:48
                    przeciez napisalam, ze prasy nie potrzebuje na 'juz zaraz' a jesli jej sie zabawa spodoba i nie ograniczy sie tylko do twarozku z kwasnego mleka czy jogurtu (nie napisala jakie sery planuje) , to zanim kupi prase ma inne mozliwosci odcisniecia skrzepu
      • princesswhitewolf Re: Ser 07.03.23, 01:18
        Sol koszerna albo kamienna ( dodam co by nie kupila tej dodatkowo jodowanej bo wtedy nie wychodzi)
        • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 01:21
          tak, jodowanej sie nie uzywa
          • snakelilith Re: Ser 07.03.23, 10:56
            Nie ma przeciwskazań do używania jodowanej soli. Oprócz chyba tradycji. Nawet Schwajcarzy dyskutuowali na temat używania jodowanej soli do produkcji swoich tradycyjnych serów (npGruyère) w celu lepszego zaopatrzenie ludności szwajcarskiej w jod.
            Artykuł w języku niemieckim:
            www.agrarforschungschweiz.ch/wp-content/uploads/2021/05/097-101_Wechsler_Lebensmittel_Jodiertes_Salz.pdf
            Dziś istnieje też jodowana sól kamienna i morska. Nie trzeba używać tej z E535, które służy jako środek przeciwzbrylający. I tak samo jak kiszonki wychodzą z jodowaną solą, tak samo wyjdzie twaróg.
            • princesswhitewolf Re: Ser 07.03.23, 19:09
              specjalistka od wklejania z netu sie odezwala. Zrob jakis zolty ser na jodowanej soli. Pogadamy wtedy. Z sola jodowana to sobie rob twarog czy koryncinski albo mozarelle czyli wszystkie niedojrzewajace sery ale jak chcesz popsuc zolty ser to prosze cie bardzo. Zrob choc jeden

Zwykła, dostępna w Polsce w każdym sklepie sól jodowana nie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ jod hamuje rozwój bakterii starterowych i opóźnia proces dojrzewania!
      • panna.nasturcja Re: Ser 07.03.23, 19:20
        Mysiulek, dzięki, ta strona jest genialna!
        • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 19:32
          jest! o wiele lepsza niz np forum serowarskie na 'wedlinach domowych'

jest tez kilka fajnych ksiazek ale to glownie tlumaczenia, wiec troche inny 'zakres serowy'
    • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 00:53
      znalazlam fote calej konstrukcji tongue_out
    • mikams75 Re: Ser 07.03.23, 01:00
      zrobilam kiedys twarog, przepis byl prosty ale taki sobie byl w smaku, wiec nie powtorzylam zabawy.
    • princesswhitewolf Re: Ser 07.03.23, 01:17
      Tak. Zolte z bakteriami thermofilnymi robilam. Polecam uzywac prozniowe opakowania z odssysaczem zamiast wosku.

poza serkami twarogowymi, czy jogurtowymi czy kefirowimi ktore sa latwizna to najfajniej wychodzi koryncinski na podpuszczce. Tu nie ma koryncinskiego, chyba raz tylko w sieci Mleczko udalo mi sie kupic.
      Wiec robie sama i obtaczam na koncu w nigella/ nasiona cebuli.

Z sokiem cytryny to ricotta ci wyjdzie
      • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 01:23
        na ricotte szkoda mleka, robie z serwatki, nic sie nie marnuje wink
        • princesswhitewolf Re: Ser 07.03.23, 01:48
          No wlasnie. Ricotta to pochodna produkcji zoltego sera.

Ale polecam koryncinski robi sie jak zolty ale bez bakterii. Tylko chlorek, podpuszczka i mleko zmieszane z kefirem albo jogurtem. No dobra kefirne bakterie tam sa. Alentez nie muszą byc. Ja robie a sicie do sera i wykladam je gaza. Na to mam specjalne szklane ciezarki do sera. I obracam je
          • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 01:55
            serwatka jest nie tylko z produkcji zoltego sera tongue_out
            • princesswhitewolf Re: Ser 07.03.23, 10:08
              oczywiscie ale jak ci wiadomo przy produkcji zoltego sera zuzywa sie bardzo duzo mleka wiec i tej serwatki z 10 litrow jest wiecej niz przy produkcji twarogu. No i wtedy i ta ricotta bedzie wieksza
    • zaczarowanyogrod Re: Ser 07.03.23, 09:46
      Tak da się tylko trzeba mieć niepasteryzowane mleko, żeby się zsiadło. Potem te zsiadłe podgotować, ale ma się nie zagotować. Wylać to na sitko, żeby serwatka skapała i gotowe.
      Jeśli o twaróg Ci chodzi.
      • kamin Re: Ser 07.03.23, 10:16
        Moja babcia tak robiła. Dla mnie to była magia
      • panna.nasturcja Re: Ser 07.03.23, 19:19
        Ale autorka chyba pyta o sery, nie o twaróg.
        • zaczarowanyogrod Re: Ser 07.03.23, 19:29
          Twaróg, ser biały o tym piszę. A o jaki ser chodzi nie napisane.
          • panna.nasturcja Re: Ser 07.03.23, 19:30
            Twaróg to twaróg, ser to ser, z dalszej dyskusji widać, ze chodzi o twarde, dojrzewające itd.
          • mysiulek08 Re: Ser 07.03.23, 19:34
            ser bialy/ swiezy to tez bardzo pojemne pojecie, w ktorym miesci sie i feta i mozarella i ricotta i twarog
    • bei Re: Ser 07.03.23, 10:24
      Duże opakowanie jogurtu wylewasz na gęste sito, dwa dni w lodowce osiekania i masz ser do smarowania kanapek.
      • 1012ja Re: Ser 07.03.23, 12:08
        A jaki ser powstanie? Czy z domowego gęstego jogurtu też wyjdzie?
    • ichi51e Re: Ser 07.03.23, 10:28
      Mój dziadek robił biały ser. Najlepszy ser świata to był - z mojego punktu widzenianprosces obejmował wiadro z mlekiem sitko przycisk i gotowanie. Kiedyś podzieliłam się ta mysla z moim ojcem i ten dodał ze zapominam ze był kierownikiem mleczarni codziennie miał pod reka świeże mleko od krowy laboratorium i cała resztę. Ale te plastry białego sera był takie dobre…
    • bei Re: Ser 07.03.23, 10:30
      Mleko niepasteryzowane odstawiasz na zsiadłe, później je podgrzewacz ( najlepiej w piekarniku ok 50 -60 stopni) wpierw ze dwie godziny i wyłączasz piekarnik , a wsad stoi tam całą noc . Odcedzasz na gęstym sicie, lub na ściereczce bawełnianej, po odciśnięciu odstawiasz do lodówki i po kilku godzinach masz twaróg.
    • sajgonetka Re: Ser 07.03.23, 17:38
      W małej kuchni w bloku robię taki, przepis z internetów.
      Dodatki wg uznania, czosnek, szczypiorek, zioła, łosoś itp (oczywiście nie wszystko razem)
    • memphis90 Re: Ser 07.03.23, 22:00
      « Ser, ser, ouvre-moi !
      Ou le chasseur me tuera !
      – Lapin, lapin, entre et viens
      Me serrer la main.”

Wszystko przez wątek o murze…
    • smoczy_plomien Re: Ser 07.03.23, 23:58
      Dzięki za podpowiedzi i przepisy! Zacznę od jakichś białych, miękkich serków, a jeśli efekt będzie fajny, to skuszę się na dojrzewające.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka