Dodaj do ulubionych

Ciąża - co robić?

30.09.13, 16:37
Podpowiedzcie mi, co robić, bo już całkiem się zaplątałam sad
Jestem w 8 tygodniu ciąży. Ciąża wystarana od lat, wyczekana. Poprzednią, równie wyczekaną, poroniłam w 9 tygodniu. Ta obecna ciąża też chyba nie rozwija się najlepiej - wciąż na usg nie widać bicia serca zarodka.

Lekarz, który prowadzi mi ciążę, do tej pory nie widział potrzeby, żebym szła na zwolnienie, ja zresztą też nie. Ale w niedzielę zaczęłam krwawić, pojechałam na izbę przyjęć i ginekolog z izby po badaniu stanowczo powiedział mi, że mam iść na zwolnienie, dopóki sprawa z ciążą się nie wyklaruje, czyli nie będzie wiadomo, co dalej z tym serduszkiem.

Problem w tym, że jeśli poronię, to nie chcę, żeby w pracy wiedzieli, że byłam w ciąży. Po pierwsze moje starania o ciążę na pewno nie byłyby mile widziane - sytuacja w firmie jest napięta i nie wiem, czy nie dostałabym po poronieniu wypowiedzenia, bo skoro się staram o dziecko, to nie rokuję. Po drugie dużo łatwiej byłoby mi dojść do równowagi bez współczujących spojrzeń i pytań koleżanek z pracy. O poprzedniej ciąży nikt w pracy nie wiedział.

Co robić? Poprosić lekarza, żeby mi dał zwolnienie i nie wpisywał kodu B? Niby mam do tego prawo, ale czy lekarze o tym wiedzą? Zgodzi się? W takim wypadku dostanę mniej kasy, bo zwolnienie będzie na 80%, chociaż tak naprawdę należy mi się 100, trochę frajerstwo...

Czy normalnie powiedzieć w pracy o ciąży i liczyć na to, że zrozumieją, a nie zwolnią?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:42
      Na tym etapie ciazy (?) nie wiem czy w ogole da sie isc na ciazowe l4. Lekarz chyba ci bez problemu wypisze zwolnienie zwykle na ciebie. Jakby nie chcial to wez urlop jak nie chcesz zeby wszyscy wiedzieli.
      • 3-mamuska Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:45
        Idź na normalne zwolnienie, i co z tego ze 80% płatne. Sprawa powinna sie wyjaśnić za tydzień góra 2.
        I jesli bedziesz nadal w ciąży przejdziesz na l4 ciążowe jesli bedzie taka potrzeba.
      • mamawojtuska79 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:50
        ichi51e napisała:

> Na tym etapie ciazy (?) nie wiem czy w ogole da sie isc na ciazowe l4.

jak najbardziej da się iść na zwolnienie na tym etapie ciąży. Ja byłam już od 5 tygodnia ciąży na L4 z uwagi ciążę.

W twoim przypadku radziłabym pójść na normalne zwolnienie lekarskie np. z uwagi na przeziębienie lub inną pierdółkę. jeżeli chodzi o bicie serca to może ciąża jest młodsza niż myślisz i dlatego jeszcze na USG nie widać.
        • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:56
          Nie jestem przeziębiona, symulowanie na nic się nie zda, muszę powiedzieć lekarzowi prawdę i poprosić, żeby nie wpisywał B. Trochę się boję, czy się zgodzi.
          • ga-ti Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 17:00
            Powiedz prawdę, zgodzi się!
            Ja poszłam w pierwszej ciąży do lekarza ogólnego 2 tygodnie przed terminem i poprosiłam o zwolnienie, bo ginekolog nie chciał mi dać, kazał brać macierzyński, a ja nie chciałam, bo było mi szkoda. Powiedziałam o co chodzi i lekarka bez problemu zwolnienie mi wystawiła. Więc myślę, że tym bardziej Twój lekarz pójdzie Tobie na rękę.
          • ichi51e Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 17:00
            W najgorszym przypadku sie nie zgodzi. Uszy do gory.
    • ga-ti Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:44
      Jeśli sytuację w pracy masz niepewną to może faktycznie bezpieczniej będzie na razie nic nie mówić. Powiedz lekarzowi, jaką masz sytuację i poproś o nie wpisywanie 'symbolu ciąży'. No stracisz finansowo, ale powiedzmy przez miesiąc, później już spokojnie się przyznasz smile
      Trzymam kciuki!
    • annajustyna Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:46
      Tak jak dziewczyny napisaly. Trzymam kciuki, by bylo ok!
    • gazeta_mi_placi Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:49
      A na jakiej podstawie masz mieć zwolnienie z pracy? Pracujesz wśród chemikaliów czy ciągniesz w hipermarkecie palety z ciężkim towarem? Bo jak praca biurowa to nie widzę działania poronnego.
      • iwles Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:51

plamienia, szczególnie we wczesnym etapie ciąży, są niebezpieczne.
        • gazeta_mi_placi Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 19:43
          Panie z zagranicy piszą, że na same plamienia nie dostają zwolnień i normalnie chodzą do pracy.
          Czy to prawda?
          • lauren6 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 19:50
            Plamienie we wczesnej ciąży to poronienie zagrażające i jak najbardziej jest na to osobna kategoria zwolnień lekarskich w ciąży. Guzik mnie obchodzi jak jest zagranicą. Ciekawe czy w takim Pakistanie czy Etiopii funkcjonuje coś takiego jak zwolnienie lekarskie? Ciekawe jaką mają śmiertelność okołoporodową matek i dzieci?
          • iwles Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 23:31
            Ale mnie osobiscie guzik obchodza inne kobiety bez wzgledu gdzie mieszkaja. Ja na plamienia zagrazajace poronieniem dostalam skierowanie do szpitala i dzieki temu mam syna.
      • mamawojtuska79 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:54
        Ja pracowałam przy kompie przez 8 godzin dziennie, często protokołowałam rozprawy przez cały dzień bez możliwości choćby rozprostowania nóg przez 3-4 godziny. Jeżeli ktoś ma mdłości, parcie na pęcherz i boli go kręgosłup to zwyczajnie nie da się inaczej.
      • lady-z-gaga Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:59
        Są takie sytuacje, kiedy działaniem poronnym może byc zwykły spacer.
        To dlatego niektore kobiety w zagrożonej ciąży leżą w łóżkach, zgodnie z zaleceniem lekarza.
    • fomica Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 16:59
      Kod B na zwolnieniu jest korzystny tylko i wyłącznie dla ciebie - bo dostajesz 100% zamiast 80. Ani pracodawcy zni ZUS-owi nie zalezy żeby ten kod tam był, skoro nikt go nie chce to w czym problem? Mówisz lekarzowi żeby nie wpisywał i koniec tematu.
    • lauren6 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 19:48
      W w/w sytuacji poszłabym do internisty i poprosiła o zwolnienie lekarskie płatne 80%. Broń boże nie na ciążę, broń boże nie od ginekologa. Jeśli pójdziesz do TAKIEJ pracy, z taką atmosferą i poronisz do końca życia będziesz sobie wyrzucała, że to Twoja wina, nawet jeśli ciąża z góry była skazana na poronienie. Dlatego koniecznie idź na zwolnienie, ale załatw to sprytnie.
      • lauren6 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 19:51
        Ja w podobnej sytuacji na początku brałam urlop, a potem zwolnienie od lekarza - nie ginekologa. Ciąża też była zagrożona, też nie chciałam mówić w pracy, bo w firmie był zwyczaj pozbywania się matek.
    • inguszetia_2006 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 19:50
      Witam,
      Zrób tak, żebyś dobrze się czuła ze swoim wyborem.
      Pzdr.
      Ing
      • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:07
        Z żadnym z nich nie będę się czuła zbyt dobrze, to zwolnienie pokrzyżowało mi plany. Chciałam normalnie pracować w ciąży.
        Ale w tej sytuacji to mało ważne, teraz chciałabym po prostu donosić ciążę. A wygląda na to, że znów się nie uda sad
        • mamawojtuska79 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:10
          Więcej optymizmu, a może się uda. Trzymam kciuki.
          • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:16
            Dzięki za słowa otuchy - tobie i innym dziewczynom w tym wątku, które dodają mi ducha. Staram się wierzyć, ale czasem kiepsko to wychodzi.
            • mamawojtuska79 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:22

Limonko - nastawienie psychiczne jest bardzo ważne i im jest lepsze tym lepiej, trzeba uwierzyć że się uda i przede wszystkim dbać o siebie. Masz dobrego ginekologa? dobry ginekolog to połowa sukcesu.
              • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:27
                Nie wiem, czy jest dobry, czasem mam wątpliwości, czy wszystko, co robi, jest ok. Ale na pewno jest najlepszy ze wszystkich, których znam. No i jemu zawdzięczam te dwie ciąże, z moimi wynikami to nie było proste zadanie.
                • mamawojtuska79 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:35
                  Jeżeli jesteś z Łodzi to mogę ci polecić dobrego specjalistę, dzięki niemu mam zdrowego urwisa w domu, mimo że też ciąża nie była łatwa do prowadzenia.
                  • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:42
                    Nie jestem z Łodzi, mieszkam w Warszawie, ale dzięki smile.
                    • annajustyna Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 22:44
                      Tez mialam krwawienie ok. 8 tyg., w pewnym momencie nawet taz mocne i zywe, ze juz sie logowalam na forum o poronieniach, a teraz mam 2,5-rocznego urwisa w domu i czasem mysle, ze niedlugo mnie wykonczy tongue_out. Glowa do gory!
            • net79 Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:23
              Kochana tulę i trzymam mocno kciuki, oby okazały się magicznesmile To zwolnienie...spróbuj po prostu i nie wrzucaj sobie dodatkowego problemu na banię, oszczędzaj się i tyle.
              • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:43
                Dziękuję smile
        • 3-mamuska Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 23:42
          zielona.limonka napisała:

> Z żadnym z nich nie będę się czuła zbyt dobrze, to zwolnienie pokrzyżowało mi p
          > lany. Chciałam normalnie pracować w ciąży.
          > Ale w tej sytuacji to mało ważne, teraz chciałabym po prostu donosić ciążę. A w
          > ygląda na to, że znów się nie uda sad

Jesli teraz jesteś na zwolnieniu nie oznacza ze bedziesz cała ciąże.
          Moja kuzynka straciła 1 ciąże bo miała krwiaka przy/lub na dziecku.
          Potem zaszła w ciąże i tez plamila, okazało sie ze po prostu jakieś naczynko w szyjce krawilo.
          Potem uczyła sie i pracowała (ma swój biznes) nawet prawko zdała w czasie ciąży.
          Urodziła zdrowe dziecko, a po 2 następnych latach 2 dziecko.
    • nagako Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:25
      Idź na zwolnienie - żeby nie żałować.
      Co do kasy - wiem z pewnego źródła że jeśli teraz złożysz l4 bez kodu ciążowego to jeśli później doniesiesz zaświadczenie że w tym czasie byłaś w ciąży to należy Ci się wyrównanie za okres zwykłego zwolnienia do 100%
      • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 20:45
        Naprawdę? Dzięki za informację, nie wpadłabym na to.
        • nagako Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 21:35
          Spoko smile
    • 7katipo Re: Ciąża - co robić? 30.09.13, 22:38
      Przede wszystkim życzę Ci, by z ciążą było wszystko OK, trzymam kciuki, bo wiem co czujesz smile
      Ad rem. To "staranie się" trochę daje na głowę, to też wiem. Wydaje Ci się, że wszyscy wiedzą, że się staracie.
      moje starania o ciążę na pewno nie byłyby mile widziane -
      > sytuacja w firmie jest napięta i nie wiem, czy nie dostałabym po poronieniu wyp
      > owiedzenia, bo skoro się staram o dziecko, to nie rokuję.
      do tego się odnoszę. Jak będą wiedzieli, że byłaś w ciąży, to będą wiedzieli że byłaś w ciąży li i jedynie. To się kobietom w wieku rozrodczym zdarza. I naprawdę nikt nie musi łączyć tego od razu z jakąś szczególną intensywnością starań. Wyjdź z założenia, że jesteś w takiej samej sytuacji, jak inne babki o porównywalnym potencjale biologicznym big_grin
      W razie gdyby tfutfutfu, to następnym razem od razu idź na zwolnienie. Ciąża tzw. "ze starań", ze wspomaganiem, takim czy innym, z założenia jest ciążą wysokiego ryzyka.
    • zielona.limonka Re: Ciąża - co robić? 01.10.13, 18:34
      Wielkie dzięki wszystkim smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka