pszczolaasia 20.09.13, 09:17 warto? czytal ktos? widzialam zajawki- bardzo obiecujace ale wole przeczytac ksiazke przed. czytal ktos? warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ioanna80 Re: gra endera 20.09.13, 09:30 Książka pare(naście) lat temu mi sie podobala. Nie wiem jak byłoby teraz, sf jednak poszlo mocno do przodu w konceptach. A co do filmu, to jakiś czas temu byla akcja nawolywania do bojkotu owego, ze względu na niewlasciwe poglady reżysera... Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: gra endera 20.09.13, 09:36 Czytałam książke 15 lat temu. Ksiązka jest "kultowa", miała kilka dalszych części. Podobała mi się umiarkowanie, ale dziś chyba uznałabym ją za zbyt prostą, łopatologiczna, dziecinną. Zwłaszcza że bohaterem jest dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: gra endera 20.09.13, 09:39 Czytałem dawno, dawno temu. Wtedy mi się podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: gra endera 20.09.13, 09:44 zdecydowanie polecam książkę! film chętnie obejrzę, ale już po zwiastunie widzę że - siłą rzeczy - będzie zupełnie inny niż książka. książka ma bardziej wymiar psychologiczny, film będzie chyba z gatunku popularnych ostatnio filmów typu "walczymy z obcymi). zdaje się zresztą, że nie tylko ja mam takie podejrzenia: gameplay.pl/news.asp?ID=78862 co prawda to trochę literatura dla młodzieży (siostra miała tą pozycję jako lekturę dodatkową w liceum i obie "zaraziłyśmy się" wtedy całym Orsonem Scottem Cardem) ale i tak lubię co jakiś czas wracać do tej pozycji. są jeszcze kolejne części (mówca umarłych, ksenocyd, dzieci umysłu), które są dużo bardziej dojrzałe (wielowątkowe i bardziej skomplikowane) ale z kolei nie przykuwają tak uwagi jak "gra endera" i są trochę przegadane. ------------------------------------------------------ forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: gra endera 20.09.13, 09:48 Tak, "Mówca umarłych" i "Ksenocyd" są bardzo dobre, ale potem jest coraz gorzej i seria, zwłaszcza Saga Cieni, coraz bardziej idzie w stronę kwitów z pralni, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: gra endera 20.09.13, 09:54 o tamtych pozostałych nawet nie wspominałam, bo lepiej o nich zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: gra endera 20.09.13, 11:26 Ja bym juz "Ksenocyd" odpuscila, tam sa te klony i to juz jest rownia pochyla. Ale "Ender" i "Mowca" to b. dobre ksiazki, zupelnie zreszta rozne od siebie. "Mowce" powinny przeczytac wszystkie te dyskutantki z watkow o przestepcach czy islamie, ktore nie potrafia przyswoic, ze zrozumiec czyjes czyny, innosc to nie znaczy usprawiedliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: gra endera 20.09.13, 09:53 aaa, i jeszcze dodam, że aktor grający endera nie bardzo mi się podoba. zawsze chciałam, żeby go zagrał ten chłopak, który grał młodego Anakina w "Mrocznym Widmie" (tylko teraz już niestety za późno) Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: gra endera 20.09.13, 11:48 nihiru napisała: > film będzie chyba z gatunku popularnych ostatnio filmów typu > "walczymy z obcymi). > zdaje się zresztą, że nie tylko ja mam takie podejrzenia: > gameplay.pl/news.asp?ID=78862 Ojejku straszne to bedzie w takim razie Transformersi? Prawdziwe bitwy? Jedyna decyzja do obrony to moim zdaniem Anderson-kobieta, w ksiazce on i Graff to byla tak naprawde fabularnie jedna postac, tylko z koniecznosci geograficznej rozdzielona na dwie. Tak to przynajmniej jest jakas roznica. Chociaz ja to Graffa zrobilabym kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: gra endera 20.09.13, 09:50 Czytałam, niezłe, ale w sumie bez szału. Co do filmu mam uczucia mieszane, na razie nie czuję zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: gra endera 20.09.13, 09:51 Dobra ksiazka, prosta i dobra. Film to jakies dzielo akcji, a w ksiazce akcja to tylko jeden z watkow, to nie jest ksiazka o wybuchach i rozwalaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc To książka dla dzieci i młodzieży 20.09.13, 09:51 Kiedy czytałem ją pierwszy raz to miałem te -naście lat i podobała mi się bardzo. Z każdym kolejnym rokiem życia literatura OSC coraz mniej mnie pociągała, aż stała się kompletnie nieczytliwa gdzieś w okolicach końca studiów. Jest prosta, łopatologiczna i przegadana, a do tego prezentuje strasznie wąskie, mormońskie horyzonty myślowe i jest wypchana ichnią mitologią poza granice zdrowego rozsądku. Ot, taki tłajlajt dla fanów SF. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: To książka dla dzieci i młodzieży 20.09.13, 09:57 no nie da się zaprzeczyć ale dodam, że opowiadania OSC przekonały mnie do "krótkich form literackich", do których byłam bardzo zniechęcona po różnych szkolnych "Jankach Muzykantach" i innych nowelkach ------------------------------------------------------ forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Małe formy są bardzo przyjemne 20.09.13, 10:11 nihiru napisała: > no nie da się zaprzeczyć > > ale dodam, że opowiadania OSC przekonały mnie do "krótkich form literackich", d > o których byłam bardzo zniechęcona po różnych szkolnych "Jankach Muzykantach" i > innych nowelkach Szczególnie doceniam zbiory opowiadań czytając przed snem. Przeleci się te kilkadziesiąt stron i najwyżej zarwie z pół godziny. A weź tu się zaczytaj w jakiejś powieści... Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Małe formy są bardzo przyjemne 20.09.13, 10:14 ... do trzeciej nad ranem nie jesteś w stanie odłożyć książki, a następnego dnia do pracy... oj znamy to, znamy... ------------------------------------------------------ forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi Odpowiedz Link Zgłoś
magotka11 Re: gra endera 20.09.13, 09:55 Przeczytać warto. Film na pewno nie pokaże tego co najważniejsze w książce - wewnętrzne zmagania Endera, dlaczego tak postąpił, dlaczego taki był itd. Całej tej psychologii. Z całej sagi najbardziej podobała mi się "Gra Endera" i "Mówca Umarłych". Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: gra endera 20.09.13, 12:09 szczerze? jedna z najlepszych ksiązek tego autora klasyka fantastyki baaaardzo dobra! warto! bardzo warto! Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia reasumując 20.09.13, 15:15 zdecydowanie za pozno po to dzielo siegam..tak? opiernicze mojego Tate ze zamiast mi wciskac 25 lat temu Diune tego mi nie wcisnal. bo tolkiena lyknelam wtedy jak pelikan ryby. potem mi ta niesznesna diune ...nienie baronowi harkonenowi poraz polowi mła cos tam serdecznie dziekujemy. w sumie ja sie ksiazek dla mlodziezy nie boje... ostatecznie harry potter taki dla doroslych tez jest ale zasadniczo dla mlodziezy pisany wszystkie uwagi biore pod uwage ..cienia nie czytac. dziekuje i czekam na opinie Wuiki i dalsze a! coz to za poglady glosi rezyser? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: reasumując 20.09.13, 15:22 Rozne pierdoly antyhomoseksualne, ma poczucie misji pod tym wzgledem. Teraz sie troche opanowal z kampaniami, bo sie pewnie boi wplywu na promocje filmu... Odpowiedz Link Zgłoś