Dodaj do ulubionych

Jakie dziś jest święto?

13.10.13, 17:20
W Krakowie tramwaje i autobusy jeżdżą z biało-czerwonymi chorągiewkami. Wstyd się przyznać, ale nie wiem jakie to dziś mamy święto państwowe...
Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • maja.london888 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 17:23
      Nie państwowe, tylko kościelne - Dzień Papieski. Ale jak widać wychodzi na to samo.
      • zebra12 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 17:27
        No to nie rozumiem czemu autobusy i tramwaje przystrojone.
        • miruka Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 17:45
          no jak to - referendum w Warszawie, święto demokracji wink solidaryzujemy się
        • iwoniaw Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 17:52
          Może do Łagiewnik jadą big_grin
        • angazetka Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 19:18
          Bo Kraków taki pobożny wink
    • eliszka25 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 17:55
      wujek google mi mowi, ze dzis jest dzien ratownictwa medycznego. podobno jest takie swieto od 2006 roku. moze to z tego powodu te choragiewki? albo jutrzejszy dzien edukacji narodowej juz od dzis swietuja wink
    • ira_07 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 18:35
      Też się zastanawiałam, pomyślałam nawet przez chwilę, że przespałam do 11 listopada wink I wpadłam na pomysł, że pewnie jakieś święto katolickie, bo o państwowym nic mi nie wiadomo.
      • andaba Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 18:52
        No tez się zastanawialismy dzisiaj.

Wątpie, żeby akurat dzień papieski.
    • baltycki Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 19:04
      Cud słońca wydarzył się 13 października 1917 roku podczas szóstego i ostatniego objawienia Matki Bożej w Fatimie.
      • isa1001 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 19:07
        Może jutro będą strajkować? big_grin
        • gazeta_mi_placi Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 19:19
          W Krakowie nie ma strajków.
          • isa1001 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 19:53
            gazeta_mi_placi napisała:

> W Krakowie nie ma strajków.

Serio? To Wikipedia kłamie obrzydliwie:

Pierwsze lata przemian gospodarczych były trudnym okresem dla krakowskich tramwajów. Z braku funduszy zarówno tabor, jak i infrastruktura prezentowały stan katastrofalny. Ujawniły się też problemy organizacyjne takie, jak przerośnięta załoga firmy i narastające żądania płacowe, co doprowadziło w 1990 do strajku generalnego, w wyniku którego stanęła cała miejska komunikacja.
            • iwoniaw Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 20:20
              Kochana, w tym czasie to gazeta mieszkał jeszcze w swojej pipidówce i o Krakowie to w gazetach co najwyżej czytał. Myślisz że skąd jego upodobanie do "słoikowych" wątków? big_grin
              • isa1001 Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 20:26
                iwoniaw napisała:

> Kochana, w tym czasie to gazeta mieszkał jeszcze w swojej pipidówce i o Krakowi
                > e to w gazetach co najwyżej czytał. Myślisz że skąd jego upodobanie do "słoikow
                > ych" wątków? big_grin
                >

Wiem, wiem... W tamtych czasach gazeta była/był studentem z Podkarpacia i suszyła/suszył gacie na poręczy balkonu. No i miała/miał kołdrę w kwiatki. big_grin
    • biotka Re: Jakie dziś jest święto? 13.10.13, 20:27
      Dzień Łupieski wink (nie mogłam się powstrzymywać, nie ma nic do tego dnia)
    • eliszka25 Re: dzien ratownictwa medycznego 13.10.13, 21:13
      czyli jak najbardziej swieto panstwowe. zeby emigrantka polskie patriotki musiala uswiadamiac wink
      • bi_scotti Happy Thanksgiving :) 14.10.13, 01:09
        Ja tam nie wiem co obchodza w Krakowie, u nas jutro (poniedzialek, 14 pazdziernika) obchodzimy Thanksgiving - flag nie bedzie ale indyki na stolach owszem big_grin Zawsze sie da jakies swieto gdzies znalezc, jak nie tu to tam ... global village tongue_out Cheers!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka