21.10.13, 20:15
Cześć,
jakiś czas temu chorowałam na depresję, teraz jest dużo lepiej ale nadal biorę leki. Mam w porządku lekarkę i ona bardzo zaleca mi psychoterapię. Jakiś czas temu zaczęłam chodzić do psychologa, potem na czas dluzszego 2miesięcznego wyjazdu ja przerwalam. Kilka dni temu bylam u mojej lekarki (psychiatry) i podczas wizyty znow sie rozkleilam, ona zwiększyla mi dawkę lekow i powiedziala, żebym naprawde wziela sie za terapie bo szkoda zycia. Tyle ze na codzien ja funkcjonuje bardzo dobrze (biorąc leki) i problemem z chodzeniem na terapie są glownie finanse. Tzn. jestem w stanie zaplacic 120zł za godzine raz w tygodniu ale zastanawiam się, czy terapie są naprawdę skuteczne.
MAcie jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: psycholog 21.10.13, 20:30
      Mamy,są skuteczne,z depresją nie mam nic wspólnego,na terapię chodzę z powodu innej choroby od niedawna 2 razy w tygodniu,wcześniej zajęcia tego typu miałam przez 10 miesięcy codziennie i bardzo pomogły.
      • jola-kotka Re: psycholog 21.10.13, 20:32
        Tylko to pomaga tak doraźnie,raczej nie leczy raz na zawsze.
        • buglady Re: psycholog 21.10.13, 20:34
          I też Twoja terapia jest taka kosztowna?
          Jak chodzilam to czulam się lepiej nieco ale nie wiem czy na dluższą metę terapia może pomoc...
          • jola-kotka Re: psycholog 21.10.13, 20:44
            150 zł 60 min.Moim zdaniem warto ale moja choroba nie leczona doprowadzi do śmierci,także ja wyjścia nie mam,pomoże ci napewno mi przynajmniej pomogła przyznać się przed samą sobą,że jestem chora.Już chodzić nie mogłam a nadal twierdziłam,że wszystko jest ok.
            • buglady Re: psycholog 21.10.13, 20:46
              Moja lekarka powiedziala ostatnio, że to jest jak inwestowanie w siebie. Moze rzeczywiscie tak to nalezy potraktowac...
              • jola-kotka Re: psycholog 21.10.13, 20:49
                Ma rację.
                • lady-z-gaga Re: psycholog 21.10.13, 22:54
                  masz anoreksję?
                  • jola-kotka Re: psycholog 22.10.13, 00:31
                    Tak.
    • menodo Re: psycholog 21.10.13, 20:41
      Psychoterapia bywa bardzo skuteczna, zwłaszcza w przypadku depresji psychogennej. W przypadku depresji endogennej - w połączeniu z lekami, przywraca chorego do życia społeczeństwie, pomaga spojrzeć na siebie, swoje widzenie świata i swoje problemy z nowej perspektywy, radzić sobie z nimi (leki tego nie uczą!) - i w ten sposób zapobiega nawrotom.
      Ale to musi być prawdziwa psychoterapia, zakorzeniona w jakiejś szkole terapeutycznej, u profesjonalnego terapeuty; na "chodzenie do psychologa" i takie gadanie ogólnie rzecz biorąc o niczym - nawet za darmo - szkoda czasu.

Przerabiam ten temat od jakiegoś czasu, bo mam w najbliższym otoczeniu osobę chorą na depresję. Poczytaj sobie w necie o psychoterapii, np. z nurtu poznawczego - bardzo skutecznej w przypadku tego typu zaburzeń albo popytaj na forum depresja.
      • buglady Re: psycholog 21.10.13, 20:45
        Ja wlasnie chodzilam do terapeutki, która ma bardzo dobre opinie, mam z nią dobry kontakt, poczucie zrozumienia, ale nie wiem czy to nie jest wlasnie takie 'gadanie o niczym'.
        • menodo Re: psycholog 21.10.13, 21:08
          Musisz brać pod uwagę, że wątpliwości w sens różnych rzeczy jest częścią Twojej chorobysmile

Jeżeli terapeutka ma dobre opinie - i jest terapeutką a nie ciocią dobra rada - może warto spróbować, zwłaszcza że - jak pisałaś - miałaś z nią dobry kontakt. Pamiętaj, że na efekty terapii trzeba poczekać, bo ona ma swoją dynamikę; warto też umówić się na konkretną liczbę spotkań.
          140 zł za spotkanie to sporo. Gdzie mieszkasz?
          W Warszawie, np. w Laboratorium Psychoedukacji za godzinę ( a może 45 min.? ) bliska mi osoba płaciła 90 zł.
    • aleksandra1357 Re: psycholog 21.10.13, 20:52
      To chyba zależy od terapeuty i od choroby.
      Ja chodziłam dwa lata nieprzerwanie raz w tygodniu na terapię i nie zauważyłam żadnej zmiany na lepsze.
    • inguszetia_2006 Re: psycholog 21.10.13, 20:59
      Witam,
      Jak myślisz o pieniądzach, to znaczy, że zdrowiejesz;-D
      Pzdr.
      Ing
    • aguar Re: psycholog 21.10.13, 21:54
      Ja chodziłam przez ok. 3 miesiące i płaciłam 90 zł/godz. (duże miasto, nie Warszawa), ale dla mnie to było dużo. I byłam rozczarowana tą terapią. Niby wiem, że na efekty trzeba poczekać, ale jednak spodziewałam się jakiejś "pierwszej pomocy psychologicznej", kilku rad na początek itd. A może po prostu nie trafiłam na właściwą osobę. Może jeszcze kiedyś spróbuję, w tej chwili mnie nie stać.
      • pruszynkaaa Re: psycholog 22.10.13, 00:40
        Według mnie, dobry terapeuta/psycholog, właśnie nie powinien dawać gotowych rad "na życie" na tacy. Do tego, to Ty sama masz dojść. On powinien wskazać Ci tylko drogę, pokazać możliwości wyboru, uświadomić konsekwencje. Dlaczego? Bo powinien uczyć samodzielności. Na jeden problem radę Ci da, na 2,3 i na ile jeszcze? Za każdym razem będziesz do niego iść? Nie o to w tym chodzi
    • lolinka2 Re: psycholog 22.10.13, 03:25
      3 lata 1 x tyg, 100 PLN/ 50 min., cele określone przed rozpoczęciem terapii (na trzecim spotkaniu konsultacyjnym), po 3 latach stwierdziłam, że to jest ten moment - idealny żeby się rozstać. Z 3 celów osiągnięte 2. Trzeci się "sam osiągnął" w niespełna rok od zakończenia terapii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka