Dodaj do ulubionych

Guzek w piersi

10.09.13, 11:37
Witam
Wczoraj pod prysznicem "wymacałam" w prawej piersi 2 malutkie (ok 0,5cm)guzki.
Przeraziłam się strasznie biorąc pod uwagę wywiad (mama rak piersi,ojciec prostaty).
Moja matka już po operacji 8 rok, więc mogę napisać ,że wygrała, ojciec również.Ale we mnie strach pozostał.
Badam się regularnie raz do roku USG i b. często samobadam piersi.
Ostatnie USG wykonywane w kwietniu b.r. nie wykazało żadnych patologii.
Niezwłocznie udałam się na badanie USG, lekarz oznajmił mi,że to najprawdopodobniej drobne włókniaki, nie jest to nic strasznego, nie zezłośliwiają się i nie są powodem do niepokoju.
Zalecił kontrole za 3 miesiące.
Jednak ja tak się wystraszyłam,że postanowiłam pojechać jeszcze skonsultować to w Instytucie w Gliwicach.
Czy któraś z Was miała coś takiego w piersi?Czy zostało to wycięte?
Bardzo proszę o odpowiedź, jeśli któraś z Was zna ten problem
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Guzek w piersi 10.09.13, 11:48
      Przecież wiesz, że to zbyt skomplikowane sprawy, żeby sobie klepać na forum. Moja kuzynka, z rakowej rodziny, miała ostatnio wycinany guz piersi, większy od męskiej pięści. Całkowicie łagodny, pięknie wyodrębniony, blizny trzeba już z lupą szukać. Wszyscy w radosnym szoku, a już byliśmy przerażeni.

Najważniejsze, że się badasz. Brawo, bo wiele osób z takim obciążeniem rodzinnym lęk blokuje tak bardzo, że nawet nie pokazują się u lekarzy.
    • a.nancy Re: Guzek w piersi 10.09.13, 11:54
      > Niezwłocznie udałam się na badanie USG, lekarz oznajmił mi,że to najprawdopodob
      > niej drobne włókniaki, nie jest to nic strasznego, nie zezłośliwiają się i nie
      > są powodem do niepokoju.
      > Zalecił kontrole za 3 miesiące.

no, mi też oznajmił że nic strasznego, ale się przejęłam i zrobiłam mammografię - powiem tylko, że dobrze zrobiłam. nie chcę cię straszyć, ale radzę dmuchać na zimne, lepiej upewnić się na 100% że to nic groźnego, niż chodzić i się stresować.
    • vilez Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:02
      Do lekarza i na cito badania. Dla spokoju, bo nic groźnego nie musi być. Ja mam np. piersi pełne małych "guzków"- mocna mastopatia, niegroźne, ale na dotyk-pożal sie boże wink A pod pachą rosnący guzek, który powiększa się przed i podczas miesiączki. Okazał się tkanką gruczołową, też groźnego, choć dyskomfort. Musze się jednak badać co rok (usg i mammo), bo rak piersi w rodzinie. Myślę nad badaniami genetycznymi.
      • mamakacperka11 Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:33
        Ja też myślę nad badaniem genetycznym.Mam wskazania i możliwość przeprowadzenia takich badań w Gliwicach w Centrum Onkologii.
        Chodziło mi bardziej o to, czy mogę zaufać temu lekarzowi.
        Wyjaśnił mi,powiedział co to jest i kontrola za 3 miesiące, zastanawiam się czy drążyć dalej czy zastosować się do jego zaleceń.
        Mąż mówi,że jestem przewrażliwiona i jeśli 1 lekarz powiedział mi co to jest, wykonał USG, "namacał" to powinnam to tak zostawić.
        Moja mama miała guza 8 lat i po tym czasie się zezłośliwił.
        Czy USG wystarczy?Jak bardzo jest to badanie dokładne?Czy naciskać na jakąś biopsje tego guzka?Czy zawsze się takową wykonuje?
        Nie chce też panikować jeśli rzeczywiście nie ma takiej potrzeby.
        • mamakacperka11 Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:39
          Dodam,że mojej mamie przypadkowo wyszło ,że ma guzka, kiedy z innymi koleżankami z pracy zostały wysłane na mammografię.
          Tylko ona dostała list z zaproszeniem na ponowne, dodatkowe badania.
          Była pod ciągłą kontrolą lekarzy z Gliwic, po 8 latach pojawila się krew z piersi i właśnie wtedy ten guz się zezłośliwił.
          Ja badam się raz na rok, raz do roku również robie cytologie i USG ginekologicznie.
          Badam krew, wątrobe i enzymy trzustkowe, tarczyce, mocz i krew utajoną.
          To są tanie badania a jednak troche spokoju wnoszą.
          Boję się raka jak nie wiem co...
          • vilez Re: Guzek w piersi 10.09.13, 13:21
            Ja bym jeszcze rzobiła mammo. Miałam też biopsję. Wszystko okazało się ok.
        • 3lato Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:42
          Ja bym skonsultowała guzek z jeszcze jednym lekarzem. Parę lat temu wymacałam sobie guzek w piersi. Miał ok 1 cm. Lekarz stwierdził, że to najprawdopodobniej włókniak. Guzek został wycięty i po zbadaniu okazało sie, że nie jest żadnym włókniakiem ale torbielą z brodawczakiem w jednym. Torbiel to pryszcz jednak brodawczak czasem może zezłośliwieć tak więc bardzo się cieszę, że zmiana została wycięta a nie pozostawiona do obserwacji.
          • mamakacperka11 Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:55
            Jak wyglądał zabieg wycięcia?
            Czy to była operacja z narkozą?
            • 3lato Re: Guzek w piersi 10.09.13, 13:11
              mamakacperka11 napisała:

> Jak wyglądał zabieg wycięcia?
              > Czy to była operacja z narkozą?

Nic nie wiem bo spałam. Po obudzeniu zamiast guzka w piersi miałam szwy na piersi.
    • kocianna Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:47
      Ja miałam wędrujący węzeł chłonny. Skonsultuj z mammologiem, zawsze się pewniej poczujesz, jak ci powie jeden specjalista na żywo, że wszystko jest ok, niż jak 100 forumek big_grin
    • agaioliwka Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:57
      Witaj.Ja u siebie również wymacałam guzek w piersi.W mojej rodzinie niestety prawie każdy umiera na raka babcie,ciotki moja mama również .Po wywiadzie lekarz zlecił usg i okazało sie że guzki są w obu piersiach, potem od razu skierowanie na biopsje grubo igłową bo jest dokładniejsza.Całe szczęście udało mi sie po znajomości umówić na szybki termin i po miesiącu nerwów i niepewności okazało się że to nie grożne gruczolako-włókniaki czy jakoś tak.Kontrolne wizyty najpierw 2 razy co pół roku a teraz już co rok i obserwujemy.Życzę zdrowia i głowa do góry.Ja dla pewności nalegała bym na biopsję na Twoim miejscu.Pozdrawiam i życzę zdrówkawink
      • mamakacperka11 Re: Guzek w piersi 10.09.13, 12:58
        Czy to badanie jest b. bolesne?
        • agaioliwka Re: Guzek w piersi 10.09.13, 13:04
          Badanie jest w znieczuleniu miejscowym i nie boli.Po badaniu zostaje się jakieś 2 godz i potem do domu.Wyniki są po ok 3 tyg.
          • verdana Re: Guzek w piersi 10.09.13, 13:18
            Zrób mammografię, choćby dlatego, zę jak nie zrobisz, to zwariujesz. Mammografię można zrobić prywatnie.
            Tak, miałam wiele guzków w piersiach. Jeden był usuwany, w znieczuleniu miejscowym. Żaden z nich nie był groźny - ale mammografia jest konieczna.
            • mamakacperka11 Re: Guzek w piersi 11.09.13, 11:17
              Umówiłam się do Gliwic do Instytutu.
              Oni najlepiej potrafią się tym zająć, w końcu widzą setki guzków.
              Myślałam też ,żeby jednak poddać się tym badaniom genetycznym.
              Licho nie śpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka