tully.makker Re: PIES w przedszkolu 09.10.13, 11:07 Szczeka mi opadla. Mam 2 psy, ale w zyciu mi nie wpadlo do glowy wprowadzac je do przedszkola czy do szkoly. Zostawiam przywiazane przed wejsciem, zreszta pod szkola zwykle stoi cale stadko zwierzyny i sa nawet specjalne porecze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_weornisi Re: PIES w przedszkolu 09.10.13, 13:32 A ja czytam i oczom nie wierzę............ Cóż za dyrektorka, co to tyle korzyści dzieciom zabrała? Zwłaszcza, ze zajęć dodatkowych nie ma Na poważnie - ja psiara, dogoterapeutka i właścicielka czterech przeszkolonych do pracy z dziećmi psów, ale również matka dzieci przedszkolnych osobiście opierdzieliłabym Cię autorko tego wątku. Moje psy chodzą do szpitala, do przedszkola i szkoły do wielu lat, ale wszędzie mam gabinet i do głowy by mi nie przyszło coby z tymi psami po placówkach spacerować, a już szatnia to chyba najmniej odpowiednie miejsce - wspólczuje pieskowi - to dla niego horror, bo to mały szczeniak. Prawdą jest, że należy szczeniakowi zapewnić dużą ilość bodźców, ale bez przesady. Zapisz się z psem na zajęcia do psiego przedszkola, poczytaj jakąś literaturę i socjalizuj psa, ale zrób to jak należy, bo inaczej będziesz miała problem z psem jak podrośnie. Zabierz psa na targ - tam jest mnóstwo ludzi, przejedź się autobusem, ale szatnię przedszkolną odpuść, bo następnym razem jakaś mama wezwie straż miejską i dopiero będzie jazda. Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: PIES w przedszkolu 09.10.13, 13:40 Nigdy nie przyszłoby mi do głowy aby wejść z psem do budynku typu przedszkole, szkoła, sklep. A już ze szczeniakiem między dzieci?? Dorosły pies jest już ułożony i właściciel wie jak pies może się zachować wobec dzieci. A przy szczeniaku nie masz pewności, że nie skoczy z radości na dziecko, albo że nie złapie z radości zębami. Dodatkowo małe dzieci lubią zaczepiać psa więc też nie wiadomo jak się pies zachowa. Inną sprawą jest to że część dzieci i dorosłych ma fobie i im to obojętne czy pies jest mały czy już dorosły. I znowu taki szczeniak to nawet gorzej bo głupie to to i nieprzewidywalne. Sama mam labradora i pamiętam jaki był jako szczeniak i nie zgodziłabym się aby ktoś wprowadzał psa do przedszkola w którym uczy się moja córka. Socjalizować można psa można z dziećmi znajomych jeżeli wyrażą na to zgodę. Nie potrzebne sądo tego wszystkie dzieci z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: PIES w przedszkolu 11.10.13, 22:58 Nigdy nie wchodziłam z psem do przedszkola, ja mam yorka i on też karnie był uwiązany na zewnątrz. Wprawdzie już na terenie przedszkola ale przed drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś