Dodaj do ulubionych

Poziom cholesterolu

05.10.13, 14:06
Jaki macie Drogie Emamy? Ja wlasnie w minionym tygodniu odebralam swoje wyniki i moj poziom zbliza sie do 170. Dalo mi to do myslenia...
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 14:11
      Ale co Ci dało do myślenia, gdy - jeśli chodzi o cholesterol całkowity- masz w normie?
      cholesterol
      • eliza_b Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 14:22
        Ze w normie to wiem,to samo z ldl,hdl i z triglicerydami. Ale chyba spodziewalam sie nizszego wskaznika moze 140...
        • verdana Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 14:41
          A dlaczego? 140 to poniżej normy - a poniżej normy wcale nie oznacza, że jesteś zdrowa, przeciwnie. Może być skutkiem wielu chorób, grozi depresją, zaburzeniami układu nerwowego i mózgu. To nie jest tak, że cholesterolu ma w ogóle zdrowy człowiek nie mieć.
          • eliza_b Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 21:35
            Racja. Z tym,ze na moich wynikach jest podana dla cholesterolu calkowitego norma dolnej granicy 115
    • klubgogo Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 21:40
      Taki mały? big_grin big_grin big_grin Co powiesz na mój 264, stale rośnie mimo diety, uprawiania sportu, bezstresowego życia i picia oleju lnianego (bleeee). HDL i LDL jest w pięknej normie, wręcz rewelacyjny, ale całkowity w ciągu pół roku z 230 wzrósł do 264. Lekarz powiedział mi, że dawniej normą byl całkowity cholesterol do 250, a koncerny farmaceutyczne wymogły na obniżenie normy do 200. Dopóki HDL i LDL sa ok, mam się nie martwić.
      • przystanek_tramwajowy Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 21:49
        Czegoś nie rozumiem. Jak możesz mieć HDL i LDL w normie, jeśli cholesterol całkowity jest ich sumą?
        • klubgogo Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 21:59
          Sumą? A od kiedy?
          Mam pod ręką poprzedni wynik, ale:
          całkowity 238
          HDL 97 (norma >45)
          LDL 122 (norma <155)
          trójglicerydy 93

ostatni wynik całkowity 264, HDL bez zmian - 97
          • przystanek_tramwajowy Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 22:34
            Już wiem z czego się wziął błąd w moich obliczeniach. Do całkowitego cholesterolu wlicza się jeszcze 20% trójglicerydów. Ale, jeśli dieta nie pomaga, to masz pewnie jak ja genetycznie uwarunkowany wysoki poziom cholesterolu. Nawet, gdybyś jadła sałatę i wypijała litry oleju lnianego, nic to nie zmieni. W pewnym momencie będziesz musiała brać statyny.
            • klubgogo Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 22:43
              MOże i mam uwarunkowania genetyczne... Darowałam sobie jednak samą sałatę z oliwą, bo ileż można, skoro nie ma efektu. Zmieniłam nawyki żywieniowe, ale bez przesady, olej lniany przełknę, ale czasami parówkę tez lubię zjeść.
              • przystanek_tramwajowy Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 22:51
                Łączę się w bólu. Pół roku żyłam na sałacie i otrębach. Po 3 miesiącach cholesterol nawet ładnie spadł, a po kolejnych 3 poszybował w górę jak rakieta. Teraz jedna mała tableteczka wieczorem i mam problem z głowy.
                • klubgogo Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 23:07
                  A mas zjakiś problem z układem krążenia, coś się dzieje?
                  • przystanek_tramwajowy Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 23:14
                    klubgogo napisała:

> A mas zjakiś problem z układem krążenia, coś się dzieje?

Oprócz cholesterolu tylko za wysokie ciśnienie. Ale te tabletki mają też takie działanie, że obniżają ciśnienie. Niestety, w mojej rodzinie przypadki zawałów i wylewów są bardzo częste.
                    • verdana Re: Poziom cholesterolu 05.10.13, 23:18
                      Jeśli całkowity poziom cholesterolu jest za wysoki, z powodu bardzo wysokiego poziomu "dobrego" cholesterolu, przy prawidłowym złym i trójglicerydach, to nie tylko tego sie nie leczy, ale uznaje za dobre dla pacjenta.
                      Po prostu bardzo rzadko ludzie mają bardzo wysoki dobry cholesterol - norma przewiduje stosunkowo niski.
    • tobi-sz5 Re: Poziom cholesterolu 10.10.13, 13:51
      To nie jest tak, że cholesterol w organizmie ma tylko zły wpływ na organizm. Wręcz przeciwnie to dzięki niemu często jeszcze żyjemy. O czym mówię? O tym, że w całym procesie redukcji poziomu cholesterolu największy nacisk powinniśmy kłaść na naczynia krwionośne, a raczej ich stan. Trzeba dostarczać takich składników do organizmu, które pozwolą utrzymać naczynia w odpowiedniej kondycji. Zniszczone i zaniedbane tętnice pękają, a cholesterol tamuje pękniecie, ratując nam życie, a z drugiej strony w dłuższej perspektywie czasu zatyka tętnice, jeśli pęknięć jest coraz więcej.

Jeśli ktoś ma cholesterol w normie to dobrze, ale nie wolno zapominać o potrzebnej profilaktyce. Jeśli cholesterol przekracza w niewielkim stopniu normy to też nie wolno wpadać w panikę. Dla tych, którzy chcą poznać kilka faktów dotyczących norm dla ldl, hdl itd.

www.wysokicholesterol.com.pl/cholesterol-co-to-jest/poziom-cholesterolu/
      • kozica111 Re: Poziom cholesterolu 10.10.13, 13:54
        160.
        • kietka Re: Poziom cholesterolu 10.10.13, 13:57
          168, dobry mam nieco ponizej normy, ale ponad 40.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka