Dodaj do ulubionych

Lubicie Rodowicz?

25.09.13, 20:09
Przejeżdżałam niedawno przez Pole Mokotowskie i mijałam dwie czy trzy dziewczyny, które siedziały na trawie i śpiewały 'Małgośkę' i jakoś tak ze serce chwytało. Przypomniała mi się podobna sytuacja sprzed paru lat, tyle, że w Paryżu, dwie nastolatki siedziały na ławce ze słuchawkami i śpiewały (bardzo głośno zresztąsmile) Edith Piaf i wtedy sobie pomyślałam, że super, że mają taką ponadczasową klasykę.

Ale właśnie teraz, po tych dziewczynach na Polu Moko pomyślałam, że właśnie Rodowicz to jest taka klasyka. Przynajmniej tych kilka piosenek - no, Małgośka, Ale to już było, Wsiąść do pociągu są nie dość że świetnie zaśpiewane, to to są piękne, liryczne teksty i bardzo ładna muzyka. Moim zdaniem - ponadczasowe. Spokojnie mogę sobie wyobrazić moją córkę za 10 lat jak to śpiewa i przypomnę sobie siebie sprzed 15 lat....

Co o tym sądzicie?

Ja zresztą z Rodowicz mam swój ulubiony typ - wariatka tańczy, znacie?
Obserwuj wątek
    • drinkit Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 20:29
      Lubię "Niech żyje bal" ze względu na tekst i wykonanie, pamiętam ten kawałek jeszcze z winyli. I to by było na tyle. Rodowicz w obecnej formie nie znoszę, festyniara koszmarna. Doda za 30 lat.
      • misterni Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 23:05
        Doda za 30 lat.

Nie bluźnij
    • ichi51e Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 20:40
      Lubie. Jako dziecko mialam plyte z piosenkami dla dzieci i mam sentyment. Duzo fajnych.
    • mayaalex Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 20:55
      Nie lubie. Ale Malgoske tak, nawet bardzo.
    • kikimora78 Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 20:57
      Bardzo lubię za teksty "o czymś" w przeciwieństwie do obecnie modnych [url=http://m.youtube.com/watch?v=XMxiGTdhEuM]"murzyńskich piosenek o kotku"[/url]
      • kikimora78 Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 20:58
        Linka mi wyszła m.youtube.com/watch?v=XMxiGTdhEuM
    • chyba.ze Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 21:08
      Nie.
      • riki_i Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 21:37
        Ja lubię ten kawałek
        • bi_scotti Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 21:45
          Jest niesmiertelna smile Taka porzadna entertainer - nie zapomne jej kreacji do "Kolorowych jarmarkow" czy hustawki z Grechuta gdy spiewali "W splatanym gaju". Pamietam tez zdziwienie/zaskoczenie umierajacego Kaczmarskiego, ze (sama! nawet!) Maryla Rodowicz wiedziala kim on jest i wspierala artystyczne przedsiewziecia, w ktorych zbierano pieniadze na jego leczenie.
          No a piosenki z tej plyty to chyba do dzis znam na pamiec wink
          https://merlin.pl/Sing-sing_Maryla-Rodowicz,images_big,28,3726641.jpg
    • hanalui Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 22:01
      No Edith to ona raczej nie jest ale już taka polska Tina Turner czy Madonna owszem i bardzo lubimy. Tyle lat mija a ona ma swoje stałe miejsce, sporo gwiazdek zablyslo w międzyczasie a ona po swojemu sobie dlubie.
      Jedna z moich ulubionych jest
      youtu.be/GF5b8xQtPcs
    • cherry.coke Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 22:04
      Te dawne piosenki tak, bardzo. Co u niej teraz slychac nie mam pojecia...
    • madzi1983 Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 22:49
      Lubię, szczególnie puszczać sobie na winylach stare przeboje np. Do łezki łezka, Małgośka, remedium, niech żyje bal, Ludzkie gadanie, Wielka woda, Konie, Dziewczyna ze snu, Święty spokój (to chcę na wlasnym pogrzebie zamiast anielski orszak wink ), Rozmowa przez ocean, Polska Madonna, To już było...
    • misterni Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 23:07
      Bardzo lubię i cienię. Świetny głos i od lat niekwestionowane miejsce na polskiej scenie.
    • rosapulchra-0 Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 23:31
      Uwielbiam Marylkę. Dla mnie to ikona polskiej muzyki pop.
    • landora Re: Lubicie Rodowicz? 25.09.13, 23:49
      Nie lubię. Nie podoba mi się tego typu głos, dla mnie ona śpiewa z ogromnym wysiłkiem (teraz to już w ogóle głównie chórek za nią "ciągnie" piosenki).
      • bi_scotti Re: Lubicie Rodowicz? 26.09.13, 01:34
        landora napisała:

> teraz to już w ogóle głównie chórek za nią "ciągnie" piosenki

Miala miec koncert w Toronto, chyba jakis rok-poltora temu, byl odwolany sad Moze dlatego ....? A i tak mi zal, eh ...
    • eliszka25 Re: Lubicie Rodowicz? 26.09.13, 02:31
      lubie rodowicz. moim zdaniem ma calkiem sporo takich ponadczasowych piosenek. w sumie nic dziwnego, bo slowa w wiekszosci pisali swietni teksciarze, jak np. agnieszka osiecka. do tego swietnie zaspiewane.
    • mindtriper Re: Lubicie Rodowicz? 26.09.13, 08:08

"Starą" to jeszcze jak cię mogę, ale tak od lat 80-90 jest dla mnie jak Liberace skrzyżowany z Pugaczową. Kompletnie niestrawna i obciachowa.
    • mamako2216 Re: Lubicie Rodowicz? 26.09.13, 08:21
      Bardzo lubię słuchać Maryli,szczególnie te dawne przeboje,ale te nowsze też okej.
    • default Re: Lubicie Rodowicz? 26.09.13, 08:31
      Obecny repertuar to tak sobie, ale dawne przeboje to klasyka klasyki. Nie ma już teraz takich piosenek - przynajmniej od strony tekstowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka