Gość: ida IP: *.icpnet.pl 24.08.10, 15:27 no więc wsadzilam do słoików gorącą cukinię, włożyłam do gara ze scierka na dnie, zagotowałam, zmniejszyłam ogień, poczekałam 20 minut... i słoiki nie są zassane. co teraz? co zrobiłam źle? pomocy:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: wekowanie szybka pomoc 24.08.10, 15:47 sprawdzane wystudzone? :) podstawowym warunkiem dobrego "zlapania" sloikow jest czytosc zakretek i brzegow szkla, umyc i wysuszyc, zakretki zalac wrzatkiem i wytrzec do sucha jak i jakosc zakretek - sprawdz czy nie sa wykruszone, pekniete, zakretki czy nie maja wgniecen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: wekowanie szybka pomoc IP: *.icpnet.pl 24.08.10, 15:50 hmm, a mają być sprawdzane wystudzone?:) googlałam to ale nie znalazłam i pomyslałam że mi się wydawało... zakrętki myte itd, ale jak nie wklęsną to zrobię to jeszcze raz:/ Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: wekowanie szybka pomoc 24.08.10, 16:01 tak, zostawiasz zagotowane przetwory do pelnego wystudzenia sloikow powietrze gorace zajmuje wiecej miejsca, stygnac sie kurczy wytwarza proznie - zassanie zakretki czasami trzeba powtrozyc, z procesem czyszczenia zakretek i brzegow zakretek od pocztatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carmen11 Re: wekowanie szybka pomoc IP: *.Red-88-18-47.staticIP.rima-tde.net 24.08.10, 16:38 forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29051674,Re_Pasteryzacja.html Odpowiedz Link Zgłoś