Dodaj do ulubionych

Podział grup w przedszkolu-mam problem

02.09.13, 09:29
Naświetlę problem.
W zeszłym roku siódemka dzieci z rocznika 2007 został dołączona do grupy dzieci z rocznika 2008. Reszta dzieci z rocznika 2007 została dołaczona do grupy rocznika 2006. Moje dziecko było w tej siódemce. Synowi nie było miło, że opuszcza swoją grupę i zostaje dołączony do młodszych, ale ok, miał kilku kolegów ze swojego rocznika i szafa gra. Pogodziłam sie z tym podzialem.

W tym roku cała ta starsza grupa juz nie istnieje ( dzieci poszły do szkoły) i teraz ta siódemka jest najstarsza. Dołączono zatem do niej 23 dzieci z rocznika 2009, czyli... czterolatków.
Pięciolatki tworza cała jednorodną grupe, trzylatki też, a w grupie III jest 7 sześciolatków i reszta czterolatków.

Czy ja mam prawo byc wściekła? Pani dyr. twierdzi,że nie miała możliwosci innego podziału i że zawsze jacyś rodzice będą mieć pretensje. Ale, na boga, drugi rok i to z dziećmi o dwa lata młodszymi? W przedszkolu nie ma oddzielnej sali, bedą razem w jednej.

Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:35
      alexa0000 napisała:

> Naświetlę problem.
      > W zeszłym roku siódemka dzieci z rocznika 2007 został dołączona do grupy dzieci
      > z rocznika 2008. Reszta dzieci z rocznika 2007 została dołaczona do grupy rocz
      > nika 2006. Moje dziecko było w tej siódemce. Synowi nie było miło, że opuszcza
      > swoją grupę i zostaje dołączony do młodszych, ale ok, miał kilku kolegów ze swo
      > jego rocznika i szafa gra. Pogodziłam sie z tym podzialem.
      >
      > W tym roku cała ta starsza grupa juz nie istnieje ( dzieci poszły do szkoły) i
      > teraz ta siódemka jest najstarsza. Dołączono zatem do niej 23 dzieci z rocznika
      > 2009, czyli... czterolatków.
      > Pięciolatki tworza cała jednorodną grupe, trzylatki też, a w grupie III jest 7
      > sześciolatków i reszta czterolatków.
      >
      > Czy ja mam prawo byc wściekła? Pani dyr. twierdzi,że nie miała możliwosci inneg
      > o podziału i że zawsze jacyś rodzice będą mieć pretensje. Ale, na boga, drugi r
      > ok i to z dziećmi o dwa lata młodszymi? W przedszkolu nie ma oddzielnej sali, b
      > edą razem w jednej.

masz prawo być wściekła i na twoim miejscu zaznajomiłabym się z przepisami, gdyż wydaje mi się że grupy nie mogą być w ten sposób łączone, zwłaszcza z 5 latkami realizującymi program szkolny.
      >
      >
      >
      >
      • jak-nie-ja-to-kto Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:39
        Może być realizowany program. Grupa idzie dwu torowo
      • q_fla Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:41
        W wiejskich przedszkolach, gdzie dzieci jest mało, a też w prywatnych grupy są łączone i nikomu się krzywda nie dzieje. Moja córka chodziła do dużego publicznego przedszkola i też były takie przetasowania. Żyje i ma się dobrze, w żaden sposób nie wpłynęło to na jej rozwój.
        Robisz z igły widły.
        • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:44
          Serio, z dwuletnią różnicą? Szesciolatki w jednym kąciku spiewaja swoje piosenki, a czterolatki w drugim swoje? Robią oddzielne przedstawienia itp?
          • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:47
            przewal przepisy
            ale wydaje mi się, że tak absolutnie być nie powinno

nie tłumacz dziewczynie
            syty nie zawsze zrozumie głodnego sad
          • q_fla Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:53
            Mój chrześniak chodził do wiejskiego przedszkola, jedna grupa - 23 dzieci, przedział wiekowy od 2,5 do 6 lat w jednej sali. Dzieci sześcioletnich sztuk pięć. Były wspólne przedstawienia, wycieczki.
            Dzieci sześcioletnie bez trudu opanowały program zerówki. Rodzice szczęśliwi, że nie musieli dowozić dzieci do przedszkola 10 km.

W grupie mojej młodej były sześciolatki, pięciolatki i dwoje czterolatków.
            • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:55

W Niemczech wszedzie tak jest,ze sa grupy mieszane.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
            • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:00
              No i super. Tylko, że znów muszę tłumaczyć dziecku, dlaczego zostaje oderwane od swojej grupy i pań, z którą zdążył sie zżyć i dlaczego znów idzie do maluchów. I że nie jest głupi, tylko że pani dyrektor tak podzieliła. Czuję się oszukana i dyskryminowana.
              • q_fla Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:05
                Jeszcze nie raz będzie się musiał w swoim życiu zmierzyć z niespodziewanymi zmianami.

Czuję się oszuka
                > na i dyskryminowana.

Moim zdaniem przesadzasz i sama stwarzasz dziecku problem.
              • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:12

Robisz z igly widly.Moje dziecko za pare miesiecy idzie do innego przedszkola,bo sie przeprowadzilismy,nie moze sie doczekac.Ze starymi kolegami tak czy siak nie poszedlby do szkoly.Jego ulubiona pani zmienila miejsce pracy z koncem roku i tez bez problemu to zaakceptowal.
                .
                "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
              • paszewa Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 08:39
                a dlaczego Twoje dziecko nie poszło do szkoły w wieku 6 lat? zamiast tłumacyc dziecku ze nie jest głupie bo musi byc z 4 latkami to byłoby w szkole.
            • mynia_pynia Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 12:13
              Też jestem wielką orędowniczka łączonych grup przedszkolnych ale dla większości to straszny problem.
          • przeciwcialo Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 08:31
            Nie mozna chyba stworzyć grupy dla kilku sześciolatków. Gdyby poszedł do szkoły nie byłoby problemu.
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:38
      A jakie Ty byś rozwiązanie proponowała? Oczywiście z perspektywy dyrekcji? No i ze swojej własnej?

Zawsze można zmienić przedszkole na takie które nam pasuje. Nie musi być publiczne, ale za swoje własne zachcianki można płacić i w prywatnym. Czyż nie?
      • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:41
        Na przykład takie, jakie zastosowano w zeszłym roku. Wtedy w jakis sposób jednak podzielono grupę, decydując,że siódemka dzieci zostaje dołączona do młodszych. Nie widzę zatem problemu także i w tym.
      • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:42
        ale co ją dyrekcja obchodzi?
        łączy się wtedy dzieci z dziećmi, które mają taką dojrzałość, że nie przeszkadzają starszakom w realizacji programu

to dyrekcji broszka, żeby jakoś to wszystko zorganizować sensownie

sorry, dzieci o 2 lata młodsze z grupą najstarszą to jakaś porażka

też bym się wkurzyła
        ostatecznie nie wysyłasz dziecka do przedszkola po to, żeby robiło za pomoc przedszkolanki i za nią niańczyło maluchy
        • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:57

OJP jakos sobie nie przypominam,by moj syn kogos nianczyltongue_out
          • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:58
            edel, Niemcy to nie PL, uwierz
            • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:03

Taaa jasne.Dzieci glupsze,od kontaktu z mlodszymi sie skupic nie Beda potrafily?wspolczuje wszystkim ulz mlodszym rodzenstwem,co za karne minuty na starcie.
              • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:10
                nie głupsze
                ale niestety polska szkołą wymaga od dziecka umiejętności skupienia się i usiedzenia na dupsku przez te 5 godzin lekcyjnych
                co w przypadku dziecka nie nauczonego takiego sposobu pracy (ważne jest jednak, żeby dziecko miało odpowiednie warunki do skupienia się) będzie znacznie bardziej utrudnione

ale ja się nie znam, mam tylko dzieci starszopodstawówkowe i tylko 2 razy przechodziłam i zerówkę moich dzieci, i inicjację szkolną wink
                • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:13

Niemiecka szkoly rowniez i jakos dzieci daja rade mimo grup mieszanych.
                  • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:19
                    zapraszam do polskiej szkoły
                    wtedy pogadamy

acha, jako były nauczyciel akademicki powiem Ci, że dziecko po polskiej szkole boi się samodzielnie myśleć i to straszny szko, gdy trzeba to robić na studiach wink
                    • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:20
                      straszny szok
                    • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:32

Alez ja przeszlam polska edukacje,wiec mam o niej pojecie.
                    • desire.et Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 03.09.13, 10:23
                      Yenna, pracowalam lata w polskiej szkole, rowniez w przedszkolu (o zgrozo, polskim!) z mieszanymi wiekowo grupami. I uwierz, nikt nie cierpial. Zerowkowicze mieli swoj program przygotowujacy do pierwszej klasy. Ludzie po prostu nie sa przyzwyczajeni do takiego systemu. Tutaj Edel miala racje - w przedszkolach niemieckich wlasnie taki system przewaza i nikt nie robi problemu, bo inaczej nie znaja. Malo tego, sama pracowalam 5 lat w niemieckim przedszkolu i mam porownanie.
                      Niestety, czasami bardziej przejmuja sie rodzice niz dzieci.
                      Mysle, ze warto sie pozytywnie nastawic, a nie od razu wyskakiwac z mieczem.
        • jak-nie-ja-to-kto Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 14:52
          Jak państwowe nie odpowiada, to droga wolna do prywatnego.
    • lauren6 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:38
      Jak najbardziej powinnaś być wściekła. Sprawdź czy to w ogóle jest zgodne z przepisami. Jak nic nie wskórasz w tym przedszkolu przenioslabym dziecko do innego.
    • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:42
      zastanów się, czy nie możesz przenieść dziecka do grupy zerówkowej w szkole
      • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:46
        No jestem tak zagotowana, że jak najbardziej sie zastanowię. Chcę przedyskutować problem z resztą rodziców sześciolatków.
        • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:48
          dowiedz się też, na jakich zasadach pracuje świetlica dla takich dzieci i jak z obiadami

czasami jest to o niebo lepsze rozwiązanie niż tak byle jak zorganizowana nauka w przedszkolu

w szkole za rok nikt nie będzie się certolić z dzieckiem, że nie umie skupić się na nauce, bo wcześniej było w grupie z 4-latkami...
          • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:01

Yenna nie masz absolutnie zadnej racji,opowiadasz bajki.

• yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:02
              edel, czy Twoje dziecko miało styczność z polskim systemem edukacji?
              szczególnie w dużym mieście?
              bo w mniejszych miastach, mam wrażenie, z powodu mniejszej anonimowości i ucznia i nauczyciela - jest zdecydowanie lepiej
              • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:06
                Nie,ale moja rodzina to nauczyciele i przedszkolanki i niezauwazylam u nich oznak tak zaawansowanego niedorozwoju,by nie potrafili zajac sie dziecmi w roznym wieku.Tym bardziej,ze podzial na wiek to pic na wode,dziecko ze stycznia 2010 bedzie zawsze starsze o Rok od tego z grudnia 2010.

• yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:07
                  dziecko ze stycznia 2010 będzie 3 lata starsze od dziecka z grudnia 2012
                  • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:17

U Nas sa i po 4lata i jakos dalej wszystko funkcjonuje.
                • q_fla Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:09
                  Tym bardziej,ze podzial na wiek to pic na wode,dziecko ze stycznia 2010 b
                  > edzie zawsze starsze o Rok od tego z grudnia 2010.

U mojej młodej w grupie tak było: moja młoda z początku stycznia 2005, a chyba troje dzieci z końca grudnia 2006. Można powiedzieć, że dwa lata różnicy.
    • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:52

Co za bzdury.U Nas nie Ma czegos takiego Jak grupy wiekowe,sa grupy mieszane od 2do6lat i jakos ani nikomu to nie przeszkadza,ani dzieci nie staja sie glupsze,wrecz przeciwnie sa duzo bardziej opiekuncze.Najlepsza kolezanka na 2,5roku,a kolega 5,5.

• edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:53

Dodam,ze nie da sie podzieluc grup tak by byla w nim dzieci w tym samym wieku,te z konva roku Beda zawsze Rok mlodsze mimo,ze rocznik bedzie ten sam.
      • q_fla Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 09:54
        Otóż to, też byłabym za grupami mieszanymi z w/w powodów.
    • lacitadelle Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:17
      W ogóle nie rozumiem problemu. A już na pewno wściekłości. Uważam, że grupy mieszane w przedszkolu to bardzo naturalne i dobre rozwiązanie (starszy syn chodzi 3 rok do przedszkola Montessori, młodszy też do takiego pójdzie).

Jeżeli Tobie to nie odpowiada, to jak najbardziej możesz dopisać dziecko do zerówki w szkole.
    • aagnes Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:17
      Protestowalabym i zrobila siwy dym, ktory nic by nie dal. po pierwsze pewnie nie mieli wyjscia, ze tak zrobili, po drugie teraz jest taka moda, zeby mieszac dzieciaki rocznikami.
      dla mnie to nieporozumienie, obserwuje i widac wyraznie, ze dla starszych dzieci - mlodsze to istny dopust bozy i umeczenie (ze juz nie wspomne o paniach). zgodzilabym sie na taki miks, ale tylko iwylacznie wtedy kiedy dziecko moje mogloby dolaczyc do starszych dzieci.
      • q_fla Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:27
        > dla mnie to nieporozumienie, obserwuje i widac wyraznie, ze dla starszych dziec
        > i - mlodsze to istny dopust bozy i umeczenie (ze juz nie wspomne o paniach)

Rodzeństwo z różnicą większą niż jeden rok też nie powinno mieć ze sobą żadnej styczności...
        • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 15:39
          ale przy rodzeństwie jedno dziecko bardziej intelektualnie odstaje (bo jest młodsze) i bywa, że rozwala zajęcia

mam dzieci rok po roku, w przypadku chłopców takie zachowania są szczególnie widoczne

chyba, że masz mazgaja nie chłopa, albo dziewczynkę wink
          • nestea1 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 03.09.13, 08:50
            mazgaj i dziewczynka to ta sama kategoria?! Czyli niegrzeczne dziecko to chłop, a grzeczne to mazgaj, albo płci żeńskiej? Bzdury wypisujesz i usprawiedliwasz niesubordynacje swoją dziecka cechami płciowymi, które jeszcze dodatkowo wartościujesz pozytywnie.
      • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:35

Interesujace,ze ja czegos takiego nie obserwuje.
        Przedszkolanki tez nie wygladaja na umeczone.
    • nisar Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:39
      A możesz napisac, skąd jesteś?
      Bo co innego jednak duże przedszkole w dużym mieście, gdzie jest więcej możliwości sterowania przyjęciami dzieci, a co innego jedyne przedszkole w małej miejscowości, gdzie po prostu trzeba przyjąć wszystkich.
      • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 10:47
        Gorzów Wlkp, ok 130 tys mieszkańców, 33 miejskie przedszkola.
    • lady-z-gaga Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 11:06
      Przesadzasz. Mieszana grupa ma więcej zalet, niż wad.
      Male dzieci są grzeczniejszesmile nie wiem, jak liczne są grupy w tym przedszkolu, ale Twoj syn, wbrew pozorom, może miec dużo lepsze warunki do opanowania programu, niz w tłumie rozbrykanych 6latków.
      • noname2002 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 15:01
        Male dzieci są grzeczniejszesmile nie wiem, jak liczne są grupy w tym przedszkolu,
        > ale Twoj syn, wbrew pozorom, może miec dużo lepsze warunki do opanowania progr
        > amu, niz w tłumie rozbrykanych 6latków.

W szkole może i młodsze dzieci są grzeczniejsza ale w przedszkolu? młodsze są bardziej hałaśliwe i mniej słuchają pań
    • caroninka Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 11:14
      Ale w czym Ty widzisz problem? Gdyby to on byl tym mlodszym w grupie, szafa by grala?
      Przedszkolanki bez problemow radza sobie w mieszanej grupie i jeszcze nikomu szkody nie przynioslo przebywanie w gronie mlodszych dzieci.
    • marianna72 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 11:15
      Ja tam nie wiem ale we wloszech wedlug systemu montissori jest ten podzial i u nas zawsze grupy byly mieszane np siedmiu trzy latkow, siedmiu 5 latkow i siedmiu 6 latkow.Najstarszy mial swojego malucha ktoremu mial pomagac potem zajecia byly rozne dla roznych dzieci jakos sie to krecilo i nie zauwazylam wiekszych opozniej u dzieci .Raczej nauka wspolpracy z roznymi grupami wiekowymi opiekunczasc wobec mlodszych i chec dorownania starszym u mlodszych dzieci
    • kikimora78 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 11:39
      W Norwegii sa tylko dwie grupy: maluchy 1-3 i starszaki 3-5 i zapewniam cie ze daja rade.

Pracowalam tez tutaj w przedszkolu przez jakis czas, to wiem tez z wlasnego doswiadczenia, ze dzieci sie super bawia razem 5-latki z 4 i 3-latkami, opiekują się sobą, pomagają, uczą się wzajmnie od siebie. Starsze uczą się delikatności w stosunku do młodszych/mniejszych i tego, że maluszki nie zawsze nadążają, że czasem im trzeba pomóc klocki ustawić czy kanapke posmarować - i robią to chętnie. A maluszki baaaaaaardzo szybko zyskują na kontakcie ze starszymi - szybciej łapią zabawy i piosenki, i czują się bardziej "zaopiekowane".

W szkole to co innego - tu w gre wchodzi już prawdziwa nauka, ale uważam że w przedszkolach nie powinno byc rocznikowego podziału.
      • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 15:40
        czy norweska szkołą wytrzymuje porównanie do polskiej szkoły?
        chodzi mi o podejście do dzieci w klasie 1?
        • elske Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 03.09.13, 07:18
          W Norwegii do 1 klasy ida szesciolatki. Pierwsze polrocze to nauka przez zabawe : nauka pisania, codziennie krotkie teksty do czytania (tak miala moja corka), raz w tygodniu wycieczka zakonczona ogniskiem lub grillem. Sa tez o wiele dluzsze przerwy, bo dziecko musi sie wybiegacz, dac ujscie energii. Do pierwszakow podchodzi sie bardziej indywidualnie, bo to jeszcze maluchy, ktore ucza sie zasad panujacych w szkole. Dzieci chetnie ida do szkoly, szkola przygotowana jest na szesciolatki.
    • roksanka_3 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 11:40
      conajmniej jakbys o grupie mojego syna pisala.
      tez chcialam dzis zalozyc watek, tylko troche od drugiej strony, moj syn to wlasnie ten 4,5 latek ktory jest w grupie 4-5-6 latkow, tez sobie nie wyobrazam jak beda wygladac zajecia skoro czesc dzieci, jak sama pani powiedziala, beda miec zajecia przygotowujace do szkoly.
      bardzo dzwine mi sie wydaje laczenie grup z tak duza roznica wieku od 4-6 lat. ja to sie akurat troche ciesze bo syn lubi starsze dzieciaki i moze cos sie od nich nauczy. ale na spotkaniu organizacyjnym, widzialam w tej grupie dzieciaczki ktore jak dla mnie ledwo 4 latka maja. takie malutkie, o polowe od mojego mniejsze. nie wyobrazam ich sobie w grupie 6 latkow. ale jakos to musi widocznie funkcjonowac. tak sie teraz zastranawiam jaki status ma ta grupa, czy to juz zerowka czy jak? czesc dzieci jest 4 latkow a czesc tych ktore przygotowuja sie do szkoly(wiec niby zerowka). dziwne
    • iwoniaw No ale czego chcesz? Mogłaś posłać dziecko do szko 02.09.13, 11:43
      ły, byłoby z rówieśnikami. Skoro rodzice większości dzieci z rocznika 2007 w ubiegłym roku wiedzieli, że poślą je jako 6-latki do szkoły, to dzieci te realizowały program przygotowujący je do tego wraz ze starszymi dziećmi przytrzymanymi w przedszkolu do 7 urodzin, teraz tamci poszli do szkoły - no a wasza siódemka, która została, musiała być dołączona do tej grupy, która jest najmniej liczna. Trudno, żeby rozbijali grupę z 2008 od początku zżytą, bo 7 dzieci starszych od nich rodzice postanowili kisić w przedszkolu.
      • alexa0000 Re: No ale czego chcesz? Mogłaś posłać dziecko do 02.09.13, 12:00
        Moje dziecko nie poszło szkoły, bo rok temu było dołączone do grupy czterolatków i nie realizowało tak, jak powinno, programu przygotowującego. Poza tym, wychowawczyni odradzały tej siódemce pójście do szkoły. A grupa z rocznika 2008 nie była zżyta od początku, bo jak pisałam, też była rozbita rok temu , więc skoro dało rade rozbić rok temu, dałoby i w tym, bo sytuacja była identyczna.
        • kostruszka Re: No ale czego chcesz? Mogłaś posłać dziecko do 02.09.13, 13:22
          Dziwne.. Przecież 5-latki mają obowiązek realizacji przygotowania do szkoły, to żer grupa była łączona nie powinno mieć na to wpływu. Widzę to zaniedbanie ze strony przedszkola, rodzice też najwyraźniej nie byli tym zainteresowani.
          Ale z drugiej strony, skoro Panie w przedszkolu odradzały pójście tych dzieci do szkoły, tzn. że nie są one przygotowane pod tego pod względem emocjonalnym i edukacyjnym, więc z czterolatkami powinny się dogadać bez problemu - jesli grupa czterolatków jest bystra, to różnicy pewnie wielkiej między dziećmi nie będzie.
          • kostruszka Re: No ale czego chcesz? Mogłaś posłać dziecko do 02.09.13, 13:23
            Sporo literówek, przepraszam - pisałam z dużym pośpiechem.
          • alexa0000 Re: No ale czego chcesz? Mogłaś posłać dziecko do 02.09.13, 13:26
            Odradzały ze względu na słabszą motorykę rąk. Różnice edukacyjne i emocjonalne są duże.
          • yenna_m Re: No ale czego chcesz? Mogłaś posłać dziecko do 02.09.13, 15:37
            ależ będzie
            2 lata to jakaś 1/3 życia takiego młodego człowieka

to jak nie przymierzając porównanie doświadczenia życiowego trzydziesto- i dwudziestolatki

no sorry, bez jaj proszę
    • moofka Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 15:08

pani dyrektor rzezbi jak moze, zeby znalezc miejsce dla pozostalych w przedszkolu siedmiolatkow
      zapewne dziecko wiecek skorzystaloby w pierwszej klasie niz teraz przez rok z czterolatkami
      ale to twoj wybor
    • aguar Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 15:33
      Rozumiem Ciebie, też by mi się to nie podobało. A podział na grupy mógłby być po prostu wg dat urodzenia, czyli ta Wasza siódemka ze starszymi dziećmi z rocznika 2008. A dzieci z końca 2008 razem z rocznikiem 2009.
      • verdana Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 15:45
        Grupy mieszane sa lepsze od jednolitych wiekowo pod jednym wszakże warunkiem - są mieszane programowo, a nie przypadkowo. W polskich przedszkolach program jest nastawiony na grupy dzielone , w dodatku w salach znajdują sie zabawki przeznaczone dla konkretnej kategorii wiekowej - w sali czterolatków w moim przedszkolu były jednak inne puzzle czy książki niż w zerówce. Program zajęć też nie przewiduje dzieci z dużą różnicą wieku.
        Poza tym chyba zapominacie o prestiżu, jakim jest dla dziecka "awans" do starszej grupy. Niezależnie czego sie nauczy w grupie młodszej, ma świadomość, że jest zdegradowany. Nie sądzę, aby Edel była szczęśliwa, gdyby w przyszłych latach, w szkole powiedziano jej synowi "wprawdzie zdałeś do drugiej klasy, ale będziesz chodził jeszcze rok z pierwszakami, bo nie ma dla ciebie miejsca w drugiej klasie." Nawet przerabianie programu drugiej klasy dziecka wtedy nie zadowoli.
        • edelstein Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 17:42
          Co za Argument,szkola to nie przedszkole.
        • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 17:43
          Tak, Verdano, to mnie tez boli. W zeszłym roku był smutny, bo reszta pięciolatków poszła wyżej z sześciolatkami. pocieszałam, że w tym roku będzie już w grupie starszaków. No i trafił do starszaków, taaa...
          Rozmawiałam z kierowniczką z poradni psych-ped, stwierdziła,że pomysł jest chybiony i można było zrobić tak, jak napisała niżej Aguar. Mam jutro zadzwonić do kuratorium i zapytać, a także napisać pismo do dyrekcji z pytaniem, jak planuje prowadzić zajęcia w takiej grupie. Mają zupełnie inne podstawy programowe, inna długość zajęć obowiązkowych, inne zagadnienia.
          A pani prowadząca jest jedna na cała grupę.
          • yenna_m Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 17:50
            telefon do kuratorium nic nie da
            oni wszystko chcą na piśmie, choćby mailem
            • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 17:54
              Zadzwonię i wysonduję, ale pismo też napiszę.
        • malila Uprzedziłaś mnie 02.09.13, 18:05
          Mniej więcej to samo chciałam napisać.
          Jestem fanką grup mieszanych, uważam, że mają same zalety. Ale to, o czym się pisze w tym wątku, to nie jest grupa mieszana, tylko grupa tłoczona. Czyli nie o rozwój dzieci w niej chodzi, tylko o ich upchnięcie w przedszkolu. W przypadku grup mieszanych praca nauczyciela wygląda inaczej, inaczej prowadzone są dzieci, relacje układają się między nimi w sposób naturalny. W grupie stłoczonej to zestawiona na siłę grupa sześciolatków z grupą czterolatków, co z naturalnością ma niewiele wspólnego, w której nauczyciel będzie usiłował prowadzić równocześnie czterolatki jednym torem, a sześciolatki drugim albo co gorsza będzie próbował dopasować sześciolatki do czterolatków lub na odwrót.
          No i oczywiście kwestia świadomości dzieci, że lądują w grupie z małolatami. Im nie jest wszystko jedno, czy ma to miejsce w przedszkolu z grupami mieszanymi, czy w przedszkolu tzw. tradycyjnym, gdzie grupa jest wyznacznikiem pozycji, jaką zajmujesz w przedszkolu.
    • jowita771 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 02.09.13, 23:12
      Pani dyrektor chciała sobie zaoszczędzić roboty i tak podzieliła. Mogła podzielić tak, jak rok wcześniej - ta siódemka z dziećmi z rocznika niżej (wybrać takie bardziej do przodu), reszta tego rocznika niżej z rocznikiem jeszcze następnym i tak dalej. Trochę więcej zachodu, ale bardziej sensowne.
    • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 03.09.13, 09:58
      Kuratorium poinformowało mnie, że zgodnie z rozporządzeniem z dnia bla bla bla, podstawową jednostką jest oddział obejmujący dzieci w zbliżonym wieku, z uwzględnieniem potrzeb, zainteresowań, uzdolnień itp a także że czas zajęć pownienie wynosić 15 minut dla 3-4 latków oraz 30 min dla 5-6latków. Jeżeli pismo do dyrekcji nie pomoże, mam napisać i do nich, i wydziału edukacji.
    • mw144 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 03.09.13, 10:49
      U mnie to samo, w zeszłym roku dziecko chodziło do "maluchów", bo było trzylatkiem, w tym powinno do "średniaków" ale się okazało, że są tam głównie 5-latki i moje jako 4-latek znowu będzie chodzić do "maluchów". Tak więc z najmłodszej grupy w przedszkolu będzie się musiało przenieść w przyszłym roku do szkolnej zerówki. Dla mnie porażka.
      • kasiulka115 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 00:45
        Czy ktoś miał podobny problem z podziałem dzieci w przedszkolu? Jak się skończyła sprawa?
        • alexa0000 Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 08:19
          Było pismo do kuratorium, kuratorium sprawę klepnelo, bo dyrektorka potwierdziła, ze rodzice wiedzieli, nic nie wskoralysmy. Akurat ci, którzy zostawili te 6 dzieci nie zostali poinformowani, ale nie ciagnelysmy juz sprawy. Na szczęście wychowawczyni naprawdę dała z siebie dużo i do konca roku było właściwie całkiem ok. Ale dyrektorce kłamstw, manipulacji i wypierania się nie zapomnę.
    • natalie_rushman Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 10:43
      Przecież cały rocznik 2007 poszedł do szkoły już w roku szkolnym 2014/2015, normalnie jako 7-latki właśnie?
      Teraz szedł rocznik 2008 i chyba część 2009?
      Czegoś tu nie rozumiem, mogłabyś mi to wyjaśnić?
      dlaczego dziecko z rocznika 2007 wciąż jest w przedszkolu?
      • natalie_rushman Re: Podział grup w przedszkolu-mam problem 05.09.15, 10:46
        O matko!!! Toż to post sprzed 2 lat big_grin big_grin big_grin.
        Teraz wszystko pojmuję wink.
        Głupie jest to mieszanie roczników, moja córka będąc całe 3 miesiące w przedszkolu została przypisana właśnie do grupy mieszanej. Skutek był taki, że jak przeniosłam ją do grupy szkolnej, to tam już czytali proste teksty, a w przedszkolu część wylepiała 2 literki na krzyż plasteliną, a młodsza część w tym samym czasie robiła nieludzki harmider wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka